Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@jitu22 skvěle jsi to popsala!Vidím se v tom jako přes kopírák - jen tu paní na úklid jsem ještě nesehnala, ale naštěstí cca 1* týdně mám nějaké osobní vyzvednutí objednávky nebo poměření apod. tak to mě nutí do úklidu. Horší je, že od doby,co se Linda staví na zadní, tak nelze šít a ač mám stop stav, tak jsem debil a pořád dělám výjimky a zakázky přijímám...a nemám kdy je šít - včera jsem zasedla ke stroji v 8večer a ušila 2pulky a Linda vzhůru a musela jsem k ní a takhle to je pořád a většinou ani nic neušiju,maximálně nastříhám a teď po měsíci je to už fakt bídný, protože jedu tak na doraz až to pěkný není,manžel už zahlásil, že prostě jsem prdlá, jenže mě to nedá,práce mě baví a při dětech to považuji za nutnost, aby se mnou byla i nadále celkem inteligetní řeč😀 Takže nám asi nic nepomůže,co? 😀
@jitu22 Sladit koupání, večeři a ukládání je v počtu jeden dospělý a víc jak jedno dítě vždycky masakr. Děti jsou unavené (já též)... Když má manžel odpolední, tak prcka koupu jen 2x v týdnu, včeři chystám s dostatečným předstihem, popř. nechám kluky něco namazat či nakrájet, občas jsem jim už i dala lžičku, aby krmili to naše mimino🙂 Výhoda toho, že jsou kluci už větší a částečně soběstační. Chystání věcí do školy nekontroluju, takže starší bude mít asi napomenutí tř. učitele za zapomínání věcí... Však taky když má muž odpolední, po večerech ani nešiju, protože bývám hotová a jen tupě zírám do počítače na různě duchaplné diskuze🙂
Hezky se to tady cte 😉 Ja mam holky od sebe dva roky a nastesti ta druha byla rychlik, takze v roce sedla na motorku, o par mesicu pozdeji na odrazedlo a uz jsem za holkama behala. Batoh na zadech, dve voditka v ruce (na tahani do kopce, na jisteni cestou z kopce, aby neskocily v silnici a pro jistotu i na cesty podel hlavnich silnic, holt Praha). Doted jsou to velke partacky, dojimam se, kdyzu jsou spolu za ruku neco zjistit, prozkoumat a pod.
Treti se narodila v srnu a hned od zari jsem musela fungovat, abych vypravila holky do skolky a po obede pro ne. Mladsi tam totiz odmitala asi dva mesice spat. Mimino nema moc rezim, pac ji rano budime, ze se jde do skolky, po obede spi doma jen obcas, jinak jdu do skolky a to se budi, kdyz se zastavi nebo hovorem holek. Vecer taky muze usnout, az kdyz zalehnou ty starsi, do te doby tu neni klid. Ale nestezuju si. Blby je, ze nestiham, co bych rada - nejaky relax pro sebe (siti, sperky, apod.), domaci administrativu a treba udelat nejmladsi fotoalbum a doplnit alba holkam.
A protoze je jednodussi latky kupovat, nez z nich sit, vrsi se mi tu zasoby. Z nich musim postupne ukrajovat. Takze dnes mikinka c 19 vel. 98 z Ottobre 6/2013. Doufam, ze flis vydrzi dlouho pekny. Zip je stejne ruzovy jako kraje kapes. Mile me prekvapilo, jak mikina pekne sedi ctyrlete dceri. Jedine, co jsem pridala, je asi 15cm gumy v tunylku na vrchu kapuce, aby neodstavala.
