icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

sufik1
12. sep 2014

@anastazieb krásné a závidím.... ten můj krám furt zlobí

piecee
12. sep 2014

@sinala krasna kombinace barev na tech softkach 🙂prosim te co to mas zanstrih?ja shanim nejaky klasickystrih na kalhoty a posledni dobou co vezmu z Ott tak je hruza 🙂 jrdny bylihrozne uzky pres boky to kluci (a ze nejsou tlusty) nenatahli abted jsem si prekreslila jiny a ten je zase dole dost siiroky :-/

sinala
12. sep 2014

@piecee děkuji 😀, to je postupně upravovaný střih. Je to vel. 86, kterou jsem asi o cm rozšířila a mám z ní 104/110 na štíhlejšího syna. Jak je řezací podložka s čárami, tak se dobře dělá 😀

kuna
12. sep 2014

@koki_melo to je krásný! Já čepici teda zatím koupila 😀 A hrozně se mi líbí, jak máš v oblibě ty zelený , smaragdový, atd. barvy...já jsem veskrze růžofka, ale ty tvoje kombinace žeru 🙂

@anastazieb krásně olemované, vůbec to nevypadá, že s COL začínáš 😉

koki_melo
12. sep 2014

@zuzkasim Zuzko, čepice je jednoduchá. Záleží, co klukům sedí. Třeba kamarádka mě s touhle čepicí poslala někam, že její syn má kulatou hlavu a v téhle čepce vypadá jak tříkrálový koledník 😀. Mě třeba nevadí, když má K. tu čepku nahoře volnou a nahrnutou.

@macin73 Marci, funkci to má a to okrasnou 😀. Je to takový ten "plot" nebo jako bys vyšívala vedle sebe velké TTTTTTTTTTTT. Tímto kapsový váček našívám k nohavici. Krom jiného je ten steh pružný.

JInak jako jediná jsem dodržela dnešní Dédéčko a smutně musím zkonstatovat, že tahle diskuze nějak hyne ☹. Ani ne kvůli DD, ale emigrací za hranice asi hodně lidí ztratilo stopu. Tak slovenské baby, snažte se!!!

Dédéčkové jsou pyžama, lemované dadkou, rukávy Voldemort, ZD jednoho kabátku je slávistický - sešívaný, jedny kalhoty jsou stříhané ne na délku, ale na šířku látky. Jinak jsou docela fajn ty nohavice bez patentu a gum, střih je to na legoše a jen dole začištěné na OL, jemně natahované. V noci se nehrnou nahoru, netlačí, neškrtí.

zuzkasim
12. sep 2014

@koki_melo Mým dětem by ty čepice seděly, kdybych je uměla jednoduše udělat🙂 Ale asi to ještě jednou zkusím, střih mám z Ottobre. Máš je taky dvojité? Je na to vcelku velká spotřeba látek. A jinak jsem nepochopila, že by to mělo být DD. Líbí se mi ta barevnost.

koki_melo
12. sep 2014

@zuzkasim Zuzko, jsou dvojité a spotřeba je výška a šířka krát dva, takže tady konkrétně cca 45x45cm. Z metru nastříhám 6 čepic, což i když stříháš z drahé látky, tak je v pohodě. Rozhodla jsem se děvčata ladit neutrálně, co do kabátků a bot a střelené budou doplňky, jako čepice, šálky atd.

kachnator
12. sep 2014

Tak jo, když je ten DD pátek tak to sem lupnu ... Ať má ten můj nechodič v čem ležet v kočáru aneb skoro conversky pro mimino 😎

macin73
12. sep 2014

@koki_melo Já bych i ráda přispěla, jen bych se k tomu šití musela dostat!!! Jako dvě tuniky mám střižené už pár dní a překračuju je tady jak trubka (fakt zatím leží ještě na zemi na řezací podložce tak, jak jsem se od nich zvedla k nějaké jiné činnosti), a o víkendu to asi taky nestrhám 😔.

koki_melo
12. sep 2014

Díky paní @kuna. Střih na čapku ti požičám, je jednoduchá, uděláš vám růžofkové 😉 .
Jinak já bych i ráda šila bílá trička a kupovala světle růžové a mintové látky, ale když ony ty holky jsou porád jak čuňata, já to prostě nechápu. Ale fakt je, že jak se mi ty zeleno-oranžové květy na první pohled moc nelíbily, tak z nich zcela jistě ještě udělám legoše a možná sobě šaty a vidím to na další roli 😀.
Naopak mi ta kombinace tyrkys/červená připadá hnusná...proč jsem to takhle šila, tuší někdo??? Ale dopolko jsem to vyhodnotila jako dobrý 😀 .

