icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

petkasv
16. aug 2014

@kuna ten pás X-PAD se nedá ušít, respektivě já bych se s tím necrcala, když jsem vybírala dřív, tak mi kamarádka radila na to dát takový potah, jako má třeba manduca na ramenou, ale vůbec to s tím nemá nic společnýho ☹ pás je tam "zamotaný" a nevím jak tam drží ten x-pad 😀 a hlavně tím, že se to rozšiřuje tak tím to v době nárazu odvádí ten tlak 😉
já jsem fakt ráda, že máme sedačky na pár let vyřešený, teď už budeme kupovat jenom Rozárce a ta než bude mít 18kg to fakt chvíli potrvá 😀

argo1
16. aug 2014

@a_lexa @kuna @kuna právě taky začínám vybírat větší autosedačku. Nepřijde Vám, že když se u toho -cybexu posunuje celá "ramenní" část, že větší dítko se tam prostě nevejde? aby se tam třeba v 7-8 letech vešli. aspoň naši kluci jsou valibuci 🙂 . ale zase je mi sympatický, že se dá naklánět. to ta romer ne?

kuna
16. aug 2014

@petkasv to je mi jasny, ze to neni stejny 😉 Ale myslim, ze by slo jednoduse usit neco podobneho na suchac a dat do toho penu z "nejakeho zbytku neceho doma" 🙂, aby se ten pas tak nezarezal. Jinak v tomto zavidim, ze mac prcky a nemusis resit na nejaky cas sedacky, ja mam pocit, ze nic jineho nedelam 😀

@argo1 rekla bych, ze spis naopak - konkretne u tohoto cybexu se ta ramenni cast nejen posunuje nahoru, ale i rozsiruje do stran (vysouva se do stran, sirka neni pevne dana) a proto se tam dite vleze porad. U sedacek, kde se posouva jen hlava, se muzes dostat do situace, ze ramenni cast je nekde u prsou (a navic uzka), ramena trci volne a pak je hlava v operce 😒 Ta cybexka je fakt velka jako krava 🙂. Pokud mas velke deti, sjela bych se na ni nekam podivat.

a_lexa
16. aug 2014

@kuna prosím tě a ty máš jakou řadu - základní nebo plus? Oni se liší jen materiálově, tak mě zajímá, odolnost. Písni mi prosím jakou máš řadu, popř. barvu a jaký je to materiál - jestli je jemný, nezatrhává se, nežmolkuje ...prostě jaký z něho máš ty osobně pocit - klidně do IP, ať tu nespamujem. 🙂

betelgeuzz
16. aug 2014

Tak konečně můžu přidat i něco hotovýho. Ty první sukně (fěrtochy) jsem už dávala, teď jsou nažehlený oba. A na to patří zástěra (fěrtůšek). Není to žádná složitá krejčovina, ale spousta práce, často i ruční. Už mě pěkně bolí prsty od jehly, jak píchám 4 - 5 vrstev plátna. Střídavě propadám depresi, že to nestihnu, protože do příští soboty potřebuju ještě vestičky a košile s nabíranýma rukávala a límcem. No uvidím.
Na závěr fotka nákupu na dva kroje za asi 1700

a_lexa
16. aug 2014

@betelgeuzz ty brďo ruční práce 😵 to si snad ani nedovedu představit 😉

kuna
16. aug 2014

@a_lexa klidne sem, treba se to nekomu bude hodit. Mam tu zakladni, protoze se mi vic libily barvy (mame autumn gold). Zkusenost primo s touto dlouhou nemam, vcera jsem ji davala do auta, ale myslim, ze material bude stejny, jako u ostatnich cybexek prave mimo te plus. Mame jeste pallas 2-fix, pouzivana je intenzivne pres rok a matros zatim dobry, nezmolkuje. Takze myslim, ze toto bude to same.

kuna
16. aug 2014

@betelgeuzz ty jo, to si vubec nedovedu predstavit! No je fakt, ze to asi nemuzes vse prohnat overlockem, to by byl dost inovovany kroj 😀

mooncaa
16. aug 2014

@betelgeuzz Tak to bude ještě fuška. Já nedávno šila něco v ruce a to jde tak neskutečně pomalu, rozpíchané prsty a ještě mě z toho bolela záda a to jsem šila prakticky nic proti Tobě. Těším se fotky hotových výtvorů.

