icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

ivuska.h
15. dec 2011

@crawler unipa.cz je ta "alternativní" asociace pro PA, klasická je ČPKA, http://www.ckpa.cz/. Duly se taky rozštěpily, na České duly http://www.mojedula.cz/ a ČAD http://www.duly.eu/, tam si nejsem úplně jistá rozdíly, proč se rozdělili atd.

S porodama doma v současné době blbě, od 1.4. hrozí za asistenci bez registrace pokuta až 1 mil. Kč. Registraci ovšem nikdo asi nedostane, protože požadavky na vybavení jsou absurdní (vpodstatě by PA musela vlastnit porodnici).

alinn
15. dec 2011

@macin73 to je přesně to..bojíš se..tak hybaj do porodnice 😉 ale měly by se tam k tobě chovat tak jak ty si přeješ (když teda jsi svéprávná)...já jsem se taky bála..tak jsem šla do porodnice a co jsem musela si přetrpěla..a asi to zachránilo život jak mě (i když možná kdybych byla líp připravená, tak se nic nestane)..tak to zachránilo život i dítku..i když porod byl ok..tak den před propuštěním pediatr co tam byl (tak i když se choval jako naprostý necitlivý idiot) tak zjistil, že není něco v pořádku a jeli jsme do hradce, kde nám pomohli (ale představovala bych si to trošku akčnější - když se nic neděje..tak pruděj..a když se něco děje tak jsou v klidu...)

ivuska.h
15. dec 2011

@sussanah No jo, Ina May je místy až trochu moc spirituální, ale to se dá bez újmy vynechat 🙂

ivuska.h
15. dec 2011

@caramilla "No, já mám úzkou asi 10 cm a tu skládám na půl nebo na třetiny." Já už mám fakt asi dost, nějak se mi to zasociovalo s tvým předchozím příspěvkěm ohledně šití pipky 😀 😀

sussanah
15. dec 2011

@ivuska.h jj prostejsem to poustela bokem a bralasi jen to potrebne info.Ale kdyz jsem asi po ste cetla, ze to byl psychedelicky zazitek, tak jsem mela osypky 😀 Kazdopadne je ale Ina superco se tyce tech praktickych info k prubehu porodu.

ivuska.h
15. dec 2011

@crawler Jo, to oni chodí po špičkách, ale pak klidně porod vyvolají a ženskou naperou oxytocinem... Vyškov je jedna z mála porodnic, kde naopak jasně říkají, že po císaři neurychlují vůbec nijak.

sussanah
15. dec 2011

@ivuska.h 😀DDDDDD

ivuska.h
15. dec 2011

@boudova Problémem je hrozící infekce, dítě se dusit nezačne, dokud má pupečník a funkční placentu (ani jedno nemá s přítomností vody co dělat, navíc voda málokdy odteče všechna a průběžně se zas doplňuje, dítě hlavou otvor v blánách do jisté míry utěsní). U nás je ta norma 24 hodin, ale třeba v UK 48, do té doby se ani preventivně nedávají ATB, jen se sledují příznaky počínající infekce (teplota atd.). Důležité je pokud možno nevyšetřovat vaginálně, protože tím se ty případné choroboplodné zárodky zbytečně posunují dovnitř.

sussanah
15. dec 2011

a opet zaludny dotaz nezkusene, kolik m potrebuju na kojotriko s kratkym rukavem? Fakt sry za stupidni dotazy, ale nejak si to neumim spocitat ☹

ivuska.h
15. dec 2011

@alinn Moje prababička rodila své 3. dítě doma, bylo o 18 let od její druhorozené dcery, mé babičky, konec 50. let. Moje babička se tehdy učila na maturitu, prababičku to ráno chytlo, tak jí manžel odvezl do porodnice, jenže ona měla dojem, že se to moc nerozbíhá, tak zdrhla domů, že ještě navaří, ovšem u plotny to nabralo nějaké obrátky, takže rodila v ložnici za asistence své 18leté dcery a sousedky, která zrovna jako z udělání četla v nějaké knize kapitolu o překotném porodu v domácnosti 😀 Sranda je, že jejich největší starost pak byla, jak co nejdřív podvázat a ustřihnout pupečník, protože si myslely, že bez toho dítě nebude moct dýchat.

