Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@medvi11 Nezlob mě, jo? Celej večer jsem probrečela... fakt nechci do porodnice... ale jo, straším tu, takže porodnice je jistá, moje PA už frčí kamsi do dáli... a zítra jedu do poradny na Mělník, kde - jak se přesvědčuju - jsou určitě strašně milí, vstřícní atd. (jen dneska jedné holce odsud doktorka zkoušela udělat Hamiltona, aniž by se předem zeptala - fakt na zabití).
@rebelie 😉my jsme na dopisy ujetí - během prvních 2 let chození jsme si psali pořád - emaily každý den minimálně na 1 A4 a pak už klasické dopisy 1 týdně,...mám tuho kupu a ráda se k tomu vracím a co teprve za dalších pár let - to bude nostalgie 😵 ...Jinak nevěš hlavu a věř, že porodnice Tě mile překvapí 😉 myslím na vás!
@crawler My taky byli ze začátku na dopisech - Petr byl na semestr ve Španělsku, tak jsme ani neměli jinou možnost... teď už si jen občas necháváme doma nějaké malé vzkazy schované ve skříni a tak.. Koukala jsem na ten můj obchod, ale bohužel vozí opravdu jen do Prahy a okolí... Epinování jsem vzdala kvůli krvácení, takže jsem na 27cm... ale netrápí mě to (tohle ne).
@medvi11 Tak to já se nedám, to zas ne. Asi už bych fakt měla porodit, abych nad tím nemohla přemýšlet a řešit, jak to bude...
@dankakk všimla som si aj ja...... ale dovtedy ešte hádam bude......
@ivuska.h No právě, to je to, co musím, uklidnit se, protože jinak to dopadne špatně... Já doufám, že na mě Mělník zítra zapůsobí dobře a nikam se mi nechce... chci mít hlavně mimčo u sebe a jít co nejdřív pryč... tak i proto nechci bejt moc daleko... Váhám ještě, zda neshánět nějakou tu dulu, ale asi se spíš spolehnu na manžela... A když už, tak Vrchlabí je asi blíž než Vyškov...
@rebelie Neztrácej hlavu, ono to takto prostě být má. Sice je to k vzteku, ale zřejmě to nějaký smysl má 😉 Třeba tam potkáš úžasnou PA, třeba díky tobě nahlédnou jinak na přirozené porody. (Toto jsem si říkala já - důvody, proč rodit v hnusném benešově🙂 U mě teda naivita, ale smysl to mělo, uvědomila jsem si hodně o sobě a o lékařském pracovišti Benešov, naučila jsem se vydupat si svou, protože to pro mě bylo důležité, takže smysl se dá najív vždycky 😀 )
Hlavně se nedej, prosazuj si svou a argumentuj, že na to máš právo.
@crawler Já kupuju mléčné výrobky od kamaráda, co má ekofarmu asi 4km od nás 😀 Výborné, bio a ještě z míst, kde jsem osobně byla a od kamaráda, co ho zná manžel skoro celý život a ještě mi to dovezou domů. Kdybys to řekla dřív, tak bych ti tam něco koupila a poslala poštou, ale takto se to do Vánoc už asi nestihne ☹ Oni právě mají hodně velký výběr sýrů, ale kravských.
@caramilla Jo, já vím, že to tak asi má být... Já tušila, že dneska to bude nejtěžší, protože včera jsem si ještě mohla dělat naděje, že se to třeba v noci rozjede... Oni se v tom Mělníce prezentují hrozně vstřícně a i reference jsou docela dobré, tak doufám, že to bude OK a že mě mile překvapěj... Já se vlastně asi nebojím, že by mi tam dělali něco strašnýho, spíš si tu tak teskním, že si s mimčem nevlezeme hned do naší postele a že budu muset komunikovat s nějakejma cizíma lidma a tak... prostě se těžko vzdávám té představy, že to proběhne doma...
@rebelie já jsem rodit doma nechtěla, ale bondingem jsem "otravovala" všechny kolem a ledy se musely hnout i v naší porodnici, protože mi nedávno volala jedna PA z naší nemocnice, zda nemám tu knihu o bondingu.
Hned po příjezdu jsem řekla co chci, dívali se na mě divně, ale info si předali, a dítě jsem měla skoro pořád u sebe ( pouze 2. poporodní hodinu byl malý mimo). U nás v porodnici jsem byla pokaždé s personálem spokojená
@sinala Díky za povzbuzení, věřím, že to jde a budu se snažit ze všech sil prosadit si svoje... ale popravdě - "jen 2. poporodní hodinu byl malý mimo" je pro mě málo... já ho prostě nedám... Apgrar a ty nejnutnější věci jdou udělat na těle a ostatní věci nechť odloží, až se zvednu, pak jim mimčo klidně přinesu (a předpokládám, že prohlížení netrvá hodinu).
