Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@wosk To bude asi těžké. Na pevné dno se používá třeba penefol, je to nějaká izolace ve stavebnictví, v hobbymarketu o ní nikdy neslyšeli, ani mi neporadili nic podobného, sháněla jsem velmi těžko. Ale dávám ji jen do cestovních tašek, plážové jsem šila vždycky bez dna. Jak tam složím osušku (lehátko či cokoliv podobného), vytvaruje se právě docela sama a absence dna nevadí. Podívej se na Fler na fotky Susu sufik, má tam z kočárkoviny velké tašky, které rozhodně jdou použít jako plážové a dno taky nemají. Já osobně bych to neřešila.
@a_lexa Ty asi víš, po čem by ses ptala, to je super🙂 Já na pracovníky Bauhausu nastoupila s penefolem, pak jsem přiznala, že to má být výztuha do tašek a jen se mi vysmáli. Zkusila jsem ještě jejich konkurenci na protější straně ulice se stejným úspěchem. Přímo penefol vyrábí brněnská firma, ale mám obavy, že půl metru by mi taky jen tak neprodali.
@wosk Já jsem kdysi šila dno do kalbelky z nějaké hodně tvrdé desky kartonové (co jsem měla z nějakého bloku nebo tak), tu jsem zašila do omyvatelné látky a dala na dno tašky, byla to tedy jen kabelka, ale velká a nešetřila jsem ji (nosila jsem ji do školy na VŠ, takže v tašce bible, slovníky 😀 😀 😀 ) - a držela úplně v pohodě.
@zuzkasim 😀 si to umim živě představit jak čučeli když jsi řekla že to chceš do tašky 😀 😀 Ale jinak můžeš sehnat i zde: http://www.postaramese.cz/penefol-obdelnik-33-x...
Holky zkušené, poraďte. Máma si přeje tenké šaty, žabičkované přes prsa....má přes prsa 118, myslíte, že bude stačit 140 šíře nebo raději koupit dvě?
@snowwitch jako ze tech 140 obtocis kolem tech 118? tak to urcite nebude stacit. Ja ti nevim, ale myslim, ze bys mela mit minimalne 1,5 toho obvodu. A to bude pod temi prsy ustrizene, nebo budou prsa žabené a pod tím bude pokračovat sukně? Taky záleží, kolik má přes boky a jaký máš střih...no každopádně těch 140 si myslím, že potřebuješ dvě dýlky.
@snowwitch taky si myslim, ze je to malo.. jeste vem ze 4 cm ti zaberou pridavky na svy, takze mas k dispozici jen 18 centaku navrch - 9 na kazdy dil. to je nic..
dnes prihodim dalsi dodelavku - organizer na kocarek. neni pro me, ale zalibil se mi tak, ze si asi taky jeden usiju 😀 😀 😀 (nebo budu doufat, ze ho zakaznice nebude chtit 😅)
@sufik1 @zuzkasim holky jakou jehlou sijete tu kocarkovinu? ja se zas dneska nazlobila u stroje.. 😝 teda podezrivam zcasti i nite. byl to des. nite se mi skubaly, neprovazovaly.. :-P
@terezita Ježiš tahle puntíkatá kočárkovina je tak krásná... Já si z ní asi taky něco ušiju 🙂
@anastazieb ja ji chtěla vic, ale tehda uz nebyla a ulovila jsem jen 70 cm.. Je fakt hezká! Ze zbytku chci zkusit jeste prebaltasku, snad to vyjde.
@terezita Paráda! Vypadá skvěle. Myslím, že tě zlobila spíš nit, já už jsem se naposled tak rozčílila, na 30cm šití se mi nit 3x roztrhla, že jsem koupila nějaké drahé a černá Hard mi domů už nesmí. Kočárkovinu šiju jehlou č. 80, akorát kde přišívám popruhy si někdy dám 90.
Jo a zjistila jsem nedávno, že máme společnou kamarádku, Hanka ze Zlína je prý tvoje spolužačka. Nadšeně mi vyprávěla, jak její spolužačka z Prahy taky šije na děti a dopátraly jsme se, že tě virtuálně znám🙂
@evaon Moc se mi líbí ta bundička!
@terezita ; @evaon holky paráda!
@zuzkasim s tím Desigualem, byla jsi v originálním obchodě? Ono totiž se dělá docela dost padělků, některé se prodávají i v tescu. Zrovna o tom teď byla nějaká reportáž, že hodně roste trh s padělky, které se prodávají i v kamenných obchodech... Měla jsem dva takové výrobky v ruce a to je nesrovnatelní kvalita. Doma máme od této značky celkem dost výrobků a žádné takové vady jsem neshledala, už jsem teda asi rok nic nekupovala, tak aktuálně nevím, prodej jim šel hodně nahoru, třeba šla kvalita dolů...
@evaon Taky mě zaujal ten kulíšek. 🙂
Tady se ví všechno - nemáte některá uložený návod na upletení dětské kukly? Původně jsem chtěla kuklu ušít, ale babička malé upletla svetřík a zbylo ještě merino, tak že by se kuklička uštrikovala. Nebo kdyby se přihlásila nějaká ochotná duše na upletení, tak se bránit nebudu.🙂

@wosk Viděla jsem něco takového, to dno se lepilo dole na sucháče, aby dobře drželo a byl to nějaký plast, cca 2mm tlustá destička, lehce ohebná, aby to neprasklo, když do té tašky něco lupneš - lahev s vodou. Zkus hobby markety, nevím, co poradí taškařky. Překližka bude těžká a protivná. Na tu destičku bych ušila potah - jako třeba na mobil, akorát by to mělo "klapku" přes okraj, na sucháč - aby se to dalo prát a deska vyndat, na pouzdro našít sucháče, na dno tašky sucháče a bude to snad i držet.
No a jestli ji nemáš ráda, tak dno vyskládat nějakýma hurdiskama nebo ytongem 😀 .