icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

sinala
8. apr 2014

@zuzkasim já můžu mizet jen dopoledne, ale to samozřejmě musíš mít kamarádky, které dopo taky mohou 😀 😀 😀

@caramilla a to že jedno dítě žádné dítě zjistíš až jich máš více 😀 😀 😀 , ale já jsem byla taky při jednom plně vytížená a nikdy bych neřekla matce, která má jedno dítě a nestíhá, že to je brnkačka 😀

a_lexa
8. apr 2014

@barcav krásné tepláčky
@crawler krásný plíny 😵 tedy a ta autíčková čepička je boží. 🙂
@caramilla Ale to si tu nutelu dáváš místo pleťové masky ne?? Jsem si říkala, už když jsem koukala na fotky na blogu, že jsi krátce po porodu pěkně hubená. A už mi tedy je jasné proč ti to tak sluší - nutelová maska. Kdybych nepřibírala jen kolem nutely projdu, tak bych to zkusila taky 😅 😀 😀
@papajka7 Krásná je 🙂

argo1
8. apr 2014

ad deti - ja slysela jeste jeste "dve deti - zadne deti" od matek, ktere uz maji doma 3 😀

koki_melo
8. apr 2014

@argo1 mluví ze mne nezkušenost, ale skromně si myslím, že dvě a tři už takový rozdíl nejsou...samozřejmě pokud není jedno a pak dvojčata 😀

jinak dvojky jsou myslím kapitola sama pro sebe a před maminkami dvojek smekám a klaním se až k zemi...

sinala
8. apr 2014

@koki_melo jen jsem slyšela od matky dvojčat, že si myslí, že jsou lepší dvojčata než děti rok po sobě 🙂 .

katka82
8. apr 2014

@sinala jj kamarádka co má dvojky to taky tvrdí 😉 🙂

petkasv
8. apr 2014

@koki_melo mě pobavila věta se sobotním obědem někde na záhrádce restaurace, tak tam bych stopro ty svoje cácory nezvala, neb bych já zešílela a mohla bych je obě střískat na veřejnosti a to by pak nedopadlo dobře pro nikoho z nás 😅 já teda se řadím do superuklizeno - aspoň uklizeno, navařeno mít musím a musím uznat že teda první rok nebyl žádný masakr masakr nastal až když se R.postavila a začaly se žrát mezi sebou ☹ to tu šílím a pokud jim nechám volno tak jsem zralá na lano a náš ořech 😖

petkasv
8. apr 2014

Jo a jako špunty do uší si musím začít pořirozovat , obvzlášť když s nima musím jet autem, ony nepláčou, ale ječí 😠 😠

saaralota
8. apr 2014

@sinala @katka82 mám mezi svýma známýma dva případy, kdy bylo první dítě a po roce dvojčata... v jednom případě šlo starší dítě na pár let na výchovu k babičce (na Slovensko), v druhém to zvládli v plném počtu...a v obou případech tatínek na dva roky na vojně, tou dobou... ty děti jsou teď holky mého věku, takže to je historický případ 🙂 Ale pro mě nepředstavitelný...

jancasoch
8. apr 2014

@kusepa klobouček krásný, za to párání to stálo
@crawler nádhera, no ostatně jako vždy 😀
@caramilla Kryštůfek bude sečtělí hned odmalička 😀
@petkasv jak dlouhou máš čekací dobu na objednávky? Vážně uvažuju, že si u tebe obědnám ty tvoje krásný tříčtvrťáky, ať si udělám taky radost.
A jinak to tedy vůbec, ale vůbec nestíhám dočíst, natož přispět.
Ještě jsem zaznamenala @koki_melo, že vyhodila šaty, tak to je věčná škoda ☹

bury
8. apr 2014

@crawler - ty čepičky jsi fakt krásně vychytala - sedí skvěle. Já už mám taky lepší střih, ale není kdy to zkusit. Jsme zase marodi. Takže já jen inhaluju a podávám léky 😝

Jinak já mít druhé dvojčata, tak už jsem na nějaké větvi 😝 😀 bych fakt nedala... nevím, jestli je to tím, že je mladší hodně nemocnej, ale já jsem fakt úplně hotová. Mít to dvakrát, tak bych to opravdu nezvládla.

koki_melo
8. apr 2014

@jancasoch svatebního modelu ala krabice s makrelovou pomazánku na hrudi vážně netřeba litovat, to jsou holt přirozené úbytky, jako v přírodě 🙂. Ostatně, je to vůbec první věc, kterou jsem za těch 3/4 roku co šiju vyhodila (bylo to zmaštěné tak dokonale, že se z toho ani noční košilka nedala vystřihnout, holt hedvábí ☹).
Já myslím, že si to uděláme hezké i tak, holkám už modýlky soukám a zároveň se modlím, aby nebylo po krk bláta 😉 .

