icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

mariast
12. nov 2014

@caramilla je andherny aj tak... opat vydarena praca

zuzkasim
12. nov 2014

@jitu22 Nám na manželské přípravě fafář říkal, že je pro to, aby se dětem nelhalo, že není nutné k vánočním dárkům přiřazovat Ježíška, prostě pod stromečkem jsou a od koho, může být tajemstvím... Dlouho jsem se to tak snažila dělat, ale okolí (babičky, školka, známí atd.) prostě byli silnější a děti si převzaly Ježíška, vždyť to slyšeli všude. Jak je to u vás?

caramilla
12. nov 2014

@sislik2010 Tak u nás už to byl problém minulý rok, ač jsem to nečekala (míně bylo necelé 3,5 roku. Šila jsem všem příbuzným nějaké hardy a našívala Caramillky a ptala se mě pak, jak to Ježíšek udělal, že dal tatínkovi na trenýrky Caramillky. Ale spokojila se s vysvětlením, že to asi Ježíšek u maminky objednal na internetu a pak tatínkovi dal jako dárek🙂 Jasmínka už ale pozná nejen cedulky, ale i látky a můj styl. Takže letos na Vánoce jsem to právě řešila, Caramillí Ježíšek dostal kopec dopisů, co kdo chce pod stromeček, já nejradši dávám vyrobené dárky, ne kupované, přijde mi, že to víc koresponduje s duchem Štědrého dne. Ale právě já jako dítě jsem ráda věřila na Ježíška a nechci to Jasmínce ještě brát, takže jsme vymysleli, že dárky Caramillí produkce budou označené spec. cedulkou a budou vzadu za stromečkem a nechají se, až půjdou děti spát (my rozbalujeme hodně pomalu, jsme 4 děti, rodiče, strýc a ještě naše děti a partneři, takže nikdy nerozbalíme vše). Jinak ale dětem ani svým ani cizím já oblečení pod stromeček nedávám. Přijde mi, že větší radost jim udělá hračka, knížka atp. Ostatním ano, třeba švagrové nadělím jako dárek tričko pro ní a Šimonka, proč ne, ale nedostane ho on, on dostane hru.
Proto třeba trička s krtečkem nedostanou pod stromeček, ač zrovna z nich by radost asi měli🙂

zojec
12. nov 2014

@caramilla krasne tricka aj deti :D vy ste si s manzelom deti pekne rozdelili 😀 😉
@sislik2010 u nas. b. minuly rok nasla baliaci papier, tak som jej vtedy povedala, ze som pomahala Jeziskovi balit darceky, aby toho nemal vela 🙂 toho roku budem darceky pre "stárež" sit (detom sijem cely rok), a veru uz som rozmyslala co poviem, ale asi jej znovu poviem, ze som pomahlaa Jeziskovi, aby toho nemal vela 😉

sislik2010
12. nov 2014

Děkuji všem zůčastněným za debatu o dárcích. 🙂 dárku tvrdejch dostane dost od tchána, nějaké večer u nás a potom jestě druhý den u nich, potom od našich. Tak jsem to chtěla nějak vyvážit, ať nás hračky nezavalí. Dostane vláčkodráhu rozšíření, domečky z hlíny co jsem dělala v keramice a myslela jsem si že povlečení na velkou peřinu ( když je velká sestra - a pod dětskou už se moc nevleze) a nejaké tričko. Velkej dárek totiž dostává v lednu na narozeniny ( kolo) a vánoce nejsou snad o ceně dárků. Taky ráda dávám dělané dárky. Letos jsem v keramice udělala tři anděle - chlapa , ženskou a malýho andílka - jako brácha, přítelkyně a jejich dcera. Ale asi jim to nedám, myslím si že to neocení. Tam se hledí na cenu daru. Tak budeme mít doma další anděle - ač nevěřící jejich počet se stále navyšuje. Manžel mě už asi ubezduší.