ivuska.h
15. dec 2011

@sussanah na krátký rukáv ti stačí délka trička.

ivuska.h
15. dec 2011

@sussanah Jo ty jsi vlastně taky brňačka, s kým že jsi to teda rodila? Stačí iniciály 😉

ofelieee
15. dec 2011

haha jdu si sem pro radu okolo šití a pak slintám na diskuzi o porodech. Znáte scénu z Monty Pythonů o porodu? Jak rodička se mezi kontrakcema ptá "co mám dělat? co mám dělat?!" a doktor odpovídá "vy nic, nejste kvalifikovaná..."
uich.
s tím zákazem PA doma je to hustý. Bavili jsme se s kamarádkou, že teď na truc už můžeme jen rodit doma bez nich, aby papaláši viděli, čeho dosáhli (chápu PA, že za těch podmínek dom prostě chodit nebudou)... škoda, že tohle gesto je i na mě trochu moc 🙂

a teď k tomu šití - jsem čerstvě propadlá - za tenhle týden jsem si ušila dvoje úžasný spoďáry a Kubovi kožený capáče - @sussanah nepodělila by ses o ten střih na kojo triko? Začínám si troufat 🙂

ivuska.h
15. dec 2011

@ofelieee Jo, to je super video, jen je trochu děsivé, jak je to staré a přitom u nás to tak furt chodí...

sussanah
15. dec 2011

@ivuska.h rodila jsem s LR. Ty k ni ted chodis na poradnu a taky s ni budes rodit ne? Jsem tak doufala, ze bude i pripadne treti s ni, ale fakt se bojim tech chystanych represi..
@ofelieee blbe je to, ze ve chvili, kdy se z domporodu stanou "gesta", jde bezpecnost prudce dolu..

strih kojo trika je tkaovy, ze jsem si jedno koupila v H&M a hodlam ho okopcit 😀

alinn
15. dec 2011

@ivuska.h tý jo 😀 ..asi mi přijde nejvíc blbý, že prostě potřebujeme k porodu asistenci..vždyť bychom to měli umět i bez toho..prostě bychom měli vědět jak a co a proč....asi si taky něco nastuduju..i když už asi bohužel rodit nebudu....nevím proč si vždykcy vzpomenu na klokany..jak to mají "těžký" že toho mini klokánka musej dostat do kapsy 🙂 a zvládnou to i bez doktorů

ivuska.h
15. dec 2011

@sussanah Jojo, to je i moje PA. Nakonec mi přijede ještě i jedna z Olomouce, s L. spolupracuje, samostatně ještě k porodům nechodí, dělala 6 let v porodnici v Olomouci. Tak bych měla mít opravdu dobrou péči 🙂

sussanah
15. dec 2011

@alinn no podle me je asistence a asistence. JEdna vec je, kdyz moje PA me vysetrila asi tak 2x, pretahla snuru pres hlavicku pred porodem telicka a pak osetrila poraneni a postarala se o maleho a jina vec je, kdy ti nekdo asistuje tim zpusobem, ze te polozi na zada, skace po brise a krici "tlacte, netlacte, poradneeeee"

ivuska.h
15. dec 2011

@alinn Tak ta asistence je dobrá proto, že sleduje rizikové faktory, dokáže je vyhodnotit a doporučit přesun do porodnice. Jinak třeba u porodu Ondry PA celou dobu seděla asi metr odemě a nijak se nezapojovala, protože viděla, že to zvládám sama a vyhovuje mi to tak... Kdybych měla potíže se zvládáním bolesti atd., určitě by mi pomohla. No a pak ho na konci chytila, to bylo všechno 😀 Já jsem holt z těch "osamělých" rodiček, jiné ženy zas naopak potřebují blízké vedení a je super, že právě od soukromé PA, co je zná, se jim dostane přesně takové péče, jakou potřebují.

