icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

alinn
15. dec 2011

@crawler můj gynekolog řekl, že lékaři pro samé léčení zapomínají používat selský rozum (teda řekl to asi jinak..doslova si to nepamatuju..ale význam sedí) a naprosto mi mluvil z duše....a myslím, že rodička by ráda s doktorem probrala ten nejlepší postup (vždyť to dělá i s porodní asistentkou) ale to by nesměl lékař mít to jeho řešení za jediné správné

rebelie
15. dec 2011

@crawler No, je mi to úplně jasný, že nemaj sečtělé maminky rádi - ostatně už mám ve zprávě formulku "rodička s porodním plánem" a je mi zcela jasné, jak byla myšlena (varování ostatním doktorům)... Popravdě na komplikace asi taky připravená nejsem, ale tam už se fakt necítím moc kompetentní, neb medicínu jsem fakt nestudovala... ale ono je taky otázka, co kdo vykládá jako komplikaci - jestliže Ivuška psala, že na porod ramínek je dle "manuálů" 30s a delší doba už značí zadržení ramínek a tudíž komplikaci, tak je to fakt težký...

rebelie
15. dec 2011

@alinn Naprosto souhlasím, že bych to ráda s lékařem probrala - kdyby šlo o dialog a argumentaci a ne o to, že mě do něčeho tlačí, nebo dokonce manipuluje... Já bych i byla pro, že člověk má s dotorem skonzultovat, zda je v jeho případě vhodný porod doma, ale copak to v ČR jde, když tady už to slovo působí jak rudý hadr na býka? Stejně tak bych se ráda narovinu bavila o tom, zda můžeme rodit ambulantně, ale tady to člověku začnou okamžitě vyvracet pomýlenými argumety a strašit, aniž by posoudili konkrétní případ... Osobně si myslím, že tahle situace je nezdravá, ale asi se fakt musí něco odehrát i na té druhé straně... Třeba s mojí gynekoložkou se ve výsledku dalo bavit o ledasčem...

alinn
15. dec 2011

@rebelie to je právě to ..a není to jen v porodnictví..proč ti lékař nenavrhne možnosti léčby (teda pokud to na nějakou léčbu vůbec je)? Proč tě postaví před danou věc jako že jinak to prostě nejde? Přijde mi to trochu zoufalé..a nejzoufalejší ve chvíli kdy zjistíš, že to prostě jinak jde nebo v horším případě mohlo jít....a jak nejlíp dokážeš s člověkem manipulovat..když ho přinutíš se bát..proto strašej..je to asi nejjednodušší jak člověka dostat tam kam ho chtěj dostat..

...tý jo tady se dneska moc nešije, co? 😀 😀

rebelie
15. dec 2011

@alinn Jj, sorry. Já už fakt porodím a přestanu to tady zahlcovat off-topic tématy... 😀

ivuska.h
15. dec 2011

@rebelie Buď ráda, že nejsi "komplikovaná pacientka", tento zápis jsem si vysloužila u své bývalé gyndařky, ke které jsem chodila do "poradny" v těhotenství s Ondrou. Má komplikovanost spočívala v tom, že jsem nechtěla vnitřní vyšetření a nenosila jsem moč, protože jsem si ji doma kontrolovala sama 🤐

rebelie
15. dec 2011

Což mi připomíná, že mi nikdo neporadil, jestli Engross nažehlovačky můžu dát na elasťáky = pružný materiál? 😉

rebelie
15. dec 2011

@ivuska.h Ty jsi ale komplikovaná... 😲 (tak já samozřejmě nevím, co poznamená do nějaké dokumentace, kterou nevidím...).

alinn
15. dec 2011

@rebelie 😀 😀 😀

alinn
15. dec 2011

@ivuska.h normálně ti závidím tvou jistotu...asi je to sebedůvěra...no je to rozhodně něco co mi chybí..a chci to!! 😀 😀

crawler
15. dec 2011

a teď jedno OT zpět k šití 😀 😀 😀

když je v ottobre napsáno: machine-baste, tak to znamená "strojem nastehovat" ??? jak se to provádí? 😅

alinn
15. dec 2011

@crawler já bych strojem stehovala nejdelším rovným stehem 😎

rebelie
15. dec 2011

Ne že zase zakecáte ty nažehlovačky - manžel totiž projevil zájem být reflexní, jenže jsme znejistěli, jak to cykloelasťáky zvládnou...

