icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

lillyzelvicka
3. mar 2012

@caramilla Peti uzlík se občas rozjede když se šprajcne třeba v napínači nebo jsi udělal špatný uzlík🙂
s hardama nemám špatnou zkušenost v ol ani s balerinou- používám ale jen jednu použitelnou barvu 😅 a nejlepší jsou aspo 😀

baarca
3. mar 2012

@lillyzelvicka V OL mi hardy šijou taky bez problémů, ale v COL se mi trhá nit ve spodním chapači. No, dám tomu zase jeden den a jinak budu asi muset do Stoklasy.

macin73
3. mar 2012

@lucijan děkuju za tip a gratuluju!!!

macin73
3. mar 2012

Jo, a hlásím, že dnes k večeři byl caramillin TARTE FLAMBÉE 😀... sice mi teda nevykynulo těsto (nechápu proč, asi špatné kvasnice), ale i tak byl asi jedlý a poté, co jsem šla dát sousedce vzorek (slíbila jsem jí ho a styděla jsem se donést víc), mi napsala, že jí děsně chutnal a dala si nášup 😎 - takže příště asi zkusím jiné droždí, ale jinak recepis ukládám k těm lepším 😀 - díky @caramilla

animal
3. mar 2012

teda holky soft mám sice nastříhaný, ale teď večer jsem 2hodiny dělala hromádky a stihla jsem nahromádkovat jen 1/3lidí. Ty vole nás tam tentokrát je 😝 😝 pak to musím zabalit, ještě přibalit engross..... no fuška

season
3. mar 2012

@zojec kedysi som toto isté riešila, na rozdiel od Teba sa mi to pos...o hned na začiatku, lebo hned ako som naviazala na tie zvyškové nitky, sa mi to potrhalo a nešilo. Nakoniec sa to akosi samo od seba rozbehlo. NO ale zistila som, že som navliekala všetko dobre, ALE nitky spodných chapačov som mala dať tú pravú cez ľavú, neviem či chápeš, ked už ich zvnútra von vyťahuješ. Stále som sa to snažila dať tak nabok a ono to proste nepreväzovalo. Ked som na toto prišla, odvtedy nie je problém, iné nič som zle nenavliekala.

caramilla
3. mar 2012

@lilly2711 Jen ti chci napsat, že na tebe ustavičně myslím a vyprošuju požehnání a sílu pro tebe i pro Nellinku! Jak píšou holky, UM a flaška je někdy prostě záchrana... U tebe si myslím, že se ale rozkojíš, po tolika odkojených létech, když ještě vydršíš ty 3 nebo 4 dny, tak si myslím, že budeš mít mlíčka svého dost a alespoň budeš třeba dávat z lahvičky svoje mlíčko. Jen tě chci povzbudit, že lahvička sice není nejlepší, ale není to konec kojení. Můj synoveček bojoval v 7 dnech o život, byl napojený na hadičky a měl napíchlou páteř, takže nesměl být kojený, dávali mu odstříkané mléko z lahvičky pro děti okolo 12 měsíců (velká díra'!!!!), protože tam ty krávy jinou neměla a odmítly dojít na gynekologické oddělení to půjčit, švagrová byla prvorodička, zhroucená a neměla sílu to řešit. Takže malý pil asi 5 dní z této hnusné flašky, prso nechtěl. Po té, co zjistili příčinu potíží a stabilizovali a dovolili kojit, tak vůbec z prsa nepil, ale povedlo se a i to miminko, co na prsno vlastně nikdy zvyklý nebylo se naučilo sát a teď mu je 6 měsíců a je plně kojený zdravý chlapeček. Takže to jde, není to konec. Třeba to dopadle dobře, ale jak píšou holky, i kdyby měla být na odstříkaném mlíčku z flašky a nebo UM, furt hlavně aby byla zdravá a silná, ale to ty víš, to není třeba psát 😉
Zase jsem si tu uronila slzu, ale co je jedna moje malá slza ve srovnání s těmi, co vypláčeš ty? Moc na tebe myslím, je-li ještě možné v sobě najít trochu sil, tak ti přeji, ať je najdeš, načerpáš a bojujete s malu dál! Držte se!

caramilla
3. mar 2012

@animal hele, ty se taky drž 😝 Na tebe teda taky ustavičně myslím, a na @membri taky 😀
@baarca Vidiš, tak mě se zase furt trhají nitě horní. Nemáš tu spodní moc utaženou? Dole se mi totiž netrhá ani balerina, i když jedna švadlenka mi říkala, že spodní nitě jsou extra náchylný na trhání a ona šije s chemlonem. Já problémy nemám. Mám ale nitě nastavený na 7-7-2, tedy tu spodní hodně povolenou. Tak zkus, jestli by třeba nepomohlo poštelovat nitě. Hodně to totiž má vliv, jak jsou nastavený nitě a diferenciál... bohužel je to dost věda 😖

caramilla
3. mar 2012

@lillyzelvicka Mě se urve uzlík přímo v oku jehly, prostě tam ne a ne projít. Vážu je všechny stejně, už na to mám přesně typ uzle a postup. Ale možná se tam někdy víc ta nitka zakroutí. Ale je pravda, že některé nitě se trhají méně a některé více, je to dost taky o kvalitě. Aspo jsou super, protože jsou supertenké, ty projdou šup šup 😀
@macin73 Jsem ráda, že chutnal. A měla jsi teda sušený droždí? To je fakt divný, mě to nakynulo asi 4x 😀 😀 😀 Jinak po upeření ten koláč je rozcáplej a tenoulinkej jak papír. ALe těsto jsem nakynutý měla hodně. Nedostala se ti do kontaktu s droždím třeba sůl?

