icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

caramilla
25. okt 2014

@zuzkasim ; @macin73 budu spravedlivá k oběma - mikinu vyřazovat nebudu. Ještě plánuju další dítě, takže si ty nejlepší kousky schovávám, kdyby to náhodou byla ještě holčička, budu vyřazovat, až budu mít další 3 kluky, ale to už zase asi vy nebudete potřebovat vel. 98 😀 Na mimibazaru se ale celkem často tahle mikina objevuje, tak když si počíháte 😉
@macin73 Jinak vyřazuju ty balonové kalhoty a halenku PDL s chmíříčky, je to psaná 98 a velikostně jsme nosily tak 98/104. Jasmínka má už 110/116 a je nám to malé.

zuzkasim
25. okt 2014

@caramilla Jů, fakt chceš víc dětí? To je super🙂 Já měla schované vše a jsem za to moc ráda. Zaprvé se to hodí finančně, budeme asi řešit větší bydlení a snažím se zbytečně neutrácet, čím nižší hypotéku budeme muset brát, tím líp. Zadruhé mám k hodně věcem citový vztah.

macin73
25. okt 2014

@caramilla jeee, pošleš mi prosim do mailu fotky? DÍKY!!!!

petkon
25. okt 2014

@kuna měla jsem z wendy počesanou teplákovinu - granát a ta mi přijde, že vypadá pořád stejně

olivka84
25. okt 2014

@petkasv ahoj prosim ta ake ihly teda znacku pouzuvas do sijacieho stroja ty mas tusim veronicu ak sa nemylim.chcem si nejake prikupit hlavne dvojihlu na uplety a jednoihlu na uplety a pruzne. Doteraz som mala original Veroniku ihly ale neviem ake tam este mozu organ schmetz? Poradis?

caramilla
25. okt 2014

@zuzkasim Já jsem právě taky sentimentální, když koupím něco super krásného, ale naše děti to nenosí, že to třeba nevyjde velikostně, nemám problém to prodat, ale jak to vezmou víc jak 2x na sebe, nedokážu to prodat. Teď jsem po Jasmíně ale hodně věcí prostě musela dát pryč, všechno schovávat nemůžu, už takhle toho má tolik, že to nestíhá unosit, nebo třeba boty jsem se rozhodla neschovávat, až na pár výjimek. A třeba teď jsem dala do prodeje její milované holinky a když jsme je fotily, brečely jsme u toho obě. Ale co s tím, mít to na půdě a za 20 let stejně muset vyhodit. Ale je to pro mě strašně těžké.
Jinak já jsem ze 4 dětí a chtěla bych děti 4, ale jsem ráda i za dvě, nám to vyrábění až tak moc dobře nejde, takže třeba budu mít jen dvě. Zatím další aktuálně neplánujeme, ale asi si neumím představit, že tohle bylo naposled. I když teda porod bych si klidně uměla představit, že už byl naposled 😀 Ale zase to nově narozené miminko na bříšku a ten pocit zcela nově objeveného, ten bych zažít ještě chtěla, jen kdyby to před tím nebyl takový hardcore 😀

petkasv
25. okt 2014

@olivka84 pouzivam akry streckvky i schmetz,ty origo veroniky jsem mela jenom dvojjehlu 😉

zuzkasim
25. okt 2014

@caramilla Ono ty děti asi prostě nemůžou být zadarmo. U nás výroba až moc snadná, jsem v tom, jen co se na mě muž podívá, ale těhotenství si musím vždy trochu vytrpět (krom prvního, to byla pohoda), no a porod je porod. Jediné, co mi na velké rodině vadí, je to množství jídla, neustálé vaření... jsem moc ráda, že na tuhle část péče nejsem sama a hodně mi pomáhá muž.

caramilla
25. okt 2014

@zuzkasim Já jsem obě těhotenství měla bez zdravotních problémů, že jsem pracovala a aktivně žila až do porodu, ale jinak jsem měla kromě křečových žil úplně všechny těhotenské neduhy, děs a hrůza a vždycky si říkám, že to je naposled, už když jsem byla těhotná s mínou, tak jsem si říkala "jednou a dost". Ale přesně platí takový ten neskutečně vtipný článek o těhotenství, jak sem někdo vkládal, když jsem byla těhotná, jak člověk trpí trpí trpí a po porodu nostalgicky vzpomíná na ten pupíček a když vidí těhulku tak se slzou v oku a lehkou závistí říká "jú, ty jsi těhotná, to je krása!" 😀 Ještě, že Pán Bůh dal ženám úžasné blahodárné zapomnění 😵