Sedačky mě taky zajímají, já mám v plánu tu Romerku s x-padem, ale asi se ještě někam zajdu podívat na tu Cybex. Zatím je ještě čas, ale v prosinci asi budu muset už koupit.

argo1
16. aug 2014

@kuna Aha, tak to jsem si nevšimla, že se ta ramenní část může rozšiřovat. Koukala jsem na videa a přišlo mi, že se jen posunuje nahoru. Já si právě nedokážu představit, že do této kategorie sedaček se vejde 12 leté dítě.

Nemám totiž vůbec odhad v kolika letech můžou mít kluci 35kg. Nemáte někdo větší děti? Kdy měli 35kg?

Ju a tady mají něco jako ten XP- PAD, ale asi se to bude posouvat. http://www.detskydum.cz/detail/autoseating-abso...

mooncaa
16. aug 2014

@argo1 Syn měl cca v 9,5 letech 150 cm a 36 kg, dcera měla těch 36 kg v podobném věku, ale měla cm míň než syn, už nevím kolik, bylo to víc jak 140 cm. Jezdila v sedačce ještě i potom do těch 150 cm, to už měla asi 40 kg. Syn byl ten případ, co měl ve 2 letech 100 cm a 18 kg, dcera měla 100cm a 18 kg ve 3 letech. Měla jsem na ně tehdy autosedačku Concord a ta měla pětibodové pásy do 24 kg, což mi přišlo šikovné.
Eli je hubenější bude mít 18 kg asi až ve 4 letech. 😀

argo1
16. aug 2014

@mooncaa Díky, Ondra je tedy asi jako tvoje Míša, ve 3 letech 100cm a 16,5kg. Takže v cca 10 letech mu už ta sedačka nebude stačit hmotnostně.... Teď koukám na nějaké crash-testy s autosedačkama a je mi z toho ouzko... ☹ Jezdíme skoro každý víkend 150-170km (a zpět) k babičkácm a polovinu z toho po dálnicích..... No, modlím se, aby se nic nestalo....

argo1
16. aug 2014

tady je docela pěkný srovnání Cybex Solution X2-FIX,Römer KIDFIX SICT,Maxi-Cosi Rodifix

https://www.youtube.com/watch?v=jM1wWhtMbLM
koki_melo
16. aug 2014

Holky, jeste k tem sedackam, ony maji omezenou zivotnost nejen limitovanou hmotnosti a vyskou, ale i unavou materialu. Vetsinou je to pet let, R. ma tusim 7. Takze ani neni treba moc resit, zda vydrzi detem do 10-12let, protoze po tech 5 letech bych ji menila. Sviti na to slunko, v zime mrzne, preci jen to jsou plasty.

mooncaa
16. aug 2014

@koki_melo Já to s tou životností beru, že když do ní posadím dítko ve 4 letech, tak po těch 6-7 letech (to jsem o životnosti slyšela já) jsem na věku 10-11 let a to moje děti budou mít 150 cm a sedačku stejně odložím. Tu 18-36 kg bude mít každá holka svoji vlastní a vejce a 9-18kg dědí po sobě. Tím i ta 9-18kg bude už také na kraji životnosti 2 x 3 roky.

a_lexa
16. aug 2014

@koki_melo Souhlas, udávaná životnost plastů obecně je 5 let - potom křehnou a tím pádem není sedačka bezpečná. Proto taky nechápu proč výrobci uvádí, že mi sedačka vydrží např. od 4 do 12 let, když musí vědět, že to není pro dítě bezpečné 😠

sinala
16. aug 2014

@mooncaa my měli taky concord a ta byla super v té době a hlavně ten pěti bodový pás, vydržel opravdu dlouho i na naše velké děti. Já jsem tak ráda, když je tady takový pamětník jako já 😀 😀 😀 .

sinala
16. aug 2014

@koki_melo jasně únava materiálu, ale před 14 lety jsem dala za sedačku skoro 5000 ( líbil se nám dražší potah 😀) a to jsme byli výjimka, když jsme řešili i bezpečnost, běžně děti od 3 let seděli na podsedáku. A použila jsem ji na obě holky a únavu materiálu jsem neřešila, i když jsem o ní věděla a raději si nechala svoji starou a dobrou než kupovat novou a horší.

zuzkasim
16. aug 2014

@a_lexa Vím, že budu v tomto asi divná, ale asi záleží, jaké plasty výrobci používají. Z plastů je dnes vše, okna, nábytek, hračky, nádobí... Některé výrobky vydrží desítky let, některé opravdu křehnou rychle. Předpokládala bych, že renomovaní výrobci, kteří si za sedačku řeknou několik tisíc, používají opravdu lepší plasty (ovšem otázka, jestli je to pravda). Taky zrovna řešíme autosedačku, ale říkám si, že když ta první pro nejstaršího byla v hodnotě 6 tis, tak prostě vydrží i na nejmladší...

