Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@kuna fleese medvidek je neco jako lama s kraťounkým chloupkem. Takový ten plyšáček co se z něj šijou miminkovký kombinézky
@boudova tenhle flís jsem měla v ruce. Je docela hezký, ale není moc silný. Nejtlustší flís, co jsem měla v ruce, byl z mimibazaru http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=37407296&tab=1, ale nejkvalitnější mi přišel z wendy k http://www.produktservis.cz/katalog/sport-tex/f..., na ten jsme dělali hromadku, jinak jsem ho taky viděla na mmb http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=49318357&tab=4
takže s medvídkama dobrý, ale jako jedna vrstva málo. Všechno má rub a líc, tj., jedna strana není nic moc. Teď jsem z flísu z wendy šila šály, čepičku a nákrčník a chystám se na mikču. Sobě dám 2 vrtstvy, bo jsem zmrzlík a jedna by sice šla, ale 2 budou lepší.
@caramilla co se týká odplenkování, u prof. Matějička jsem se dočetla, že dítě si uvědomí čúrání až v 1,5 roce, tak jsemse toho držela a zkusila obě holky asi v tomto věku posadit na nočník. Vzpíraly se, tak jsem to vzdala. Ve 2 letech obě ze dne na den bez plenek, starší i na noc. Raději jsem přebalovala a prala plenky než zápasit s dítětem 😀 😀 😀
Holky mám dotaz k patentům - hodí se ty z Mylly i na dospělé oblečení?
sinalo, při vší úctě k matějčkovi, tohle je hrozná blbost. uvědomování se tělesnejch funkcí funguje od narození, ale je fakt, že když je dítě od narození nuceno močit do pleny a nejlépe v tom pak ještě nějakou dobu být, tak na nějaké uvědomování a signalizování rezignuje. z toho ta fáma, že si to děti neuvědomujou. uvědomujou, moc moc dobře. kdo někdy zkusil bkm, ví svoje 🙂 (moje půlroční prtě má celou noc suchou plenu a ráno se vyčůrá do nočníku)
Tak člověk jeden večer šije a tady TOTO!!!!
Nedočítám, jen prolítávám.
@mehlo ty ses rozhodla mě s příšpavkama dohnat, co? 😀 😀 😀 😀
@crawler Ta mikina s opicí je dokonalá! Teda ty se tak rychle zlepšuješ!!!
@pupies000 Gratuluju k OL!
@aerin Až konečně zbohatneme na šití, koupíme si ten tvůj vysněný brother (táta byl u známé v Německu a ta upadla smíchy, když viděla na Fleru mé ceny 😖 )
@rebelie Můžeš nás chválit 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Napíšu Definitiv, ať mi to už pošle a ten zbytek buď stornuju (napíšu jí, aŤ to u strimy stornuje) nebo jí napíšu, že si to vezmu někdy s další objednávkou od ní z e-shopu, už fakt ten vliesofix chci)...
@kuna Medvídek je druh flízu - je takový chlupatý a jemný - podle referencí, v ruce jsem ho neměla, to spíš asi poreferuje @terezita, ta je u Mráze pečená vařená 😀
@palosek Já jsem se včera do 2 do rána taky mordovala z lamou, my máme všude zase hnědý chlupy 😀 😀 😀
@ngvadi ; @sinala Na každém šprochu, pravdy trochu, řekla bych🙂 Jedna paní mi teď přes ekozahradu psala, že učí malou od 10 m na nočník a v těch 18 m nastal hrozný zlom. Takže asi je to nějaký mezník ve vývoji. S BKM má v okolí hodně kamarádek zkušenost, že do doby, než dítě začne lézt a víc si hrát, tak to funguje na 100%, jak je dítě starší a hodně se zabere do hry, tak se to zhoršuje a přichází období, kdy se třeba do nočníčku vyčurá jen jednou nebo dvakrát denně. A pak se to zase třeba kolem roku srovná. Kamarádka měla od 14 dní po porodu asi 3 pleny denně, pak skoro bez plen, klouček je stejně starej jako Jasmínka a jsou na tom minimálně stejně jako my, možná hůř. Takže ta BKM u těch starších dětí je taky problém. Alespoň teda v mém okolí není jediná maminka, která úspěšně bezplenkuje po celé mimiňěcí období až do těch 2 let🙂
TO, že je Jasmínka malá a když si hraje, tak si to neuvědomí, to mě nevytáčí, ale co mě vytáčí, jsou naschvály. Spí 2,5 hodiny, je suchá, dám ji na nočník, sedí tam 10 minut, neprostestuje, čte si, ale nevyčurá se, dám ji plenku a do 5 min je durch, tak to mě (jako cholerika) vytáčí...
