Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Tak jsem to schválně hodila na papír a v životě jsem se už stěhovala 15 x 😕 😎 . Nepočítám samozřejmě kolejní stěhování na začátku a konci semestru a "stěhování" na 3měsíční stipendium do zahraničí. Ale u mě to nikdy nebylo o jedné tašce, já se všude prostě zabydluji. Od konce VŠ jsem se už stěhovala 11x, z toho poslední dvě stěhování byla komplet s celým vybavením domu během jednoho roku. Radši nezmiňuji, že před tím rokem, co jsme se snad už stěhovali naposledy, jsem byla v prvním trimestru a vážně to bylo bezva. Dodnes mám ještě asi 20 banánovek nevybalených a vážně koketuji s myšlenkou, jestli fakt potřebuju to, co v nich je. Ale mám v nich komplet knihy (na knihovnu ještě nedošlo) a pak spoustu kravin k mým koníčkům. Jinak těch banánovek jsme měli teď asi 50-60, dobré je si je popsat, nejlépe ze dvou stran a upozornit pak toho, kdo je bude stěhovat, ať je dává popiskem tak, aby bylo jasné, co v nich je. Hadry jsem stejně jako @koki_melo poslední dvě stěhování házela i s ramínky, teda ne do pytlů, ale do těch obrovských IKEA tašek. Ty jsou mimochodem na stěhování geniální. Hodně unesou, dobře se nosí a je to s nimi rychlé. Vyhazování mi bohužel moc nejde, jsem ten šíleně sentimentální typ, co si nechává i vstupenky ze sloního "sirotčince" na Srí Lance... 😀. No, ale už se trochu lepším, s každým dítětem jsem o fous pragmatičtější 😝 😵.
@caramilla Jo a všimla sis, jak mám sesazený ty madaly na bocích??? Před rokem bych zadní díl stříhala vzhůru nohama proti přednímu, abych ušetřila kus místa 😀. To je další, věc, kterou si nikdo neuvědomuje a co prodražuje věci, že je kolikrát potřeba prostříhat kus látky, aby se člověk dostal do místa ve vzoru, který zrovna potřebuje...
@caramilla Moc hezky řečeno, ohledně vzteku dětí, nechat dítě volit v drobnostech a výběr mezi 2 variantami!
@sufik1
@jitu22 Bez stěhováků to nepůjde. Zaprvé neznáme nikoho s nějakou dodávkou, zadruhé bydlím tu 33 let, je nás 5 a do 3+1 se už nevlezem, dovedete si představit těch věcí! Nábytek atd., vše bereme s sebou. Nepůjde vozit věci průběžně, větší byt se uvolní, rychle zrekonstruujem to nejnutnější a šup tam. Moc děkuju za tipy, myslím, že jsem oblíbená tady na koníku ve skupince "věnuji na poštovné", dost věcí tam dávám už teď, knížky kolikrát položím u nás v domě na topení u schránek a do pár hodin zmizí... Ale jak říkám, nedá se řídit pravidlem, co jsem neměla rok v ruce, to nepotřebuji. Věci ze školy a do práce vyhodit nemůžu, je toho při mém povolání hodně, hromada příprav, pomůcek. Ale začnu třídit látky a občas sem šoupnu nějakou fotku🙂
@macin73 Prosím tě, v tom návodu na šití kalendáře jsem napsala jednu blbost, ani nevím, jak jsem na to přišla, ale ten kus s natištěnýma kapsičkama není potřeba stříhat na 4 pásy, prostě ho celý položíš na podšívku, obšiješ jednotlivé kapsičky (pozor na ty spodní jak jsou spojené) a vše se rozstříhá až pak. Zatím jedu podle plánu a stíhala jsem i fotit, tak snad zítra zvládnu zbytek.
@macin73 děkuju, to štepování na raglánu je jednoduše šití na OL švem ven a pak přišití rovným stehem (trochu to pruží, nemyslím, že by se to trhalo, v tomto místě šev moc pružit nemusí. Ostatní je obyč dvoujehlou. Jednoduché a velký efekt 😀. Loni jsem dávala paspulku a s tím bylo hodně práce a navíc bo bylo křivé.
