icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

kuna
21. okt 2014

@caramilla ta je parádní a nejvíc se mi líbila ze všech na "ohnivá", co jsi dávala minulý týden, úplně mě ovál španělský vánek 😀

@palosek další softka? Moc hezká!

lillyzelvicka
21. okt 2014

@zuzkasim @caramilla nevím co jste konkrétně řešili, ráda poradím ale že jsem vyučená nic moc neznamená 😉 soft šijeme většina stéjně dlouho, Jsem tady nebyla už dlouho a ani vedle tomu moc nedám není čas 😒

zuzkasim
21. okt 2014

@palosek Asi tím, že mám ráda jablíčka, ale celkově mi bundička přijde prostě skvělá!

macin73
21. okt 2014

@caramilla sukně nádherná, opět moje barvičky!!! 😵

koki_melo
21. okt 2014

@caramilla ta je krasna 😵

lenasss
21. okt 2014

A když je tu řeč o dvojjehle tsak kde dělám chybu když mi vůbec nechce šít? 😅 😅 pořád se mi trhá nebo neprovazuje jsem z toho nějaká zoufalá a pořád jí mám v šuplíku a občas jí vytáhnu a zase se akorát naštvu a zahodím jí do šuplíku 😖

caramilla
21. okt 2014

@jitu22 Já souhlasím, i když bych ho už nedala, i na doma, na bodýčka a tak. Ale první rok jsem ho chtěla prodat! A ty máš stejný stroj jako PetraSv? Taky ti prošije soft ve 4 vrstvách? Skoro si říkám, že bych si tenhle COL měla jít k někomu vyzkoušet, abych viděla, jak to šije soft ve 4 vrstvách, to by byl nevšední zážitek, já jsem ráda, když mi to šije 4 vrstvy jemného úpletu 😀

caramilla
21. okt 2014

@lillyzelvicka Jak šiješ soft? Tzn. první sešiješ na rovnostehu a pak vedle začistíš na OL? Nebo šiješ rovnou sešít+ obšít na OL? Nebo šiješ jako Petra rovný steh na COL a zašistit OL? Jen takový kvíz 😀

alenf
21. okt 2014

@caramilla Peti maš col brothera?

sisikana
21. okt 2014

tak první 2 výtvory na overlocku jsou na světě 😵
akorát to triko s pirátama budu muset předělat - ten výstřih fakt vypadá hnusně 🙄
lemovat výstřihy, to mi fakt nejde ☹ zkoušela jsem už kde co, ale pořád to není ono..na tom pirátským je to lemovací gumička a nejsem si úplně jistá, jestli dobře chápu, jak se to má používat - mám ju jakoby přehnutou napůl - nejdřív na overlocku z jedný strany a pak svrchu dvojjehlou, jenže pak je tam vidět vevnitř ten steh..možná to na tom overlocku olemovat jinou barvou..jenže dělají se ty velký kóny v jiných barvách? já mám jen bílou, černou a béžovou..možná ty béžová by tam byla lepší, ale to by znamenalo převlíct nitě-pomoc!!

na tom druhým to taky asi není úplně košer.. vymyslela jsem si tak nějak instinktivně svůj postup, ale vůbec nevím, jestli je lege artis 😅 na tu lem. gumku to ale použít nejde, ta je na to moc úzká 🙄
jak lemujete děcka výstřihy, nějak jednoduše, polopatisticky?? 😅

sisikana
21. okt 2014

@caramilla tvoje sukně jsou moc pěkné, takové španělské 🙂

lillyzelvicka
21. okt 2014

@caramilla šiju na rovnostehu pak na ol a případně prošívám z lícu. Záleží jaký je to šev. Od sebe bych šev nedávala podle mě tím ztrácí soft dost voděodolnost . Takhle stačí 😀

zojec
21. okt 2014

@sisikana lemovaciu gumku netreba prisivat na OL, len zvrchu presit na rovnostehu.. najlepsie nejakym pruznym stehom.. takto by si mohla lemovat normalne pasikom patentu, alebo nejakeho upletu.. ten si mozes vystrihnut siroky ako chces 🙂
ja najradsej lemujem klasika patentom, ktory vystrihnem cca 3,5-4cm siroky, a dlzku zistim tak, ze si odmeriam obvod krku na tricku a vynasobim 0,7 🙂 alebo ked nemam kalkulacku urobim ho cca o 7-10cm kratsi.. zavisi od pruznosti latky.. ten potom zosijem spolu, prehnem napoly po dlzke , pripevnim spendlikom na 4 miestach, aby bol dobre napnuty a prebehnem na OL. najnovsie davam aj ten kryt dozadu, ale kludne to moze byt aj bez neho na zaciatok 🙂 vela navodov urcite vyguglis 🙂 a tricka su krasne.. moje prve teda ani zdaleka tak nevyzerali..

jieff
21. okt 2014

@sisikana krásný první trička!

jieff
21. okt 2014

@kuna a @jemi, nedávno jste tu řešily šití podvlíkaček podle ottobre 6/2013 č36 Small Johns nedávala jsem pozor a tak se radši rovnou zeptám. Kurňa jak se to sešívá?!! Včera jsem jeden prototyp pěkně zmastila. Chci ušít jen trenky, ale ten dlouhý díl č.2 se přišívá na jakou stranu nohavice? Tu mělčeji vykousnutou, nebo tu s hlubším vykousnutím? A na zadku - mezi nohama bude pak trojúhelník? nemáte to už ušité? vyfocené? Jsem ztracená, nějak mi to hlava nebere...

