Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
naše dítě už taky prodřelo na kolenou tak troje softky. Většinou spadne...
Prosim Vas, kojenecky plys a uplet sijeme na OL 2 alebo 4 nitami? a od coho to vlastne zavisi kolkymi mam sit?
@caramilla mám Janomku, co většina holek. Naprosto mě ale nenapadlo rvát do něj soft. Má problém provázat mi i v místě, kde se mi sejdou dva švy na sobě (když zakládám rukáv u trička s přinechanými rukávy) nebo když šiju přes švy kolem výstřihu. To jsou ta místa, kde kolikrát pářu třeba 4x, než to konečně prošije. A jindy je to napoprvé cajk.
Prošívat nebo sešívat na tom soft, to by mi asi švihlo. Já nic nedělám hladké, přední díl nohavice mám ze 3 kusů plus záševky, zadní taky alespoň ze dvou. Takže kdyby mi to v každém tom zesíleném místě neprovázalo, asi bych ty gatě vzteky rozškubala. Nevidím v tom žádný přínos, tak moc soft nepruží, aby bylo třeba sešívat ho pružně. Dle mého.
Navíc zrovna u softu a spol. podle mě není už dané, jak se to má správně šít, protože ty technické materiály se šijou teprve krátce a švadleny s nimi vesměs vůbec nepracují. Kupované věc to mívají tak, jak šijeme my (i když samozřejmě vím, že to nic neznamená - dá se koupit i košile sešitá na overlocku). takže já bych neřešila, jak se to má správně dělat, pokud je to udělané hezky, čistě a funkčně a není to ostuda přetočit na rub
@jitu22 já s tím strojem takový problém nemám, je to mazec, jak je každý přitom stejný jinak citlivý ☹ jinak u těch kalhot, já už se spálila několikrát, paradoxně na kalhotách pro holky, aspoň že tak 😀 proto pro lidi to tak nešiju, navíc u rifloviny je to o hubu, ona má tu tendenci se blbě vyrvávat ze švu, když to na sebe lidi cpou, proto chápu, že to tak nikdo nešije, a třeba u těch kalhot co šiju i ty co jsem šila pro R. tak nestačí projet na OL a pak z lícu ale fakt to chce i z rubu za švem o OL minimálně, protože jinak to jde hrozně rychle do kelu ☹ zrovna R. kalhoty, jeden šev jsem na zadku neprojela za OL na rovnostehu nebo na COL ale projela jsem to jenom z lícu a jsem kráva, jsem kráva, jsem kráva, protože prostě se jí to na vyrvalo ze švu tím že udělala nějaký dlouhý krok ☹ jinak třeba soft pro holky moc neřeším, a mám ho projetý na rovnostehu - většinu, letos mě velké šití softu čeká, šila jsem jenom jedny kalhoty co mám COL 😀
@sufik1 prej pár 😀
@kuna no hádej 😀 tak jsem dělala lem u toho autíčkovýho trička! akorát jsem to nejdřív našila na overlocku z rubu, pak zahnula jakože ven a pak prošila z lícu dvojjehlou (která si tímto splnila svůj denní limit a dál odmítá šít dělá jen kraviny 🙄) tam to mají, pokud to dobře chápu, naopak - prošít na overlocku z lícu, pak zahnout dovnitř a prošít z lícu dvojjehlou..což je vlastně logičtější, že, ab ta nezapravená strana byla dovnitř 🙄 tak jsem objevila Ameriku - díky moc! 😵
@sunnyday28 moc krásná kombinéza 😵
akce sukně se mění na dobrodružství 😅nejdřív jsem nemohla najít zadní díl..asi po hodině zkoumání toho střihovýho papíru jsem zjistila, že v pytlíku je ještě DALŠÍ papír a na něm - voila - zadní díl..
pak jsem si chtěla najít postup na stránkách farbenmixu, tento byl v pdfku a nějak se nechtěl stáhnout..pak jsem zjistila, že tam je na boku zip 😅 to jsem ještě nikdy nešila..no toto je výzva teda! teď jsem dovezla děti a malá uviděla bráchova trička a ona chce taky..tak jdu šít asi radši to tričko..
