icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

ivuska.h
15. dec 2011

@sussanah Oboulíc, pokud možno s elastanem, i silnější jednolíc s elastanem by mohl fungovat. Určitě ne nic z viskózy nebo jen čistě bavlněný jednolíc.

ivuska.h
15. dec 2011

@caramilla Oni tě ale fakt vyhodit nesmí, to by bylo odmítnutí péče a to je na žalobu.

ivuska.h
15. dec 2011

@crawler jo vidíš, finerib s elastanem by určitě taky šel.

crawler
15. dec 2011

@zhrkz jé, díky za tip - mě nenapadlo hledat 🤐 😕 na youtube...to je přitom výborná věc a mě čeká první zip do bundy - no to musím něco shlédnout 😕 Díííky 😉

ivuska.h
15. dec 2011

@crawler Stadelmann -- Zdravé těhotenství, přirozený porod, I.M. Gaskin -- Zázrak porodu, Štromerová a kol. -- Porodní asistentkou krok za krokem. To by pro začátek mělo stačit 🙂

crawler
15. dec 2011

@sussanah téda😉 a jak se rodilo doma? co na to rodina? toho bych se já osobně možná bála víc než názorů lékařů 😅

ivuska.h
15. dec 2011

Tady ta diskuze začíná být nějak nebezpečně alternativní... 😀

crawler
15. dec 2011

@ivuska.h děkuji 😵 a je nějaký web jako asociace PA a dul nebo něco podobnýho? 😀 ...a jak to vlastně vypadá s porodama doma do budoucna (zákon)?

jo a @rebelie nepřemýšlela jsi aspoň o ambulantním porodu? jedna známá tady z koníka se tak chystá rodit - to by mohla být aspoň taková lepší varianta porodu v porodnici, ne?

sussanah
15. dec 2011

@crawler no rodina.. syn spal a manzel chytal maleho 😀
sirsi rodina, to uz je horsi, moje mamka se jeste porad nesmirila s tim,z e jsme to planovali, takze si porad namlouva, ze to bylo prekotne a nestihli jsme to (coz taky neni daleko od pravdy). Ale zatim mi nikdo otevrene nic nerekl, asi me povazuji za takoveho mimone, ze nema cenu se se mnou hadat.

Ad ty knihy, jak pise iva, bacha na Inu May, jakoze supr pruvodce, ale misty je to az moc psychedelicky zazitek 😀

zhrkz
15. dec 2011

@caramilla @susannah vdaka za radu. S tym schnutim tiez sa bojim, ze to bude dlho :( Ale neviem, ako by som to mala poskladat, aby mi to vychadzalo do gatiek na patentky... asi necham styri vrstvy zaklad (1x aksamit, 2x konope 1x bambus flis) + tri vrstvy na booster (3xkonope), ktory pripatentkujem zospodu...

caramilla
15. dec 2011

@sussanah Zbabele rodila doma??? 😀 😀 😀 Ja zavidim vsem, kteri maji na to se tak rozhodnout, ja bych to neustala v rodine, u mhd ani u sebe, jsem poseroutka.

@crawler jo, je veb Asociace Dul a pak web České duly. Proč se tyto dva weby vůbec neprotínají,jsem nepochopila, možná to ví Ivuška, ta ví všechno. Já si právě na webu (podle obrázku a popisu + oblasi) vybrala Markétu 😀 😀 😀

Je tato diskuse vůbec ještě o šití? Teda jiným než natržený pipky🙂
To je k tématu - já byla natržená hodně, ale nenastřižená a co jsem srovnávala s kolegyněma, tak jsem měla fakt rychlý a pohodový hojení a nemám žádné následky (např. bolestivý sex), takže studie nelhaly 😀

sussanah
15. dec 2011

@crawler www.duly.cz www.unipa.cz
A s domacim porodem to vypada dost blede, od noveho roku by mel byt v platosti zakon, ktery bude trestat pokutou, pokud PA (resp kdokoliv) poskytne peci u porodu,pokud k tomu nebude dostatecne vybaven (napr operacni sal atd.)

