Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@sinala Rozhodně bych ti to nedoporučovala. Je to pak škoda práce i materiálu. Jsou to tkané látky a ta vazba se na krajích prostě bude při zátěži vždycky více či méně rozjíždět. Nejhorší jsou např. lněné látky, myslím, že s vytrženým švem se na kupovaných věcech setkala snad každá, je vždy chyba malého švového přídavku.
@petkasv hele zase kalhoty v sedu nebo které trochu pruží tak za ě určitě řetízek protože se to nepotrhá a že moji kluci a vlastně i já jsme sem tam sedové švy rozpárali. A vždycky šiju sed. šev dvakrát. U softek cca 2mm štepuju širší štep se mi neosvědčil
@sufik1 jo, tak to máš stejné postižení jako já, já šiju sešívané zbytkové sukně, ty chmatáky 😀
S těmi COL mi to přijde, že je vlastně teda jedno, co napíšou v recezních, protože když dokáže být jeden a ten samý typ takhle proměnlivý od úplného šitu do dokonalého stroje na 4 vrstvy softu, tak si stejně člověk nevybere, leda by kupoval v kamenné prodejně, kde by to na 4 vrstvách softu zkusil, což pochybuju, že by mu dovolili 😀
@sufik1 Já šiju nejčastěji Belfilama, ale dávám tam i hardy a šijí mi hezky, mám starší verzi hardů, co jsem kupovala před 4 roky, teď asi objednám u kamči, tak pak dám vědět, zda šije i s novýma hardama z polska 😀 Jediné, s čím to fakt mělo problém, byly nitě balerina.
Ale přemýšlím, že bych tam ty asfily zkusila, třeba by mi to pak ty 4 vrstvy softu prošilo 😀 😀 😀 😀
@koki_melo zkusím to z toho pirátskýho úpletu ještě..70% je málo, já potřebuju teď tak 30 😀 nějak se to celý vyklondalo 😖 ale teď už na to nemám nervy, nechám to na jindy..
čoveče, fakt nevím, jak to vypnout, myslela jsem, že když kliknu pravou myší - jazyk - spravovat nastavení - a odfajfkuju tam dole Povolit opravu pravopisu, tak to zmizí, ale ono nee 😅
princezna má tričko hotový @terezita nakonec jsem dělala jen tu tričko verzi - bez tý bebechy tak uprostřed. jako dobrý mi to přijde, akorát krátký, tak jsem musela zaimprovizovat.
chtěla jsem teď ještě zkusit takový ty zvlněný kraje (dole, jako zakončení rukávů), dělá se to na overlocku, ne?
doufám, že to je toto, co má @sufik na stránkách: zvlnění okrajů na OL - šít jen pravou jehlou, napětí nití 4,4,4, šířka stehu R, dif. 0,7, vyndat jazýček. Natahovat před i za patkou nebo šířka stehu 5, dif. 0,7 obě nitě a natahovat před i za patkou..
nicméně - nůž jsem vypla, ale co to proboha jazýček a jak se to vyndavá?? 😨
@caramilla Ahoj, chtěla jsem se zeptat...chystám se šít si sofshellové kalhoty pro sebe, jen jednoduché, nahoře do nápletu s gumou. Řeším střih...podle jakého "stylu" kalhot šít? Chtěla jsem obkreslit nějaké svoje aktuální kalhoty... Když to bude jako tepláky, nebude to moc volné a ten soft se v pase blbě řasit a odstávat? A zase podle kalhot typu "džíny" to taky nevím, jestli by bylo vhodné...když to chci do gumy... Koukala jsem na blogu na tvoje lentilkové těhotenské 🙂 a přijde mi, že sedí hezky - ani moc volné a neforemné, ani moc těsné...jak jsi se dopracovala ke střihu?
@sisikana s dovolením vkládám geniálně udělaný návod od @jieff, který jsem právě objevila... http://od-ji.blogspot.cz/2014/03/jak-na-zvlneny...