@macin Marci, máš miminko, to jinak ani nejde ☹ Já naopak tuším, jak se mají bangladešanky a filipínky, když jdou z práce...a obdivuju vás holky, co denně šijete kšefty, mě stačily dva dny a o víkendu si dám ráda pauzu a radši uklidím syslírnu. Hohóóó, slovo do pranice 😝

vianne
12. sep 2014

@koki_melo podla akeho strihu sijes tie ciapky? lebo mne sa este nepodarilo najst neico pekne a funkcne.. :(

zuzkasim
12. sep 2014

@koki_melo To je super nápad, takhle měnit výraznější doplňky! Zelenooranžové květy se mi taky nijak extra nelíbily, ale když z nich vidím něco ušitého, je to pěkné. Tyrkys/červená je dobrá, jako já vítám každou kombinaci, kde není nutně růžová🙂
Zrovna dnes jsem muži nadhodila variantu, že bych si rodičák protáhla na 4 roky a zkusila rodinnému rozpočtu trošku vypomáhat šitím, i když jsou dny, kdy fakt nemám chuť k mašině sednout. Samo že jsem to svedla na chudinku dcerušku, která by musela ve 3 letech na celý den do školky. Možná že manžel na to časem přistoupí, horší, co můj nadřízený, který mi prozatím drží místo...

koki_melo
12. sep 2014

@vianne rozstříhala jsem čepici, která nám seděla a obkreslila střih a podle potřeby zvětšuju nebo zmenšuju objem a výšku.

argo1
12. sep 2014

@kachnator krásné! jen vyběhnout! 😉
@koki_melo Ses dobře "vysemenila" bangladéšanko! 😀 Obdivuju kvalitu i kvantitu - nechápu, co tam furt vidíš za chyby 😎 Ale stejně je nejhezčí výraz Káji - řekla bych takový romantický 😎

lenasss
13. sep 2014

@anastazieb gratulace k novému stroji.Co jsi vybrala? Já tu pořád nějak tápu a nejsem schopná se rozhodnout 😅
@koki_melo včera jsem nestihla odpovědět.Na soft jste dvě tak mi pošli adresu do IP a já ti to po neděli pošlu 😉
Jinak tu přibylo krásné šitíčko. vždy sem nakouknu a jen ooochám a ááááchám 🙂 jak jste šikovné. Pořád se nějak nemůžu dostat k šití. Ale podzim se blíží a já už se těším na prosezené hodiny za strojem 😀

kuna
13. sep 2014

@koki_melo dekuju, ovšem obávám se, že mé kulatohlavé dítě s velikostí 50-52cm by mělo stejný problém, jako dítě tvé kamarádky 😀. Ale kupovala jsem teď čepici a ta je nahoře sešitá ze 6 dílů namísto 4 a ta sedí hezky, tak nechtěla bys inovovat střih 😀 😀? A čepky máš oboustranné?

lenasss
13. sep 2014

@kuna máme stejný problém.mám taky kulatohlavé děti a nic jim nesluší.Nicméně jen jedna čepice která už je hooooodně jetá a krátká a nahoře sešitá ze šesti dílů.Zrovna dneska se jí chystám preparovat a zkusím podle ní ušít další.Protože mě všera málem mrsklo v obchodě z ceny čepic 😀 😀

koki_melo
13. sep 2014

@kuna Jsou oboustranné a nahoře mají 4 švy, ale není problém, aby ten střih NĚJAKÁ MAMINKA KULATOHLAVÉHO DÍTĚTE přepracovala na šestidílný 😀 😀