S tím jídlem byl vtipný tuhle manžel u večeře, když říkal "no, to je ale blbý, až bude jíst naplno i Kryštof, budeme muset vařit dvoje těstoviny, jedny nebudou stačit."

jitu22
25. okt 2014

@zuzkasim mám to podobné jako Ty, taky otěhotním, sotva chlap vedle mě vytřepe trenky, a pak následuje 9 měsíců děs a hrůzy. Druhé bylo horší než první, tak jsem zvědavá, jak to bude vypadat při tom třetím, dá-li Pán Bůh. Když jsem s Vojtuo objímala mísu a bylo m neskutečně, kamarád prodělával chemoterapii, tak jsme objímali mísu společně (na dálku, samozřejmě, ale povzbuzovali jsme se). On to bral ale pragmaticky a občas říkal, že já na rozdíl od něj mám v kalendáři ten červený kroužek a když všechno klapne, budu mít dítě. On má jen tu mísu... Naštěstí, zdá se, léčba zabrala.

No a s jídlem - zatím vařím pro 3, ale už teď si manžel stěžuje, že mu jaksi nedošlo, že krom jídla mu budou děti užírat i buchty a koláče 😀 Zatím peču stejné množství, ale jestli bude dcerka stejně žravá jako synek, budu muset péct bábovky z dvojité dávky 😀

palosek
26. okt 2014

@jitu22 a počkej, až vás bude ještě víc 😀 😀 😀 Někdy máme období, že peču ob den....a nejde jíst pořád to stejné....tak jeden den bábovku, až se sní, tak bublaninu, pak třeba buchty....závin...zákusek na plech .....a tak dokola....Jen ty větší se už trochu hlídají, 😅 to víš...kila navíc jsou nežádoucí 😝 😅 😅 😅
@caramilla a teda těstoviny, ikdyž je máme všichni rádi, tak stále stačí jedno balení....a dokonce zbyde 😀

saaralota
26. okt 2014

@caramilla No já na to těhotenství teda zapomínala dlouho... Objektivně mi nic nebylo, ale bylo mi příšerně zle asi do šestého měsíce...a od sedmého už zase takové ty problémy, že se mi mládě vzpříčilo někde pod žebrama a já visela hlavou dolů z gauče, aby se zase pohnul někam zpátky a já mohla dýchat... 🙂. Zhubla jsem asi šest kilo a dodnes je nemám úplně zpátky... Ještě nedávno jsem viděla těhotnou a dělalo se mi mdlo. A právě jsem si vždycky řekla "chudák holka" a vůbec mě nenapadlo něco jako "jé, oni budou mít miminko 🙂"... Až asi dva roky po porodu se to trochu zlepšilo a těhotné tolik nelituju 🙂. Ale z původního plánu mít děti krátce po sobě trochu sešlo...nenašla jsem zatím odvahu. Tak snad tu odvahu brzy najdu, chtěla jsem vždycky mít tak 3-4 děti, tak abych to vůbec stihla 🙂.

saaralota
26. okt 2014

Holky, znáte někdo tohle merino - zatkávané rouno? http://www.sijemdetem.cz/produkt/merino-zatkáva... Je to bílé? Nebo spíš přírodní/smetanová barva?

sisikana
26. okt 2014

Ahoj holky,

včera jsme byli v Ikei pro stolek na šití 😵 tak konečně budu mít svůj koutek a nebudu muset sklízet stroje pokaždě, když má někdo přijít na kafe 😅
mimochodem - taky se snažíte ořezávat nitě na normálním stroji? 😅

pár kousků z posledních dní - softeshelky jsem dodělala teď ráno a malá s nima hned odjela s tátou bruslit.
pak jedny leginky z chlupatý teplákoviny a tepláčky pro junior.

jdu vařit - dneska budou kuřecí nudličky na kari s kokosovým mlíkem - to miluju 😵

sisikana
26. okt 2014

@zuzkasim máš to moc krásné 😵
@sufik1 krásný oblečky na panenky! taky bych měla něco spáchat pro panenky, Ježíšek se blíží..

macin73
26. okt 2014

@sisikana hod sem recept, zni to zajimave 😉

jitavlad
26. okt 2014

Ahoj švadlenky, nemáte některá cca 2-3bm navíc nějaké potištěné biobavny či bambusu od Moraviatexu? Potřebuji holkám na pyžamka (jsem z Liberece)
Nejlépe:
http://www.moraviatex.cz/e-shop/index.php?route...