@petkasv dobrá babi! Kdyby moje babička chtěla nosit něco tak barevného, tak by to bylo supr (ona je teda starší, než tvoje, vy jste celkově nějaká mladá rodina 😀)
@bury gratuluju k přestěhování se, já se toho děsím příští rok!
@zuzkasim souhlas s @koki_melo, vyhazuj, nemazli se s tím. Možná si můžeš věci pomalu začít procházet a uspořádat už teď, ať toho pak nemáš tolik. Mně to čeká v dubnu a teď jsem se rozhodla si trochu protřídit byt (ne kvůli Vánocům, ale poslední rok “uklízela” bez ladu a skladu a je to tu takové neutěšené) a fakt to lítá 😀. Ad krabice, já si na některé věci vyptala ty banánové, měla jsem v nich hlavně oblečení, co jsem hned neměla kam dát, ale nosila. Jsou celkem malé, takže lehké a dobře se mi s nima manipulovalo. Ale na těžké a velké věci (knihy, friťák…) jsou asi lepší větší a betelnější. Klári, jaká velikost krabic se ti osvědčila? Stačí napsat, až budeš balit 😀
Jo a dobře zmiňuje @sufik1 s bazarem, co budeš chtít prodat, tak začni už teď, hezky v klidu. Ať pak půlku věcí netáhneš s sebou do nového s tím, že to pak prodáš…pak prodáš už houby. Co se neprodá za půl roku, to darovat nebo vyhodit.
A teď čtu, že ještě chcete “rychle zrekonstruovat to nejnutnější”, tak to máš času, všechny rekonstrukce se násobí dvěma - jak čas, tak náklady 😀. Ne, dělám si srandu (ale postavena na realitě), třeba to u vás rychlé bude!
@koki_melo to tričko je úžasné, já chci taky 🙂.
@sisikana nemůžeš staršího dát jinam, než to přejde? Do ložnice, nebo bude týden chodit spát později, až mladší usne? My míváme období, kdy toto mladší dělá. Souhlasím, že je lepší odejít, protože přítomnost je kolikrát horší. Nám se celkem osvěčila hračka, co promítá na strop hvězdičky, hraje s s tím a líbí se mu to. Nechat otevřené dveře, ať nás slyší, ale nevidí (nevím,, jak máte byt). Vydržet.
@argo1 a stěhováci vás i balili, nebo to sami? Mně by zajímalo, jestli je lepší si za to balení připlatit. Na jednu stranu by bylo úžasné, nehnout prstem, na druhou si zase při balení leccos vytřídím sama. Lidi, od kterých jsme koupili současný byt, si nechali při stěhování balit firmou (byli to už starší lidi) a hrozně si to chválili, prý než se otočili, zabalili jim i chleba, co si nechali venku na jídlo 😀
@kuna já mám myslím tyhle http://www.mujobal.cz/krabice/krabice-velka-70x....
Já to brala tak, že chci co nejvíce věcí narvat do co nejméně krabic - čím víc krabic, tím větší tendence brát s sebou zbytečné krámy, větší zmatky pak při hledání "kde je sakra palička na maso", když je 40 menších krabic, člověka to nutí vybalit, protože jsou velké a překáží a není tendence je postavit někam do kumbálu a na dva roky na ně zapomenout. Velké jsou z pevné lepenky, po stěhování jsem je zas rozlepila a složila pod postel.
