Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@crawler Rodiče vem čert, ty myslím nemá smysl moc řešit, důležitý je, abyste to Ty i manžel viděli podobně... A můj manžel je taky celkem velkej čteč, ale tyhle knížky ho bohužel nechali chladným... No a to zaprdění nemocniční postele jsme řešily jednak proto, že třeba ve 3h ráno se z nemocnice zdrhá fakt blbě a druhak proto, že nikdy předem nevíš, jestli vše bude OK...
@kalman plenky moc pěkný 😵
@alinn v rámci antropologie jsme při přednáškách sledovali antropologické dokumenty a viděla jsem krásný porod v křoví 😵 😀 černoška zalezla do křoví (opravdu hustý porost), tam porodila sama, dítě si přicucla k prsu, zafixovala šátkem a odebrala se zpět do vesnice. samozřejmě, když nejsou komplikace (opravdové), tak to žena zvládne sama, kor když je z těch, které umějí poslouchat vlastní tělo, intuici a instinkty😉
@caramilla ja mam zatim jen pernicky a to mi jich vcera emmina tretinu snedla, kdyz jsem si odskocila na zachod.. 😅 casu dost, vanoce jsou az za tyden! 😀
@season da se to nasit kamkoliv, na tricka, na mikiny, na kalhoty.. ja te stuzky casto nasiju kousek dolu na tricko a pak do bocniho svu, ze to triko pak vypada jak z kramu 😀 no a pak na tasky, na hracky, vsude mozne😉
@crawler jojo..mě je právě jasné, že to musí jít bez asistence 🙂 a myslím, že se právě člověk o dost ochuzuje tím, že nerodí ta žena ale že jí rodí někdo jiný ...což samozřejmě u těch domácích porodů neplatí..tam je ta asistentka opravdu jen jako asistentka..teda alespoň tak si to já představuju..osobně jsem nezažila 🙂
@kalman vetrani a omyvani zadecku vodou je na opruzeniny nej. Doporucuje se omyvat spise vlaznejsi, jednat to chladi a druhak tim otuzujes tu pokozku na zadku a ta potom neni tak nachylna. Ja teda vlhcene ubrousky pouzivam jen a pouze na cesty, kdyz prebaluju venku, doma i na navsteve jde maly pod vodovod.
Hec, ja uz mam linecke a rohlicky 🙂 Ale jeste mi zbyvaji pusonky a mandlove brambory a k tomu se ne a ne dokopat..
@crawler ; @rebelie Tak můj manžel knihy o porodu nechtěl vidět žádné. Ani mluvit o tom nechtěl. Prý nechce nic vědět, aby se zbytečně nestresoval a nebál. U nás to bylo tak, že on se mnou k porodu jít vůbec nechtěl, takže jsem hledala dulu a on nakonec se rozhodl, že půjde. Ne, že by tak toužila, ale když viděl, jak se bojím a že jsem mu řekla, že ho tam potřebuju, že je pro mě oporou, tak se rozhodl, že to pro mě udělá. Ale knížky odmítal. Vrchol jeho vzdělání bylo, že věděl, že chci po porodu miminko na břicho a že do porodu nechci nechat lékaře zasahovat. Porodní plán jsem mu dala přečíst, ale on ani těm slovům nerozuměl.
Takže u nás to vypadalo tak, že jsem kromě PA a Dr. ještě musela přesvědčovat u porodu jeho! Prý "tak si to nech urychlit, už je to fakt dklouhý, doktorka asi ví, co říká.." Ale když jsem mu řekla, že ne a proč, tak už mě dál nepřesvědčoval 😀 Ale on by za mě nebojoval nikdy, není to ten typ. On stáhne vždycky všude půlky a udělá to, co se po něm chce, i když mu to není k vůli. Vrchol jeho asertivity bylo, když šel reklamovat mob+kýbl v Obi, když inzerovali slevu a pak mu místo 500 naúčtovali 1500 😀 😀 😀
Ale oporou pro mě byl úžasnou a jsem ráda, že tam byl a i on sám z toho byl úplně paf a řekl, že to byl krásnej žážitek, kterej nás všechny 3 sblížil a že příště určitě půjde zase 😀 (Teď to píšu, jak kdyby to bylo "jít do kina" 😀 )
@alinn jo, přesně to je ten princip, co mi nejvíc vadí - žena není ta, co rodí, ta aktérka. Ale Dr. z ní dělaj pasivní oběť, co je blbá a nic neví. Já vůbec nechápu, jak si můžou myslet, že žena neví, jak má dýchat a jak má tlačit??? A ještě když ti to radí Dr. co jí je 25 let a nikdy sama nerodila, tak je to fakt už postavený na hlavu úplně 😖
Ta asistence je vlastně obecný princim. Asistent má být pasivní a přihlížet a zasíhnout pouze v případě, kdy o to bude požádán nebo nastane krizová situace. Takto by třeba měl fungovat i učitel...
