icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

koki_melo
8. dec 2014

@wosk Viděla jsem něco takového, to dno se lepilo dole na sucháče, aby dobře drželo a byl to nějaký plast, cca 2mm tlustá destička, lehce ohebná, aby to neprasklo, když do té tašky něco lupneš - lahev s vodou. Zkus hobby markety, nevím, co poradí taškařky. Překližka bude těžká a protivná. Na tu destičku bych ušila potah - jako třeba na mobil, akorát by to mělo "klapku" přes okraj, na sucháč - aby se to dalo prát a deska vyndat, na pouzdro našít sucháče, na dno tašky sucháče a bude to snad i držet.

No a jestli ji nemáš ráda, tak dno vyskládat nějakýma hurdiskama nebo ytongem 😀 .

zuzkasim
9. dec 2014

@wosk To bude asi těžké. Na pevné dno se používá třeba penefol, je to nějaká izolace ve stavebnictví, v hobbymarketu o ní nikdy neslyšeli, ani mi neporadili nic podobného, sháněla jsem velmi těžko. Ale dávám ji jen do cestovních tašek, plážové jsem šila vždycky bez dna. Jak tam složím osušku (lehátko či cokoliv podobného), vytvaruje se právě docela sama a absence dna nevadí. Podívej se na Fler na fotky Susu sufik, má tam z kočárkoviny velké tašky, které rozhodně jdou použít jako plážové a dno taky nemají. Já osobně bych to neřešila.

a_lexa
9. dec 2014

@zuzkasim polyethylenové folie se dají běžně sehnat ve stavebninách. Hobbymarkety určitě budou mít taky nějaké, ale asi pod jiným označením a v jiné síle a bez nebo s výztužnou vložkou (separační folie, parozábrany ....atd.) 😉

zuzkasim
9. dec 2014

@a_lexa Ty asi víš, po čem by ses ptala, to je super🙂 Já na pracovníky Bauhausu nastoupila s penefolem, pak jsem přiznala, že to má být výztuha do tašek a jen se mi vysmáli. Zkusila jsem ještě jejich konkurenci na protější straně ulice se stejným úspěchem. Přímo penefol vyrábí brněnská firma, ale mám obavy, že půl metru by mi taky jen tak neprodali.

caramilla
9. dec 2014

@wosk Já jsem kdysi šila dno do kalbelky z nějaké hodně tvrdé desky kartonové (co jsem měla z nějakého bloku nebo tak), tu jsem zašila do omyvatelné látky a dala na dno tašky, byla to tedy jen kabelka, ale velká a nešetřila jsem ji (nosila jsem ji do školy na VŠ, takže v tašce bible, slovníky 😀 😀 😀 ) - a držela úplně v pohodě.

bulinka
9. dec 2014

moc nestíhám, ale aspoň nějaké fotky ode mě jako důkaz, že se doma neflákám 🙂

a_lexa
9. dec 2014

@zuzkasim 😀 si to umim živě představit jak čučeli když jsi řekla že to chceš do tašky 😀 😀 Ale jinak můžeš sehnat i zde: http://www.postaramese.cz/penefol-obdelnik-33-x...

snowwitch
9. dec 2014

Holky zkušené, poraďte. Máma si přeje tenké šaty, žabičkované přes prsa....má přes prsa 118, myslíte, že bude stačit 140 šíře nebo raději koupit dvě?

wosk
9. dec 2014

@koki_melo @zuzkasim @caramilla holky, díky moc. Uvidíme, jak to nakonec dopadne 😉

koki_melo
9. dec 2014

@snowwitch jako ze tech 140 obtocis kolem tech 118? tak to urcite nebude stacit. Ja ti nevim, ale myslim, ze bys mela mit minimalne 1,5 toho obvodu. A to bude pod temi prsy ustrizene, nebo budou prsa žabené a pod tím bude pokračovat sukně? Taky záleží, kolik má přes boky a jaký máš střih...no každopádně těch 140 si myslím, že potřebuješ dvě dýlky.

terezita
9. dec 2014

@snowwitch taky si myslim, ze je to malo.. jeste vem ze 4 cm ti zaberou pridavky na svy, takze mas k dispozici jen 18 centaku navrch - 9 na kazdy dil. to je nic..
dnes prihodim dalsi dodelavku - organizer na kocarek. neni pro me, ale zalibil se mi tak, ze si asi taky jeden usiju 😀 😀 😀 (nebo budu doufat, ze ho zakaznice nebude chtit 😅)
@sufik1 @zuzkasim holky jakou jehlou sijete tu kocarkovinu? ja se zas dneska nazlobila u stroje.. 😝 teda podezrivam zcasti i nite. byl to des. nite se mi skubaly, neprovazovaly.. :-P

anastazieb
9. dec 2014

@terezita Ježiš tahle puntíkatá kočárkovina je tak krásná... Já si z ní asi taky něco ušiju 🙂

terezita
9. dec 2014

@anastazieb ja ji chtěla vic, ale tehda uz nebyla a ulovila jsem jen 70 cm.. Je fakt hezká! Ze zbytku chci zkusit jeste prebaltasku, snad to vyjde.