Tak já vkládám svojí oddychovku mezi riflema 😀 😀 😀 😀 už jsem se nemohla dočkat z těch pampeluch něco ušít 😀 jako @terezita 😀 a pak když jsem měla nastříháno jsem zazmatkovala a dostala strach jestli ty moje šatky nebudou stejný jako ty tvoje, ale jelikož tady se děsně nakecá tak jsem je nenašla 😀 u nás teda tyhle snad nezůstanou, B. má z loňska z hilca a snad jí zítra při focení nebude nutně potřebovat i nadále 😀 jinak jsem z nich fakt nadšená 🙂 zítra snad nenasněží a přefotíme na dítěti 😀
@zikie Mě moje uřvankyně kočárková přestala ječet v kočárku ve 4 měsících. U ní to už byla alergie, rozpoznala kočárek už i ve spánku a spustila hysterák. Nakonec pomohlo, že si hraje s hračkama a taky jsem jí skoro 3 týdny vozila ven jen v autosedačce a díky tomu viděla i ven - ale dříve řvala hystericky i v autosedačce. A teď už týden jezdím s kočárkem (korbičkou) a ona mi neřve (jen občas, když je přetažená nebo hladová), nějak tomu ani nemohu uvěřit. Většinu zimy strávila venku v manduce.
A krásný model jsi ušila. Já pro Lucku neušila zatím vůbec nic, vše dědí po 1, 2 a u něčeho i po 3 dětech (a to je většina ještě ze sekáče), ale roste rychle, tak to ani nemá cenu.
Holky u nás rozdíl 2roky a 4 dny. Starší se k malému chová moooc hezky = bud si ho nevšimá nebo je k němu pozorná-políbího, ukáže mu jakou má hračku...ptá se kde je, když ho nevidí... Ale ona své chování změnila, víc mrnčí, brečí, vzteká se. Víc věcí jí teď prochází, ale na tom chci zapracovat 🙂 Jen chybí energie. Starší už v poledne nespí a když usne, tak zase malého zlobí bříško. Moc se těším na šití, ale zatím není kdy. Na net se ještě dostanu-když večer houpu malého v lehátku nebop když přes den malej spí a dcerka se hraje chvilku sama, ale na šití to zatím není. Přidávám vám fotečku /vše krom malého mikiny je šité/. Na malého zatím ve velkém šiju tepláčky, protože i když mám klahot mraky, tenhle ten nápletovej styl mám moc ráda-náplet v pasu i na nožičkách.
@mooncaa Myslím, že mám s čím srovnávat a mám tu nějaký vozový park po starších dětech, takže kdyby tento kočár neměl samá plus (krom toho polohování nožiček, které jsem si vyřešila), neodsouhlasil by mi ho manžel a nekupovala bych nový kočár🙂 Klasický sporťák do terénu (celodenní výlet, do lesa apod.) mám starší, nafukovací kola jsou prostě nafukovací kola, ale do města, do obchodu, na vyběhnutí do školy či na hřiště je tento super. Navíc se s ním vlezeme i všichni do výtahu🙂 Po příjezdu domů ho nosím přes byt na balkón (prcek tam přes den spává), což se 6 kg zvládnu.
@jemi krása!
