icon

Čo ste pri novorodencovi skutočne nevyužili?

2. apr 2023

Ahojte,
som prvorodička a preto by som chcela vedieť čo ste pri novorodencovi skutočne nevyužili, resp. čo ste kupovali uplne zbytočne. Čakame babätko v lete. Zovšadial na mňa beha milion reklam a je ťažke si určit čo skutočne potrebujeme. Zaujima ma napriklad aj take hniezdo, či áno, či nie, či stači perinka? Ďakujem

denithestrange1993
2. apr 2023

Ja osobne som vyuzila drvivu vacsinu nakupenych veci,osobne by som nenakupovala pre novorodenca capacky,deku do autosedacky,milion cumlikov,ohrievac flias,teplomer do kupela,postolkove nohavicky. Pre starsie deti sa mi zdaju zbytocne prikrmovacie naparovacie hrnce,choditka ala pavuky. Tazko je radit,lebo kazdy ma iny zivotny styl aj vyplatu. Nam sa osvedcil monitor dychu,zopar flasiek,odsavacka,prebalovaci pult,kos na plienky,kocik,nejaka zakladna kozmetika.

zuzuliatko18
2. apr 2023

Nás nechcel byť v perinke, ale hniezdo sme využili.naplno. bolo super aj keď sme.isli.niekam.na návštevu, že tam drobec mohol byť. Ale zase je pravda, že sa začal.pretacat až keď.mal.pol.roka, takže v hniezde.mohol byť dlho a bezpečne.
Periny sme nevyužili, ani rôzne biele sumy a podobné veci. Oblečenia stačí málo, hlavne ak.mas sušičku, prvý rok som len dokolecka.kupovala väčšie veci, veľa ani nemal oblečené.
Bez.monitoru dychu by som nedokázala.fungovat.

alexka89
2. apr 2023

Všetko sme využili....ale ja som nemala hniezdo ani monitor dychu...mala som perinky ešte pomné a mojich súrodencov...tie som hodne využila hlavne pri 1-om dietati..kamarátka mi dala kopu oblečenia to sme akurát všetko nevyskúšali.

zuzikak
2. apr 2023

vela toho popisali dievcata -prebalovaci pult som ani nemala, ani mi nechybal, tiez mi nechybal drziak na vanicku, lehatko do vanicky je zbytocne, hniezdo detto (len potom neskor polstrovanie do postielky je vhodne ked sa uz babo v noci kruti kade tade, monitor som tiez nemala, kozmetika bola zbytocna, sterilizator, stojan na flasky, perinka (mala som len 2 zavinovacky a stacilo), plysaky od svokry (ani sa s tym nehrali), nemala som ani hojdacie kresielko, ani organizer na plienky priviazany k postielke a tiez naparovaci hrniec (prve prikrmy som uvarila vo vode a mixla) a zbytocne "fancy" oblecko pre babatko. (treba kupit pohodlne overalceky z makkej latky- ziadne manzestrove alebo riflove). -Obe deti vyrastli bez tychto kraviniek 🙂 - asi som nenapisala nic nove no aspon som sa pripojila k prispevkom vyssie.

rk123
2. apr 2023

nevyuzila som perinku, hniezdo ani postielku 😀
taky prebalovaci pult co pisu baby ze nevyuzili vyuzivam do dnesneho dna, krpata ma 1,5roka

pehavcek
2. apr 2023

Nevyuzili sme vanicku.Maly v nej strasne vrestal.Kupili sme kyblik a tam bol v maximalnej pohode,

gladys_07
2. apr 2023

Nevyuzite: kresielko, postielka, nosice a satky, mikinky s kapucnou, 30ks latkovych plienok (tocila som realne zo 5), kopec kozmetiky, sterilizator (maly bol kojeny, na tie dva cumle stacil aj maly hrniec), kolotoc nad postielku

Svate graly: KVALITNA autosedacka, kocik, monitor dychu, prebalovaci pult, vankus na kojenie, otec na mesacnej dovolenke

mira0611
2. apr 2023

@elmivelmi aj moj syncek sa narodil predcasne v 32tt. Ano, vedela som, ze asi preto to potrebuje lebo este nie je dostatocne silny.
Akonahle zapipal, len som mu pohladila chrbat a nadychol sa.

