Na čom sa dá ušetriť pri výbavičke pre bábätko?

10. feb 2025

Ahojte, ako prvorodicku by ma zaujimalo co by uz teraz maminy odporucili ostatnym NEKUPOVAT popripade neprehanat to.
Napr. kamoska mi povedala ze plna komoda veci pre novorodena je zbytocna, lebo rychlo vyrastie.😅
Ako prvorodicka mam pocit ze som presne ta lahka koryst na kazdu hlupost.
Budem vdacna za vase skusenosti.

pribinak
10. feb 2025

Skôr by som si vytvorila zoznam čo sa iným mamičkám veľmi oplatilo kúpiť a uvidis čo poradia
Čo sú ich vychytávky

Ale k tvojej téme, kamoska ai kúpila dráhu komodu so zabudovanou vanickou na kúpanie. Strasna blbosť. Nezmestilo sa tam už 3 mesačne bábätko, ťažko sa a roz vaničkou manipulovalo.

Ehm, korist s mäkkým i

deedol
10. feb 2025

blbosti:
tvarovana vanicka
lehatko
choditko
ohradka
kos na plienky

dobre veci:
monitor dychu
kvalitna autosedacka (nova) a kocik (kludne bazarovy po 1 dietati)

patka06
10. feb 2025

Každá ti napíše niečo iné. Aj dieťa je každé iné
Dnes už všetko čo potrebuješ ľahko dokúpiš.
U nás nikto nevyužil: Zavinovačka, ulitka, hniezdo, lehátko, teplomer do vody, detské nožničky na nechty, sterilizátor, ohrievač fliaš a parný mixér,
Novorodenec nepotrebuje žiadnu kozmetiku, okrem krému na zadoček
Naopak od narodenia poslúžila ohrádka a kolotoč nad postieľku
Oblečenia nepotrebuje plnú komodu, ale toľko aby si mala do čoho prezliecť v prípade "nehody"
Skvelá vec sú bavlnené overaly.
Investovala by som do kvalitného matracu do postieľky

mameha7
10. feb 2025

Za mňa super veci :
Leander prebalovacia silikónová podložka
Luma detská vanička s lehátkom
Babybjorn lehátko
Hniezdo
Monitor dychu
2 ks zavinovačiek pre lepšiu manipuláciu
Body a pyžamká, ktoré sa neobliekajú cez hlavu
Elektrická odsávačka mlieka
Parný hrniec Philips 3v1 na príkrmy
Odsávačka na sople na vysávač
Knižky s otváracími okienkami a zvukmi
Protišmyková penová podložka do vane, keď už je dieťa väčšie a nepotrebuje vaničku
Stokke jedálenská stolička
Albi pero a knižky
Kurz baby plávania (dieťa sa unaví, dobre spí a buduje imunitu)

Podľa mňa blbosti :
Hrazdička
Kolotoč nad postieľku
Kontrastné knižky
Rozkošné bodyčka s obliekaním cez hlavu
Mantinel na postieľku (pracholapač)
Detské hracie dečky s hrazdami (lepšie poslúži obyčajná penová podložka na cvičenie a pred dieťa naukladať pár hračiek, nech sa samo načiahne)
Cumeľ (dcéra ho absolútne odmietla)
Fľaša na mlieko (skončila ohrdnutá v skrini)
Montessori domček (vôbec nezaujal)
Utukutu hojdačka (nezaujala)

adeladulova
10. feb 2025

Hracky nekupuj, leboto dostaneš. Hraciu deku stqci ked ma dieta 2-3 mesiace. Oblecenie kúp po par kúskoch, do 5ks z kazdeho stačí (body teplaky a overal), aj to veľa dostaneš. Začni 50-56, 62, 68. Viac sa neoplatí, uvidíš ako bude rásť, krátky rukáv, dlhý atd...podľa ročného obdobia. Zavinovacku, hniezdo, podľa pocitu. Šatky a ergo nosiče vopred nekupuj, J tam sa do nich nedáva úplne mimčo z pôrodnice a nevieš aké budeš mat bábätko, možno ti bude pekne spat bez toho. Vaničku za mňa kúp odrazu tu najväčšiu akú nájdeš a máš na celý čas, žiadne kýble s podstavcom načo za mňa.. keď tak, stačí z bazáru lebo to vydrží tak na 4m.
Dieta potrebuje spokojnu mamu, a kde spat.
Potrebuješ hygienické potreby ako podložky na prebaľovanie, plienky, vlhčené alebo perlan, či vatové tampóny, na pupok lieh.
Môžeš ak veľmi chceš prvú lekárničku pre drobca, rekt teplomer, čipky a vitamín D, K je na predpis, atd.
Lehatko pre dieta od newbornu neviem. Pri prvom som mala až od 3m ze korytkove sedenie a jedol tam aj príkrmy od 5,5m a teraz som tehotná zas a možno kúpim také od 0-9kg, aj to až po narodení.
Nepotrebuješ už teraz odsavacku soplov, vôbec nie elektrickú.. môžeš detský olej a krém na zadok, hrebeň a detske nožničky u nás napríklad bolo treba. Mliečna chrasta bola, a nechtíky sa mi lepšie s oblymi noznickami robilo.
Zdravý rozum nech zvíťazí. Ja keď som znamemu povedala výšku investície k dieťaťu sa zasmial.. jeho žena minula tisicky eur a to museli byť také značky ze dovidenia, ved to nie sú preteky kto kde ako najviac minie..