sisikana
21. okt 2014

@zojec
děkuju 🙂 no úplně první to nejsou, už jsem asi 4-5 kousků ušila na norm.šicím stroji. ty vypadaly mnohem hůř a děcka je nosily jen doma jako pyžama 😀 . ale tento střih jsem zkoušela poprvé, stejně tak i overlock 🙂
asi to pirátský teda vypářu (nebo spíš ustřihnu 😅 ) a olemuju znova širším proužkem úpletu..oranžovej patent tu bohužel nemám..ale teda ty úplety se tak hrozně kroutí, to mě zas budou brát čerti 🤐 ta lem. gumka mi právě přišla taková praktická - nikde se nemusí nic obšívat, jen se to našije.. jenže jak je úzká, tak je to naprd😒
musím ty výstřihy holt natrénovat no.
s tím krytem vzadu už jsem to někde viděla, to vypadá moc pěkně, ale pro mě je tohle zatím nedosažitelný level 😔
teď jsem si vytáhla střih na sukni, to bude moje úplná premiéra, co se týče šití na mě. koupila jsem takovej pěknej manžestr, původně že pro malou, ale nakonec jsme naznala, že sukní i gatí má dost, na rozdíl od maminky 😀 tak na to jsem teda fakt zvědavá 😅 no když tak z toho bude mít sukni nakonec malá, že..

zojec
21. okt 2014

@sisikana pouzi miesto tenkeho upletu nejaky finerib, alebo rovno patent, tie sa pri tahani nekrutia.. lebo ked sa to kruti, tak je potom trosku problem nasit..
popozeraj u caramily navody :D osm si ista, ze tam mala aj to krytie svu pri priekrcniku, ale nestiham dohladat 🙂 urcite najdes skor ako ja .. toto je postup pri lemovani pruzkom na tretiny http://ekozahrada.blog.cz/1208/postup-lemovani-...

lenasss
21. okt 2014
laeela
21. okt 2014

@sisikana gumku nedávej, ona dost žmolkatí, mě osobně se to ani nelíbí a pracuji s ní, jedině když dělám se softem. Lemování natrénuješ, neboj, jde pouze o cvik, zvlášť s OL.

macin73
21. okt 2014

Holky, jak střihnout kontrastní kolena, případně i zadek u softshellových kalhot? Děláte ta kolena dvojitě? Myslela jsem, že ušiju jednoduše z jedné látky, ale mám dítě příliš akční na celorůžové nebo světlešedé kalhoty a tmavošedé mám jen kousek... Díky!

kuna
21. okt 2014

@sisikana umíš finsky? 😀 😀 Neboj, stačí koukat na obrázky, nebo si to přeložit googlem. Tady jsou čtyři různé postupy, namísto COL dej cikcak nebo dvojjehlu http://ruttu-nuttu.blogspot.cz/2014/05/ohjetta-...

zuzkasim
21. okt 2014

@macin73 Kolena dvojitě nedělám, nevidím v tom smysl, pokud dítko náhodou díru udělá (a nakonec ji na softshellkách zatím neudělalo ani jedno moje aktivní dítě za 4 roky slušné zátěže), tak ji budeš mít potřebu zašít, i když bude pod tím ještě jedna vrstva. Jinak je dobré ty části na kolena v místě záševku mírně rozšířit, aby se pak po odšití záševků ten díl v místě záševku nezúžil.

kuna
21. okt 2014

@jieff nakonec jsme se bavily každá o jiném střihu 🙂. Ten "můj" má klín vepředu i vzadu, tak nepomůžu....

sinala
21. okt 2014

@macin73 kolena dvojitě nedělá, jen sešiju díly

evaon
21. okt 2014

@macin73 Ja robim dvojite len na zimnych oteplovackach, aby vydrzali dlhsie klacanie v snehu, takze nie z dovodu roztrhnutia.

sunnyday28
21. okt 2014

Nestiham si to vsetko zapamatat tie super rady co tu pisete, piste pomalsie! 😝 😀 😀 Prispejem do ankety, prvosoftky som obsila cele na rovnostehu cik cakom (zaroven zosila ak to dava zmysel) a potom pozahybala spoje do jednej strany a presila rovnym stehom zvrchu. Ale to som este nemala stretchovy steh, teraz druhosoftky urcite obsijem tym TTT stretchovym stehom a potom zalomim a prisijem rovnym stehom zvrchu. Neviem ci je to spravne, ale zda sa mi, ze tym mam menej dierok zvonku cez ktore by mohla voda pretekat. 😕 Aaaaaa tu je moje trapenie. Overal, usila som opat o cislo vacsi, kedze malej je uz v 68 pohodlne a tak je jej velky teraz, ale o dva tyzdne uz by to malo sediet lepsie 😅 Strih je z Ottobre, ale teda musim povedat, ze som absolutne nechapala postupu 🙄 Akoze vobec. Citila som sa ako totalny debil, ale proste mi to neslo tak zosit ako to oni pisu 😔 A ten zips ma skoro zabil! Zips som sila dvakrat tak dlho ako cely zvysok overalu aj so strihanim 😠 😠 😠 Cestne prehlasujem, ze toto je prvy a posledny zips co som sa pokusila prisit, vsetko dalsie bude na cvoky, aby som sa nezcvokla ja! 😝

sufik1
21. okt 2014

pár muchláčků...

macin73
21. okt 2014

@sufik1 to je MAZEC 😀

terezita
21. okt 2014

@zuzkasim ja uz troje derave mela. Ze školky, jezdili po "sněhu" tuto zimu po zadku. Jenže on nějak sníh nebyl.. 😜

evaon
21. okt 2014

@zojec
Mam doma schmetz a akru a zdaju sa mi rovnake.