@jitu22 Jo s tím koupáním jsem to měla stejně, když nebyl muž doma, tak jsem z toho byla orosená už hodinu předem. A většinou bečel ten mladší, když čekal v autosedačce až usuším a oblíknu staršího, ale zase jsem se s ním na oplátku pomazlila při kojení. Teď se to už dlouho stabilizovalo tak, že staršího oblíknu prvního, na PC už mám přichystanou pohádku, jen kliknu a on sedí jak pecka a kouká klidně půl hodiny v kuse. A pak si v klidu oblíknu mladšího a jdu ho uložit. Předsevzetí jsem měla taky spoustu a upouštím od nich ... ale nejvíc mi pomáhá, když si řeknu "co oči nevidí, srdce nebolí".... (šišlání, manipulace, oblečení od babiček, muže i tet 😀
a stejně jako @crawler mladší prďola byl taky usměvavý jako měsíček na hnoji, věčný pohodář, vděčný za každé pochování, laškování, ale teď se s bráchou bije hlava nehlava o bagr a pak ho s ním ještě praští po hlavě. 😠 😀 na druhou stranu, já jsem za to moc ráda, že sourozence má a oba se učí, že nemůžou mít všechno a musí počkat... 😉
@vondandy No mě se Racer strašně líbil. Já měla na prvňáčka Teutonii Spirit, ale z tama mi několikrát spadl i s celým kočárem ☹ Tak jsem chtěla 4-kolku a musela mít přehazovací rukojeť. Což Racer nemá ☹ Je to docela škoda, protože je moooc hezký 🙂 A takový robusní. Já chci tu přehazovací, abych nemusela přehazovat celou sedačku. To jsem dělala s 15ti kilovým prckem a teda byl to mazec. Hlavně když spal, tak jsem se bála, že ho vysypu, než jsem se trefila do dír na sedačku 🙂
@argo1 jo, což o to, pohádka u nás vyřeší úplně všechno. Vojta je pohádkový maniak a kdyby bylo po jeho, pomalu by nemusel celý den dělat nic jiného. Krom kola, teda. Jak vypnu pohádku, je to signál, že se může jít ven na kolo, bez ohledu na cokoli 😀 JO, jedno z předsevzetí bylo, že se moje děti nebudou aspoň do 3 let koukat na televizi (leta jsme ji neměli, kupovali jsme ji v zimě a stejně je většinu času vypnutá) ani na pohádky na compu, aby z toho nebyly zpitomělé. No, to už taky vzalo za své 😒 Njeprve jem z toho měla hrozné výčitky, co jsem to za matku, že odkádám dítě k pohádce, místo abych ho zabavila, vymyslela mu činnost, zapojila ho do domácích prací atd. Pak jsem ale usoudila, že snad půlhodina pohádek není to, na čem se láme, jestli dítě bude vychované dobře nebo mizerně, jestli z něj vyroste poctivý dospělý nebo parchant. Snažím se to teda nějak dávkovat, kouká jen na takové ty pohádky pro prťata (Krtek, Pepina, Matýsek a Jája, Tomáš...). No a když holky na plavání líčily, jak jejich stejně staré děti (teda čerstvě dvouleté) o Vánocích sjížděly v telce všechny Shreky a pod., tak mě opustily poslední zbytky pocitů viny.
@caramilla Chci Tě podpořit, že Kryšpín byl prvních 6 neděl, možná dva měsíce taky neodložitelnej a pokud nebyl v šátku nebo v náručí, tak plakal, nepomáhala ani hacka, a pak se to o dost zlepšilo a občas i sám usne pod hrazdičkou... Tuším, že hacku jsem šila s K. v šátku 😉.
@zikie @allymally U nás se taky starší ze dne na den změnil v puberťáka, který dělá naschvály, vymýšlí blbosti a děsně se baví, když se rozčiluju ;-D, ale věřím, že to zas přejde...
přidávám se do klubu pološílených matek. Už 3 týdny jsme všichni nemocní na střídačku. Včera já horečku. Doma bordel, nějaké zakázky (ještě pár věcí a vyhlásila jsem stop stav, to už se nedá)...
Staršího mám 3 dny ve školce a i tak je to s dvojčatama mazec. Začínají obcházet nábytek, všude vlezou, dosáhnou a hlavně PŘESTÁVAJÍ SPÁT.
Teď jsem to umlátila, tak sem jen hodím fotky a jdu spát taky. Včerejší 12ti hodinový spánek (s horečkou) nebyl dostatečně dlouhý...
můj výtvor za víkend. Vložky, deky, krytky popruhů a madla. Nánožník musím dodělat co nejdřív, taky se nevyrábí, ale teda @zuzkasim fakt se ti povedl.... a hlavně je zima a už to hoří. Tak zatím jen vnitřek...
dovolím si OT - http://www.change.org/petitions/česká-republika...