michaelam2
10. feb 2025

Suhlasim s tym oblecenim, ja mam stale tak 5-6 ks z kazdeho druhu (body, teplaky - take co su aj na chodidla nech nemusim davat ponozky, pyzamka/overaly). Naozaj velmi rychlo deti rastu a tie veci oblecies parkrat a uz su male. Ja ale napriklad preferujem obliekanie cez hlavu. Neznasam ked mam pozapinat vsetky tie gombiky krizom krazom 😀 a pyzamka na zips, to ocenis hlavne v noci pri prebalovani. Odporucam aj vela bavlnenych plienok, to sa vzdy zide. Ja mam asi 20 kusov v dvoch velkostiach.
To co som vobec nevyuzila je vankus na dojcenie a cumle (nechce).

evcagabi
11. feb 2025

Ja som vyuzila/vyuzivam takmer kazdu blbost, co je tu spomenuta 😅Teda okrem veci cez hlavu 🙂 ale najpouzivanjsie veci u mna su odsavacka, hracia podlozka, prebalovacia komoda a hrazdicka.
A ako prvorodicka som musela mat, jasne, vsetko nove. Teraz po 6m viem, ze to bola konina a nakupujem uz len na v.....d.

belllinka
11. feb 2025

Tato tema tu uz bola milionkrat a je uplne znytocna lebo pre kazdu je zbytocnost nieco ine. To zistis az sama v praxi, ked danu vec kupis, ci ju aj vyuzijes.

lelelienka
11. feb 2025

Hlboky kocik nekupovat urcite novy ale z bazaru, tam usetris celkom dost. Rovnako postielka, kupit len novy matrac do nej kvoli hygiene. Oblecenia par kusov, ked tak dokupis, ale naco ti bude 20 dupaciek rovnakej velkosti…babatko tiez nepotrebuje plne vybavenu detsku izbu nabytkom, aj tak bude spat v spalni. Hracky prvych par mesiacov uplne postaci nejaky mojkacik a hrkalka, proste 2-3 kusy kym sa nezacne aktivne o to zaujimat. Kupit radsej menej vsetkeho, vzdy mozes dokupit, obchody su otvorene stale.

really8
11. feb 2025

Tiez sa pridam lebo vyuzivame dost veci co au tu blbosti a co je spomenute ako must have nam bolo k nicomu. Ani nevies ci budes kojit takze vsetky rady o odsavackach a flaskach si mozes tiez len precitat.
Nepamatam si ci niekto pisal ale urcite kup kvalitne nove vajicko a nauc sa ako spravne vozit dieta. V dnesnej dobe vies vsetko kupit v momente ako to zacnes potrebovat takze zasobit sa niecim nema zmysel. Miesto nakupovania sa skor vzdelavaj. Zajdi si na kurz manipulacie, zisti si nieco o vyvoji babatka, prikrmoch atd

andrejka1974
11. feb 2025

@pribinak pre každého je iné dôležité ja som napr. nikdy nemala prebaľovací pult vždy som prebalila na posteli ale určite treba monitor dychu , dobre je mať odsávačku na mlieko a oblečenia netreba veľa dieťa rýchlo rastie a ak máte auto vhodná je dobrá sedačka vajíčko na prevoz už z pôrodnice

tamitamitami
11. feb 2025

Je to individuálne. Ja som nakúpila zo všetkého kúsok a potom keď som vedela čo mi vyhovuje som nakúpila zvyšok.
Za mňa ale medzi top veci patrí hojdacie kreslo (mala som až 3), hracia deka, bavlnené overaly (80% šatníka prvých 6 mesiacov boli overaly), bavlnené plienky (tých som mala hádam 50 kusov).
Nevyužila som odsávačku, kojaci vankúš, tričká, postieľku.

