Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@caramilla diky a vsem diky za babicku,triko ji fakt sedi ona je jemny typ a jedina jemna latka je ta sakura 😉 a ta divocina Love je ulitla a bez ty sukne je to hodne pyzamoidni ale takhle dohromady si na to clovek za chvili zvykne a je to hodne okaty,ale ony to takhle dohromady budou mit mozna na vanocni foceni a mozna ke stromecku 😉 jinak ten matros je dokonalej
@bury
@koki_melo Holky, budu vám pak moc vděčná za jakékoliv rady ohledně stěhování. Budu se stěhovat v podstatě poprvé v životě, naši opustili byt, ve kterém jsme, nechali tu nějaké krámy, já si to vůbec neumím představit! Co a jak nachystat? Jak nejlépe prakticky sbalit věci, prostě nevím nic a hrozím se toho. Čeká nás to v létě.
@zuzkasim do léta máš času na balení dost 😀.
Balit bez sentimentu a vyhazovat nekompromisně vše, co člověk nenosí, nepoužívá, schovával jen protože teta Běta to koupila kdysi, když vyšlápla na Rysy, ideálně balit s někým, kdo k těm věcem nemá vztah a racionálně po půl hodině tvého váhání sošku s jelenem prdne do konťasu. Popsat si krabice alespoň rámcově, co v nich je, jednu krabici naplnit věcmi, které jsou hned potřeba - nůž, příbor, konvice, sklenička, dětské potřeby, prostě to, co se hned po stěhování používá a bez čeho se člověk neobejde. Zajistit si dostatek krabic (my si koupili, stály asi 1000, ale stěhujeme s nimi už potřetí, jsou obrovské, bylo jich asi 12ks, takže za mě se to vyplatilo, igelitky a sportovní tašky mi na stěhovaní komplet bytu teda nestačily), krabice se dají i půjčit. Oblečení do 200l pytlů, házela jsem i s ramínky a pak vyvěsila do skříně a dobrý, sklenice a talíře balit ne do novin, ale mezi trička a ručníky...teď mě víc nenapadá...
@petkasv Díky, střih je FM. A gratulace všem oslavencům!
PS. prvně jsem se stěhovala s ročním dítětem a 5m pupkem, skoro vše balila sama (s jednou pomocnicí) podruhé s rok a třičtvrtě starým a 5m miminem a to už pomáhal balit manžel, jinak veškeré stěhování bez stěhování pendlovačka x-krát tam a zpět...teď to naštěstí bude 5km, minule to bylo 60.
bez stěhováků jsem chtěla napsat...
@petkasv Mě se na těhle typech právě hrozně líbí růžová 😵 Jí ty růžové květy fakt sednou.
@koki_melo Tý jo, na hotové triko, to jsi hustá! 😀 Možná, kdyby byla fakt ta mandala našitá kompozičně jinak, třeba i dole na rukávu. Možná to je fakt tím. 😉 Ale rozhodně to není něco, co to tričko degraduje, spíš jsem si říkala, že ti napíšu svůj dojem, který vlastně sama nechápu 😀
@koki_melo Překopíruju si to někam do wordu a uložím! Krabice se dají koupit nebo půjčit? To už se nežebrá v Albertu o banánovky? Jinak u nás by těch banánovek bylo potřeba tak 50☹ Stěhovat se budeme asi 3km, ale myslím, že ve výsledku je to úplně jedno, i kdyby to mělo být do vedlejšího vchodu. Snažím se skříně probírat trochu už teď, kdy na to mám čas. Blbé je, že tu mám hromadu věcí z dob studií, z práce, i šatník budu muset do práce mít zase pestřejší jak teď, takže tohle se moc protřídit nedá. Serepetiček na prach se tu moc nenajde, ale těch látek! A sportovní vybavení krom jezdectví snad na všechno. Při slovech balit s někým, kdo k věcem nemá vztah - to je naše dcera🙂
Ahoj holky,
@zuzkasim my se stěhovali před rokem a půl.
ono dopředu nejde nic moc dělat..leda tak nasyslit krabice a co jde tak stěhovat postupně (pokud to jde) my jsme měli bydlení už od prosince, ale dělali jsme tam nějaký práce a definitivně jsme se stěhovali v dubnu. postupně jsem tam vozila věci, co mi nechyběly. kamarádka pracuje v dmku, tak mě zásobila krabicema.
@koki_melo to tričko je naprosto super!!!