@sunnyday28 waw perfektny je:D
@terezita Amy od Farbenmixu:
http://www.farbenmix.de/joomla25/index.php?opti...
ale nechám to na někdy jindy, ten zip mě krapet vyděsil, ještě jsem nikdy zip nešila. si to radši asi nejdřív natrénuju na něčem než se do toho pustím 🙂
ale střihla jsem teď na tričko pro malou:
http://www.farbenmix.de/joomla25/index.php/ober...
to snad nebude nijak náročný..
jinak jsem v mezičase vypárala a znova přišila ten výstřih a furt to kurnik šopa není ono!!
ustřihla jsem proužek z toho oranžovýho úpletu, sice se vůbec nekroutil, ale nějak se vytáhlo a odstává to!! ach jo..
@sisikana koukám, ze mi roste literární konkurence 😀
Ten vystrih je jednoduchý - vezmu pruh úplatu široký cca 3,5cm, jeho dylka je 70% obvodu u krku - soudě podle toho, ze už jsi to 13x parala, tak už asi bude vytahany, ale třeba to ještě půjde, Ten pruh sesij tak, aby vznikl kruh, sloz na půlku po délce, šev dej dozadu na střed zadního dílu, ten pruh poloze licem k lici a volné okraje budou ležet na okraji trika. Tento pásek prisij na Ol dokola a mas hotovo. V jednom kroku to celý usijes. Při síti musíš rovnoměrně natahovat ten pásek, protože je kratší než obvod výstrihu.
Kapišto?
A ty mne za odměnu řekni jak se vypne na compu ta prediktivnicestina nebo se z tohohle stylu psaní asi po.eru 😈
@koki_melo Klárko teda jen jsem to tu prolítla,ale teda ta tvoje softová souprava to je nááádhera 😵 😵
@sufik1 jj opravdu jen "pár" muchláčků 😀 😀
@sunnyday28 😲 to je krááásnej overálek a malej strašně sluší 😵 😵
jinak všechny výtvory jsou krááásný 😉
@jitu22 jitko a jakýma šiješ nitěma? A jehly? Protože mě to přide šílené, co píšeš, to i můj COL šije teda líp, šev na remani + proužek na třetiny zvládá úplně bez problémů (tedy u tričkoviny, lile atp.) Obšít leginy taky dobře, dokonce zvládá i gumu plochou + úplet, ale co už nezvládá je šev na leginách + guma. Občas tam právě prdne nit, občas to projede.
Právě to, co popisuješ ty u Janomky, to samé mám já u Brothera, z toho jsem si udělala obrázek o tom, že ty stroje jsou na lehké hobby šití. Buď má Petra nějaký super kus a nebo jsme my dvě nějaké levé 😀
@petkasv neco jsem cetla...ale to je kus od kusu zensky...nic vylozene negativniho jsem nenasla. Mas spatnou zkusenost nebi jsi cetla neco spatnyho? Predne, ja jej nechci ke konverzi, bude pouze a jen col, takze slozitost prenastaveni me nebere. Chci petinit s autonastavenim napeti...
@caramilla ale měla jsem tu zbytky po plínách - aksamit, beránek a tak a samý takový nemožný kusy. A pak sv. žlutý kojoplyš, co už těm mým prasátkům taky na zadky na tepláčky dát nemůžu... a když jsem to chtěla na focení jako podklad, tak to házelo fleky... Dřív jsem z těch zbytků šila ubrousky na zadek, ale to se neprodává a já jich mám dost ( a na rukách šílenej ekzém, že stejně musím používat papírový)
ještě tu mám spoustu pláten s dětskýma motivama, co mi tu leží už několik let, pak látky na pexesa, mapu co jsem neušila... takže je třeba našít co se dá, před vánocema se to snad bude dobře prodávat....
nehledě na to, že jsem teď kapánek v mínusu 😝
ad COL já s tím taky furt bojuju a musím teda říct, že na něm šiju málo a nerada. Mám tam unipoly, ale asi budu muset befily nebo co. A jehly nějaký spěšl do COL, co mi poslali z nejsicistroje. Ale i ten chlápek, co to servisoval, tak bylo vidět, že mu to vynechává na lille, rumitexu a pod. Jediné, na čem to šilo, byly dvě vrstvy fineribu 😝 😝 😝 😝
no nic konec kecání, jdu šít. Na fleru se všichni zbláznili a je to samý vykřičník

@terezita Mám školku přímo pod barákem (pod balkónem), občas jsem se taky divila, co děti dělají.