No nic, dneska nejsme doma, takže to zase bude čtené 😠
@ucitelka70 tak doslovne som nemyslela,ze predam metraz,ale ze usijem s neho nieco na predaj 😉 ,tak ze tak,a uz od vcera sijem ,zatial chalanom nohavky s neho a potom chcem strihnut pre manzela,a pre mna asi az ked porodim,lebo teraz by som to nemohla vyskusat,alebo by som ju usila ako pre velerybu 😒 a to nechcem 😀
@sufik1 Aha, díky. Tak bych to ušila ze dvou látek, z jedné strany růžovou a z druhé strany modrou - kdyby se nám z Barborky stal Honzík 🙂 http://www.gabinka.cz/522-latka-fleece-mikrofle... a http://www.gabinka.cz/521-latka-fleece-mikrofle...
Ahoj,
jdu se poradit. Z jakého materiálu byste šily toto? http://www.elinka.eu/foto_detail.php?id=1264
Potřebuju něco v tomhle stylu do nový jídelní židličky, máme tu dřevěnou rostoucí a s pultíkem jí u jídelního stolu nemůžeme použít, takže tím pádem chybí i ta zábrana co je normálně mezi nohama ☹ Tak jsem hledala na netu a našla tohle, ten spodek je sice nafukovací, ale já bych ho ušila jen jako polštářek, ale nevím jakej matroš, aby to nebylo moc "hadrový" a případně se to netrhalo 😖
@rebelie tě strašně obdivuju, já bych se bála rodit doma, sice jsem první těhu měla bezproblémový až na otoky nohou, ale porod bych doma sama jen s PA asi nedala ☹
@michamicha Já myslím, že není co obdivovat - já zase obdivuju ty, co maj odvahu na to jít do porodnice - já jsem se tam chystala, fakt jsem si od začátku říkala, že já budu ta rozumná, co si vybere vstřícnou porodnici, domluví si tamní PA a bude... a zjistila jsem, že to nejde... jasně, kdybych měla nějaké potíže, beru to všema deseti, nebo i třeba nějaké zvýšené riziko, prostě důvod, proč přistoupit na tamní podmínky (podotýkám, že poměrně mírné), ale já nebyla s to v hlavě zpracovat, že i když bude vše v pořádku budu muset toto a tamto... (nebo jít do konfliktu, což ale pro průběh porodu taky není optimální)... Od té chvíle, co se otevřela možnost zůstat doma, jsem mnohem klidnější a na ten porod se začínám těšit... A je to fakt všechno o tom, co přijímáš za informace - já poměrně dost věřím, že porod je přirozený proces (u většiny zdravých žen) a že je naopak riskantní se vystavit tomu, že do něj nějakej doktor bude chtít zasahovat třeba proto, že mu za chvíli končí směna...
@ngvadi Dítě si vyměšování určitě uvědomuje, ve smyslu "teď se mi chce, tak to pouštím", ale skutečně až od určitého věku je schopno to plánovat a říct si "teď ještě vydržím a teď už se mi chce fakt hodně, tak musím jít na nočník". To, že ty jako matka vypozoruješ signály dítěte (které ani nemusí dávat plánovitě) a včas ho posadíš, je něco úplně jiného, než když si dítě hraje a najednou si uvědomí, že se mu chce, zvedne se a samo si dojde (případně ti řekne, ať ho dáš).
@caramilla Nemyslím si, že jsou to naschvály... ber to jako lekci pro sebe, aby ses naučila reagovat vklidu 😀
@rebelie Tak hodně štěstí, snad nám to oběma vyjde!
@michamicha Asi z nějakého pevnějšího kepru.
@michamicha Já se zas bojím rodit v porodnici, tak si pak vyber 😀 Po jednom porodnicovém a jednom domácím porodu už je to holt pro mě jasná volba.