ailiba
2. apr 2023

Ja som hniezdo vyuzila. Aspon je babo stale pri tebe a ked zaspi, tak ho aj s hniezdom mozes prelozit do postielky. Urcite za mna hojdacka. Niektore deti to ale nemaju radi. Zato nas to ma rad doteraz. Ked je unaveny, dam ho do hojdacky, ktora je na strategickom mieste, aby mal vyhlad na nas. Vyuzila som aj taku hraciu ohradku, kolotoc nad postielku. Pravdaze prebalovaci pult, nech ta neboli chrbat. Odsavacka na mlieko, aspon jedna flaska, aj ked chces kojit. Kopa latkovych plienok, tri zavinovacky, alebo perinka. Paplonik podla mna netreba, lepsia je dečka.
Uf, uz ma nic nenapada...

nevenka
2. apr 2023

No tak monitor dychu mame, aj sa malej dost pacilo zo zaciatku v koliske. Aka som bola happy. Az kym neprisla kolika. A inak to dieta ako v kociku a na brusku nezaspi. Rozmyslam, ze ho dam do kocika, lebo v koliske je minimalne. Aspon na noc na spanky, ked sa nehybe kocikom a nikto okolo neho nebeha.
Nevyuzila som napriklad nikdy teplomer do vody. Teda, pri prvom asi 2x. Hniezdo sme nemali, nechybalo mi. Nemala som ohrievac flias, sterilizator. Za to som vyuzila odsavacku pri kazdom dietati - 3 zo 4 sa nevedeli prisat a poriasne pit cca mesiac urcite a odsavacka sa mi zisla. Prebalovacou podlozku tiez nie, nemala som ju kam dat 😅. Prebalujem uz 4.dieta na posteli. Nevyuzila som ani mixer na prikrmy, nemala som ho, ani nepotrebovala. Prikrmy na pare som robila v tlakovom hrnci.
Kresielko babybjorn mame az teraz pri 4.dietati a lutujem, ze som ho nekupila uz skor. Nevydrzi zatial v nom dlho, ale postaci, ma iny vyhlad, ako stale lezat.

oblecenie99
2. apr 2023

Hm, už asi máš lepší prehľad a máš v tom jasno, že? 😁 Ako baby píšu vyššie, je to naozaj individuálne.

12katka21
2. apr 2023

Za mna jednoznacne prebalovaci pult. Prebalovala som na posteli, na gauci, ked boli vacsie tak na zemi na koberci alebo deke....

amelie2017
2. apr 2023

Mam 2 deti- den a noc. Uplne rozdielne. Pri dcere sme nevyuzili postielku, hniezdo..chcela spat len nalepena na mne. Pri synovi- hniezdo top vec, v postielka vyuzita na 100% do 15 mesiacov. Pri dcere nevyhnustnost satka, nosic, syn v nom nevydrzi ani minutu. Dcera- elektricka hojdacka, syn baby bjorn..dceru sme milionkrat uspavali vo vajci v aute, syn vo vajci reval, akoby ho drali z koze.
Co som nevyuzila pri oboch- ohrievac mlieka. Zavinovacka- perinka, mne je to proti srsti. Kolotoc nad postielku. Co som nevyhnutne potrebovala pri oboch- odsavacka mlieka. Prebalovaci pult.
Urob si zoznam veci, kde co kupis, na akej stranke, alej znacky, ale nekupuj. Teraz mas vsetko za den/dva doma. Uvidis za pochodu.

sasesoe
2. apr 2023

Nevyuzila som postielku, velka zbytocnost..
Taktiez cumliky, flase, podlozku do vane, ...

jexica
3. apr 2023

zavinovacku nadhernu bielu drahu jak slak a abi pri jednom nepouzita

zorkahorka
3. apr 2023

Vsetko, co sa dalo lahko nahradit niecim, co uz doma mame. Takze som nekupovala sterilizator fliaš, parny varic na prikrmy, hniezdo, kefku na hlavu, speci noznicky na nechty... malo alebo takmer vobec sme nevyuzili monitor dychu, prebalovak..

kikulienkadd
3. apr 2023

Ahoj,moja rada znie: menej je viac. Všetko sa dá dokúpiť v priebehu pár hodín,čo ti bude treba,ľahko zoženieš, hlavne sa nezahltiť hlúposťami. Neboj sa,zopár ich aj dostaneš 🙈

maryetta
4. apr 2023

Mam tri deti a kazde bolo ine.
Prve dve nechceli cumel treti ano.
Prvy nechcel byt v perinke dalsie dve ano.
Prvi dvaja nespali v postielke. Treti ano.