@petkasv ty brďo, babičce to fakt sekne! 😎
děcka, úplně mimo téma - nemáte někdo vzteklý dítě? 😅 ale vzteklý tak, že když ho chytne rapl, tak řve a řve a řve 😔 když je to přes den, tak ho nechám, ale teď už 45 min řve, že nechce do postele. nemůžu ho tam ani položit, řve jak tur a ruší starší..já jsem ho pacifikovala (bezúspěšně) půl hodiny, teď je tam chlap, ale pode řevu soudím, že taky bezúspěšně 😒 začalo to tento týden a už toho mám fakt dost..
@sisikana to měla Veronika tak v 1 1/2. Nakonec mě pomohlo ji natočit na video - ipad. Už když jsem ji natáčela, tak to nechtěla a raději se nakonec přestala vztekat. A když někdy začala jindy tak jsem jí to rovnou pustila.
Jinak můj bratr to předváděl taky kdysi a někdo nám poradilodejít ať nemá publikum. Vím že to taky funguje, vedu cvičení a taky to tamjeden chlapeček dělá. Pošleme ho sednout si ke dveřím a děláme jako že tam není. Někdy to bývalo o nervy, ale už to tak často nedělá.
Přeji silné nervy 😉
@petkasv Babička je štramanda 🙂
@bury Jo větší bydlení = víc pohybu, my jsme jen ve větším bytě a mám pocit, že musím furt běhat 😀 Tak ať se vám dobře bydlí!
@zuzkasim Se stěhováním souhlasím s paní Koki, vyhodit vše co jde. 😉 My jsme měli stěhovací firmu a ti nám krabice půjčili, nakonec jich bylo40 😝 ale skvěle se skládaly, vydržely i těžký náklad a dobře se stohovaly na sebe. my jsme použili ještě jednu vychytávku, že jsem si označila barevně pokojev novém vytě a krabice taky a rovnou jsme dávaly krabice do pokojů podle barev - nemuseli jsme číst, co v nich je.
@caramilla no to víš, šla jsem za hlasem svého srdce, kterému se nechtělo dojíždět denně 60km do práce, tak jsem šli tam a po 3/4 roce zjistili, že jsme zaprdění pražáci a pelášili zase zpět do civilizace.
S tou mandalou mě hlodáš, ale už se bojím ji odpárat, je lepená vliesofixem, tak aby tam nebyl slepenec. Ale třeba dole, jako "sluneční hodinky" by byla taky dobrá! Tož tak příště....a stejně ji o půlnoci budu dloubat nehtem a zejtra našívat "hodinky" 😀
@sisikana Nebrat si to osobně, odejít a nechat vykřičet, resp. dát do jiného pokoje, kde nebude rušit starší. U nás nejvíc funguje, bavit se s mužem o něčem jiném, nevšímat si. Když jsem sama, tak musím odejít třeba věšet prádlo, .... Prostě bojuje se svou osobností a neuspokojenou potřebou, únavou... uf, pevné nervy přeju.
@sislik2010 já ho právě nechám vyřvat bez pozornosti, když to není večer,ale právě starší by už i spala a on vřískal a vřískal..před 5 minutama se mi podařilo ho přesvědčit,aby šel do postele:-/ fakt nevím, jak na něj.
no a k šití..včera večer jsem si ušila tričko 😵 fotku nemám, ještě nebyl čas ho vyfotit 😅 ale potěšil mě chlap. jak jsem ho včera došila, tak jsem se mu v něm přišla ukázat, jakože hele, mám nový tričko.. a on na mě tak sarkasticky, prej "já jsem věděl, žes tak dlouho nekupovala jen potraviny" 😀 on si myslel, že je z obchodu!!!! to mě fakt potěšilo 😎
@sisikana Tohle období je u dětí běžné, jak holky píšou, nechat to přejít.Je to o nervy, ale bude lépe! Nám na období vzdoru pomohlo dát více "zodpovědnosti" na dítě - aby si mohlo volit v blbostech (ne zda půjde spát nebo ne, ale zda si vezme růžovou nebo bílou košilku, zda chce před spaním tuhle nebo tamtu knížku, plyšáka, mléko nebo kakao a tak.) Dítě se pak soustředí na ty "prkotiny", má pocit, že je pánem světa a přitom to podstatné dělá podle rodičů. Důležité je nedat volbu "co chceš na sebe na spaní? Ale volbu mezi dvěma věcma - chceš to a nebo ono. Pak můžeš zkusit se pokusit jeho emoce uznat, nechat, aby ti řekl, jak se cítí a proč se tak cítí. Ale záleží, jak moc velké zatemnění mysli to je. A určitě se doporučuje se nenechat do toho zatáhnout a nenechat se vyprovokovat k válce, pokud nejde ustát to v jedné místnosti, tak odejít. Mě to třeba nešlo být v jedné místnosti a být v klidu, Jasmína má tak pronikavý hlas, že mě fakt bolela hlava.
