Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@medvi11 tak to já mám chytrou troubu se šestým smyslem od whirlpool a tam palačinky dělám bez otáčení /klidně i bez oleje/, průměr ke 40cm..takže to je můj tip, když se vám rozbije trouba, tak šup do téhle - umí všechno - já k ní mám jen jednu el.plotýnku, když toho vařím víc naráz, aby bylo kde 😉
@lenasss přidat se určitě můžeš😉 píšu si...yard vyjde na cca 170kč, ale bez ostatních přídavků jako poštovné do čr, dph 20% a služby české pošty na celnici - tyhle poplatky ale rovnoměrně rozpočítám a konečnou cenu budu vědět až balík dojde😉 jestli chceš šít pleny, tak na 1 metr (yard a 10cm) vleze dle střihu minimálně 6 plen.
@crawler To zní dobře ta trouba, hoď odkaz. My máme 20 let starou mikrovlnku z dědictvé po mé babičce, co před 10 lety zemřela. Ale ne a ne se teda rozbít...
Srážím všechno, co má v sobě přírodní složky. Tzn. nesrážím flíz, SD atp. Srážím všechno, co se používá na plenky na 95 st. Pro jistotu, protože u plenek je pravděpodobný, že to někdo občas dá na 95 st. Tak aby to pak drželo dobře. Na 95 srážím i bamb. flíz, froté, aksamit....
Látky s elastanem srážím na 60. Protože je přidávám k plenám, které peru na 60.
Srážení me prudí děsně, protože při věšení se ty konce nejen zakroutí, ale ještě se i látka vytahá do špičata v místě, co je přes šňůru, takže pak se nedá z toho normálně stříhat. Žehlím jen to nezbytně nutné, většinou teda nic🙂 Jak to suším na větru venku nebo rozložené na půdě, tak se to dost prověsí a je to celkem i rovné.
@michamicha jé, ten je dokonalej!!!!! Z čeho jsi šila? Co je to za vrchní látku? A vevnitř máš něčím vytepleno? Já si chtěla na timu ušít z beránka zatkávanýho rouna ze ŠD a oni ho nemají:( Nevíte, kde se to dá koupit jinde???
@crawler my si sušičku pořizovali kvůli zimnímu sušení. ..Dítko se právě učilo chodit a jelikož máme málo prostoru, tak jsem se bála aby nedošlo k nějaké kolizi. Máme psa a krbový kamna a na tom sušáku, který zabíral téměř celou místnost to prádlo neschlo.. No a teď to využívám když prostě spěchám a nebo jsem shnilá jít prádlo věšet ven 😉
@crawler no máme malý balkonek - tak max na ten sušák...ale to už se mi nedají moc otevřít dveře na balkon...ale jinak když suším v bytě, mám doma plísně (novostavba bytovka). Nežehlím, prádlo je měkké - i plenky, ručníky a tak. Sušící cylkus asi 6-7 kg prádla mně vyjde na asi 6 Kč (máme sušičku s tepelným čerpadlem, ekonomickou) a z várky pračky naskládám tak 3-4 věci k žehlení a i ty jsou skoro rovné, takže se žehlí líp. Nevěším prádlo na šňůru - šetřím další čas - jen přehodím z pračky do sušičky. Nemusíš mít tolik oblečení - ani zimní kombinézy, dopoledne dítě dojde mokré a odpoledne už třeba vyprané a suché opět ven (neničí to prádlo, máme i šetrnou sušičku...konečně, před touto jsme měli starou, která sušila na moc vysokou teplotu a usušení stálo skoro 20 Kč). Fakt úspora času, o penězích nespekuluju - něco prožehlíš, ale sušička byla drahá...ale ty látkové plenky ze sušičky jsou zázrak! ..teda teď už je nemám,a le litovala jsem maminy bez sušičky...jednak jich bylo třeba o dost míň a jednak to bylo měkké.
