Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Ahojte babenky, dakujem vam krasne za vsetku vasu podporu a mile slova. Nebola som tu od vtedy, co som posledne pisala, lebo neviem kde mi hlava stoji. Bola u nas detska sestra a Nellie bohuzial nepribera, stale len place na prsniku, aj ked mi mlieko doslova tecie, tak sa len zlosti a nevladze dychat, az omodrieva okolo ust. Chcela som jej pomoct, lebo som uz bola zufala, tak som si kupila suplementor, ale vysledok ziadny. Opät trhanie a odmietanie, uplakane dieta s lapanim po dychu. Vo stvrtok som to skusala so striekackou, ale dusila sa a zlostila a kym vypila aspon 50ml, bola taka unavena, ze spala.V piatok som to uz vzdala a dala som jej moje mliecko do flase a skoro som spadla z noh. Stiahla 100-ku len tak fuklo a ani raz sa nezadychala, ani nehykala, nelapala po dychu. Ibaze teraz mam tazkosti tolko odsat, aby mala na kazdy davku 100ml. Mam vybornu odsavacku, ale odsatie takeho mnozstva mi trva dobrych 45 minut a popri ostatnych detoch a povinnostiach absolutne nic nestiham. Tolko mliecka sa mi ani netvori, lebo mala mi papala malinko pred tym a malo tahala, tak neviem, ci mam cakat, ze si prsia zvyknu na odsavanie tolkeho mnozstva a sa to upravi a pojde to lepsie, ale co. Som strasne vycerpana a vystavena a vynervovana z toho vsetkeho. Som sice rada, ze sa Nellie kojnecne po dlhych tyzdnoch naje, ale neviem ci a ako to zvladnem s odsavanim. Operaciu nam presunuli, lebo s dychanim sme na tom lepsie a chcu aby pribrala, ale nasim tempom to bude nekonecny pribeh. Bola by som vam vdacna za kazdu radu, tip....cokolvek. 🙂
@lilly2711 No v tvém případě bych asi odstavila (pokud by top jinak nešlo), obrečela bych to, ale pokud ti Nellie pije z flašky bez problémů, byla bych šťastná. Potřebuje přibírat, má zdravotní problémy a zbytečně se vysiluje.
Zkusila bych třeba 14 dní kombinaci flaška místo 1 kojení (plus odstříkání) a místo druhého jídla jen kojení (třeba zesílí, odpočine si a bude mít sílu si to vytáhnout z prsu) a pak zase flašku, prso...a pokud by z toho prsu zase nic nevypila, rezignovala bych na kojení na 14 dní. Mezitím bych teda udržovala laktaci tou odsávačkou a třeba po těch 14 dnech bych zkusila ji dát zase k prsu, chytla - li by se, třeba pak bude mít sílu už to vysát. Pokud by to nešlo ani pak, asi bych ani už neodsávala...a měla ji jen na flašce. Ale takto ji pořád vysilovat asi fakt nemá cenu, trpíte obě dvě a de facto i zbytek rodiny...
no tak mi dosli baterky, ale 2 sa mi podarilo cvaknut.. mam pocit, ze nite zakladam dobre, teda aspon podla obrazka, problem je niekde potom, ked zacnem sit, ako keby niekde nit spadla, som si aj nahodila farebne nite aby som videla.. mam pocit, ze je to ta posledna nit , ale ista som si nie 😔 ostane vsade tak ako ma, len ju proste nespleta :(
tu zelenu nit co tam zavadzia som si pred tym nevsimla :( ta je navlecena v pravej ihle a len spustena...
@lilly2711 odporucila by som ti kontaktovat nejaku laktacnu poradkynu www.mamila.sk a opisala jej tvoj problem. urcite ti poradia nieco na zvysenie laktacie.. najlepsie je samozrejme prisatie, ale pokial to malu vycerpava a nepribera, tak asi len ta flasa :( ale urcite by som neprestavala odsavat.. mm je to najlepsie co malej mozes dat, obzvlast ked ma take problemy ake ma. na zvysenie laktacie je dobra senovka grecka, benedikt lekarsky..ale viac toho najdes na stranke.. ak by si chcela, poznam nejake laktacne poradkyne, mohla by som ti dat priamy kontakt 😉 a dokonca aj @papajka je laktacna 😀 drzim palce.. 😉
dnes flisove boticky do nosica...