Nevýhoda velkých krabic je, že jsou samozřejmě těžké, když jsou plné, ale tak nosit budou chlapi 😉
@zuzkasim s tím vyhazováním, samozřejmě, že nebudeš vyhazovat potřeby do práce a poznámky, protože jsi na ně teď pár let nesáhla 😀. Já to myslela tak, jak psala tuším @jitu, stoleté oblečení, nádobí, které jsem měla ještě na kolejích, skripta z podnikové ekonomiky, do kterých mi Viktor namaloval srdičko, protože Viktora tehdy milovala celá fakulta apod. 😀
@kuna Ne, balila jsem sama, nebylo toho tolik a odsejpalo to. Mela jsem to vsechno za 2 dny hotovy. Asi by mi nevadilo, kdyby cizi lidi balili obleceni nebo veci z kuchyne, ale takovou loznici, siti, pracovni veci, hracky by mi asi vadily. A aspon jsem ramcove vedela, co k cemu davam. Na druhou stranu stehovaci by byli rychlejsi, ja jsem se s nekterymi vecmi musela "pomazlit" Takova svatebni krabice s drobnostmi a fotkami me uplne dojala 😉
No my sme sa stahovali tento rok 1600km z komplet zariadeneho trojizbaku, 2.5 rocnou a 7 mesiacov tehotna 😅 Dobre rady su tu, redukovat, vyhadzovat, darovat a znova zredukovat, inak to nejde. Ja som si krabice cislovala, zacinala som balit tiez popredu, a do zositka som si pisala co som do ktorej krabice zabalila 😀 To poznate - tehotny mozog, ani sa nepriznam kolko krat som zalepila krabicu, napisala na nu cislo, vytiahla zosit, zapisem cislo krabice a - nic. Co som do nej zabalila uz bolo z hlavy fuc 😔
Leginky maju uspech, uz je oleginkovana skoro cela rodina, teda okrem mna. 😅 Tolko latky nemam 😕
@sisikana ne ne, Napětí nití 8855 nebo 9955, ale to už je fakt jízda🙂 A diferenciál na 2 a hustota stehu na 4. To řasí nejvíc, pokud chceš řasení snížit, tak ubrat hustotu stehu na 3 a diferenciál třeba lehce ke 2. Napětí nití pod 8 bych nedávala.
TO je přesně to, proč nejvíce žen se stane alkoholičkami na RD, fakt to chápu. Vydrž, bude lépe 😉
@koki_melo sesazení mandal je masakr, super! Taky se snažím to mít sesazené, je to hodně vidět, když se to střihne halabala. Tuhle jsem zrovna vytahla jednu takovou látku prostřihy a ty byly pěkně "rozjebaný", přesně, jak jsem hledala, aby se to dobře sesazovalo, tak z toho bylo strašně moc látky, co prakticky nejde na nic použít. Přesně, přesně. A ono to "není vidět", ale když to neuděláš, tak to je vidět! 😉
@koki_melo dííík, snad se mi to podaří dneska večer vyzkoušet 🙄 mládě v noci vyvádělo pak ještě od 4 do 6 🙄 a v +7 vstávl, že je jako vyspanej. odpoledne nespal a to ani přesto, že jsme byli bruslit. Malej stál na bruslích prvně, nedávno jsme mu koupili kačenky. ale docela mu to šlo 🙂
cíl byl jasný a jediný - udolat ho natolik, aby večer padl bez řečí do postele..tak jsem zvědavá..
co je prosim tě lastin??
na sesazení mandal jsem teda vůbec nezkoumala, ale extra jsem to prolistovala zpět a teda tmáš to 😵
my se stěhovali vždycky bez stěhováků. ale jsme teda břídilové, zatím jen 4x 😀 ale doufám, že už naposledy! příště už jen do domova důcodců 😅 naposled (to už jsme byli 4) si chlap pučil dodávku a s kamarádem rozmontovali a odstěhovali velkej nábytek, jinak jsme to vozili postupně. poslední krabici jsem vybalila minulej týden (bydlíme tu už rok a půl 😅 )
@caramilla díky! až teď jsem pochopila ten tvůj předcházející kód..na mě se musí pomalu 😀
tak asi proto jsem byla na RD jen pár měsíců 😅
dneska tu byl zase trh, koupila jsem i ten hvězdičkovej úpleto-fleece 😵 plus teda dalších x látek 😅
@sisikana vyzkoušej a uvidíš, jak to půjde. Chceš to nafotit zevnitř a z detailu, jak vypadají ty tunely, jak jsou šité?