@sussanah Já mám OL, tam se šije fin úplně 100% perfektně 😀
Jinak jestli si někdy šila s patentem, tak fin je podobnej, jen tenčí. Ona je to celkem silná látka, tak si myslím, že bude reagovat na rovnostehu lépe než třeba ta pružná bavlna s elastanem. Ale nevím, nezkoušela jsem.
Tak já už mám skoro napečeno 😀 Vanilkový rohlíčky, pracny, marcipánky, plněný perníčky, čokoládové lanýže,mozartovy kuličky a ještě slepit linecký a ozdobit perníčky, udělat 2 nepečený rolády a mám hotovo, prdím na to 😀 Ale zbývá mi našít více jak polovina dárků, přičemž dneska jsem na firemním večírku (poprvé na noc bez dítěte s flaškou rumu, a asi zase na nějakou dobu naposled 😀 ) a zítra máme u nás doma manželovu chlastačku pro kamarády 😖 Takže už 2 dny uklízím a připravuju byt na nával alkoholiků 😖
Česká pošta snad ani neni už Česká pošta???!!! Dneska k jednomu blbýmu ob. balíku - ráno mejl, že mi dnes bude doručen a teď telefonát, kdy že budu doma a když jsem řekla že jen do pěti, tak pán ochotně - ano, tak si tu píšu, že doručíme do pěti. Fakt čumím jak blázen! Tak aby jim to vydrželo 😀
Teď před Vánoci fakt všechny balíky do 2. dne doma 😀
@caramilla Tak to já bych manžela zabila, kdyby mě začal přesvědčovat, že si to mám nechat urychlit a že doktorka víc, co dělá a podobně... On naštěstí se mnou aspoň chodil na ten kurz, takže ví, co a proč nechci a jsme domluvení, že kdyby ho přeci jen nalomili doktoři a zdálo se mu rozumné, co navrhují, že je všechny vyhodí a probereme to spolu v klidu...
@ivuska.h To je super! Trochu závidím... mně teď vrtá hlavou ten nezralý čípek - fakt bych tu doktorku ze včerejška kopla... i když si myslím, že jen strašila, tak mi to v tý hlavě vězí... ale Stadelmannová píše, že s nezralými porodními cestami nemá smysl vyvolávat... a pak doporučuje nějaký homeopatikum, ale nevím, s kým to skonzultovat... No, já asi pudu taky něco upéct, ať přijdu na jiné myšlenky...
@ivuska.h Akorát do koulí místo těch droptů jejich dávám vážený nakrájený nugát, to je o 10 hodin méně pracné a lepší 😀
@rebelie Já myslím, že ženy i muži se dělí v pohledu na porod na ty, co potřebujou mít informace, aby si to srovnali a připravili se - třeba mě ty informace zbavily úplně strachu z porodu až tak, že jsem se těšila. A to jsem byla fakt patologický případ - nechtěla jsem mít děti, jak jsem se porodu bála! A v 9.m jsem se těšila a po porodu po šití jsem řekla "to nebylo tak hrozný, to klidně víckrát" 😀 Ale někteří jsou zase klidnější, když nic nevědí. A můj manžel patří asi k této sortě a ten tvůj asi taky... A není to špatně! Když máš informace ty, tak to je v pohodě a když tě nebude přesvědčovat, tak je to úplně v pohodě. Doporučuju, pokud tam nebudeš mít dulu, tak konzultovat po telefonu, když už třeba budeš hodně nalomená nebo si nebudeš jistá, tak volat. Třeba se domluv s tou Ivanou, že bys jí volala i třeba v noci, kdyby jí to nevadilo. Moje dula takto právě konzultovala věci, které třeba ona sama nevěděla. Bylo to super!
On mě můj manžel nepřesvědčoval, my se vůbe vzájemně nepřesvědčujeme, protože víme, že to nemá cenu, když si jeden z nás na něčem trvá, tak to akorát vede k ještě většímu utvrzení🙂))
Takže to bylo spíš formou otázek - opravdu to nechceš? Atp. ALe bral to, že já mám načteno a dula má zkušenosti, takže se stáhl zpátky a neprudil. Jak jsem psala,byl úžasnej i přes to, že nic nečet 😀 Nebo možná právě proto. Třeba by si přečet "ty blbý knihy" a bylo by. Musim říct, že ve 3. m jsem si koupila knihu o těhu a porodu a dítěti a přečetla jsem ji a pak jsem si přečetla po porodu jiné knihy a když jsem se k této vrátila, tak jsem zvracela, normálně to byla masírka lékařské lobby, takže šla okamžitě z domu, nesnesla jsem ji mít prostě doma! 😀
@rebelie to strašení doktorů je nejhorší v tom, že pak nevíš co je navrtání od doktorky a co je intuice...
a vy co už máte napečíno..nechcete něco poslat? když už to tu zveřejňujete... 😀 😀 😀 bez trouby se totiž blbě peče.. 😎 tak mě napadá..nemáte nějaké osvědčené recepty na nepečené cukroví?
a trochu k šití..teda ke kalendáři...máte někdo došito až k dnešku? já se to chystám dnes dotáhnout...když už vím jak tam bude ten popruh 🙂 a ještě..nevíte..na co je tam to očko uvnitř kapsy?