jitu22
12. nov 2014

@zuzkasim vojtovi budou 3, takže teprve uvidíme, jak to bude. Říkáme si, že Vánoce jsou oslava, že má Ježíš narozeniny (Vojta má teď období, kdy pořád řeší, kdo má kdy narozeniny, co dostane za dárek, co on si přeje za dárek k narozeninám - má taky v prosinci) a my si dáváme dárky na oslavu těch narozenin. Vojta teda trvá na tom, že koupíme Ježíšovi jako dárek k narozeninám jeřáb. My mu říkáme, že Ježíš dárky nepotřebuje, že má největší radost, když se máme rádi, jsme na sebe hodní a posloucháme ho. I mi přijde fajn, že se už teď může zapojit, vymýšlí se mnou dárek pro tatínka a pro ségru.
Mně ani tak nejde o to lhát dítěti, jako spíš že nechci, aby měl spojený vánoční příběh s pohádkou. Pro nás je to pravdivý příběh a nechci, aby když by jednou zjistil, že Ježíšek s dárkama je jen pohádka, zavrhl i ten příběh jako pohádku.
Jediný problém je, že synovci (8 a půl, 6 a půl a 6 prý všichni ještě na Ježíška věří, tak jsem zvědavá, jak se to ustojí. Sestry byly instruované, že se nemají ptát Vojty, co dostal od Ježíška, ale nějak neutrálně, protože hrozí, že řekne, že nic.

petkasv
12. nov 2014

Tak moje dvoudenní veledílo, svatý mikiny 😀 ale jsem na ní pyšná, povedla, ještě do rukávu musím natáhnout gumu a je hotovo 🙂 může přijít zima 😀 a teď musim začít šít pro Rozárku 🙂

anastazieb
12. nov 2014

@sislik2010 já Vilémkovi Ježíška moc necpu, ne, že bych mu chtěla kazit kouzlo Vánoc, ale mě to prostě nejde přes pusu, nedokážu na přímou otázku odpovědět "Ano, napiš Ježíškovi a on ti to třeba donese". Prostě nemůžu, přestože doma jsme Ježíška měli normálně (ale vlastně si nepamatuju, jak to bylo, když jsem byla malá, ani kdy jsem zjistila pravdu). Takže tak nějak Ježíšek se okolo vznáší a je, ale přímo s dárkama ho nespojuju a není to striktně všechno od něj. Tím pádem Vilémek Ježíška moc neřeší, jako kde bere dárky a tak.
Šité dárky mu klidně dám, loni jsem mu šila batůžek. A letos plánuju našít tašky a on na ně bude malovat barvami a rozdáme to jako dárky pro ostatní - takže se mnou bude dárky i vytvářet. Jen babičky občas něco takového říkají, jako jestli byl hodný atd.... uvidíme, jak to bude letos, co přinese ze školky.

koki_melo
12. nov 2014

@petkasv Teda to sis ale vyhrála!!! Hezká!

caramilla
12. nov 2014

@jitu22 Mě přijdou obě varianty moc hezké a dlouho jsme o tom s manželem debatovali, jak to u nás podáme dětem. Ale nakonec jsme zvolili "klasiku", protože tak věří celé okolí, i Jasmínky bratranci, naši strejdové tím žijou, že si s dětmi o tom povídají, tak jsme si řekli, že to zachováme, jak jsme v rodinách byli zvyklí. Já jsem právě zažila to, že jsem byla z věřící praktikující rodiny, každý den jsme se modlili, četli Bibli, povídali a přesto jsme Ježíška měli a nikdy mi to nekompatibilní nepřijde, ale myslím si, že je třeba to dítěti odtajnit někdy kolem 6. roku, aby si pak nepřipadal jako debil. Myslím si, že to dítě do 6 let má takovou fantazii, že prostě přijde i to tajemno s Ježíškem i ten příběh z Bible. Já jsem si třeba Ježíška představovala jako to miminko z jesliček a že mu pomáhají andílci. Když my jsme už byli velcí a narodili se nám zase sourozenci, tak jsme to dělali tak, že jsme říkali, že něco přinese Ježíšek a něco dáváme my a to bylo asi nejlepší, protože v tom bylo jak to tajmeno tak to, že všichni všem dávali dárky, i malí sourozenci právě vymýšleli, co komu třeba vyrobí. Bylo to moc hezké, letos jsem zvažovala, zda už to takto neotevřít, že to je tak i tak, Jasmínku by to, myslím, bavilo. Tak ještě pouvažuju. Protože mi přijde, že je dobré nejen umět přijímat, ale i umět dávat...