alinn
15. dec 2011

@sussanah tak to je jasné...to jo..ale i tak si říkám, že bychom to přeci měli zvládnout i kdybychom otěhotněli na opuštěném ostrově 😀 😀 😀 😀 teda hlavně jako kdybychom tam měli rodit 😀

sussanah
15. dec 2011

@ivuska.h jooo, 2 PA to je supr 🙂 Skoda ze to takhle nechodi u nas bezne, nekde jsem cetla, ze k porodum doma chodi vzdy ve dvou. Ja byla rada, ze to u me stihla alepson jedna, k nam by to z Olomouce nestihli ani omylem 😀

sussanah
15. dec 2011

@alinn o vidis a ja uz dneska o sobe vim, ze bych to zvladla. Nerikam ze s prehledem, ale nejak by se to udelalo 🙂

rebelie
15. dec 2011

@crawler Tak si najdi doktorku, která si myslí, že tripply jsou blbost a nemusíš ničemu čelit 🙂.
@ivuska.h Super postoj Tvého manžela... zrovna jsem tady dělala manželovi nalejvárnu a znovu s ním procházela porodní přání, tak doufám, že mě taky bude umět takhle bránit, pokud to bude potřeba...
@sussanah Jj, stále straším... ale právě jsem absolvovala důkaladnou akupresuru, takže uvidíme, co z toho bude... Super dotaz s tou látkou - bych taky potřebovala nějaký nápad... holky to tu házej a já tomu rozumím jen málokdy... ale na triko si zatím netroufám...
@caramilla Tak já jsem se dneska na ní taky usmívala, ale mám dojem, že jsem jí tím spíš sra.a - jsem jí třeba totiž zlomyslně opravila, že dítě narozené do 42tt se považuje za narozené v termínu a podobně... Jo a informovaný souhlas taky podepsat nechci (je to takovej souhlas se vším - předem), tak uvidíme, jestli mě nevyhoděj... ale v takovým případě budu chtít písemně, že se o mě odmítaj starat (a to podle mě žádná nemocnice nevydá, to by byl jejich hroznej průser).
@crawler To, co doporučuje Ivuška (i když třeba gaskin dělá dost zásahů, ale příběhy jsou super) + určitě tu zoárvu WHO k vedení normálního porodu - tam je nejvíc argumentů... a pak třeba ještě Odenta - Znovuzrozený porod (to mě třeba dalo hodně a pěkně se to čte). Jo a pokud potřebuješ na svou stranu získat manžela, tak pokud nebude chtít číst, tak film The bussines of being born
@crawler Tak, že to bude ambu, pokud vše bude OK, je u nás jasná věc, to se neboj... Já měla v plánu rodit doma, takže pokud porodnice, tak jen na nezbytně nutnou dobu...
@caramilla @alinn No, dneska mě PA ubezpečovala, že tam na konec přijdou doktoři - ve smyslu, že tam nebude jen ona a já měla sto chutí jí říct, že bcyh nejradši, kdyby nás nechali na tom pokoji s manželem samotným a chodili jen když je o to poporosím 😀
@sussanah Já jsem taky z těch zbabělců, co raděj rodit doma 🙂. A prcek taky asi bude macík... nicméně mě je taky pořádnej kus, takže vím, že mě žádná doktorka ani PA do jim vybrané polohy nedá, neb nemá šanci...
@caramilla Kočky v porodnici - ty mě fakt bavíš 😀 😀 😀

alinn
15. dec 2011

@ivuska.h jojo..to já spíš tak, že nevím o zvířatech, která by si při porodu asistovala...no jo..teď fakt nevím..asistují si nějak nebo ne?

rebelie
15. dec 2011

Krom jiného je asistence i o tom, že odebere krev z pupečníku a zajistí test krev. skupiny mimča - jeden z důvodů, proč do toho coby Rh neg. bez asistentky bohužel nejdu...

alinn
15. dec 2011

http://www.farbenmix.de/advent/16/16-en.htm ...tak to samé co včera....a uši budou jako u nákupní tašky? 😀

sussanah
15. dec 2011

@rebelie taky to bude triko jen na doma, mezi lidi v tom radeji chodit nebudu 😉 Ale alepson se nebudu muset napul obnazovat co 30min na kojeni..

zhrkz
15. dec 2011

kto zhana kojotrika a stihy na ne?

alinn
15. dec 2011

s tou neasistencí jsem nemyslela, že hurá jdeme rodit samotné do křoví 🙂 já jen tak hypoteticky 😎

sussanah
15. dec 2011

@rebelie macka se neboj, to pujde 😉 Hlavne nic neuspechavat, at maji tkane dost casu se povolit a mimco at ma dost casu spravne narotovat. Tak snad akupresura zabere 🙂