koki_melo
13. sep 2014

DOTAZ:
Jak stříhat podšívku do kabátku, který má přední díl skládaný nebo řasený? Viděla jsem kabátek, vpředu měl sedlo a na něj nasazenou nařasenou/naskládanou sukýnku. Jak se do toho stříhá podšívky. Trochu se bojím, že když ji taky naskládám/nařasím, tak to bude moc a bude to trčet a odstávat. Moc díky za radu

kuna
13. sep 2014

@koki_melo hmm, jsem si myslela, že to tak nějak dopadne a ta NĚJAKÁJINÁMAMINKA si to bude muset udělat sama 🙂. Já jsem tu čtyřdílnou šila loni a aby to vypadalo hezky, tak musela být dole širší a nakonec padá. Takže stejně jako @lenasss mě čeká preparace kupované, akorát že ta naše kupovaná je fungl nová a doufám, že ji sešiju dohromady tak, jak má být 🙂. Ale jinak za střih budu ráda, aspoň budu mít výchozí bod 🙂

kabátek - jsem to v životě nešila, ale halabala jsem si takto přešívala kabát na těhotenský a právě ten svrchní díl byl nařasený a podšívka jen hladká. Ušila bych tu svrchní vrstvu a podle ní pak střihla hladkou podšívku. Obě bych neřasila, to máš recht, že by to bylo už moc a trčelo by to (si myslím 😀 )

lenasss
13. sep 2014

@koki_melo
@kuna vite co ? Já jdu na to 😀 😀 😀 maminkám kulatohlavých dětí zdar zdar zdar 😀 😀 😀

anastazieb
13. sep 2014

@koki_melo taky bych určitě dala podšívku hladkou, aby se nějak přizpůsobila tvaru kabátku - tj. třeba do áčka, asi 😵

@lenasss vybrala jsem Janomé, jako většina tady, má nejlepší reference odsud. Na ty ostatní značky jsem nic nenašla.

lenasss
13. sep 2014

@kuna stačí takto?

lenasss
13. sep 2014

tak jedna ušitá. mám jí velkou ale tomu našemu střevu nesluší vůbec nic 😝

mariast
13. sep 2014

Zienky sijete nadherne veci, ale chcem vas poziadat o radu aky stroj si mam kupit-nieco okol150 eur... dakujem za rady

ucitelka70
13. sep 2014

žienky, staré burdy k dispozícii za symblickú cenu, známa sa rozviedla, sťahuje sa z domu, má ročníky cca od 2000-2005,

vianne
13. sep 2014

@ucitelka70 aku symbolicku? a su tam aj detske? mala by som zaujem.

sinala
13. sep 2014

@koki_melo ale čepice tohoto typu není potřeba dělat oboustranné, ne? jenom že to někdo tak chce. Já jsem se právě dívala v obchodě a měli je jen z jedné vrstvy, ale bylo to z fineribu. Mě ta dvojitá přijde teplá, na chladnější podzim.

zojec
13. sep 2014

@koki_melo tie ciapky su krasne 🙂 ja som sa pokusala nejake sit, ale ani jedna sa mi nepacila :D naposledy som sila taku usatu 2 vrstvovu z ottobre a teda vymodelovat tie usi na OL , aby boli rovnake bolo celkom zaujimave :D som ich potom musela podviazat :D este som rozmyslala nad tou tusim z FM co sije @terezita , ale to by asi b. na hlavu nedala.. ona je prilis princeznovska ruzovka :D :D

koki_melo
13. sep 2014

@sinala Kamčo, já jednovrstvé nezkoušela, asi by to v pohodě šlo, tady se zas nemusím crcat s lemováním, aby to neodstávalo atd, ten dvojitý úplet mi zas tak tlustý nepřipadá. Z ribu jsem dělala taky dvojité.
Jinak já mám asi čepice pod hranicí rozlišovacích schopností, ale úplně mě netrápí, že jím to na hlavě nahoře přebývá nebo že v tom nejsou za hvězdy. Když jsem je šila kratší, tak zas lezly z uší. Ale s obchodovýma to mám stejně, aby byla "funkční", je to na úkor krásy a dokonalosti.