petkasv
12. nov 2014

@koki_melo mám pocit, že s těma aplikacema je to těžší a těžší, děkuju 😀

jitu22
12. nov 2014

@caramilla u nás to je dané i tím, že v manželově rodině Ježíška neměli, takže on k tomu nemá žádný vztah. Takže když jsme přemýšleli, jak to pojmout, tuto nám nakonec přišlo jako nejlepší řešení pro všechny. A tím, že krom rodiny máme všechny blízké kamarádky křesťany, tak snad nebudou mít děti pocit vyloučení.
Zažila jsem i holčičku která zoufale plakala, že přeci byla celý rok hodná, tak proč jí nosí dárky rodiče a ne Ježíšek, jako všem ostatním, když se tak snažila. Jestli se na ní Ježíšek zlobí... Děti jsou různé, těžko to odhadnout dopředu. takže možná se to bude i u nás v budoucnu měnit.
U nás doma jsme měli úžasnou tradici, že po večeři jsme se šli všichni projít (teda všichni bez mamky, tak čekala na Ježíška, aby mu s tím pomohla, kdyby potřeboval), okukovali jsme stromky za okny, povídali si, pozorovali nebe, jestli uvidíme Ježíška přiletět.. A pak jsme přišli zmrzlí domů a byly tam dárky 🙂 Tak v tom bych ráda pokračovala i n vaší rodině. To jsem na Vánocích vždycky milovala.

sinala
12. nov 2014

@caramilla krtek s kapkami je super, zatím kombinace co se mi líbí nnejvíc, škoda, že ho nemám, protože kapky mám🙂

caramilla
12. nov 2014

@petkasv A jak jsou dělaný ty oči žlutý a zobáček? To je nalepené nebo to je nažehlovací folie barevná?

caramilla
12. nov 2014

@sinala Tak kapky schovej na reprint 😉

terezita
12. nov 2014

@sinala a ja mam zas kousek krtka a nemam kapky..
@caramilla zatím nejpodařenější krtinec! Peekny! 😵
Ja jsem k němu furt nevydolovala látku, která by mi k tomu pasovala..

petkasv
12. nov 2014

@caramilla jj je velké oči a zobáček jsou velurka a vnitřek očí je reflexka 😉

koki_melo
12. nov 2014

@terezita Viď že to je danajskej dar, kret jeden 😀.
Když jsem jej dostala do ruky, tak jsem byla happy, ale záhy zoufalá, co s ním...soudruzi z NDR si s námi pěkně pohráli 😝

zuzkasim
12. nov 2014

@petkasv Bundičku opravdu obdivuji. Sovičky jsou sice hodně profláklé na kde čem, ale na bundičce je tak často nevídám a líbí se mi i jak jsi aplikaci provedla, ty svítící oči, paráda. Chlupatina na krk musí být moc příjemná.

crawler
12. nov 2014

@koki_melo a na kolik vlastně tedy vyšel - i s poštou?já jestli si mám dělat zálusk na příští dotisk😀

koki_melo
12. nov 2014

A jeden z mých posledních kousků neb múza mě opouští a začínám mít šicí kopr...pár detailů - tělo z počesané teplákovky, rukávy z téže barvy (antracit - v um světle se tuze špatně fotí), jednolíce úpletu, aby v nich nebylo horko, vzadu zkouška patkového zapínání, šlo to krásně, asi i proto, že na první počin jsem si vzala plátno, z úpletu to možná bude těžší, takže spokojenost. Rukávy má na focení podhrnuté, srazí se při praní, takže vypadají jako krátké.
Uvažuju, jestli Kokina dostane #2 a nebo budu mít doma dvě jedničky 🙂
PS. rozpuštěné vlasy nejsou pajc Míny, ale ty lízátkové slepence fakt do culíku nešly 😝.