Díky moc

sisikana
26. okt 2014

@macin73 kuřecí (nebo krůtí nebo i vepřové) nakrájím na nudličky, přidám na kolečka kus pórku (nebo i cibuli, když nemám), na proužky 1 papriku, kdž mám, tak i celer (buď kořen nebo takový ty zelený stonky (ne nať) - když nemám, tak to neva), lžíci kari koření, trochu oleje, tohle nechám chvíli naložený (apoň hodinu). a pak jen vysypu na dobře rozpálenou pánev s trochou oleje a orestuju, pak vyleju asi 1/2-3/4 plechovky kokos. mlíka, prohřeju a je hotovo. k tomu kuskus nebo rýži.

a ze zbytku tý plechovku můžeš udělat dýňovou polívku, to je taky mňamina!
do hrnce dát lžičku červený kari pasty, dýni hokaido na kostky, pár mrkví na kolečka, dala jsem tam i ze dva ty celerový stonky na kolečka, zalít vývarem je-li (nebo vodou - pak je to potřeba osolit, opepřit že jo..) povařit tak půl hoďky, až je to měkký, rozmixovat, přidat 1/4 plechovky kokos. mlíka..a pak jen sežrat 😀 dávám na to takový ty kuličky do polívky, děcka se po tom můžou utlouct.

caramilla
26. okt 2014

@saaralota Barva jako ovečka, takové krémově bílé. Je úžasné, moc doporučuju!

koki_melo
26. okt 2014

@jitavlad napis Alci Huttlove, treba ma na eshopu www.madaga.cz pripadne zakoupi...nepamatuji si jeji nick tady.

koki_melo
26. okt 2014

@caramilla tos sila?! Nechces mi utkat gobelin? 😀

saaralota
26. okt 2014

@caramilla Super huňaté 🙂 Ty botičky jsou z jedné vrstvy, nebo je to takhle chlupaté oboustranně? Já jsem to myslela jako vnitřek zimní čepice, ušanky... nebude to moc tuhé? No jinak se mi hodí spíš čistě bílá....ale možná bych to skousla, vypadá opravdu hřejivě 🙂. Druhou variantou byl coral fleece, ale tohle vypadá opravdu super.

terezita
26. okt 2014

@jitavlad jeste juknu, ale 2metry koni bych tu jeste mohla mít.

caramilla
26. okt 2014

@saaralota vlna podle mě není nikdy úplně sněhobílá, tohle merino je přírodní vlna, není to moc do žluta, ale sněhobílá to není. Na podšití čepičky moc nevím, má to fakt hodně vysoký chlup. Spíš se to hodí na fusak, deku, podložku na spaní. A i mi přijde, že by jim v tom na hlavě bylo strašné teplo, fakt to topí jak blázen. Asi bych radši čepičku podšila lamou. Jinak je to jednostranně tkané, ty botičky jsou vlastně dvě v sobě.
To mi připomnělo, že musím ušít Kryštofkovi, mrznou mu nožičky v kostele 😝
@koki_melo ja to sila, netkala 😀

anastazieb
26. okt 2014

@saaralota do čepiček ne, na to je to moc tlusté a neohebné. To spíš tak na ty botičky, já z toho mám vložku do autosedačky, je tam furt a funguje skvěle, v létě proti pocení a v zimě na zahřátí. Pak jsem to dala zevnitř do capáčků, jako zateplovací vrstvu.

mehlo
26. okt 2014

čau děvčata! trošku to tady po delší době zaplevelím. Na sobě už radši nefotit, je to katastrofa, radši na ramínku. Sukně pro mě z teplákoviny, tričko pro naši novou holčičku Páju, červené tričko pro mě- konečně jsem asi zdolala lemování na třetiny, další sukně z teplákoviny, šusťáky pro Páju, včerejší hokus pokus ze starého trička pro mě a šusťáky zezadu.

a_lexa
26. okt 2014

@saaralota jak píše car, není to sněhově bílé, ale světle krémové. Šila jsem z toho beranici a šila se dobře a pěkně držela tvar. Na rozdíl od kupované se v tom nepotila prckovi tak hlava - kupovanou pořád sundaval. Ale je to asi fakt na hory - do města bych ji moc nedávala. 😉

saaralota
26. okt 2014

@caramilla @anastazieb @a_lexa díky moc za názory, tak na tu čepici by to asi bylo moc...chtěla jsem to na běžnou zimu, do města, i na hory (ale tam budem jen týden...). Ale jinak se mi to moc líbí, budu muset vymyslet, co bych z toho tak ušila 🙂 Fusaky a tak už nejsou úplně aktuální, leda až výhledově pro další mládě 🙂.

terezita
26. okt 2014

bry vecir, taky prihazuju 3 dilka, vcerejsi dodelavky

sislik2010
26. okt 2014

@terezita nádhera