@caramilla Já myslím, že můj muž byl za ty informace rád, ale potřeboval je vstřebat jinou formou než čtením - jeho třeba ten kurz hodně uklidnil a taky po něm byl najednou ochotný uvažovat o domporodu... ale přecijen, jak má těch informací míň, tak myslím, že snadněj podlehne masírce doktorek... ale třeba ne - včera jsem mu u všech bodů říkala důvody, proč ne, tak snad mu něco v té hlavě utkvělo... Já měla docela načteno ještě před těhu, takže mě už ty "masírovací" knížky nedeptali - naopak třeba Pařízka jsem měla skoro celý těhu půjčenýho z knihovny - podle mě je dobré znát oba pohledy... tím jasněji mi vyvstává, který mi je bližší... A s tou Ivanou to tak přesně hodlám udělat - kdyby nastala nějaká blbá situace, budu konzultovat po telefonu - ona nám to i nabízela, sice je blbé jí budit v noci, ale ona je v tomhle hrozně vstřícná...
Baby čítam o vašich porodoch. Ja som sa na pôrod v posledny den uz aj tešila🙂 inak som sa hrozne bala. Bola som na vyvolavacku(uz by som nesla) 4dni pred termínom! Lebo som mala tehucukrovku a mysleli si že bude velky-mal 3,7kg a šiel na supermana... Pôrod bol fantasticky. Skoro cely na fit lopte, mm mi masiroval chrbát. Cele to kontrolovala sestra- vraj nic nepocuje, že ked rodia ciaganky, je krik na celu porodnicu- u nás ich rodi asi 80percent... Dr prišiel len ku koncu- rozospaty, kukol a že sa to vyvíja dobre, či chcem na prirodno( asi bez oxi) jasneeee. A na asi 4vytlacenia bol von... Mame bfh ale nedodrziavaju to... Neprilozili mi ho hned... Uz pri druhom budem vediet presne čo chcem... Riadne OT🙂
@caramilla jojo..taky si to tak myslím (teda to s těma rozdílama v tom číst-nečíst)..já jsem raději nic moc nestudovala..protože jsem si nedovedla představit jak o tom přesvědčuju nemocniční personál...takže jsem jen nechtěla píchnout vodu, epidurál, urychlovačku a nástřih..a ještě jsem ke všemu přistupovala tak jako "kdyby vám to nevadilo"..a asistentky mě uklidňovali, že dobrý (jsem se jich ptala, jestli jsem nenaštvala doktora 😀 prej ne..ale pak nevím proč s tou co se mnou ležela na šestinedělí vtipkoval a mě ani nepozdravil a vrhal na mě vražedný pohledy 😠 😀 😀 ) můj muž se mnou vytrvale souhlasil..a taky nic nestudoval a ani za mě nic neřešil ..prostě tam se mnou byl..a za to jsem ráda 🙂
@rebelie Dobrá homeopatka je Naja z BC, viz http://www.modryhad.cz/, třeba by uměla pomoct...

ahoj🙂
mě pak večer kixla wifi, tak jsem to zabalila, ale díky všem za tipy na knihy!!! Já zatím viděla jen Orgasmic Birth a to mě uchvátilo, navíc tam byla jedna paní se stejným příběhem jako já, ale já skončila sekcí a ona pod vedením PA porodila za 36 hodin doma v teple...
Car: já mám jen vanilkový rohlíčky 😀 jednu várku ořechového cukroví jsem sama během týdne snědla, jinak bych měla 2 druhy 😀 jo a jsem zvědavá na tu kráčející patku a pokud by Ti fakt byla k ničemu, tak bys mi ji v tom lednu mohla poslat s tím ostatním😉
@rebelie aha, já myslela, že když jsme řešily to zaprdění nemocniční postele a přespávání muže, tak jsem z toho usoudila, že o ambu porodu neuvažuješ...Jo a že by můj manža nechtěl číst? 😅 až ty knihy budu mít doma, tak on bude první, kdo je bude mít přečtený 😀 A jinak - o něm vím, že stojí za mnou i v tomto - spíš bych musela obhajovat před sestrama a hlavně rodiči... 🤐