vondandy
12. nov 2014

@koki_melo , moc pekna tunika.... Obdivuju kolik mas napadu...

koki_melo
12. nov 2014

@crawler mě 620.-
Jako látka je to hezká, vypadá kvalitně, uvidíme, co udělá, až se vícekrát vypere. Barevnost je prostě taková docela náročná, možná mohli udělat, jak trefně poznamenala Car něco do kombinace, nemuselo by to být licenční a tak drahé. Opravdu najít k tomu něco dobrého je ořech. Terka určitě časem taky přijde s peckou, ale je mnohem jednodušší to posr....než udělat skvělé dílo. Vím o čem mluvím 😀

petkasv
12. nov 2014

@zuzkasim děkuju, mě právě přišlo že na bundě jsem je ještě neviděla, jinak ano jsou opravdu všude,ale už je to tak těžký něco vymýšlet, má ještě jednu s včelkou Májou, tu má fakt do zimy a tu zbožňuje, ale tahle je vymakanější 🙂
děkuju moc 🙂

caramilla
12. nov 2014

@jitu22 To je hezké s tou procházkou. My jsme se nechodili projít, ale šli jsme do dětského pokoje s babičkou, a tam jsme si četli pohádky ze starého Srdíčka, což byly časopisy, které vycházely, když byla babička malá a můj praděda byl vazač knih a ty Srdíčka svázal do velké knihy, má to patinu. Tak z té jsme četli s babičkou pohádky při svíčkách a čekali na zvoneček. Tradici jsme zachovali, jen pohádky čtu já a Pája. A ty svíčky se staly jednou osudné, když se naši nastěhovali, tak jsme si zapálili v novém pokoji na dřevěné plovoucí podlaze hned u postele totálně suchý adventní věnec, všechny 4 svíčky. Zacinkal zvonek a my šly s dětma do obýváku a těch svíček jsme si všimli až, když jsme šli uklídat v 10 Jasmínu, bylo to za 5 minut 12! 😕
Je ale pravda, že to překvapení s dárky je hezké, ať to nosí Ježíšek nebo rodiče. Jen naše Mína je strašná moralizátorka a vím, že kdyby u nás dárky nosili rodiče, tak by to všem vykládala a poučovala je, jak to je. Na druhou stranu děti, když věří na tajemství, tak se okecat nenechají a okecat se nechají až, když už jsou velké a na tajemství už vlastně věřit třeba nechtějí.
Mě se líbí právě oba přístupy, každý má něco do sebe🙂

terezita
12. nov 2014

@koki_melo to je pravda 😀 no ja cekam na cerne pruhy, udelam asi silenost s nima.. 😀 nebo taky neee.. nebo nevim.. 😅
a teda numero uno ma bozi haro! 😅

crawler
12. nov 2014

já ani nevím,co jsem sem dávala a co ne...tak třeba toto,nebudu zahlcovat merinem,ale softem😀

caramilla
12. nov 2014

@koki_melo Moc se mi šaty líbí! Pecka!
@terezita Hezké k tomu jsou jemné puntíčky, ale kde brát, že...

crawler
12. nov 2014

@koki_melo pěrun to je fakt masakér cena,tak snad to aspoň bude kvalita,že to děti budou tahat,dokud z toho nezbydou poslední 3nitě🙂

a když probíráte tradice, tak my doma dodržujeme tu, ve které jsem vyrostla já - po večeři jdeme s dětma vyhlížet světýlko-čili Ježíška,všude zhasneme a díváme se z okna,dokud světlýlko neuvidíme -vždycky HO vidíme! -no a pak jsme ticho, aby měl Ježíšek dost prostoru připravit překvapení pod stromeček,svůj odchod oznámí zacinkáním zvonku a my pak můžeme jít rozsvítit a rozbalovat😉

Jinak podle mě není podstatné,jakou tradici si kdo zavede,kdo dává dárky atd - podtstané je udělat vánoce výjimečným čase, takovým,aby tu atmosféru děti cítily a vnímaly jinak a aby na to rádi vzpomínali až budou dospělí, tak jako my 😵😵