Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Nemáte tu někdo zkušenost se šitím kroje, nejlépe Hanáckého? Třeba nějaké střihy, návody.
@jancasoch hele, jak vidim zada, tak ja tu bundu asi videla a i chvalila a zapomnela, jsem dobre vykojena 😀 Zip vetsinou byva opacne, ze je vypouleny a latka moc natazena, ale ty to mas opacne, mas moc "natazeny" zip a tu latku nahrnutou. sila jsi to kracejici patkou? protoze je to fakt divne, byva to opacne.
ach jo, jednou rukou se pise tak pomalu 😝
@caramilla já taky zapomínám a to nekojím již nekolik let 😀 😀 😀 asi diagnóza nebo co 😝
Šila jsem to zipovou patkou, a vůbec si nevybavuju, že jsem natahovala zip. Ale dobrý vědět, kde se stala chyba, každopádně, ať je to tak nebo tak, párat to rozhodně nebudu. jen si příště dám větší pozor.
@jancasoch To jsou ty nejlepší odměny! Já včera šila "Dadka" pyžamo (vystavím až v pátek 😀) a kočanda ho ráno nechtěla svlíknout, že je krásné a bude v něm celý den chodit. A to potěší nejvíc.
@jitu22 krásné jako vždy, tvoje dílka už poznám na dálku 🙂.
@sinala hezká trička a super recyklace!
@caramilla upřímně ti závidím tvou dojatost a záři nad hlavou a jsem ráda, že to tu píšeš, protože jsme to tak měly každá z nás, když se prckové narodili a po nějakém roce už zas člověk jede v tom starém tempu...snídaně, písek, oběd, spaní, přebalování, je vypráno, není vyžehleno, co budeme vařit...tak já prdím na žehlení a jdu sázet s mládětem bylinky 🙂.
Nechápu vaše rychlovky, oboustranný klobouček jsem měla i s obkreslením střihu tak za 10 hodin! A krempu jsem jednou párala, protože jsem si chtěla ulehčit práci, řekla jsem si, že jsem chytřejší než návod. Nebyla.
Ostatní počiny jsou už delší dobu hotové, ale nestojí moc za ukazování.. Čepička by měla být o něco vyšší. Mikinu bych u krku taky řešila jinak. Tak snad příště.
Baby robili ste klobuciky aj z upletu? Aku vystuhu by ste pouzili?
V novom ottobre je taky strih na saticky a klobucik k tomu tak ako inspiracia velka 🙂
Unuodesign funguje normálně? Už jste tam někdo po těch problémech objednávaly?
@kusepa máš to hezké. A s časem bych se netrápila, radši pořádně za 10 hodin, než to moje hrc prc a pak 4 hodiny párám a přešívám.
Jo a hrdě ženy hlásím, že svatební šaty skončily v koši 😝 . Jednak pryč jsou ty časy, kdy na mne vel 36 vlála jak na éterické víle...tentokrát jsem vypadala jak... no něco jako Zemanův Zemák, ale teda došila jsem je s tím, že jim časem přijdu na chuť. Ale vyřešila to juniorka, která mi na ně, jako čestnou medaili, přilepila rohlík s rybičkovou pomazánkou a...asi to tak mělo být 😉 . Takže budu víla z konfekce, akorát teda nevím, co budu dělat s těmi 4 metry pudrového tylu 😀.
@betelgeuzz jojo, objednávala jsem a normálně všechno v pohodě, bez nějakého dlouhého čekání.
@diapozitiv01 nedělala jsem, ale chystám se na něj. Mám klobouček pro malou kupovaný, je z jednolíce bez elastanu, krempa není nijak vyztužená, jen několikrát prošitá, a drží to celkem hezky. Jen nemůže být moc veliká. Synkovi jsem šila loni z plátna, taky jsem nevyztužovala a bylo to ok
Ahoj maminky,
znovu bych vás chtěla požádat o radu. Před nějakou dobou jsem se vás ptala, zda koupit šicí stroj z IKEA. Dám na vaše rady a raději dám trochu víc peněz za lepší stroj - budu úplný začátečník, šitím naprosto nepolíbená. Doporučovaly jste mi šicí stroj Brother BN 27. Bohužel mám ale finanční limit do 3500,- ...