ivuska.h
15. dec 2011

@rebelie Já jsem právě tu kartu dostala náhodou do ruky a tam to bylo jako nějaké výstražné znamení či co 😀

@alinn Tak na to, abych namočila papírek do načůrané skleničky, nepotřebuju moc sebedůvěry :D Ono to bylo motivováno primárně tím, že jsem na to prostě ráno před poradnou zapomínala, tak jsem to vyřešila tak, že jsem si koupila ty papírky (Pentaphan) a na to už jsem si pak čas od času vzpomněla.

ivuska.h
15. dec 2011

@crawler Jo, nastehovat. Hodně u kraje, aby se to pak schovalo ve švovém přídavku finálního šití. Třeba když spojuješ 3 díly k sobě, tak prvně přichytíš první dva takto a pak došpendlíš třeti a finálně sešiješ.

crawler
15. dec 2011

@ivuska.h ty jsi hustá 😀 promiň, za to výrazivo 🙂 Já jsem momentálně rozhodnutá při dalším těhotenství odmítat ty jejich tripple testy, který jsou často stejně chybový... a teda ráda bych se dopracovala k přirozenému porodu, tak si musím pořídit nějaké knížky, abych to mohla dobře odargumentovat až mě budou strašit rupturou dělohy apod. 😝 a pak ještě najít v sobě veškerou bojovnost a argumenty vznést 🤐 To ty bys mohla rozdávat, viď? 😉 v dobrém závidím ...

alinn
15. dec 2011

@ivuska.h no tak já jsem nemyslela to namáčení papírku..spíš to čelení té doktorce 😀 a myslím, že i když chceš rodit doma tak si musíš věřit..a věřit si můžeš když jsi sebevědomá..teda tak to vnímám 🙂 a kam že se na to chodí? 😀

@rebelie jsem myslela, že ti někdo odpoví než napíšu, že já nevím...tak ne..tak já teda nevím 😀

ivuska.h
15. dec 2011

@crawler Tak na těch jsem nebyla ani v jednom těhotenství... U prvních dvou jsem šla na NT, teď už ani to ne, protože jsme došli k závěru, že na potrat bychom stejně nešli, takže to prostě nemělo smysl. Vady, co se dají řešit po porodu, se stejně pořádně vidí až v tom 20. týdnu... Navíc jsem byla ještě na kardio UTZ (s Ondrou i teď), abych si byla pro porod doma co nejvíc jistá, že dítě nebude potřebovat urgentní péči.

No bojovnost v rozhovoru s doktory, to má spíš manžel než já, resp. já jsem naštěstí nikdy v žádné přímé tvrdé konfrontaci nebyla, jen takové slovní přetahování, kdy jsem prostě trvala na svém. Zato manželovi celkem rupaly nervy, když nás nechtěla doktorka pustit z porodnice s Klárkou o den dřív a vyloženě nám lhala do očí, tak to už jí řekl, ať z nás nedělá blbce... A když ta moje gyndařka prudila skrz tu moč, že prý ona přece si nemůže být jistá, že si to zkontroluju správně, tak jí řekl, ať se teda nezlobí, ale že ještě jsem svéprávná a barvoslepá taky nejsem 😀 Chodil tam se mnou jako bodyguard. No a v té porodce s Klárkou jsem se nezmohla moc na nic, to jsem akorát furt brečela, byla jsem z toho totálně psychicky rozložená, porod sice v pohodě, ale pak to brečící mimino, bez manžela, nesnáším pobyt v cizím prostředí, v noci jsem nemohla usnout... Třetí den bez spánku jsem se už klepala jak ratlík a když někde bouchly dveře, úplně jsem nadskočila, prostě nervy v kýblu... Poslední noc na nadstandardu byl se náma už manžel, spal s Klárkou na gauči, tak jsem měla klid, ale usnout jsem stejně nemohla, protože jakmile jsem začla usínat, měla jsem pocit, jako když někam padám a hned jsem se zas probrala. To jsem fakt v životě nezažila.