@kalman jasně že jo. Petula měl průjem teda až u stoliček, ale skoro pokaždý, když mu rostly zuby, byl trošku opruzenej. Takže větrat a větrat. Já vím ono se to řekne, my když větrali tak mě skoro pokaždý počůral, ale je to potřeba. A nevím jestli máš vlnáčky, to taky trošku pomáhá, přece jenom je to prodyšnější než Pulky
@rebelie a to tě klidně uklidním já. I v tak zaostalé nemocnici jako je Benešov jsem měla Jasmínku u sebe neustále. Dali mi ji na bříško nahatou, akorát nebyli na to připraveni a neměli deku, takže po 15min už fakt byla prochladlá, tak ji odnesli zabalit. Ale bylo to tak 2 minuty, byl tam manžel a mě to nevadilo, protože mě zrovna začínali šít nebo jsem rodila placentu, už nevím, ale v tu chvíli bych ji ani neudržela. Já u šití úpěla víc než u porodu 😀 Ale asi tak- kdybych měla vlastní deku a Jasmínku nedala, tak ji nevezmou, opravdu až na moje výslovné svolení. A miminko dají hned po porodu k mamince, pokud výslovně neřekne jinak. 99% matek řekne "vemte si ho, jsem unavená". Jasmínka bohužel taky se mnou pak nebyla, protože byla prochladlá a oni ji dali do inkubátoru, což je samozřejmě blbost a mohla bych si ji vyhádat na své tělo, ale bohužel jsem ztratila tolik krve při porodu, že jsem nebyla schopná ani vstát a chodit, takže jsem padala a omdlývala a nemohla jsem se o ni starat a nemohla jsem dojít na sesternu hned si ji vzít, to až jsem nabrala pak síly, tak jsem si ji vymohla. Ale pokud pomůže toto vymoct manža, je to vše OK.
V Benešově, kdybych si to vymohla, tak to tak mám, ale pak už po těch 30 hodinách hádek jsem neměla sílu, manžel už byl urvanej a běžel se vyspat a dula taky jela vyčerpaná domů 😀
@rebelie hele, drž se a fakt se zkus oprostit od zklamání a nějakých očekávání a tak, aby ses vážně neblokla Ty... já si vybrala apolináře, že dělají aromaterapii a snaží se podporovat přirozený porod (nepíchají hned epidurál a tak), víc jsem radši nezkoumala... nakonec jsem ta přijela, že mi asi před hoďkou začly kontrakce po 5 minutách a že špiním, mladý sympatický doktor, že na mě teda koukne, já vylezla na křeslo, on kouknul a řekl... ale Vy už rodíte, šup dolů, svlíknout, nohy křížem a PA si Vás hned odvede na sál... no asi stav ideál, řekla bych 😀... pak si mě ještě předali, protože bylo zrovna osm večer a střídaly se směny, převzala si mě mladá doktorka, řekla, ještě se musí dotočit hlavička, tak si vyberte polohu, no a pak už to jelo... sice mě museli píchnout oxytocin, protože se jim zdály moje kontrakce příliš "slabé" (malá vždycky vyjela a zajela), no nakonec se ukázalo, že měla šňůru kolem krku... to byl i jediný důvod, proč mi ji hned nedali na tělo a odnesli (ale manžel měl jít s malou)... naštěstí Apgar 10-10-10... jen přisátí jsem si představovala jinak, musela jsem si o to dvakrát říct a malá se nechtěla přisát (podle mě dlouhá prodleva), ale hned druhý den to bylo ok, takže jsem to neřešila... sice mi to bylo trochu líto, těšila jsem se, jak mi ji dají hned na břicho a pak jsem byla trochu mimo, když mi ji donesli... (ale aspoň jsem v klidu porodila placentu)... Dr mě snad půl hodiny šila - musela mě nastřihnout a malá mě natrhla nehty (měla fakt drápky), takže to mě trochu kazilo dojem z prvního setkání, ale nemá cenu se tím moc trápit... tak se soustřeď na mimi a kašli na to, že Tě to štve, protože s tím už stejně nic neuděláš a zbytečně by Tě to mohlo blokovat... užij si to!!! (a sorry za ten román, měl pomoct, že je někdy lepší to moc neřešit, ale teď si nejsem jistá 😝 )

@rebelie ty tu ještě strašíš? 😀 😀 😀