sinala
16. aug 2014

@zuzkasim přesně tak 🙂

betelgeuzz
16. aug 2014

@zuzkasim @sinala taky souhlasím. Rozhodně nemám v plánu sedačku po 5 letech vyhodit. Když vidím, v jakých plečkách někdo vozí děti a v jakém věku je posadí na obyčejný podsedák, tak myslím, že moje děti budou chráněny víc v relativně novým autě s isofixem a 6 letou sedačkou.

bury
16. aug 2014

Holky autosedačky, to je fakt věda 😉 My jsme se rozhodli, že budeme kupovat Maxi Cosi a už jsem ani na nic jinýho nekoukala, páč bych se z toho zbláznila. Takže všechny 3 sedačky, co máme, jsou MC. Tchyně má v autě pro staršího nějakou Storchenmühle, ta jeden čas dost vyhrávala v německých testech a jsem s ní taky spokojená. a souhlasím se @zuzkasim , že snad ty plasty dneska něco vydrží 😉

koki_melo
16. aug 2014

...tak zcela jiste je v tom kus marketingu, v te udajne zivotnosti. Asi by stalo za to videt testy nove a 7 let pouzivane sedacky.
Vim, ze pokud nebudeme jist korinky, tak holky po 5.letech ty nove sedacky dostanou. Ono kdyz se pak neco stane a clovek resi coby kdyby...verim, ze i kdyby na ty sedacky nebylo, tak na bezpecnosti deti vedome nechci setrit. A mozna jsem blbka, diky ktere si sef romeru dopreje o den delsi dovku v karibiku, ale ja mu to preju 😉.

argo1
16. aug 2014

Tak to mě nenapadlo, že životnost autosedačky je kratší než doporučená doba používání. Ale pokud tedy předpokládám, že děti dosáhnou váhy 36kg někdy kolem 10.roku, budou ji mít cca od 4 let (každý svou, páč jsou rok a půl od sebe), tak ji nechám dosloužit o 1 rok dýl.
Co se tady člověk všechno nedozví 😉 Díky 😎

koki_melo
16. aug 2014

@argo1 ja mela 39kilo v osmicce 😀

kuna
16. aug 2014

@argo1 je super, diky, ja to chtela usit (jak je jeste mala a jen v tricku, tak aby ji pas nedrel) a toto je primo s tim absorpcnim matrosem! Jdu objednat 😉

Ad plasty, ja si taky myslim - doufam - ze vyrobci jako roemer, cybex, maxi-cosi...pouzivaji kvalitnejsi plasty, nez no-name z hypermarketu za dva litry. A sedacky urcite nebudu pouzivat 10 let, ale asi pak posoudim individualne. Je rozdil mit sedacku v aute na horach, kde auto stoji venku, v zime je v noci -20 a v lete na ni prazi slunce, a v Praze v garazovanem aute.

sinala
16. aug 2014

já nikdy žádnou změnu plastu nepozorovala 🙂 , nevím zda je to člověk schopen rozpoznat

argo1
16. aug 2014

@koki_melo Ty jseš žížala doteď! 😀

mooncaa
16. aug 2014

@sinala My syna vozili ještě jen na klíně, v tátově autě nebyly pásy vzadu, ani vajíčko jsme neměli, autosedačku jsem koupila až když nám tchán začal půjčovat auto. Nechci ani pomýšlet, co s mohlo stát. A pro ty starší vlastně ani nic jiného než podsedák neexistoval, sedačky pro starší se začaly dělat až později, tu jsme dokupovali až pro dceru, syn to odjezdil jen na podsedáku.
Myslím, že únava plastu se asi moc nepozná, ale že existuje je jasné. Kamarádce se jednou na horách rozpadl z ničeho nic při obouvání vnější skelet přeskáče na kousíčky, viděla jsem to na vlastní oči.

Nedávno dělali crash testy autosedaček použitých, myslím, že to bylo Maxi cosi vajíčko a myslím, že vyšlo dobře, lépe než nějaké nové. Ale jak moc staré vejce to bylo nevím. A navíc vejce většinou v autě nezůstává, čili stárne asi pomaleji.

kveta007
16. aug 2014

Díky za názory ohledně značkování do školky, zkusím se poptat u nás v galantérce, jestli ty nažehlovačky se jmény vedou.