caramilla
3. mar 2012

@mehlo To tričko "pocta zdeňku millerovi" a ten proužkatý oboulíc je paráda. Pošleš mi link, kde se dá ten kretček koupit, já ho chci!!!! (Jasmínka ho chce, moc prosí! 😀 )

caramilla
3. mar 2012

@mima2011 šicí stroj, co šije ještě rychleji? 😀 😀 😀 Já téměř všecno šiju na prostřední rychlost šití na svém teď nemocném Brotheru. Veritaska šije jak drak, ta regulovat moc tou nohou nejde, pedál je takovej tuhej. A to teda nedávám🙂 Já jak našívám ty pidiaplikace atp. tak právě šiju většinu toho pomalinku, lážo, plážo, na rychlé šití nastavuji spíš výjimečně. 😀 Nejvíc vytěžuju stejně OL 😀
Ale díky za odkazy, ukládám 😉

mehlo
3. mar 2012

@caramilla jasan, akorát jsem si říkala, že už to tam dávat nebudu (mám 3 vzory po 3 ks) protože ono se to potom musí prát akorát na 30 C, což teda nevyperu nic, když to bude zasviněný. Odkaz tady http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=45725797&tab=5 doufám, že to bude fungovat

mehlo
3. mar 2012

on už tady nikdo není? jdu do hajan. Mikina dodělána kromě nějakého obrázku, slíbil namalovat mhd tak jsem zvědavá, jak dlouho mu to bude trvat.

caramilla
4. mar 2012

@mehlo Ale je 😝
Už 3 hodiny na tebe v kuse myslím, neškytáš? Pokoušela jsem se ušít čepičku z aksamitu k zítřejším křtinám jedné berušky a 3 hodiny jsem se s tím doslova a do písmene PÁRALA! Strašný... Výsledek je hnusná, křivá něco... styděla jsem se tam našít tu svou krásnou cedulku 😠 Úplně tě chápu, že jsi aksamit vykázala z domu, protože je lepší ho doma vůbec nemít, já ho mám, vím, že je to svině neposedná a přesto mě z něj napadne něco ušít! Kdybych ho doma neměla, tak mě to vůbec nenapadne....
Aksamit ať jde k čertu, ostatním přeji dobré ráno, za chváli vstáváme na křtiny, to z toho teda fakt budu hodně mít... 😖
Ještě jdu přeprat dnešní pos. plíny, bodýčko, tričko....

kuna
4. mar 2012

@caramilla @lillyzelvicka chapu to spravne, ze pri vemene nite to prouzlikujete a protahnete az zkrz jehlu? Tak to me to neprojde...

A jinak ja si myslela, ze HARDy jsou kvalitni, tak to si nekdy budu muset koupit ty Stoklasove pro srovnani 🙂 🙂

alinn
4. mar 2012

@kuna u toho navazování taky záleží na tom jaký uděláš uzlík..ale taky mi to neprojde vždycky..někdy se tam taky šprajcne 😉 poslední dobou jsem si říkala super tak už to umím navazovat tak, že to projde vždycky..tak asi abych moc nezpychla..mi tam při posledním navazování prošla jen jedna nit 😀 a já teda nitě používám od stoklasy nějaký noname

kuna
4. mar 2012

@alinn aha, tak to si zkusim pohrat s uzklikama, me prave vzdycky stve, ze u jehel odstrihavam ;)

vevercam
4. mar 2012

@caramilla @lillyzelvicka @alinn ony existují nějaké speciální uzlíky na navazování nití? mě jehlou neprojdou téměř nikdy a u chapačů se obvykle rozvážou 😒

lillyzelvicka
4. mar 2012

@kuna @vevercam hele já taky slyšela od Peti že nechá projít uzlíky i jehlama, já přetáhnu nitě těsně před jehly ušmiknu a navleču.Jinak dělám uzlík že mám obě nitě u sebe a ukazovákem udělám uzlík.Klasický uzlík jako u šněrování bot se rozjede

kuna
4. mar 2012

@lillyzelvicka jj presne ten samy delam taky 🙂

ucitelka70
4. mar 2012

kočky poradte, chcem vyskúšať prvýkrát koláčik s pšenom alebo pohánkou....

kuna
4. mar 2012

Priste zkusim plochy uzel, ten by se prave rozvazat nemel
http://web.quick.cz/aalerej/plocha spoj.jpg

mehlo
4. mar 2012

@caramilla ne ne neškytala jsem. Přesně tak už jsem ho měla plný zuby. My máme taky dneska slavnej den! před třemi roky se Petula vyklubal na svět. Co dělá knížka? už se mi po ní docela stýská
@kuna mě to do jehly nejde prouzlíkovat akorát spodní a horní chapače, jinak jehly normálně navlíkám.

