icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

sufik1
25. nov 2014

já přidám aspoň droboť. Konečně udělali vzor pro kluky!!!
a nevím, jestli jsem dávala novou tašku na kočár
JInak nemám nafoceno, není nějak světlo 😝

vondandy
25. nov 2014

@koki_melo , jedno triko krasnejsi nez druhe....

crawler
25. nov 2014

@koki_melo ách asi nejkrásnější věci,co jsem u Tebe viděla - tedy přesně dle mého gusta - krásné 😵
@macin73 já to sešívám na OL a vystřihuji je jen proto,že soft je tuhý a bylo by tam zbytečně moc látky po prošití,jinak správné záševky se neodstřihují, ale z toho softu a kor - já šiju dvojitá kolena a nechci, aby tam tlačilo při klečení ty záševky, takhle tam nic nepřekáží😉ovšem to jsou moje postupy,nevím,jak by to bylo "správně"

ucitelka70
25. nov 2014

@caramilla krásne sú veci zo svetroviny, ešte prezrad, ako tak krásne začisťíš šev pri našití kapucne a aj kraje pri zipsoch? máš to fakt krásne olemované

caramilla
25. nov 2014

@ucitelka70 lemovací pruženka 😉

caramilla
25. nov 2014

Jo ještě k tématu neprovazování OL. O víkendu jsem zjistila, že mi nůž neořízne ani tenounké plátno a ani nit! Je úplně vyžvejkanej, vůbec to nechápu, ještě nedavno řezal, špendlík jsem neschroupla. Nevím, zda se ztupil svetrovinou? 😝 Každopádně jsem dneska asi ve 2 odpoledne objednala v Prostějově oba nože a ve 3 odpoledne paní posílala nože na dobírku, neskutečná rychlost, všem Doporučuji Šicí technika Prostějov. Protože to neořeže vůbec nic, tak šiju už 5. den tak, že mám zapnutý ořez, ale šiju tak, že si švy začistím řezacím kolečkem a na OL projedu tak, že nevyužiji nůž. A stehy to nevynechává. Takže se modlím, aby ty ostré nože pomohly! Pak dám vědět, pokud se teda nebudu houpat na provaze z nešťastného zjištění, že to nepomohlo 😀 Ale dneska OL prošil bez použití toho nože i 4 vrstvy svetroviny.

macin73
25. nov 2014

@crawler a ještě mi prosím prozraď, jak hluboké je děláš? Udělala jsem je podle Nonity, ale přijde mi to moc... asi ten díl musím střihnout znovu 😖

janula18
25. nov 2014

@sislik2010 krásny softshelový kabát, odkial si mala strih?

sislik2010
25. nov 2014

@janula18 OTT 2/2007 mod 18 ale je poupravovanej. 😉

alenf
25. nov 2014

@caramilla podla mna to bola svetrovina!kolko vrstiev si orezavala?

caramilla
25. nov 2014

@alenf Fakt myslíš??? To je teda ale síla? Soft řezal několik let bez úhony a pak stačí jedna mikina ze svetroviny? 😕 😨 ☹
Podle mě tam byly max 2 vrstvy, ve švu 4, protože když jsem přišívala kapucu té první mikiny, tak už to neřezalo a já ji přišívala na rovnostehu, ostřihla nůžkama, olemovala lemovkou a začistila takto. Stejně bych to začišťovala, tak je pod to zbytečné dávat OL steh na takovém rozhrkaném stroji...
Tak myslíš, že radši svetrovinu na tom neřezat? A proč? Co tomu vadí? Umělina? A průmysl takový nějaký univerzální myslíš, že to zvládne? V lednu si ho chci kupovat, tak abych si ho hned nezničila, přeci jen to není stroj za pár šupů... Ale nebudu kupovat na těžké látky, ale takový ten "na všechno"

alenf
25. nov 2014

@caramilla podľa mňa prvý dojem som mala z tej svetroviny keď som ju chytila-umelina,je to tými vláknami si myslím.Ak ideš kupovať stroj a už na jemné materiály si vybavená,ja by som sa jednoznačne poistila mašinou na hrubé veci a budeš mať kompletku,podľa toho co budeš mať nastrihane zvoliš mašinu.ja som veľa šila kedysi flaušové kabáty s vatelínom v podšívke a tiež som si obnitku dosť ničila,potom som ten materiál prestala šiť radšej.

caramilla
25. nov 2014

@alenf No, ale mě hobbyOL už postupně odchází, takže to není řešení, chci ho víceméně nahradit:( A ty sis zničila průmyslový stroj?

barcav
25. nov 2014

@lilly2711 krása 😵

zuzkasim
25. nov 2014

@caramilla Je fakt, že třeba řezací kolečko si celkem spolehlivě zničím na vatelínu (ale řezat ho potřebuju), stejný pocit mám z molitanu nebo flísu, na flísu si tupím i nůžky. Jsou to všechno umělé materiály, tak by to tou svetrovinou mohlo být☹ Ale asi by to chtělo poptat se na tyto stroje v profi dílnách, kde šijí. Jestli se na klubu v prosinci uvidím s kamarádkou, která v dílně šije, zkusím se jí zeptat.

caramilla
25. nov 2014

@zuzkasim To bych byla moc ráda, kdyby ses zeptala, co třeba radí. Já se zeptám výrobce průmyslových šicích strojů, co by poradil. Je pravda, že ta svetrovina má hodně silnou gramáž. Ale fakt je to teda síla, já jsem ušila jen 1 sukni a jednu mikinu a už to bylo totál tupé. Před tím to tričkovinu ořezalo v pohodě. Nemám čas na to posílat stroj do servisu, ale až tam pojede příště, tak jim ty nože dám, třeba by šly ještě zbrousit...
A to jsem z té svetroviny byla tak nadšená...