Drž se, bude líp! 😉
@caramilla no to doufám! páč si po každým tom jeho večerním hysteráku musím luplout panáka becherovky 😅 starší byla taky docela složitý dítě, mladší byl jednodušší..jak byl najedenej a vykaděnej, tak byl spokojenej..teď začíná ovšem vytrkovat růžky 😒 a hlavně, jak je jedno dítě, tak člověk nemusí brát na nikoho ohledy, se dvěma je to nějak složitější 😒
@sisikana upřímně, dělá se to blbě 😀.
Nééé, dělá se to různě. Záleží jak co - můžeš mít pouze přední díl řasený - střihneš jej o x cm delší, nařasíš a sešiješ s lastinem, nebo stahovací - podobné jsem šila - uděláš si dva tunely na bocich, kterými provlíkneš tkanice - ale to se šije dost blbě, pokud nemáš pružný steh na rovnostehu nebo COL. Dá se vypomoci i s OL, ale není to úplný superhit. Když tak napiš, co by tě konkrétně zajímalo, holky taky poradí. Hodně těch stahovacích triček našila @petkasv.
@zuzkasim bedny od banánů. Některé věci v nich máme doteď jako cejchy, ručníky co nepoužíváme...
jen tak mimochodem jsem se stěhovala 11x. Ale jen párkrát i s nábytkem a všema věcma.
Vyhazuj průběžně. Prober třeba oblečení, koukni, kam se co dá darovat - třeba nádobí, klec na křečka... nebo to průběžně prodávej na bazaru. Takových pokladů máme všichni doma spoustu.
Doporučuju stěhováky. Stálo nás to málo peněz za hodně práce a hlavně to bylo rychle. Prostě mít nachystaný bedny, oni naloží, dovezou, vyloží... Ono to jde svépomocí, ale mít sedřenýho chlapa z toho, jak tahá bedny s knížkama a udělá si při tom housera a je vzteklej - to mi za to nestojí.
@koki_melo pokud to máš lepený vliesofixem, tak to nesundávej, protože to pod tím bude hnusný a ten vliesofix už z látky nedostaneš (i kdyby se ti podařilo to sloupnout) 😉
@zuzkasim my se stěhovali zatím vždycky bez stěhováků a s banánovkami, abychom ušetřili maximum, co šlo. teď už bych si ale jednoznačně brala firmu. Krabice dodá - jak psaly holky. Jinak jsme popisovaly bedny podle pokojů a do nich aspoň rámcově, co v nich je. Na vyhazování mám pravidlo, že co jsem rok neměla v ruce, to nepotřebuju (samozřejmě s výjimkou sezónních a některých dalších specifických věcí). Hodně věcí se dá darovat, zkusit hodit na aukro a jiné bazary. Jsou různé weby typu nevyhazujto.cz, kde se nabízí za odvoz. Knížky se dají nabídnout přes blog, FB atd neb existují už i "sousedské knihovny", kam se může odnést cokoli.
Oblečení jsem nechala na ramínkách a jen svázala k sobě a navlékla a to pytel s dírou pro ta ramínka, zbytek do ikea tašek. V těch jme převážely všechny takové ty blbě skladné krámy. Dají se různě popůjčovat, skoro každý má nějakou doma (my asi 4 😀 )
Jo a banánovku není dobré naplnit celou knihami. Bedna to sice unese, ale nikdo pak neunese tu bednu 😀
Pokud byste to chtěli dělat bez firmy, tak sezvat kamarády, navařit kotel guláše a koupit basu piv za odměnu za dobře vykonané dílo. Sólo je to, dle mého, o nervy a hlavně na dlouho. V bandě jde všechno líp, s humorem, nikdo neprudí...
@anastazieb @caramilla už je to dole! Byl to nějakej vyšeptalej vliesofix od V. 😀. Zkusila jsem to na Káji triku a pak sundala to moje. A zejtra našiju hodinky, ty budou lepší. Než zas nějaká rypna poví, že jí to vadí v oku 😝. Ba ne, já jsem za komentáře a kritiku ráda, krom toho, má Péťa vkus a dobré postřehy. Nakonec, i kritika nás posouvá dál. Plácat se jen po ramenou, tak šijem furt pyžama z dadky a fleecový vestičky 😀.

@caramilla Děkuji ti! Nad mandalou jsem uvažovala a našívali ji až do hotového trika, protože mi to přišlo trochu pažamoidní bez ní. Možná jsem ji ale měla dát níže, já je chtěla původně na lokty, ale bála jsem se, co to udělá nošením a radši jsem ji dala na místo kde nebude namáhaná. Manžel teď na ni koukal a povídá mi "kurňa mámo, vlevo máš sluníčku, vpravo nemáš, tož pěkné to máš, pěkné".