caramilla
15. dec 2011

@zhrkz No, já mám úzkou asi 10 cm a tu skládám na půl nebo na třetiny. Pak mám čtverce (z kapsovek) a ty skládám na třetiny na šířku. Prostě tam jde složit skoro všechno 😀

crawler
15. dec 2011

@sussanah ani PA, nic? fakt bravo! a opět musím jen závidět...Moji rodiče nedávno vyslechli v rozhlasu rozhovor porodníka, který říkal, jak kolem druhorodiček, které měli jako první porod sekcí, našlapují po špičkách (kvůli ruptuře) a viděla jsem v jejich očích už předem obavy z mého druhého porodu a to vůbec netuší, že mám takové inklinace k co nejpřirozenějšímu porodu... 🤐

ta Ina May je ta Gaskin? já myslela, že je to "ten"Gaskin 😀

zhrkz
15. dec 2011

@crawler Jooj, na zipsy je tam cela video univerzita spravena 🙂 som nad tymi vidami stravila snad dve hodiny ;)) Fakt je to super, vsetko pekne vysvetlia, ukazu do detailu. Ja som sa na youtube ucila aj rucny slepy steh ;) zvesela do toho!

alinn
15. dec 2011

@ivuska.h hele.."alternativní" to je divný..alternativní může být všechno ne? I ten nemocniční porod (ten je alternativou k domácím porodům 😀 ) já jsem ráda, že se to tak rozmáhá..i když nejsem odvážlivec..tak naprosto chápu proč se tak děje..já bych porodnici brala jako místo, kde když mám nějaké podezření (ať už od lékaře nebo moje intuitivní) , že budou komplikace..tak abych se tam mohla uchýlit a v klidu porodit..a kdyby nastaly ty obávané komplikace (ale samozřejmě ne ty tabulkový) tak že by lékař pomohl (což to si o doktorech myslím, že by měli pomáhat když pomoc potřebuju a chci)

crawler
15. dec 2011

@sussanah aha, takže zákon nechce dopustit jiný porod než v nemocnici 😝 ...supr, tak se bude rodit doma "načerno" 😢 😢 😢 kde to jsme?????????

boudova
15. dec 2011

Jak je to teda prosím s docházkou do porodky po odtoku plodové vody? Já myslela taky 24 hodin.....pak jsem myslela, že se dítě začne dusit? Takže to není tak nebezpečné?

sussanah
15. dec 2011

@zhrkz idealne udelej obdelnik, ktery bude dlouhy jako pozadovana delka vkaldacky a siroky cca 30-33cm. Poskladas na tretiny a mas dostatecne savou vrstvu, ktera i rychle schne 🙂

zhrkz
15. dec 2011

@caramilla Ja mam taky piskotovy tvar ako v iti bitti a to moc skladat nejde :( ale premyslala som, ze by som overlokom obsila dokola dve a dve, resp dve a tri vrstvy samostatne, a potom este na hornom a dolnom konci vsetko dokopy, aby sa to dalo otvorit pri suseni (podobne to je na grovia vkladackach)...

alinn
15. dec 2011

@crawler moje babička rodila, když se začalo muset rodit v porodnicích..a jelikož v rodině bylo úmrtí rodičky a dítěte (jendoho ze dvojčat) vinou lékařů ..tak babička odmítla jít do porodnice...a porodní bába (ji říká "Libuše, musíš do porodnice!"..a babička na to, že né..a tak ta porodní bába řekla: "no jo..tak jsem přišla pozdě" ..si myslím, že by to šlo aplikovat i do dnešní doby , ne? 😎

zhrkz
15. dec 2011

@sussanah hm, to by mozno slo, len ten aksamit potom kam dat ;)) to musi ist de facto na spodok.. myslim, ze tie moje piskoty mam navrhnute v strede uzke len 8,5cm a rozsiruju sa dopredu aj dozadu este viac.

alinn
15. dec 2011

jéé... mě baví jak se tady rodí a mezi tím se občas něco přišije 😀

caramilla
15. dec 2011

@alinn absolutní souhlas se vším, zejména poslední věta - AMEN! Přesně, proč mi cpou svou pomoc, když ji nepotřebuji, nechci... Proč sakra nešvěří ženám, že umí porodit samy? 😖