Fakt kazde malo ine potreby.
Nemala som prebalovaci pult-prebalovala som vzdy na posteli. Kedy som si k babatku sadla. Dala ho aj na brusko nech sa trenuje. Kludne sa tam natahovalo.
Nemala som ani monitor dychu. Ale chapem ze pre niektore mamicky je to uplne nevyhnutne.
Pri prvom som nemala az pri druhej sme kupili videopestunku. A je to super.

tamvtme
4. apr 2023

Kazde dieta je ine,my sme nevyuzili perinky a zavinovacky, nechcela v tom byt, hniezdo sme vyuzivali dlho....total zbytocnost su vseliake kusky oblecenia ako rifle, suknicky a saticky pre male babo co len lezi, my sme ani dudel nepouzili, aj ked som chcela a postupne som nakupila vsetky mozne tvary, materialy a znacky a nechcela abi jeden😀

tamvtme
4. apr 2023

@12katka21 a u nas prebalovak vyuzityna 100%...ja som prebalila kdekolvek, manzel jedine na prebalovaku, kde mal vsetko po ruke, inak bol strateny😀

jabuducanevesta
4. apr 2023

U nás sme nevyužili hniezdo, ale perinky som mala ( februárové dieťa), kefka na vlásky, teplomer do vody, napr podložka nech mi malý nespadne pri kúpaní som používala, komody som nemala, vecičky mal u nás v skrini, ale prebaľovacia doska som mala na postieľke, ani mantinel do postieľky ti netreba, ani veľa malinkych veci, bo rýchlo rastie, my sme od c.50 kupovali a podhli prípadne, aj po kamoškach veci sa zídu, nekupujvsetkk nové, na zadoček mokré utierky som nekupoval, voda z vodovodu a vonku som používala namočenú vo vode tu "waschlapku" a doma oprala, napr plienky 1 vôbec, rovno dvojky do pôrodnice, fľašku na mlieko kým som kojila, v lete neskôr na čajík, kúpili sme dva cumlíky, dieťa nechcelo žiaden, tie hrkalky a hryzatka zbytočne, dostaneš...žiadnu kozmetiku som nepoužíval, do roka čistá voda, na prdelku modrú indulonu,

queen_el
4. apr 2023

Totalne indovidualne, ale napisem za seba:
-Nosič (totalne vyhodene peniaze, maly je 100% kocikovy typ)
-Kolotoč (nebavilo ho to vôbec)
-Bavlnene plienky (stačia 2-3)
-Nepraktické oblečenie, napr. čiapky ktoré nejdu na uško, maly je januarovy. Nakupila som pekne ale neprakticke čiapky). Capacky s tenisky pre novorodenca (neskutocna blbost, tie sme dostali).
-Cumliky (nakupene xy druhov a malý všetky vyplúval)
Vidís, aj taká vec ako cumlík je pre niekoho totalna zbytočnosť. A niekomu must have.
Čo sme nekupili a ani nikdy nechybalo:
-Prebalovaci pult
-Hniezdo a podobne šarapaty do postielky
Čo som nekúpila, lebo som si myslela že netreba a neskôr som kúpila:
-Odsávačka mlieka (ak kojiš a máš veľa mlieka - stačí kúpiť neskôr)
-Videopestúnka (super vec)
Ja by som sa zastala monitoru dychu, ten zbytočny nie je. Moj sa narodil s nizkou porodnou vahou a odporučili nám aj v nemocke. Ale aj keby nie, mali by sme. Nevedela by som kludne spať tie prvé mesiace.

cookie29
4. apr 2023

To by bol dlhocizny zoznam... a vela zalezi od Tvojho zivotneho stylu a od dietata. Kazde dieta je ine a obcas nam prevrati zivot naruby.
V dnesnej dobe vies kupit pomalicky vsetko s dodavkou do 24-48hodin, nekupuj dopredu, uvidis co budes potrebovat. Akoze su veci typ autosedacka, pokial mate auto a nechodis len MHD tak potrebovat budes... ale inak... niekedy je lepsie pozicat, vyskusat. Niekedy sa neoplati investovat. Ked pojdes do terminoviek, tak zistis, ze vela mamiciek kupuje kvanta a mas pocit, ze musis mat aj Ty, inac bude Tvoje dieta nieco menej. Ja viem, ze u nas bolo napriklad tak popularne hojdacie kresielko s hudbou a podobne. Dietatko tam vyzdrzalo par mesiacov. Ci to stalo za tie peniaze netusim. Tak ako napriklad kocik z 2-3 kombinacie, pri prvom tehu super kupa a okolo 9m vidis vela mamiciek, ktore predavaju a hladaju sportiak, pretoze ten z kombinacie je proste velky a neprakticky.
Su veci ako napriklad choditko/pavuk, kde som principialne proti a teda nekupila by som. Su veci, ako napriklad podbradniky, kde som pri bb1 kupovala az pri prikrmov a pri BB2 som nahanala zasoby, hned po narodeni, lebo dieta grcalo jedna basen.
Za mna ziadne hniezda, mantinely do postielky, ohrievacky flias a podobne. ja som ani vanicku nekupovala ani lehatko do vane, praktikovali sme tvz "bain libre" uterak na spodok vane, na to dietatko, voda cca do pol usiek. Ale prebalovaci pultik bol za mna topka... lenze mam miesto v kupelni a deti na om skoro do 3 rokov.