Jinak to sesazení, to je právě to, že to nezkoumáš, když je to udělaný, ale když to udělaný není a končí jeden půlkruh a na něj navazuje kus kytky a pak další půlkruh, tak tě to ihned bací do očí. Ale nebudu dělat chytrou, tohle už je vyšší dívčí, ještě před rokem bych to na tu látku prdla tak, aby toho vyšlo co nejvíc 😀.
Odkud seš, že kupuješ látky na trhu? Mě se totiž ten úplet s chlupama uvnitř moc líbíl!
@zuzkasim - holky už ti asi vše poradili. Já to měla jednoduchý - stěhovali jsme se 200 metrů, máme firmu na zpracování masa, takže jsme stěhovali v řeznických bednách 😀 brácha má velkou dodávku, my ve firmě taky velký auta. Měli jsme tu na pomoc "brigádníky" dva sourozence, co k nám občas chodí na brigádu. Já měla něco připravenýho v krabicích - fotky, knížky, ale moc ne. Ráno v devět jsme nastoupili a ve tři bylo vše zásadní převezený 😉 Vždy jsme narvali tři auta, jeli do novýho, vyložili .... Vše jsem dávala do krabic až ten den, nic nepopisovala, protože vše jsem zase ještě ten den/druhý den vybalila za pomoci tý brigádnice a mojí mamky. Večer byla vybalená kuchyň, měli jsme hotovou ložnici a smontovaný skříně v šatně. Druhý den se to dodělalo. V Ikea taškách mám ještě akorát látky a nedošitý závěsy. Nemuseli jsme spěchat - staré bydlení je naše, takže tam ještě pár krámů je. Na zahradě kytky, dětský hračky, trampolína. Takže u nás pohoda 😉
U mě je spíš problém to, že jsem nemocná, takže nikdy nevím, jak bude a jak se probudím, naštěstí ten víkend byl OK.
Teď už jen dolaďujeme 😉
@koki_melo udělala bych to spíš tím druhým způsobem - delší předek, kterej nařasím a našiju k zadku..připadá mi to jednodušší nebo se pletu? a nebude to už moc přeřasený, když chci řasení kolem výstřihu a ještě naboku?
to je pravda, když princezna bez nohou pokračuje jako medvěd s useknutou hlavou, tak na tom si oko spočine 😀
@sisikana no těžko říct, jestli nebude moc toho řasení, spíš aby ti to nedělalo boule na břichu - řasení z toho výstřihu a pak řasení PD - když to bude úzké triko, tak si myslím, že v pohodě...to hot vyzkoušíš a v nejhorším přestříháš 😉 .
Lastin je PUR gumička http://sijemdetem.cz/produkt/lastin
@kuna prosim tě, jak jsi psala o tom pěkným prošití svrchu na overlocku, tak chápu to dobře, že ty díly jakože sešiješ naopak - rubem k sobě a pak ten šev prošiješ na rovnostehu, aby se připlácl?? brouk ani nemuknul a usnul na totata, takže zítra balím do práce brusle a půjde zase tlačit tučnáka, pacholek 😎
a já můžu jít v klidu šít 😵 pacholek dostane triko s pirátem, zase takovej ten rozpůlenej přední díl a tokovýhle štupování by tam myslím vypadalo dobře.
"Svadlenky", mám prosbu, nemáte (nebo nebude objednávat) některá z vás reflexní nažehlovačky z www.unuodesign.cz, které jsou na fotce? Min. objednávka je 10 ks a já více než 2 ks asi nespotřebuji. 😵 😵 Díky 🙂

@jitu22 @sufik1 @zuzkasim souhlas, 2x jsme stěhovali svépomocí, teď si vezmem firmu, už jen proto, že je to za bukem, nebudeme platit drahé přejezdy mimo Prahu. Hromadu věcí si po večerech odvozíme sami (lyže, schůdky, sezónní věci) a pak chlapi stěhováci během dne hrc prc odvozej ten zbytek. Vždy jsme si vše dělali sami v rámci rodiny, ale pak jsou z toho servaní všichni a za těch pár peněz to nestojí za to.