Je to petice za neoddělování novorozence od matky v porodnicích. Koukněte na to, pokud je to pro vás důležité téma. Nemám sice úplně pocit, že by to mohlo něco změnit, spíš to vnímám jako podporu těch, kdo jsou v téhle věci aktivní. Potřebují vědět, že mají za zády veřejnost, že to těm matkám není jedno a že ten boj má smysl.
@jitu22 s občasným koukáním na telku nebo dvd si nedělej výčitky. Jeden z důvodů, proč seniorku stahuju ze soukr. školky je ten, že tam na můj vkus dost hodně čučeli na televizi - paní čelky pustily blok na youtube, hlavně kraviny typu Maxim Turbolence, Gummy Bear a šílenosti, které bych doma nikdy nepustila, takže ve dvou letech mi tu pořvávala, že jede mašinka, co veze vožralý...od placené, nemálo placené školky, by člověk čekal víc. Minimálně aspoň to, že obrovitánskou modrou bouli na hlavě neobjevím při koupání a nevypáčím z děcka, že spadlo topením na hlavu, to bych čekala, že mi aspoň někdo z nich řekne. Podle velikosti a stavu boule to musela být pecka a řev jak hrom 🙄 . Včerejší čerstvá zkušenost.
@mahafi Já bych to až tak neřešila, kdyby to byl jeden z desítek "produktů", které se tam naučí...ale jako hlavní song a v závěsu za ním
https://www.youtube.com/watch?v=astISOttCQ0 to by mě šlak trefil.
Jednou jsme hledali nějaké zpívánky na youtube a našli blok, na který mladá hrozně ukazovala a chtěla pustit...a pak jela jednu to kravinu za druhou...prostě to znala nazpaměť, a to tam chodí 2 týdně. No děs, už jsem dala výpověď.
@sufik1 holka je divoká, já to vím, neřeším kraviny, nohy má furt otlučené, ale tohle je těsně nad spánkem boule jako kráva a ticho po pěšině. A musely to vědět, protože mi pak hlásila, jak strašně moc plakala.
Výpověď jsem s výčitky svědomí, zda dělám dobře dala před měsícem, ale dělám dobře, teď jsem si jistá.

@argo1 jo, tohle období mě taky pomalu začíná děsit Vojtík se pomaludostává do prvního vzdoru, ač mluví pořád víc svahilsky než česky, tak umí být pěkně držkatý a umanutý, těžce nese, když mu malá do něčeho leze a něco mu bere. A to to teprve začíná. To období bitek o hračky bude síla. Ale nejvíc mě děsí, až budou oba na odrážedlech a každý mi bude zdrhat na jinu stranu. Už takhle je to kolikrát o strach, aby nevjel do silnice.
Já teda mám kliku v tom, že malá je neuvěřitelně klidná, tichá, trpělivá a věčně dobře naladěná. kdybych ji nenutila jíst a spát, asi by se celé dny jen smála 😀 Takže je to zatím mnohem menší maso, než jsem čekala. Jediné, s čím pořád bojuju, je sladit koupání, večeři a ukládání, když jsem doma sama. To se prostě věšinou bez řevu alesopň jednoho z nich neobejde. Mívala jsem předsevzetí, že svoje dítě nikdy nenechám řvát. Bohužel, nedá se 😖
Ale taky jsem mívala předsevzetí, že moje dítě nepůjde do fast foodu nejmíň do šesti, že nevyjde na ulici oblečené jak nalezenec, že na něj nikdo nebude šišlat a pitvořit se a spoustu dalšího... Párkrát už Vojta ty hranolky měl (naštěstí mu chutnají i ty syrové zeleninové saláty), co má na sobě, mě už netrápí, hlavně, když ho chlap vezme ven (vrchol teda byl tričko zakecané od marmošky, co měl ke svačině 😠 ), a jak na něj mluví tchyně, už taky neřeším. Jsem vděčná, že mi ho jednou, dvakrát do měsíce vezme na dvě hoďky ven 🙂