lenagawel
4. apr 2023

ja som nosic velmi vyuzila aj odsavacku kedze mala nevedela z zaciatku sat takisto aj hniezdo aj zavinovacku sme velmi vyuzivali, osobne som nevyuzila zbytocne vela latkovych plienok 🙂 ale napzaj to postupne sama zistis co potrebujes kazde dieta je ine takze neriadila by som sa timto tu

gab1sol
4. apr 2023

Jednu vec som kúpila zbytočne - šatku na nosenie, keďže som chcela nosiť. Ani jedna dcéra v nej nechcela byť. Uprednostnili novorodenecký nosič. Ostatné som riešila za pochodu. Čo som potrebovala, to sme boli kúpiť. Ale mám dve deti, obe aprílové. A obe predsa tak rozdielne. Tým chcem povedať, čo niekto nevyužil vôbec, druhý by sa bez toho nezaobišiel a naopak. Riaď sa hlavne tým, čo potrebuješ ty a tvoje bábätko. 😉

cimage
4. apr 2023

Kupovali sme len zakladnu vybavu: postielka, kocik, vajicko, plienky, oblecenie a satku na nosenie. Pri tretej sme vyuzili aj hniezdo, je to dobre na polohovanie dietata. Perinku sme nemali ani v plane pouzivat, ani sa neodporuca kvoli dojceniu. Dietatu nic extra netreba, ak by bolo treba napr odsavacku, tak sa to da poriesit do par hodin v dnesnej dobe.

danusa64
4. apr 2023

Postielka, perinka, zavinovacka, cumel, prebalovaci pult, podlozka do vanicky, hojdacie kresielko......nic z toho sme nevyuzili a len to stalo a zavadzalo v izbe🙈 v postielke bola presne jednu noc🤣 v perinke ani minutu....v zavinovacke len v porodnici a prvy den po prichode domov.... cumel mi ani do ust nevzala...prebalovaci pult som nepouzivala, prebalovala som na posteli, gauci, kde prislo, nechcelo sa mi chodit snou cez pol domu....vo vanicke som ju drzala na ruke, podlozka sa mi nepozdavala😁....v hojdacom kresielku vydrzala par minut a uz vrieskala🤣 naslo by sa este par veci, ale toto mi tak narychlo napadlo😁
Cize za mna radsej nekupovat "co by sa malo" ale co bude treba, vsetko vies dokupit ked sa babo narodi a budes to potrebovat.....kazde babo je ine a kazdemu vyhovuje nieco ine

cecilia29
4. apr 2023

Pri prvých dvoch cumlík, fľaše, zbytocne oblečenie- cez hlavu a pod

lucopeda
4. apr 2023

ja som vobec nevyuzila perinku, moje dieta chcelo byt slobodne ziadne zvazovanie, a do roka ani postielku sme nepotrebovali, resp sluzila ako odkladaci priestor.
Osobne si ale myslim ze tych veci co nakoniec nevyuzijete bude ovela viac, a kedze kazde babo je ine tak tazko povedat co u vas nebude potrebne. Napr ja som sa do prs bila ze moje dieta nebude mat cumel, no nakoniec som bola rada ze ho malo (mam len jednu nervovu sustavu a nebola som ochotna robit so seba dojnu stanicu 🙂 )

kaca222
4. apr 2023

Len som to tak preletela očami a niektoré veci ma udivujú, za mňa je monitor must have… aj ďalšie veci čo sa tu spomínajú, hniezdo som pôvodne nechcela ale maly v ňom nakoniec sladko spával 4 mesiace a teraz má 7 a zase sme ho vytiahli, len už rozviazaní. Ale ak mám odpovedať na otázku, nevyužili sme zbytočne veľa oblečenia, vyššie spomenuté rifle a menčestráky a pod čo sme podedili boli úplne na 3 veci 😂 bez kolotoča by sme sa tiež zaobišli. Nevyužili sme milión látkovými plienok, keďže malý moc negrckal. Nevyužili sme zavinovačky, len jednu kvalitnú perinku