@petkasv Tady je aspoň vidět, jak jsou ty děcka každé úplně jiné 🙂. Já třeba restauraci klidně, protože mládě je žravé jak saranče a pokud to bude pizzerie, tak i ta starší se dá uplatit ke chvíli klidu.
A pravda je, že dokud byla juniorka miminko, tak ji starší chránila, ala jakmile se postavila na nohy, tak dostává kouř. Jinak to vaření a úklid, to je jasný, že to člověk dělá denně, s těmi čuníky to ani jinak nejde a vaření třeba pro mne není práce, to je relax, ale bez mučení se přiznám, že tak jako paní na úklid domácnost vyglančenou od rána do večera nemám...bo nemám ani tu paní 😝. Ale hodila by se 😀.

bury
8. apr 2014

@koki_melo - paní by se hodila co? 😀 😀 😀
Já jsem včera byla na baráku a když jsem koukala na ty špinavý okna (máme jich 23 - velkých a 5 ještě větších 😀), tak jsem říkala manželovi, ať už spoří na pani, páč tohle fakt mejt nechci 😀 😀
a další paní by mohla dělat prádlo, prát dobrý, suším v sušičce to taky jde, ale pak to skládat a dávat do skříní, to je strašný. 😝

barcav
8. apr 2014

@a_lexa děkuji 🙂

kveta007
8. apr 2014

Aha, úterý je koukám plenkový den, tak jdu taky honem něčím přispět. Už asi měsíc se dělám s kapsovkama a včera jsem je vítězoslavně dodělala - musím začít šít tepláčky a trička a nemám ráda, když je rozdělaných moc věcí najednou. Nutno dodat, že jsem tak dlouho vychytávala střih kapsovky, až asi u posledních 3 sedí perfektně (je jich celkem 9 kousků). Fotka jen 3 - ostatní se právě točí v pračce, ale než uschnou, tak by mohl být zase Dadka day a byla bych tu s PULem mimo mísu. 😉

Jinak souhlasím s tím, že jedno dítě - žádné dítě. Ale u mě byl problém, že mi to nikdo ani neřekl a stejně bych mu nevěřila... Máme děti od sebe 2 a čtvrt roku a je to mazec. Navíc starší syn je takový torpédo, takže představa, že mu dám malou do náruče a odběhnu si jen pro foťák je šílená. Syna jsem jako mimino měla v obýváku na dece na zemi a aspoň jsem měla jistotu, že mi nikam nespadne, zatímco dcera je skoro pořád šoupnutá v postýlce, protože V. ji má sice rád, ale klidně by mi po ní v rámci hry přejel na odrážedle...

mahafi
8. apr 2014

@jancasoch @petkasv taky jsem už přemýšlela o tom samém.. vždycky tu nad těmi kalhotami slintám a říkala jsem si, že si asi tu radost udělám... kdyby péťa šila i dlouhý (ušila bys mi i dlouhý? 😉 ), tak neváhám ani pět vteřin... 😉.

kveta007
8. apr 2014

Ha, fotka se mi neuložila přetočená, tak ještě jednou...

petkasv
8. apr 2014

@koki_melo já bych restauraci nedala, sice jsou obě žravé,ale ony neposedí, Bětka by každýmu do jídla žvanila a já bych se fakt šla houpat 😀
@jancasoch moc dlouhá není, šiju rychle 😀

barcav
8. apr 2014

@crawler krásný 😵 ta autíčková látka je super
@caramilla 😵 😵

petkasv
8. apr 2014

@mahafi hahaha 😀 dlouhý šiju jen ty lněný, ono ušít rifle dlouhý není žádná sranda na ty se chystám na podzim 😉

caramilla
8. apr 2014

Když jsem se ptala kdysi kamaráda, co má dvojčata narozená jako Jasmínka, jak to manželka zvládá, že mě stačí jedno dítě a jsem vyřízená a on mi na to řekl "prostě se nepose*eš". Když jsem se ptala, jak to dělají, když jedno nakojí a budou kojit druhé a to první potřebuje odříhnout, tak se jen smál "prej odříhnout" 😀

Jinak není divu, že matky po RD jsou pak výborné manažerky, protože to je fakt logistika nejvyššího kalibru🙂

Vaše rady jsou sice super, ale ne pro mě, já totiž superžena v tomto nejsem, doma máme bordel, uklízím jen, když má přijít návštěva a nebo se tu pro bordel už nedá projít. Vaří a jídlo nakupuje manžel, jednou týdně mi dopoledne dítě hlídá a nakrmí babička. Pokud kryštof nemá hysterák, po obědě s Mínou spát chodím. Takže já bych měla být totálně vyklidněná a přesto jsem dopoledne měla doma jen jedno dítě a málem jsem ho zabila 😀

kusepa
8. apr 2014

@crawler @caramilla @koki-melo @jancasoch a možná další.. Díky za pochvaly! Však jsem přemýšlela, jestli ten klobouček šít nebo koupit, ale pak jsem si řekla, proč teda všechny tady šijí, když se všechno může koupit? 🙂 Aspoň tento kousek vypadá přijatelně, ostatní jsou začátečnické a je to na nich vidět.