ivuska.h
15. dec 2011

@alinn No tak uťáplá asi nejsem, to je pravda 🙂)

sussanah
15. dec 2011

@rebelie tyjo, ja koukam, kde te potkam, jestli nahodou nerodis a vy tady plkate o porodech 😀 Takze teda v nedeli ricinak jo? Budu drzet palce. Ikdyz korenenym napojem jsem se taky prollevala, aspon jsem nemela na porod ani rymu 😉
@ivuska.h ja byla zase komplikovana u sveho dr tim, ze jsem odmitala mit pokazde utz 😠 Takze potom co mi rekl, ze je mu to jedno, jeslti mam v sobe mrtve dite, jsem uz nemela ani silu na argumentaci..

A mam jednu k tematu. Chci si usit kojo tricko. Strih uz mam, ale u nas se nejak nejde koupit latka. Co mam hledat za latku (jakoze nazev), kdyz chci neco jakoby mirne pruzneho, ale dostatecne pevneho, aby se to nevytahalo. Co mam hledat?

zhrkz
15. dec 2011

Ahojte, mam prosbicku o radu, Zacala som sit vkladacky do minimalnej plienky - odklapavacky.
Mam tri materialy: bambusovy flis, konopno-biobavlneny flis a bambusovy aksamit. Viete mi poradit, ktory material dat na styk s pokozkou? a kolko vrstiev coho pouzit?
Moj plan bol nasledovny: na zadocek bambusovy aksamit tou chlpatou stranou, potom tri vrstvy konopno-biobavlneneho flisu a na spodok bambusovy flis pocesanou stranou dnu.
Vsetky latky mam predzrazane - raz oprate. Ale, ked som robila testy a liala na testovaciu vkladacku vodu, zdal sa mi ten bambusovy aksamit ako mokre blato.... a teda nie moc vhodny na styk s ritkou.
Viete mi poradit, co robit inak, alebo ci sa to casom/ pranim upravi?
Velka vdaka. PS: dost to suri - na vikend mam vypomoc, ktora mi pomoze so sitim ;)

caramilla
15. dec 2011

Tady se dneska jen rodí 😀 😀 😀
Těch 24 hodin jako limit bohužel je fakt strašnej. Ukecala jsem to na víc - za prvé mi dula poradila lhát, kdy mi odtekla plodová voda - takže jsem dělala, že nevím, že asi někdy v noci, že jsem to zjistila až ráno. Přitom mi odtekla v 8 večer a do porodnice jsme jeli až skoro za 12 hodin. Takže jsem měla asi 10 hodin k dobru. Přes to to Jasmínce nestačilo, ona by se rodila asi 48h, ale mě to nevadilo, bylo to postupný, příjemný, zvykací 😀 Ale jak udeřila ona hranice 24 hodin (od nalhané hodiny), tak to muselo být do půl hodiny! A byla tam ta hrozba - jestli to nebude, půjdete ven, zbalte si věci a jděte si rodit jinam.
V Benešově je to tak, že pacientka s plánem musí podepsat papír, že v případě ohrožení života vede porod lékař bez ohledu na plán. A oni řeknou - je to 24 hodin, je ohrožen plod, podepsala jste papír. Když člověk papír nepodepíše, tak musí jít rodit jedině domů a to jsem se prostě bála (blbá rodinná zkušenost, když mamka rodila mě, měla jsem 2x otočenou šňůru kolem krku a málem jsem umřela, když rodila babička, málem umřela na vykrvácení ona a prostě samé takové blbé zkušenosti, tak jsem se bála). Takže prostě vydírání jako blázen ☹