ivuško, jasně, ono i u bkm dětí dochází (co vím z doslechu) kolem roku ke zlomu, že jsou natolik zaneprázněný hrou, že je jim nějaký počůrání šumák... já spíš se ohrazuju proti tomu zjednodušujícímu "do tolika let si neuvědomujou vyměšování, neumí ovládat svěrače". a i malý dítě dokáže chvíli počkat, než ho máma rozbalí a dá signál ( u nás se bez ccccc nevyčůrá... což je extra vtipný ve škole na záchodcích, kde ji dávam o přestávce nad mísu, si lidi, co čekaj před kabinkou, musej ťukat na čelo :D)
@ivuska.h díky, si to musim nejdřív načmárat, abych věděla kolik látky budu potřebovat, i když možná se něco najde doma, tu mam zásoby na horší časy, třeba starej Ikea závěs, ten je dost silnej 😀
@caramilla ...tak to byl všude LAMA den 😀 😀 😀...a k nočníkování...když to nevychytáme tak, že malá sedne, zatne bříško a hned se nevyčůrá, tak ji beru z nočníka pryč...nemá smysl ji tam nechávat dýl, ona se pak začne vztekat...a na nočník nechce sednout vůbec, tak jsme to pak zkusili ji posadit přímo na záchod a ona se tam vyčůrala, ale musí se jí zrovna chtít... Moje sestra malou nechala sedávat na nočníku dlouho, dokonce si tam s ní i ohlížela knížku a zabavovala ji hračkama, osobně si myslím, že je to blbost. Já taky nejdu, když se mi nechce. Jenže to dítko si ještě neumí zavolat...tak buď to odhadnem my...nebo ne...dokud si samo nezavolá...
@mehlo ten stroj, co si hodila link, ze by si chcela, mam doma. Chcela som povodne lacnejsi, ale v tej predajni ma ukecali a vzala som tento. Mam ho na splatky uz pol roka nedala by som ho za nic na svete. Je tichucky, spolahlivy, vykonny a naozaj pekne vysiva. Mam k nemu aj vysivaci program na vlastnu tvorbu vysiviek, dostala som ho vtedy v akcii zadara, ale este som neskusala. Inak to samonavliekanie niti sa mi zdalo smiesne, ale teraz som casto rada, ze nemusim skulit do ocka ihly 😀 . Tak ti prajem, aby sa ti splnilo a mohla si si ho kupit, bola by si spokojna.
holky, jelikož z objednávky mtx, kde jsem měla vafle na mhd mikinu, mi bylo přiděleno žalostně málo, budu dělat objednávku POUZE vaflí... v pondělí má mtx teď zavřeno, takže to objednám v úterý. tak do té doby si můžete psát... jinak je to bezva materiál, na teplejší měkoučký mikinky, je to i hodně savý, takže jako osušky, ručníčky, možná by šlo i jako savý jádro do plenky, i když to jsem nezkoušela...
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Aj...
(tabulku večer doplním o vzorečky a údaje)
@kuna medvidek je takovy hodne prijemny hunaty material, neco jako lama, ale nezachytava se to o suche ruce 😀 jen teda netusim, jak se citi ten flis medvidek, ale urcite to pujdu pristi tyden ozkouset, jeste kdyz mi donesla sufik ten kupon na slevu.. 😀
@mehlo jo vysivaci stroj, to je muj dalsi sen.. 😵 ale to asi taky az v dalsim zivote.. 😀
ahojte, tak som to pochopila tak, ze si klieste a patentky poriesite individualne. OK, len aby som vedela... v ziadnom pripade sa nechcem vtierat 😔 ...
@crawler - robis pokroky, ako keby si mala míľové čižmy - krasna mikina!
Dnes ste zasa tolko nakecali - Vy snad jednou rukou sijete a druhou tukate do klavesnice... 😉 .
Ja som usila malemu tielko a spodky z climaryanu, foto nemam, som v posteli asi s chripkou... Nafotim a dodam sem - testovala som ukoncenie okolo prieramkov len zahnutim a cikcakom a okolo vystrihu normalne olemovat pruzkom...
@monikajan jo jo crawler je velkej talent, já šiju asi tak 17 let a kolikrát je to taková hrůza, že bych se zařadila do skupiny 10. No i když to tak nemůžu vlastně říct, rozešila jsem se až na mateřské, předtím na škole jsem ušila pár kousků a před mateřskou taky pár kousků.
Jednou rukou šít a druhou tukat do klávesnice? tukám do klávesnice všema deseti tak na šití mi už žádná ruka nezbývá.
@mehlo, @caramilla aj ja mam zalusk na mikinu z wellsoftu. Zacistovala si svy? To asi netreba, ze? Mne to pripada, ze by sa to nemalo parat. Ale este som z toho nesila, tak len hadam... Alebo radsej ich prebehnut cikcakom?
@caramilla sila si deku z lamy (wellsoftu) ako si ju ukoncila? Viem, ze si to uz pisala, ale hladat to tu je vopruz.. Lemovala si gumkou? - ak ano, akou sirokou? Dalo by sa to na okrajoch len zahnut a presit cikcakom? Vsak pomedzi tie chlpy asi aj tak nie je vidiet, ako je to spravene... 😅

jo a jinak i ten patent je z Mylly a obojí je hnědá (finsky ten stejný název), ale jak vidíte barva totožná není...řešily jste tu nedávno ty odstíny u Mylly, tak zde hnědá v akci ...😉