petkasv
4. mar 2012

@dugyna, @lillyzelvicka holky díky 🙂 ruku jsem měla víš namazenou a v chladu 🙂 není na ní ani modřina 😀 což je fakt divný, asi i to jak jsem jí měla zmrzlou tak to nějak pomohlo, nevim 😖 bolí mě to, jo ale není to na umření, hýbat s ní můžu, takže paráda 🙂 Dugy jj ještě kojím, ale zvládla jsem to bez prášku, kdybych tu měla nějaký homeopatikum tak si ho vezmu, ale na paracetamol jsem alergická, takže to nemůžu, ale myslim si že teď jak jsem v pohybu tak to není tak hrozný ale večer až se zase uklidnim tak to bude asi bolet ☹ uvidíme, každopádně dneska si beru rukavice 🙂

dugyna
4. mar 2012

@caramilla uz som kupila aj hrusky 😀 a nic? 😝

alinn
4. mar 2012

@vevercam ve škole nám říkali o tkalcovským uzlu..právě ve spojitosti s navazováním nití stroje ..ale už si nejsem jistá jak se to vázalo..když jsem hledala na netu..tak jsem našla právě ten ambulanční..jak dala odkaz @kuna ..a tak to tak vážu...A nerozvazuje se..i když se váže stejně jako tkanička..záleží tam totiž na tom kde ta nit je..když to uvážete jak dva stejné uzly nad sebou (teď nevím jak se ten uzel jmenuje 😅 ) tak se to rozjíždí

vevercam
4. mar 2012

@lillyzelvicka @alinn díky moc, zkusila jsem ten uzel od lilly a ten se teda opravdu nerozváže, takže na chapače super a na jehly příště zkusím ten plochý 🙂
Ještě vás zkusím otravovat,.. - mám stále navlečeny v OL všechny 4 nitě, je na něco dobré šití na 3 nitě (třeba na jemnější materiál?)

jieff
4. mar 2012

@lillyzelvicka a jak vypadá prádlový šev? to neznám. On to je prý jednoduchý střih pro začátečníky, mám návod v němčině, ale bojim se, že i kdyby byl česky tak tápu...

mehlo
4. mar 2012

@vevercam já mám normálně taky 4 nitě, ale ted jak tu proběhlo to video o dekorativních švech, tak jsem to včera zkoušela a ten jeden se právě dělá ze 3 nití, to je nějakej ten plochej, no a pak ještě ze tří nití se dělá rolovací lem, na to jsem přišla taky až včera, ten se dá použít na konce triček, šatiček, když chceš takovej ten hodně zvlněnej okraj jako má terezita tady http://www.fler.cz/zbozi/hnede-kvetovane-triko-...

papajka7
4. mar 2012

@lilly2711 ahoj casto na Vas myslim,ja som sa ta neopytala predtym,ci kojis,alebo davas s flasky,lebo tu u nas je bezna prax v nemocnici davat mm z flasky,takymto detickom kvoli unave,moc som tomu nechcela verit,ale podla toho co ty pises to asi bude pravda.Dobre si spravila,ze si sa nakontaktovala s laktacnymi,oni ti poradia,ale hlavne daju aj psychycku podporu,tu fakt v takychto tazkych chvilkach potrebujes.Nemas aj tam niekde poblizku aj taku laktacnu,ktora by prisla osobne k tebe?Ona by videla kde je problem pri kojeni,na odmietanie prsnika je dobre kontakt koza na kozu,da sa to aj ked ju nosis v satke 😉 .Este je jeden sposob ako nakrmit dieta bez pouzitia flasky a to je z poharika,na mamilackej stranke su aj videa ako sa to robi.A s tou laktaciou,to bude dobre neboj rozbehne sa to,skus mozno ti to pojde lepsie rucne 😉 ,ak chces zvysit laktaciu,na to su dobre bylinky senovky greckej a benedikta lekarskeho,davaju sa vysoke davky,ale je to velmi ucinne,popytaj sa v lekarni,mozno to tam maju,no a este nevzdat to odsavanie,nemusis si odsavat tak vela naraz skus castejsie a potom to das dokopy,a ono sa to rozbehne,za tyzden bude mliecka habadej,pojde to aj rychlejsie aj viac,len treba vydrzat UM to nevyriesi,a stale sa snazit prisavat alebo aspoin nech je v bliskosti prsnika,staci ked ho bude cmulat a ty zatial budes ten druhy odsavat,proste aby nestratila ten kontakt,a ked priberie, zosilnie,mozno po operacii... sa ku kojeniu vratite,lebo to odsavanie je fakt otrava,ale ked nejde inac musi sa ist aj tak...drzim vam velmi palce aby to dopalo dobre...hockedy sa tu zastav ,prid po radu ,nacerpat sil,ver ze sme tu s tebou nie si v tom sama 😉