mahafi
8. apr 2014

@petkasv chápu chápu 😀, to si umím představit, že to není žádná sranda 🙂, stejně máš můj obdiv.. šít na zakázku na dospěláky, to je úplně mimo moje chápání 😵

kusepa
8. apr 2014

Moje sestra má dvě děti, 19 měsíců od sebe, mladšímu je 7 měsíců a vypadá to, že sestra má chuť si co chvíli hodit mašli. Je pravda, že u prvního dítěte to taky tak vypadalo, ale teď je to teda vážně mazec. Jsem zvědavá na nás. Náš synek je zatím zlatej ve všech ohledech.

jancasoch
8. apr 2014

@petkasv juchůůů píšu IP 🙂
@mahafi objednávej, ale až po mě jo 😀 😀 😀 a ty dlouhé také stojí za zvážení

mahafi
8. apr 2014

@jancasoch jasně.. já než se rozhoupu.... znáš mě.. 😀

kajark
8. apr 2014

Ahojte, potrebujem poradit pri vybere overlocku. Viem, ze vacsina tu mate Brother 3034d, poradili mi vsak aj Pfaff Hobbylock 2.0, ten by stal o 30 € viac ako brother. Udajne su to kvalitnejsie stroje.... tak sa neviem rozhodnut, poradite? co by ste si vybrali? dakujem za nazory 🙂

jancasoch
8. apr 2014

@mahafi já už jsem rozhoupaná. Přišla mi pojistka za tu ruku a hodlám to roztočit 😀 😀

jitu22
8. apr 2014

@caramilla 1. prvních 6 týdnů se nepočítá. To se vůbec nedá brát za bernou minci. To se prostě musí přežít jako to potápění - nadechnout se, potopit a plavat, dokud to jde. A jak psaly holky, prostě se nepo... Pak se to postupně zlepšuje, jak člověk vychytá takové ty základní operace typu odchod ven, příchod domů, oběd, koupání, ukládání... Já to měla o to veselejší, že chlap odjěl na 14 dní pryč, když byly Týně 3 týdny, tak to bylo trošku náročnější. Ale já jsem chtěla, aby jel, byla to důležitá cesta a bylo důležité, aby tam jel zrovna on, odložit to nešlo.
Děti jsou 20m, ale Vojta sotva začal chodit, plně v plínách, prakticky nemluvil, uměl se jen sám najíst (co jde napichovat) a napít. Ze začátku bylo těžké to zorganizovat a volba, koho řešit dřív, když řvou oba. Tak jsem to střídala 🙂 Skoro nebylo žárlení, byl ještě malý. Při kojení jsme si četli nebo něco stavěli, takže nezlobil. Později jsme začali koukat při kojení na krtka. Po šestinedělí začal chodit na 2 dny v týdnu do školky, už jsem fakt potřebovala aspoň trošku oddech a aspoň chvíli mít doma ticho.
Aspoň 1x za 14 dní jsem si pozvala návštěvu, abych měla nějakou motivaci uklidit, jinak bychom tu asi shnili 😀 Nakupuje manžel. V pěší vzdálenosti tu máme akorát obří nákupáč a tam to bylo se dvěma mrňaty za trest (a pořád ještě je - Vojta neustále zdrhá, nakupuje, co nemá...)
Paní na úklid jsem dlouho vzdorovala, že přeci nejsem neschopa, která nezvládne ani uklidit. Ale chlap fakt hodn pracuje, v podstatě každý večer u něčeho sedí, tak jsem nakonec rezignovala s tím, že ať z toho taky něco mám. Vytře, umyje záchod a koupelnu, utře prach, otře kuchyň a tak, a já dělám takový ten běžný denní úklid. To je pro mě ideální řešení. Jdeme s dětmi ven nebo zařídit, co potřebuju, a vrátíme se do uklizeného bytu.
Chuť na šití se mi začala vracet až tak 2m po porodu, možná i později.
Mazec to nebyl, dalo se to, občas tedy náročné to stereo řvaní, ale třeba teď je to horší. Když se mi sejde víc objednávek a děti marodí, spím sotva pár hodin a jedu na doraz. Kdybych neměla ambici pracovat, bylo by to úplně OK. Ale zjistila jsem už s Vojtou, že prostě nepracovat neumím. Resp. umím, ale začnu nějak celkově chátrat. Jak jsem neměla žádné dead liny a nic nemusela, postupně jsem zjistila, že vlastně celé dny nic nedělám a jen vysedávám na netu, protože proč uklízet, když stejně bude za chvíli bordel znovu a tak. Prostě trochu toho tempa potřebuju pro své psychické zdraví. Ale obtížně se mi balancuje, aby to bylo trochu a ne zas moc

a_lexa
8. apr 2014

@saaralota ježiši to je hrozný dát starší dítě někam k babičce 😢 . To bych raději přestěhovala babičku k sobě 🙂 .