@medvi11 ja si ale myslim, ze pokial malej vyhovuje pitie z flase viac, tak na prsnik velmi rychlo zabudne :( niektorym detom staci ochutnat flasu len raz a uz sa neprisaju spat na prsnik :( ale toto je fakt specialny pripad.. verim, ze lili najde sposob aby to vsetko dobre dopadlo 😉
@lilly2711
@medvi11 A co zkusit kojit a mimi dát zároveň do pusinky takovou tu pidi hadičku, ze které by teklo mlíčko? neztratila by sací reflex a zároveň by to pro ní nemusela být taková fuška... Pokud by to nešlo, tak souhlasím s návrhem medvi - malá potřebuje hlavně přibrat, tak bych to kojení nelámala přes koleno... 🙂
@zojec jsme na to koukali tedka s mhd a myslím, že tu poslední nit máš fakt navlečenou blbě, to je ten spodní podavač, ta nit by měla jít tím dolním očkem, skoro na dně tý přihrádky, potom by to mělo jít někam doleva trošku výš a nakonec doprava do tý podávací jehly, co se ti pohybuje když šiješ. Ten horní podavač si myslím, že máš dobře. a nemáš tam ty barvičky taky označený i na těch kovových věcech? já právě jo, takže já navlíkala podle barviček ze začátku a bylo. Jo a taky se mi občas stávalo, že se mi to vyvlíklo z toho očka co je před tou podávací jehlou, tak jestli ti nedělá paseku taky to.
@zojec
@veronik77
@medvi11 dakujem, laktacnu poradkynu som kontaktovala a mam aj cislo na dalsiu, tak mozno poradi nieco ine, ale robim vsetko mozne aj nemozne a ja mam dost skusenosti s dojcenim, prveho syna som dojcila 2 roky aj 2 mesiace, dcerku 1 rok a druheho syna 2 roky a 8 mesiacov, takze som si zazila aj laktacne krizy, ale nikdy som nebola len na odsavani.....
SUPLEMENTOR je sice super vecicka, ale Nellie nechce byt na prsniku ani len minutu aj to sa trha, takze by to nestihla vypit z toho suplementora. A k flaske - ano som rada, ze aspon to funguje, lebo jej hmotnost je cca 4,3 kila a dva a pol mesiaca, tyzdenny prirastok na vahe max 70-90 g .Rada by som jej davala moje mliecko aj ked cez flasku, ale nie je to lahke popri detoch, to sa musi uznat, musim aj im venovat nejaky cas, nie len sediet pri odsavacke, aj ked by som urobila aj nemozne pre nu....
@lilly2711 Ja som tiež len odsavala a este odsavam a to ma mala uz 10mesiacov. Tiez nepriberala a len revala na prsniku a z flasky pila v pohode. A aby sa mlieko rozbehol, asi 4 dni som odsavala každu hodinu a to aj v noci a "vyžmykala" som vzdy prsnik az do dna. Dostala som z toho horucky ale potom uz bolo mlieka dost a stacilo odsavat menej krat za den . Fakt je ale ten, ze som v podstate nerobila nic ine, led odsavala mlieko a to nemam ine deti ako ty. Kazdopadne drzim palce. Neviem, ci by som do toho znovu isla - ten zaciatok bol sialeny.
@lilly2711 drž se, jsi hrozně statečná, zkus ještě jak psala @zojec, mamila.sk je hodně dobrá
ale je jasné, jak píše @medvi11 (radši flaška a "zdravé" dítě než se takto trápit...) i když je to těžké!
já mám jeden šicí dotaz, už měsíc se trápím s letními šaty z burdy: http://www.burdastyle.com/patterns/5-2010-tiere...
první střizená velikost mi byla malá, i když jsem poctivě měřila, ted uz jsem strihla snad dobře, ale střih na živůtek je přední a zadní část zvlášť, takže ramínka se musí navrchu spojit nemáte tip jak to udělat aby to vypadalo hezky? živůtek je sešitý ze dvou látek z rubu a pak otočený, ale s tím sešitím ramínek si nevím rady....
holky tak jsem dostříhala soft 🙂 uufff večer se vrhám na balíčkování
@lilly2711 Znám pár holek, co mělo s kojením podobný problém. Mlíka dost, ale dítko nechtělo sát, neumělo to, nebo nemělo sílu, kdo ví. No většina z nich dřív nebo později s kojením skončila, protože jak si dítko zvyklo na lahev... Jen jedna holčina krizi nakonec překonala, někdo jí poradil použít kloboučky.
např. http://www.medela.cz/produkty/kontaktni-kojici-...
