Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@koki_melo ja som teraz spod ruky kupovala cool brother,nebolo na nom site,pani ho dostala od manzela,ale len jej trcal v skrini viac ako 2 roky,padla mu zaruka,zobrala som ho,len este stoji aj mne v krabici 😀 ,muž mi musi urobit na 3 stroj v dielni stôl.Ta priemyselna obnitkovacka ako aj cool fakt stoja 1000-1500€,ja by som ich kupila len ak by som zacala šiť dáke malosériovky a bol by odbyt aby sa mi vrátila investícia.Ešte mám 3/4 roka materskú,tak musím rozmýšľať ktorým smerom sa pohnem tým že som vyučená v obore ma šitie vlastne ako tak živilo(zákazkové šitie je tak slabo platené ☹ 😠 ).Ale Pete by sa asi oplatil 🙂
@koki_melo - už bych ho měla střihnout, co? 😀 😀 když já mám bez dětí akorát úterky a to mám většinou tak narvanej program, že nestíhám. Po nocích šít nemůžu - mám velkou potřebu spánku a přes den to s malošem nejde 😝 on je teď nějakej sebedestruktivní 😀 😀 - takže pustit ho do blízkosti stroje je vražda (i sebevražda 😀 )
@koki_melo Já mám OL sice 4 roky, ale v červenci byl v servise, kde brousili nůž (nový dávali v březnu před 1,3/4 rokem). takže na nabroušený nůž šiji od srpna a v srpnu jsem nic moc nešila, prakticky jsem měla léto dost volné a šiju od září, takže 3 měsíce... Ale je pravda, že hned v červenci po servise mu ten stroj chroupnul jeden špendlík a udělal zub na obou nožích, takže nebyly úplně 100% v kondici a ta svetrovina je asi dorazila, ale tak, že to neořeže fakt nic.
@alenf Já si myslím, že pro mě je průmyslový overlock už nutnost. Jednak má velkou zátěž (i když s Kryštůfkem šiju někdy jen 2 hodiny denně🙂 a jednak uvítám větší rychlost🙂 A taky spolehlivost v provazování silnějších míst. Rovnosteh určitě budu mít hobby, protože pro mě stroj s jedním rovným stehem je jako základ fakt málo, potřebuju knoflíkové dírky, pružné stehy, písmenka 😀 Časem ještě půjdu do průmyslového COL, to spíš ale z pohodlnosti, protože chci, aby stroj spolehlivě prošil i silnější vrstvy a mohla jsem třeba zase víc experimentovat.
Další motiv, proč chci tyhle stroje je to, že teď šiji na jednom stole a mám hrozně málo místa od ruky doleva, budu mít novou pracovnu a tam jsem si udělala místo pro 3 stoly, tak by byla škoda tam dát stůl z ikea a na to hobbystroj🙂 Navíc pracovna má dvě okna a stejně tam nic jiného, než stůl se strojem pod to okno nejde dát, takže musím😀
Ten, co jsem vybrala (OL) je na středně těžké látky. Takže to by snad svetrovinu mohlo zvládnout, ne? Nebo tu bys řadila do těžkých látek?
@mamata moc ne. Trochu jsem ho probrala v pase, mám velká prsa a z toho softu mě to přišlo krabicoidní. A nezdáli se mě rukavy, ale potom se mě to žvejkalo při šití v overlocku a tím pádem jsem to musela ustřihnout a ušít znovu. Pak jsem je měla krátký u ruk a musela nastavit, ale myslím že i tak se mě zdály krátký nebo je mám ráda dlouhý. A nedělala jsem podsádku a krytí protože to vypadalo blbě. Ten soft je tuhej a bylo to jak neopren. Jinak dobrý.
@sislik2010 díky za info, snad už se k tomu po lednu dostanu
@alenf Alenko Siruba, ale presny typ ti nepovim. Ja tam byla koukat na elnu 845, chtela jsem vrchni kryti a to ten stroj mel spatny, celkove me od nej pan zrazoval. a kdyz jsem odchazela, tak mi ukazoval ten prumyslovak no a to bylo posusnanicko, jeden steh jako druhy, rychly a vypadal, ze prosije kde co, aniz by se zadychal 😉 .
@caramilla hm, to je pravda, ze v lete jsi moc nesila, par sukni, ted tricka...ten spendlik tomu nepomohl, ale evidentne jej neco dorazilo.
@bury zavesy vypadaji super! a pri siti muzes pozorovat veverky, to je krasa!!! uz sis zvykla v novem?
@koki_melo - jojo, zvykla 😉 akorát ten úklid je trošku náročnější.... veverky můžu pozorovat prakticky z každého okna. jsme na konci světa a všude stromy - až mě mrzí, že nemám pořádný výhled do dálky 🙂 vedle máme sice firmu, ale budovy jsou nízké, takže to nijak neruší. prostě tady dávají lišky dobrou noc 😉
@macin73 @crawler - holky já zase nejsem moc kreativní, takže to rovný šití zvládám 😀 ale je to opruz, to jo.... jedno okno dobrý, ale tři už jsou moc. A to musím ještě něco vymyslet k tomu šicímu koutku - je to totiž šatna a od nás z firmy je tam dost vidět, což je u šatny trošku blbý 😀 😀 A zase - jedno okno naproti a druhý hned vlevo u stolu, přitom je to malinká místnost....
@argo1 - nééé, mně se to vybarvený nelíbí a hlavně - mám děti 4,5 a 1,5 a to by dopadlo.... Starší by teoreticky mohl, ale i ve školce jsou z něj učitelky nešťastný, že vůůůbec neumí malovat 😀
ty tyče máme všude stejný - kupovala jsem na 16 oken a to bych fakt nechtěla ještě kombinovat barevně 😀 akorát tam musím ještě nasadit ty koncovky .... máme jen takový špunty, nic ozdobného.
aby to nevypadalo, že se paní kuna jen fláká, tak mám tři kalendáře. Chyb asi tak milion, hlavně, když si debilně podložím všechny kapsičky světlou látkou a až mám podšito, tak si uvědomím, že na ten tmavý kalendář to fakt není ono...(naštěstí jsem si toho všimla, než jsem udělala tu spodní řadu, tak aspoň že tak). Lemování snad Mikuláš moc podrobně zkoumat nebude 😀.

@alenf Alenko, byla jsem rozhodnutá koupit COL a byla jsem si ho vyzkoušet na prodejnu. Nakonec z toho sešlo, protože mi to víceméně servisák rozmluvil (ten konkrétní model), ale měli tam průmyslový COL (asi za 32tis - tj,. o 2tis drazší než byl hobby) a to byla teda pohádka!! Bohužel já budu mít šicí místo v ložnici a tam by se průmyslovák úplně nevyjímal, ale mít na to prosto a chtít se život šitím, tak do něj určitě jdu. I do průmyslu OL. To je úplně jiné šití než se modlení u hobby, Já jsem s Brotherem spokojená, nemůžu na něj říct křivé slovo, ale rozhodně si nejsem jistá v kramflecích, když jedu větší množství vrstev se švy. Bez prům.rovnostehu bych se asi obešla neivíc.