@koki_melo A tobě řeže i po tvé tvorbě normálně?
@alenf Ty taky šiješ hodně svetrovinu, jak to teda řešíš?

caramilla
25. nov 2014

tak si tak říkám, jestli bych do těch mikin neměla ještě započítat cenu za dva nože ☹

sufik1
25. nov 2014

@caramilla hele ty náhradní díly jsou z nejsici stroje? jak se jmenuje ten opravář, co mu to tam posíláš??? Já už tam nakupovat nemůžu 😝 😝 😝 😝

mitape
25. nov 2014

@caramilla nadherny sveter 🙂 a ako pise @alenf ak je to umelina tak tie noze su hned tupe. urcite ten co mas daj na generalku a kup si priemyselny, neni nad to, vela sijes. tie stroje su stavane na vacsiu zataz ako tieto " hracky " co mame doma. ja mam aj priemyselnu obnitku aj ked staru ale fici dobre 🙂

caramilla
25. nov 2014

@sufik1 nene, to je něco jiného /teda alespoň je to jiný web/domény
brother-czech ...
Komunikovala jsem s paní Marákovou, kdo stroj opravuje nevím...

caramilla
25. nov 2014

@mitape A průmyslový to ale ztupí taky, ne?
Nože budou nové, generálku měl stroj v červenci 😝

mitape
25. nov 2014

@caramilla su oddolnejsie, netupia sa tak rychlo. to by si musela na tom sit 24hod aby si ich rychlo otupila a to asi nesijes ked musis aj spat 🙂

koki_melo
25. nov 2014

@caramilla chvíli jsem měla pocit, že řeže hůř, ale dobrý, asi to byl jen dojem. Já ušila jen dvoje šaty, to sáčko je na rovnostehu. A v té době jsem šila dvě softky a kalhoty, tak proto se mi to zdálo horší. Teď jedu trika a dobrý! A pokoušet to teda nebudu 😒 .

caramilla
25. nov 2014

@mitape 24 hodin svetrovinu, abych to ztupila? Fíha 😀 😀 😀
@koki_melo Já šila jednu sukni a jednu mikinu a u konce té mikiny už mi to neořezalo ani řetízek od OL, nic... Vše to sežvýkne a ani to není nařízlé, fakt mazec! Jsem to dnes schválně zkoušela a myslela jsem, že mi vypadnou oči z důlků...

mitape
25. nov 2014

to bolo obrazne myslene 😀 😀 😀 tych dni netusim kolko by muselo byt 😀

koki_melo
25. nov 2014

@caramilla Byla bych ti Peti řekla s tou svetrovinou, že je to kravina, ale nutně být nemusí. Když se rasej kolečka na vatelínu a podobných matroších, tak proč ne nůž. Dvě mikiny ho asi neodrovnaly totál, ale asi jej dorazily. Co si vzpomínám, tak mě se to dobře nešilo, soft se krájí daleko líp. Ale já mám stroj jen rok, byť teda jede skoro denně, takže to zvládnul. Těžko říct. chce to dalšího dobrovolníka, kdo to otestuje 😀 .

koki_melo
25. nov 2014

@bury gratuluju k "šicímu centru" a k závěsům, není většího upruzu, něž něco přešívat a nekreativního tvořit, máš můj obdiv ženo, po stěhování zvláště! A těším se na "silnicové" tričko 😉 .

mamata
26. nov 2014

@sislik2010 ahoj, taky mám na tento kabátek spadeno, prosím tě, jak si hodně musela ten střih upravovat??

alenf
26. nov 2014

@caramilla Opravím ťa-svetrovinu veľa nešijem,obnitku mám brohter lock 929D už asi 7-8 rokov,len raz bol stroj v servise aj to len na "preventívnej prehliadke" 😀 😀 ,takže som nemala doteraz pri ňom pocit,že by mi nestačil.Ako píše @koki_melo pri šití softu hoci je tam vlastne pogumovaná časť spolu s fleecom a často krát musí orezať aj 2-4 vrstvy-ten nôž mi to bez problémov orežie-druhá vec je či mi aj pekne previaže steh pri 4 vrstvách(minule sme sa o tom stehu tu dosť bavili).Veľa robím teraz a aj chcem robiť v budúcnosti teplákovinu ako vidíš,aj tú pekne orežie,fleece tiež orežie,ale teraz čo som mala tu vysoku gramáž 430g pre tých robotníkov-tam som už dávala pozor pri 4 vrstvách prešil,čuduj sa svete aj orezal,ale pomaličky som musela siť.Preto nemám dôvod mať priemyselnu obnitkovacku.A jednoihlový priemyslovak som teraz pred 3 mesiacmi predala,mala som ho 5 rokov,nič som na ňom nešila.Proste vidím,že sa na brothery mozem spoľahnuť. 😉 Lenze ta svetrovina sa mi dáko nepozdávala,ako to rezalo a aj ihly vpichovalo-strasná umelina,zjemnuju to chlpky čo je pocesaná.Je pekná,láka to ušiť si z nej niečo,ale asi veľmi nebudem s ňou experimentovat už.A ako som pozerala nové priemyselné obnitkovačky sú teda cenovo riadna pálka,ale keď veľa šiješ a venuješ sa tomu a aj v budúcnosti sa budeš,určite by ti doma prachom nezapadol 😀

alenf
26. nov 2014

@caramilla a ako píše @mitape priemyselné sú robené tak aby vydržali max záťaž,hrúbku.Veď inak by boli v dieľňach servisáci v kuse a opravovali ich.Ale musíš pozrieť či sú na ľahké a stredne ťažké materiály alebo len na hrubé materály,býva to v popisoch. 😀