@alinn tak to jó 🙂 já jsem teda taky zhnilá, ale protože máme místa kupy, tak bych manžu neukecala 😀
@caramilla šmandé na tolik? jak dlouho ti to pere? já i na 60 mám dlouhej prací program...myslíš, že bych ten bambus mohla jen hodit k plenám na 60? jestli se to má víc srazit, tak myslíš, že těch 30 stupňů hraje velkou roli?
ještě že se PUL nesráží - tam hned stříhám a šiju...jsem hrozně netrpělivá...:-/
a další dotaz:mám Ottobre a tam je, že mám /danou věc/ sešít bud cikcakem a nebo "serger" slovník toto slovo ale nezná a já nevím, co to je...jaký druh stehu? nevíte? no cikcak to jistí 😀
@crawler To nevím, jakou roli kolik stupňů má... Já jsem na ŠD myslím četla, že je lepší to srazit na víc než se to pere, pro jistotu. Pokud budeš šít jen pro sebe a třeba vkládačky z jednoho materiálu, tak srážet vlastně ani nemusíš🙂 A nebo bude stačit těch 60🙂 Mě to pere taky asi 2,5 hodiny, ale nikdy nesrážím jen jednu látku, že 😀
@medvi11 Nepruď! 😀 😀 😀 😀 Já o sušičce uvažovala, ale když jsem viděla ty ceny, tak jsem zase přestala uvažovat. A taky ji nemáme kam dát ☹
@caramilla máme tuto a jsou už i lepší 😉 http://www.whirlpool.cz/jt-369-sl?utm_source=go...
@crawler no ona to byla nutnost...tenkrát...plísně fakt všude...špatně řešený byt, pavlačák, koupelna bez odtahu par (údajně stačí ventilační okénko, které se otevírá jen na štěrbinu a neventiluje to teda vůbec, navíc si větrej do koupelny v mrazu. Dveře na pavlač sousedí s koupelnou, takže vlhko, vlhko,...a plíseň i kolem dveří ven na pavlač. Sádrokartonové stropy (mezonet a horní patro) - takže praskliny, plíseň. Fakt nebylo kde sušit tak, aby to opravdu schlo a nedělalo to neplechu. Teď už jsme si dodělali odtah z koupelny - ženeme to na WC a odsud pak do odtahové šachty, dveře na pavlač jsme vyměnili za jiné i se zárubněmi - už taky dobrý, ale fakt tu nesušíme a občas se plíseň i tak objeví (nemáme ani odsávání par z kuchyně ven...). Sušičku nedám, nedám a nedám!
@lenasss objednám v pátek, paní je rychlá - v čr to bylo za 4 dny, ale na celnici dalších 14 dní. Platbu budu chtít předem na účet, ale až budu mít látky doma a budu vědět všechny položky /poštovné apod./ ted ještě rozhodně nic nechci😉 bud mi napiš email a nebo sleduj svoji Interní poštu😉
@crawler no jo, takhle na tom byla většina z těch, co se do našeho baráku nastěhovala...i nám dělali nějaké měření na průběh vlhkosti a teploty,...ale s výsledkem "větrat!" ...s plísní tu bojovali všichni...teď už jenom na zimu kupujeme Ceresit stop vlhkosti, občas něco stříkneme Savem a je to OK...ale Vojta měl celkem nehezký ekzém a měl ani ne rok a půl, když jsme se tu nastěhovali a začaly ty plísně...prvně, že se to další rok spraví, až stavba "vyzraje"...odvětrá se....a ono houby...pak začalo další rok to měření,...pak naše úpravy a vychytali jsme to 🙂 z větší části...
@caramilla je to ikea zvenku, ale i zevnitř, tam jsem dala irmu 😅 a výplň je vatelín 😉
@michamicha fusak vypadá dobře...my využíváme ještě po manželovi (36 let), s beránkem uvnitř. Je mi to líto vyhodit, když je pořád pěkný, jen bych ho mohla zvenčí nějak oživit (potáhnout) 🙂 Ale jak to všechno stihnu, to nevím 🙂
@michamicha fusak krásný! A budete s ním jediní a jedineční!
@ivuska.h chválím hlavně hned tu první fialovou mikinku s kapucí, to je to, co došlo z Německa a moc se mi líbilo?

@caramilla hele, já mám krátky nehty - takže by hrozilo okousání do masa...tož muži...ať jsi radši brzy doma😀
ještě se zeptám - já jsem začátečnice, takže pečlivá - látky jsem si vysrážela a i vyžehlila, aby se mi hezky obkresloval střih a chci se zeptat, jak to děláte vy, které už toho máte v šití hodně za sebou???😀 neprudí vás to?
apropó @caramilla jakmám vysrážet ten bamb.flíz? mám ho teda z mylly, ale to už je asi jedno - myslíš, že stačí na 40? či musím na 60? :-/