@rebelie Ono být pozitivní tváří v tvář některému personálu, to je někdy fakt těžké. Ale mě to nějak chytlo a vzala jsem to jako zábvavou hru. Fakt se nechápu, vzala jsem to tak, že je budu sr... tím, jak budu furt pozitivní a nenechám se vytočit "takže PA na mě ječela, že nechci klystýr a že jsem se ještě dost nevys a tak. a já jsem za ná za 30 min. došla a říkám - paní asistentko, moc vám děkuju, že jste mě upozornila, zkusila jsem se ještě vyprázdnit a parádně se to povedlo, jsem moc ráda, že jste mi poradila, že to mám zkusit" a tak dále. Když na mě doktorka dost naléhala, že ať si nemám dát ox. že to budu mít za hodinu za sebou a vyspím se a nebudu muset mít kontrakce, tak říkám "jste moc hodná, ale mě to baví, mě ten porod přijde fajn, unavená nejsem, Jasmínka potřebuje čas, ale děkuji za nabídku" 😀 😀 😀 Vem to jako hru, kde vítězem je ten, kdo se nenechá nas... Resp. nenechá to vidět (ono to vypadalo, že jsem vždy vylezla ven a schoulila se k dule a nadávala tak sprostě, že by si to nikdo za rámeček nedal, ale to slyšela jen ona 😀 ).

crawler
15. dec 2011

@sussanah ahoj 😉 myslím, že finerib by mohl být vhodný?mám z něj halenku, pruží, ale je vcelku pevný...ale jsou tu znalejší😉

zhrkz
15. dec 2011

@crawler machine-baste je nastehovat najdlhsim moznym stehom bez zaposivania na zaciatku ci konci sitia, idealne ak sa ti ten steh zmesti este aj do "seam allowance" (zasevku?), potom to nemusis ani parat a ostane to schovane. Sakra, vobec neovladam nase terminy, kedze vsetky navody mam v ENG :(
Ale s tymto vyrazom som sa aj ja trapila, ale google a youtube riesi vsetko 🙂 kooopec som si tam nasla, staci zadat "machine-baste" alebo "how to machine baste".

caramilla
15. dec 2011

@zhrkz všechny ty látky budou mokré při styku s pokožkou. Z těchto tří určitě aksamit. Ale jde i ten bambus, jestli máš ten český, ten nehrubne a ty chloupky na prdelku jsou fajn. Ale aksamit je asi lepší.
Konopný určitě dovnitř tak, jak jsi to psala.
Já mám 3 vrstvé, které skládám. Blbě mi schnou, když mají více jak 3 vrstvy, tak proto.

@sussanah Já mám kojotriko z fineribu, je hodně pružný, ale nežvejká se. Je teplý, na chladné počasí dokonalý!

sussanah
15. dec 2011

@zhrkz vetsinou se dava na zadek prave aksamit. Muzes ale zkusit udelat i vrstvu z flisu nebo sudecloth (snad to pisu spravne), at to je suche. Ale zase, vzhledem k tomu,z e je to do odklapecek s minimalni plenkou, tak cilem jiste bude po kazdem pocurani prebalit. Takze tim spis bych moc neresila, co pujde na zadek, spis at je to dostatecne save a po pocurani to pujde stejne do kyble 🙂

alinn
15. dec 2011

@ivuska.h to já sice taky ne..a i přes to, že jsem podstupovala v podstatě vše co se po mě chtělo..tak jsem asi taky pacientka s černým puntíkem..
a lékaři taky nejsou pevní v kramflecích.. myslím, že ty jejich postupy jsou o tom, že tady se to tak dělá..takže když tak budou postupovat a i když se to nepovede..tak jsou čistí a můžou mít i čisté svědomí..prostě postupovali podle pravidel..i když jsou ta pravidla na pytel..a holt se to nepovedlo

sussanah
15. dec 2011

@caramilla @crawler diky, shoda dvou, takze pohledam finerib 🙂

crawler
15. dec 2011

@caramilla já blb...mě nenapadlo lhát o čase odtoku 😝, takže atb přesně 12hodin po odtoku☹...já v životě nebrala HA (teda nepočítám zkušební 3 měsíce kvůli hrozné pleti v 15letech) a pak si během pár hodin nechám žilou pustit děsná svinstva 😝

jaké knihy mám načíst o přirozeném těhotenstv a porodu? (to víte, mám vítr z toho ruplýho kondomu 😀 )

sussanah
15. dec 2011

@caramilla tyjo, to jsi ale dobra, ze jsi tak odolavala. Ja jsem sice hrdina, ale kdyz na me dr uderi, tak sice chvili argumentuju, ale pak to nedavam ☹ Takze proto jsem taky podruhe zbabele rodila doma jen abych se nemusela v nemocnici s nekym hadat 😅