Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@zuzkasim Díky! Už jsem zpět z galanterky. Měli nějaký kvalitnější vatelín (prostě ne obyč, tak je to asi ten termolín), sehnala jsem i látku dozadu a do kapsiček. Trochu tápu, jak přesně ty kapsičky budu sešívat a našívat, ale snad na to přijdu, aniž bych napáchala moc škody. Asi si to zkusím na nějakém odstřižku. Teď tedy ještě plátna vyprat. Stačí ponořit do teplé vody, lehce vyždímat, aby se moc nepolámal vzor a nechat uschnout? Nebo mám normálně šoupnout s práškem do pračky na 40°C? Nerada bych zrovna tyhle krásné panely nějakým nezkušeným zásahem zničila... Děkuji předem za tipy a omlouvám se za tolik dotazů. Ale třeba se bude ještě někomu taky hodit si trochu rozšířit obzory 😕 😉.
@macin73 Pozor, ta červená na panelu barví, takže jsem podšívku srážela zvlášť a panel zvlášť. Často u těchto menších kousků na ně naleju horkou vodu z rychlovarné konvice, nechám schládnout 20 min, pověsím, vyžehlím. U toho panelu opatrně, raději ne tolik horkou vodu a když by se ti zdálo, že už je voda dost růžová, vytáhnout, proprat studenou vodou.
Jak budeš mít připravené látky, tak si kapsičky nařež na pásy, mají tam 4 řady kapsiček, takže budeš mít 4 pásy. Ty si polož na podšívku (lícem k podšívce) a začni obšívat. Nech vždy kousek SPODNÍHO dílu kapsičky volný, jinak šij přesně po té zlaté linii, je dobře vidět i z rubu. Pozor u těch kapsiček, které jsou spojené č. 7, 15, 18, 10 a 21, 19. Ty musíš obšít do obdélníku, dohromady, ne každou zvlášť. Pak vše rozstříháš nebo rozřežeš na jednotlivé kapsičky, odstříhneš u každé rohy, a zaměstnáš rodinu na obracení🙂 Hezky si srovnej všechny rohy, je to piplačka, ale stojí to za to. Díry, kterýma jsi to převracela bys měla mít na té spodní straně kapsičky, takže když je teď všechny hezky vyžehlíš, díry ani nejsou vidět a hlavně je zašiješ tím, jak budeš kapsy přišívat. Položím si na stůl podšívku, na to vatelín (termolín, flís nebo co mám), na to panel, hezky srovnám, dobře našpendlím. Pak našpendlím všechny kapsičky a přišiju je. Nakonec prošiju panel po obvodu toho natištěného rámečku, pak po dalším rámečku. Odříznu si všechen přebytek, promyslím, jak si udělám zavěšení a připravím poutka, trojúhelníky do rohů nebo cokoliv jiného. Připravím lemovací proužek a lemuju.
Doufám, že z toho jde aspoň něco pochopit🙂 Kdybys chtěla počkat, můžu ti udělat fotonávod, dnes večer budu připravovat kapsičky, zítra na službě na výstavě je budu obracet a večer bych mohla došít... tedy takový je plán, teď musím došít softhellky.
Holky, FM na FB 😀 odtajnilo, jak bude vypadat letošní adventní šití... http://www.farbenmix.de/inspiration/2014/11/15/...
A tady je seznam, co bude třeba...
http://www.farbenmix.de/adventskalender/2014/ad...
A pokud nechcete překvápko a šít jen naslepo, takhle to bude vypadat...
http://www.farbenmix.de/inspiration/wp-content/...
Holky tak já jí řeknu at se nechá vyfotit už je po oslave 😀
@argo1 - díky 😉 žije se dobře - je to trošku divný, protože dům je opravdu velký, takže nachodím kilometry 😀 😀 ale zvykám si a fakt jsem spokojená. No záclony a závěsy v obýváku (4 okna) už jsou, pak v ložnici a jedno dětském pokoji. Ale ještě toho mám poměrně dost na dodělání a už mě to nebaví 😝 😝
@koki_melo to je krásne, nežné triko
@petkasv babka je sympaťáčka, a veľmi jej pristane nový darček
@koki_melo No, mě se líbila v detailu u té mandalové, ale už jsem ji tam právě nenašla, tak jsi ji vykoupila 😀 Ale stejně tu mandalovou mám jen a jen na tvé doporučení, že jsi řekla, že je hezká, já bych ji jinak nekoupila 😉 Fakt sedí krásné, dokonale, taky se mi tričko líbí. Jedině fakt nevím teda proč, mě tam ruší ta mandala na rukávu. Ale fakt nechápu, proč, protože se mi to jinak líbí a s oblibou taky na rukávy něco našívám, ale ne u všech triček mi to sedne. Nebo to je možná i třeba náladou, nevím 😀 Mě to tričko přijde takové dokonale jednoduché. Sluší, paní koki 😀

Taky jsem včera večer trošku šila,ale dnes zjištěno že jsou akorát,tak doufám,že moc za zimu neporoste 😅