evaon
9. dec 2014

Tak konecne nieco pre vlastne babule 😀 😀

snowwitch
9. dec 2014

@koki_melo @terezita Budou úplně jednoduchý, sešitý tunel, na prsou žabičky a dolů volné. Nakonec se mi zalíbila látka 128cm šíře, tak vezmu 2x, snad to bude stačit 😉
@terezita Ten organizér je dokonalej.

zuzkasim
9. dec 2014

@terezita Paráda! Vypadá skvěle. Myslím, že tě zlobila spíš nit, já už jsem se naposled tak rozčílila, na 30cm šití se mi nit 3x roztrhla, že jsem koupila nějaké drahé a černá Hard mi domů už nesmí. Kočárkovinu šiju jehlou č. 80, akorát kde přišívám popruhy si někdy dám 90.
Jo a zjistila jsem nedávno, že máme společnou kamarádku, Hanka ze Zlína je prý tvoje spolužačka. Nadšeně mi vyprávěla, jak její spolužačka z Prahy taky šije na děti a dopátraly jsme se, že tě virtuálně znám🙂
@evaon Moc se mi líbí ta bundička!

evaon
9. dec 2014

@zuzkasim Dik 🙂
Prave pozeram, ze to vobec nie je vidno. Ona je dnu cela podsita malinovym coral fleecom.

barcav
9. dec 2014

@terezita ta taška je krásná 😵
@bulinka krásný nákrčník, taky se na něj chystám 🙂
@saaralota vždyť ten kalendář je krásný 😵
@caramilla když jsem viděla ty fotečky , myslela jsem že to jsou šatičky a ona košilka 😀

terezita
9. dec 2014

@zuzkasim jee, to je dobra náhoda 😁 jsme vedle sebe seděly 4roky na gymplu 😉
No ja prave nějak neduveruju i Te jehlam.. Hlavně po chvíli síti byla oblemcana, se na ni nějakým zahadnym způsobem lepilo to co je naleptane na te rubove straně..
A holky dik!
@evaon nádhera!!

saaralota
9. dec 2014

@barcav díky 🙂

alenf
9. dec 2014

@evaon akurat som sa chcela opýtať čo je vnutri tej bundicky:D,je krásna a hlavne sa mi paci aplikácia vzadu!O koľko je väčšia bundička oproti mieram slecinky ked si tam davala coral,ktorý je sam o sebe dosť objemný?Pol velkosti-cela velkost?

evaon
9. dec 2014

@alenf
Robila som velkost 110 ale pouzila som strih 122 a trochu upravila. Ten coral je dost hruby, len som zabudla zmensit otvor okolo krku a dat trochu vyssie vrecka 😒 Ale este sa to ako tak da, ked je to pre vlastne. 😀

palosek
9. dec 2014

@terezita díky za názornou fotku. Ten tvůj vypadá lip než ten na videu. 😉 Já chtěla obj.z vlnapu....tak nevím... 😅

alenf
9. dec 2014

@evaon tak to je dost hruby 😕 .Zima jej určite nebude 😀 ,a nie je spotena ked lieta?

palosek
9. dec 2014

@caramilla Peti, co tvůj stroj po výměně nožů? Problémy zmizely?

laeela
9. dec 2014

@evaon krásný kulich. oblečení teda samozřejmě taky, ale mě zaujal kulíšek, tento vzor mám moc ráda a nikdo ho ode mě nechce uplést, bú. 😀

caramilla
9. dec 2014

@snowwitch Já šila na obvod 90 -100 cm z 220 cm šíře a bylo to akorát. Myslím si, že to je o chlup méně než bys potřebovala...
@palosek Jo, je to výrazně lepší, ale sem tam jehla vynechá (když všívám gumu na leginy), soft budu teprve testovat.

caramilla
9. dec 2014

@terezita ; @evaon holky paráda!
@zuzkasim s tím Desigualem, byla jsi v originálním obchodě? Ono totiž se dělá docela dost padělků, některé se prodávají i v tescu. Zrovna o tom teď byla nějaká reportáž, že hodně roste trh s padělky, které se prodávají i v kamenných obchodech... Měla jsem dva takové výrobky v ruce a to je nesrovnatelní kvalita. Doma máme od této značky celkem dost výrobků a žádné takové vady jsem neshledala, už jsem teda asi rok nic nekupovala, tak aktuálně nevím, prodej jim šel hodně nahoru, třeba šla kvalita dolů...

kveta007
9. dec 2014

@evaon Taky mě zaujal ten kulíšek. 🙂

Tady se ví všechno - nemáte některá uložený návod na upletení dětské kukly? Původně jsem chtěla kuklu ušít, ale babička malé upletla svetřík a zbylo ještě merino, tak že by se kuklička uštrikovala. Nebo kdyby se přihlásila nějaká ochotná duše na upletení, tak se bránit nebudu.🙂

evaon
9. dec 2014

@alenf
Teraz to este nedavam, to je len priprava na krute mrazy 🙂