Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
ahojte baby máte odskúšané strihy na damske tričká také užšie (k telu) v ottobre?Sedia dobre?Potrebujem dáke schopne strihy,lebo z tých burdových ma ide poraziť. 😠 😠
Holky, jak udelat broskvovo-jablecnou presnidavku do foroty na podzimni dlabanec pro Krystofa, aby se nezkazila? Kdyz tam nedam cukr, tak prezije to? Dopredu jsem to nikdy nedelala, tak nevim...
@caramilla Mně se to u V. bez cukru skoro všechno zkazilo, takže teď to dělám tak, že ovoce typu meruňky, broskve, ... vypeckuju a dávám do pytlíčků do mrazáku. No a teď okrájím 2 jablka + něco z toho mrazáku a udělám si čerstvou přesnídávku na 2 - 3 dny, kdy to mám schovaný v lednici. Zatím mi to tak vyhovuje a nic se nekazí. 😉
Zároveň se zeptám na vaření i já - co všechno děláte z červené řepy? Tchýně ji zasela na záhon a má mega řepyska, takže to v příkrmech malá jen tak nesní. Slyšela jsem o limonádě/sirupu, ale nemám otestováno, jak je to chutný.
@kveta007 řepa je dokonalá nakrájená na plátky (ala chipsy) a osmažená a posolená, opravdu mňamka, třeba do špaget. Ale to je pro dospělé. Pro Mínu jsem dělala boršť jako příkrm od cca 7. měsíce. ALe ona řepu milovala.
Díky za tipy k přesnídávkám, nakonec mě napadlo napsat Farmářce z ráje a ta mi poradila to, co sufi - (kdo by chtěl využít) - hotovou zavařeninu dát do sklenic a 20 minut sterilovat při 80 st. Ale s tím, že takto vydrží měsíc, dýl prý asi ne. No, vylít to rumem asi nepomůže, že? 😀 A dospěla jsem taky k tomu, co jsi radila - @kveta007 - udělám si pytlíčky do mrazáku a pak v zimě jako když najdeš. Škoda, že mě to nenapadlo dřív, když byly jahody, maliny, teď už ovoce končí.
A @kveta007 - myslíš, že by šla zmrazit i jablíčka? Máme jen letní, zrovna dozrávají, ale nevím, zda se v mrazáku nezničí, popř. mě napadlo je zmrazit trochu uvařené?
@kveta007 mi řepu taky můžeme, klidně syrovou, nastrouhat do salátu nebo salát ze samotné - nastrouhat, zalít balsam. octema ol. olejem, sůl a pepř... Nebo mám ráda pečenou (peče se vcelku, dlouho), s trochou másla, tymiánem a bals. octem.
@caramilla Já tenkrát sterilovala a fakt asi 3/4 byly plesnivý... Dost mě to mrzelo, protože jsme se stěhovali, měla jsem těsně před porodem a já se patlala s přesnídávkama a než na ně došlo, tak se zkazily. Takže bude asi platit, že do měsíce by to vydržet měly, víc ne. Zamražuji běžně i hrušky, takže jablka by měly jít taky. Jasně, že čerstvá jsou nejlepší, ale zase zamražené domácí bio je lepší než chemicky stříkané kupované - když je tedy možnost volby. Můj názor.
Chipsy - je pravda, že kupované řepné chipsy jsou docela dobrý. Vlastně by to mělo jít i usušit a případně smažit průběžně usušené, ne? Alespoň si pamatuju, že máma měla takhle nasušené brambory ze škrobárny a pak to dělalo takové pěkně stočené chipsy.
@sufik - nakládanou jsem milovala, ale nějak jsem se jí přejedla a už není na ni chuť.
@soso Ahoj, gratulujem k drobčekovi 🙂 Ja šijem všetko úpletové overlokovým stehom, aj spodné lemy. Len, keď lemujem prúžkom na tretiny (okolo krku, prípadne okolo rukávov), tak šijem obyčajným rovnostehom. Keď sa mi chce prehadzovať ihly, tak 2-ihlou spodné lemy a lemy na rukávoch.
@caramilla ja robim vzdy presnidavky bez cukru a nikdy sa mi nic nepokazilo, uvarim jablka, mixnem, dam horuce do poharov a potom este aspon 10min . sterilizujem.. vodou neriedim, davam len trosku, na zaciatku aby sa neprichytili o dno hrnca 😉 ak das broskyne, tak mozno nebude ani potreba davat vodu..

Zítra jedu na trh, všechna klučičí trička i kalhoty jsou ve velikosti 92/98, hádejte proč (kdo by tápal, žužu šatky jsou zase 122) 😀