@jieff kapsy su krasne 🙂 ale taka mala technicka poznamka, nie je to vrecko trosku vysoko?? co sa pohodlia ruk tyka.. lebo ja som zo zaciatkku tiez davala tak vyssie, aj sebe si taku usila a potom som parala, lebo mi bolo nepohodlne na ruky tak vysoko 😉 takze teraz davam vrecko trosku nizsie.. neber to prosim ako kritiku, mozno sa aj ja mylim 😉
a teda s malym pridavkom na platnovych nohaviciach mam aj ja skusenost :D :D usila som muzovi take kockovane flanelove gate, zobral si ich na turistiku a domov prisiel polonahy :D :D :D lebo ako kracal, sa mu to cele rotrhalo od pasa az po rit a este aj franforce sa narobili.. skoro som sa docurala od smiechu ked som ho vo dverach zbadala 😀 😀 esteze mal boxerky
@saaralota Já jsem se ke svému střihu dopracovala pomocí pravítek a křivítek a tužky od osnovy střihu přes vzorečky až k finále. Obkreslit "tepláky" bude dělat přesně to, co popisuješ. Typ džíny je lepší volba. Jestli máš střih na džíny, tak třeba jen trochu upravit. Odstávání nahoře vyřešíš záševkama, jde kalhoty ušít, obléct a pak dodatečně našpendlit záševky - teď to neříkám tak, jak "se to má správně dělat", ale jako takovou blbou amatérskou radu pro úplné začátečníky, kteří si neumí konstruovat střih. V pase ti to třeba bude sedět i dobře, ale kritická zóna je rozkrok. Mě v rozkroku sedí jediné kalhoty a to ty, co jsem si nakreslila od nuly. Ale zase jsou to jen softky, jde tam o funkci, takže pokdu to bude v rozkroku trochu tahnout, tak přece na válení ve sněhu to stačí 😉
@sisikana teeeda, tak soft do gumy na sebe bych fakt nesila. Podle me ti to bude delat hrozne bachoro. Abys to natahla přes zadek, tak musíš mit minimalne sirku boku, kterou vlastne budes mit v pase, akorát narasene. Soft je pevnej, tvrdej, odstava. Todle bych si nelajsla ani v době, kdy mi vel 36 byla velka. Asi bych zvolila kalhoty na zip, nevim, co poradi holky. Jinak Car si strihy dela sama.
@caramilla hele, objektivně vzato mám všechno správně. Nitě belfily, jehly speciální pro COL, ostré, jen prostě ta chemie nějak nefunguje. Neřekla bych vyloženě, že to bude rukama. Spíš mu prostě nerozumím, nevím, jestli pomůže přítlak zvýšit nebo snížit, napětí nití utáhnout nebo povolit, dif snížit nebo zvýšit... Navíc mi přijde, že pokaždé pomůže něco jiného. Tloušťka materiálu sama o sobě není problém. Lemování proužkem na třetiny zvládl bez zaváhání. Jak je to rovné a stále stejný počet vrstev, šije krásně. Tam to nastavit umím. Problém je to přejíždění přes švy. Tam to neposouvá dobře, neprovazuje nebo šmodrchá. Občas pomůže přes ten šev dát delší posun a zvýšit přítlak, občas ne. Někdy to přešije napoprvé, jindy se s tím rvu snad na 5x. Právě jak jsou ty úplety tenké a jemné, tak přítlak musím mít taky malý a pak to šití přes švy zlobí.
Ale utěšuju se tím, že třeba budu mít brzy novou šicí komůrku s úžasným výhledem na řeku 😉 A když mi to nepůjde, budu hledět do kraje 😀
@zojec za každou konstruktivní kritiku jsem ráda! Já jednou našila kapsu nízko a nesedělo mi to, ale je pravda, že ted už Kristý moc nenosím, tak ty nové netestuju a rovnou posílám dál. Zatím nikdo nenapsal, ale možná se neodvažují a mlčí. Zkusím se jich zeptat - díky za připomínku!
a historka s potrhanýma gatěma je boží...fakt štěstí že pod nima něco měl 😎
@saaralota Já bych taky softky pro sebe do nápletu nešila. Mám šité podle klasického střihu na kalhoty, ze zipem vepředu. Nastříhat jsem si je nechala od mamky (krečová), protože to prostě umí a nehodlala jsem s tak drahým materiálem dělat pokusy. Stejně tak manželovi, střih podle riflí, které mu sednou. Nechtělo se mi ten zip všívat (jsem děsně líná), ale když si ho hezky nastehuješ, opravdu se ti jeho všití povede napoprvé.