Koukala jsem se na netu a nevím, co přesně je na stroji důležité - co od něj chtít, když budu ze začátku šít především z úpletů pro syna (ale aby mi vydržel fakt dlouho🙂. Proto se vás chci zeptat která z těchto věcí je nejdůležitější:
- horizontální rotační chapač - opravdu začátečníkovi hodně ulehčí práci?
- volné rameno - budu ho potřebovat na tepláčky, trička?
- bude mi stačit nastavitelná šířka stehu nebo radši oželit volné rameno a jít do stroje s nastavitelnou délkou i šířkou stehu?
Dle vašich odpovědí si asi budu vybírat mezi těmito stroji:
Šicí stroj AEG 220 http://www.raj-siti.cz/sici-stroj-aeg-220/d-69386/
Šicí stroj Toyota Necchi 215 A http://www.raj-siti.cz/sici-stroj-toyota-necchi...
Šicí stroj Singer Talent 3321 http://www.raj-siti.cz/sici-stroj-singer-talent...
Předem moc děkuji za komentáře,
Lenka
@cibulenka1 v prvom rade si zisti najblizsi servis a ake stroje opravuju,cim sa ti zuži vyber.potom treba zistit,ci je kovovy,alebo ma aj umele casti,co tiez vyber ulahci..lepsi je celokovovy,co ale uz bude problem.skus pozriet aj na bazare,ci nenajdes daco lacnejsie..potom ostane aj na OL,mam 25r veritasku a ta mi presije vsetko,nedam na nu dopustit.
@cibulenka1 s takovým finančním limitem bych spíš zkusila, jestli by se v okolí nenašel nějaký servis nabízející repasované stroje. Případně nákup na splátky. Stačí ale přihodit poměrně málo a pořídíš už slušný a spolehlivý stroj, který Ti vydrží roky a nebudeš mít problémy se servisem, dokoupením příslušenství atd. Koukni na http://www.nej-sici-stroje.cz/druhy-sicich-stro.... Je jen kousek nad Tvým limitem a je to dobrý stroj, holky tady z diskuse je mají. Je k němu i dost patek v ceně.
@cibulenka1 Souhlasím s @jitu22. Otevřela jsem tedy jiné stránky se strojema, ale okamžitě mi padl do oka také Janome 920. Píší, že tento už má kovový vnitřek, garantují větší výdrž. Vím, že je to nad limit, ale do 3,5 tis prostě pořádný šicí stroj nekoupíš. Nebo bych se mrkla na inzeráty na starou Veritasku. Její seřízení a promazání by pak měla být investice cca 700Kč (tak tedy byla před lety cena u nás). Moji babičku stála Veritaska 2 výplaty, ale vydržela jí celý život a zdědila jsem ji ještě já🙂
@cibulenka1 - já dřív měla starý stroj a teď šiju na Brother BN 27. Ten starý neměl horizontální rotační chapač, nový má a tak nějak nevidím rozdíl. Je fajn, že u horizontálního vidíš, že ti dochází nit, ale já osobně bych to nebrala jako stěžejní. Volné rameno mi přijde důležitější a to samé nastavení šířky a délky stehu.
Nevidím jako důležité mít hodně druhů stehů. Sice je to fajn, ale pro začátečníka to důležité není.
Být tebou, tak bych asi spíš třeba ještě půl roku počkala, nebo až budeš mít narozeniny, něco našetřila a koupila stroj lepší 😉 Ono je to podle mě potom k vzteku, když to nic moc neumí.

@mahafi @laeela @a_lexa @katka82 díky za pochvalu. Tohle bylo opavdu poprvé, kd ymi to někdo pochválil, myslím ze stran dětí. A to je přesně to, že to je ta největší odměna.
@caramilla pro tebe vkládám ještě záda bundy, když jsi nedočítal a jetě jednou přední díl. K tomu mám dotaz, jak to mám u zipu nakrabacené, tak je to tím, že jsem to moc natahovala?