Třeba Vám to taky pomůže. Jinak bych to asi zkusila jak píše Medvi. Teď je důležité pro Nellie hlavně přibrat.
Držím Vám palečky ať se vše zadaří a v dobré obrátí.
@lilly2711 neviem ci ti to pomoze, ale moja b. tiez nepriberala viac ako 90-100g tyzdenne.. ale je pravda, ze chora nijak nebola a ani nepotrebovala rapidne priberat,... najdolezitejsie vsak je, aby sa tvoja mala dala co najrychlejsie do poriadku 😉
@mehlo dakujem krasne za fotky, pojdem to este pofotit, bolo aj blbe svetlo, svietilo mi na stroj slnko a potom dosla baterka, tak viac sa mi nedalo, skusim zlozit aj ten lavy kryt, som zvedava ci sa mi to podari 😖 ... skusim to este cele nafotit s hrubsimi nitami.. vlnu tu asi nenajdem, kedze nestrikujem ani nehackujem 😖
@jieff a ty to máš střihlé bez ramínek nebo se mají sešít na rameni?
@lilly2711 ať se daří a malá přibírá 😉 drž se
@lilly2711 delas pro malickou maximum a myslilm, ze i kdyby to s kojenim nevyslo, tak muzes mit ciste svedomi, ze jsi udelala, co jsi mohla. Ja vim, ze chces dat Nellince to nejlepsi, co mas, ale pokud to ma byt za cenu trapeni pro vas obe a s mizernym vysledkem.... Ja jsem zastance kojeni, ale jsou pripady, kdy to proste nejde a verim, ze dneska maji UM spravny pomer zivin a kde to nejde, tam kojeni nahradi. A nejdulezitejsi ted je, aby mela Nelluska silu a pribirala. A taky ty aby sis trosku oddychla, neeovedu si predstavit, v jakem musis byt stresu. Drzim vam palce, aby se to s kojenim upravilo a muj prispevek byl tudiz bezpredmetny 🙂.
@zojec zapomela jsem, jaky mas ten OL? Treba by byl nekde na netu detailni postup...
@lilly2711 delas pro malickou maximum a myslilm, ze i kdyby to s kojenim nevyslo, tak muzes mit ciste svedomi, ze jsi udelala, co jsi mohla. Ja vim, ze chces dat Nellince to nejlepsi, co mas, ale pokud to ma byt za cenu trapeni pro vas obe a s mizernym vysledkem.... Ja jsem zastance kojeni, ale jsou pripady, kdy to proste nejde a verim, ze dneska maji UM spravny pomer zivin a kde to nejde, tam kojeni nahradi. A nejdulezitejsi ted je, aby mela Nelluska silu a pribirala. A taky ty aby sis trosku oddychla, neeovedu si predstavit, v jakem musis byt stresu. Drzim vam palce, aby se to s kojenim upravilo a muj prispevek byl tudiz bezpredmetny 🙂.
@zojec zapomnela jsem, jaky mas ten OL? Treba by byl nekde na netu detailni postup...
@monr teraz čítam tvoj príspevok o kráčajúcich patkách, na šijaciestroje-patchwork sú tie patky o dosť lacnejšie
🙂 ahojte kočky, šila niektorá z vás manducu alebo nejaký ergonomický nosič? ak áno nemáte strih? alebo radšej kúpiť? a čo hovoríte na šitú šatku?
ahojte baby, neviete mi prosím poradiť kde sa da zohnať teda kúpiť Česaný silon??? bud nejaký obchod v BA a okoli, alebo nejaký internetový obchod? alebo sa to nejak inak volaaaaa?
Dakujem za radu
@lilly2711 držím palce a hodně síly. Já mám savce, ten měl spíš problém se odtrhnout. Ale občas to prospal. Jak píšou holky, lepší plné bříško UM, udržovat laktaci a zas za nějakou dobu zkusit k prsu a být v klidu. Ona to cítí, že se nervuješ. Děláš maximum, tak jí dej umělý aspoň občas a odpočiň si.
holky jinak sos, nemáte některá přebytečný mavě hnědý flís z wendy? furt je mi líto tu rozšitou mikinu hodit do koše a potřebuju přešít část předního dílu.

Holky, potřebuju radu ;) šiju klukovi tričko a chci mu olemovat výstřih. Musim z úpletu střihnout šikmej proužek nebo to může být rovnopruh?...momentálně teda pářu, neb jsem olemovala rovnopruhem a je to celý zvlněný, kde dělám chybu?