@zirka zaregistrovat se musíš, protože to musíš dát normálně do košíku a pak jakože koupit, ale cena bude 0 EUR 🙂 pak by ti měl přijít email se zpávou, že v tvojí e-book bibliothek (nebo tak nějak se to jmenuje) jsou ty ebooks k dispozici 🙂
@koki_melo já ale fakt nechcu softshellový gatě a do gumy už vůůbec ne 😅
takže - kdyby to někdo kdy nááhodou potřebovalpěkně polapatistický návod, jak na zvlněný kraje, tak pěkně nafocený je to tu 🙂
http://od-ji.blogspot.com/2014/03/jak-na-zvlnen...
nicméně - jazýček nenalezen, z čehož jsem usoudila, že asi jazýček nevlastním 😅 tudíž není ani co vypnout..zbytek dle návodu, jehly jsem měla obě (páč jsme měla strach ju vyndat, co kdyby pak nešla nandat zpátky, že..)
chvíle napětí..
a
výsledný produkt je tu 😵
a tímto mám až do víkendu po ptákách 😔
ale teda jako, fakt ,mě to s tím overlockem ba 😵 to jsem ani nečekala..
anebo mi pošli svůj email, vždyť já ho vlastně mám 😅
@saaralota ja som strasne tuzila po softkach asi tak pred 2ma rokmi tusim.. .. a veru tiez som pred tym nesila ziaden zips.. ale bola som donutena si ho tam dat, lebo inak by naozaj nesedeli.. a zistila som, ze to nie je ziadna veda 😉 pajcovala som vtedy strih z rifli co mi sedeli . tak smelo do toho 😉
ale teda vyuzila som ich 2x .. mne v tom bolo priserne horuce.. 😖
@caramilla Díky 🙂 Tu konstrukci od nuly bych si docela ráda zkusila, jen jsem se zatím nedokopala k tomu si najít nějaké studijní materiály... Ale i tak moc nerozumím, jak při té konstrukci zohledním "typ" střihu... představuju si to tak, že je nějaký postup na konstrukci střihu kalhot obecně...ale některé kalhoty jsou víc na tělo, některé volnější, nějaký materiál pružnější... neumím si představit, jak bych to promítla do střihu...od oka tu něco přidat, ubrat...? 🙂. Asi se ptám jako úplný blb, ale s tímhle mám nulovou zkušenost 🙂.
@zojec já ani tak nemám problém s šitím zipu (tedy do kalhot jsem ho ještě nešila, ale vyložený strach z toho nemám), spíš jsem chtěla něco hodně jednoduchého stylem, žádné vychytávky, kapsičky, zipy....aby to bylo raz dva hotový. Ach jo, tak já teda nevím... A chci je na hory, místo oteplováků, takže hřejivost by neměla být na závadu...
@jieff no počki! že by se můj tata někde zapomněl 😅 anebo @koki_melo 😀
jó a rozjíždět se mám kam, páč já jsem někde ve sklepě zatím..moje ambice neskromně směřují k momentu, kdy mi dítě oznámí, že se jí spolužačka (další level je pak paní učitelka) ve školce ptala, kde maminka koupila to krááásný triko 😎 při pohledu výstřih pirátského trička musím sebekriticky naznat, že to bude ještě dlouho trvat 🙄
@saaralota ono tehu gate si ten naplet mozu dovolit , lebo je vysoky a ide presne tadial ked je za normalu zips.. takze ak by si si ho tam dala kratsi a miesto zipsu by bol len soft, tak by ti pravdepodobne urobil tehu brucho prave ten ..ved vyskusaj 🙂 zips sa da popripade vzdy dosit 😉

@kuna tak to si mě nepotěšila, třeba @jemi poradí, já z toho vážně moudrá nejsem. Jsem si říkala, že se nebudu crcat s tím střihem co píšeš a tenhle asi moc user-friendly není, nebo jsem holt blbá blondýna (ještě k tomu špinavá!)