@crawler Tak za mě moje rodící bible:
Michael Odent: Znovuzrozený porod - na základě této knihy jsem se obrátila na přirozený porod (do té doby, jak jsem se hystericky bála, jsem chtěla rodit jedině s epidurálem 😀 ) - moje dula se smála, že ještě nikdy nezažila obrat tak rychle a tak maximálně jako u mě, od epidurálu k přirozenému porodu, kdy v plánu bylo, že epidurál nechci, aby mi nabízeli 😀
Takže Odent považuji za evangelium
A druhá kniha s mnoha studiemi a mmch. i kapitolou o přirozeném porodu u ženy po sekci je tato:
http://www.kosmas.cz/knihy/103829/pruvodce-prem...
Měla jsem ji půjčenou od duly a uhltla jsem ji celou. Já jsem hrozně na ty čísla a ty studie 😀 Chci si ji ale koupit za účelem evangelizace okolních maminek (= obětí - mých nebo Dr.? 😀 😀 😀 )

macin73
15. dec 2011

Tak já jsem asi srab, ale já bych doma dobrovolně nerodila. Sice mi po porodu jak PA, tak lékařka řekly, že podruhé porodím doma, protože to prostě do nemocnice nestihnu (nevím, jestli mluvily ze zkušenosti a z dojmu, jak probíhal můj porod), tak se spíš bojím 😎. A myslím, že mhd by mi to beztak neschválil, plánovat porod doma. No, pro mě je to stejně nemyslitelné... prostě bych se bála o prcka. 😕

sussanah
15. dec 2011

@crawler nee, mela jsem PA. Bez PA to je na muj vkus uz fakt trochu hazard. Ale manzel si maleho chytil, byli jsme tak domluveni s PA 🙂 JInak k tomu, co se chysta, no me uz to ted desi. Fakt bychom chteli jeste jedno dite a teda po uzasnem prirozenem porodu doma jit rodit do bohunic, no fakt ne, diky..
@caramilla no me to tak fakt prislo, ze jsem vlastne zbabele nesla do porodky. Mela jsem fakt strach z toho, jak to tam bude probihat ( po predchozi zkusenosti), navic maly vypadal, ze bude docela macik a kdyz je dite nad 4kg, tak uz se o prirozenem porodu moc porodniku bavit ani nechce a spis se snazi nacpat do polohy lezmo, aby mohli pripradne zasahnout. No a predstava, ze se tam na me vrhnou a budou me nutit lezet, tak jsem se desila toho, ze by se porod zastavil, kdezto doma sjem si verila, ze to pujde dobre a ze to zvladnu. Takze asi tak 🙂
Ja zase obdivuju ty,ktere sly do porodky se svym planem, ktery dokazaly obhajit a zaroven porodit tak, jak si predstavovaly. PRotoze to jsou ty, co meni tenhle system, ne ja, ktera se ho radeji neucastni 😅

caramilla
15. dec 2011

@crawler za chvíli asi budou nutit do porodnice i kočky??? 😖 řekla bych, že to je porušení základní listiny svobod, ne? ☹

ivuska.h
15. dec 2011

@sussanah Jojo, to je vhodné.

sussanah
15. dec 2011

@macin73 pche, nerikej hop. Ja byla jeste do otehotneni naprosto presvedcena, ze ja a porod doma proste nikdy! No ale jeden z duvodu bylo i to, ze prvni pord byl rychly a ja se bala, ze podruhe nedojedeme. A tak jsem zacala cist a premyslet a zkouamt a heleho 🙂

@zhrkz no aksamit das proste na jednu stranu a naskladas tak, at je nahore. Me osobne zase prijde sirka 10cm uplne minimalni, jinak se mlademu ta skladacka blbe zkrabatila a curani slo bokem. Ale to je mozna i tim, ze mlady byl vzdycky docela macik, takze sirokorozchodny nebyl ani pri sirce 12cm.