malaopicka
11. feb 2025

Nebudem písať to iste, čo vyššie, len poviem tak: kúp základne veci, čiže oblečenie z každého 5-6ks, plienky jednorazové, vlhčené obrúsky alebo perlan, krém na zadok, nejaká vanička na kupanie, pre istotu maj určite aspoň jeden cumel a jednu fľašu (nikdy nevieš a o polnoci budeš rada, keď budeš potrebovať), my sme po ceste z pôrodnice kúpili pre istotu aj UM čo dávali v našej nemocnici, vajíčko kvalitné, hlboký kočík, bavlnené plienky pár kusov a postielka (zváž si akú potrebuješ a chceš, nejakú určite využiješ minimálne cez deň keď budeš chcieť dieťa položiť). Všetko ostatné dokúpiš, keď zistíš, že ti to treba. My sme mali aj prebaľovací pult a máme ho stále, má úložný priestor, je to za nás perfektná vec, tak to by som ešte kľudne aj z druhej ruky kúpila za pár E. Ak budeš čokoľvek potrebovať, zozenies to hneď, obchodov aj internetových je pllllno a sú rýchli. My sme dokupovali za pochodu ako som zisťovala, že čo nám ešte chýba. Ak ti pomôže skúsenosť, u nás sme ešte zadovážili toto: babymoov prístroj lebo syn je na UM, hracia podložka, hrazdička, kontrastné knižky, hrkálky (mali sme odložené po mne a bratovi), vodná podložka, postielka na kolieskach (cez deň sme s ňou chodili po byte aj s bábätkom), kôš na plienky, termoska na vodu, davkovace na mlieko a kojaci vankúš (využívali sme na kŕmenie, keď mi už bol syn ťažký držať na rukách). Nevyužili sme absolútne žiadne hniezdo, žiadnu zavinovačku, detské rukavičky a ani fusak, stačili nám deky a overaly.

euka210
11. feb 2025

Prebalovaci pult s vanickou su fakt hluposti. Staci prebalovacia podlozka a normalna vanicka. Lehatko don hlupost, zato taka penova podlozka bola dobra a stabilna.
No tie detske noznicky ci detsky hreben...tiez som nikdy nevyuzila...somariny.
Kociar staci z bazaru.
Vysielacku v dome som velmi vyuzivala.
Mantinel do postielky som po prvom dietati predala, nic moc.
Oblecko...ako ktore dieta...prvy mal 54cm a 4,5kg a rovno v.56 nosil...treti 49cm a 3kg, jemu som musela rychlo dokupovat v.50, lebo som po starsich nemala. Oblecko treba tak na 3 mes v.50,56,62, zaklad nieco 68 a uvidis ako bude rast. Ked ste vysoki, tak je pravdebodobnost ze bude dieta rychlo rast, ked nie, tak bude tak normalne.
Somarina su teplaky ci nohavice pre male babo...naj su dupacky ci overaly kde netreba ponozky a teda si ich neskope dole.

gigie24
11. feb 2025

Ak budete mat nahodou dievcatko a mate malo financii rada vam prispejem aspon peknymi vecickami…atd. 😇. Ak by ste mala zaujem napiste mi do IP 🍀

really8
11. feb 2025

@euka210 moje dieta v zivote nemalo dupacky alebo overal😂 teda na von ma teply overal. Teplaky nsjpraktickejsie (su aj take ktore maju aj spodok ako su ponozky). Ale jasne kazdemu ako vyhovuje a je to len priklad uplnej zbytocnosti celej diskusie😂 co je pre jednu najlepsia vec pre inu zbytocnost. Asi sa uplne neda vyhnut tomu a nekupit nieco co sa vlastne ani nemuselo. Za mna to bol napr kojaci vankus. Dufala som ze sa mi bude lepsie kojit. Mlieko mi nevydrzalo ani do konca 600nedelia. Vyhodene peniaze

x_mery_x
11. feb 2025

Kocik bazarovy staci na pol roka, potom kupit daky sportovy.
Nekupovala by som lehatka, hojdacky, polohovatelnu stolicku, hraci stolik, choditka.
Ja som.najviac vyuzila prebalovaci pult a pre mimco hracia deka top.
Postielka klasicka drevena, obycajna vanicka, par kuaov oblecenia, ale ja som.mala vsetko co mi darovali. Takze som.nic nekupovala, aj mala ma uz rok a este nic som.jej vlastne nekupila :D a detska pestunka, tu pouzivame v noci, pre obe deti :D

fairyy
11. feb 2025

ja dokonca viem povedat, ze co bolo super pri prvej dcere pri druhej bola blbost a naopak... a hlavne zalezi aj ako fungujes doma... ja viem povedat, ze ja som nikdy nepotrebovala prebalovaci pult ... ja a vstat xkrat k nemu cez den a v noci? hlavne v noci by ma zobudilo tak, ze som dospala... vanicka pri prvej som nikdy nepouzila a pri druhej nemam tak velke umyvadlo a ani tak dobre tvarovane 😃 kocik? ja som za novy a lacny pri oboch sa mi to potvrdilo, ze nepotrebujem ultramodernu vychytavku...postielka pri prvej bola na dve veci nikdy tam nespala ... postielka pri druhej kupila som pridavnu a spi len tam... plienky, um, cumle, flase, kremy na zadok a vsetky take tie spotrebne veci kazda dcera ine ... oblecenie? kazda iny druh, ale uplne... jedine na co nedam dopustit su dupacky na spanie obojstranne zipsovanie... ale inak objavujem kazdy tyzden stale nieco nove... musis si prvykrat babatkoobliect a prides na to co sa ti dobre oblieka... podpalila by som iba svetriky s drevenymi gombikmi - to akoze pri dietati co so sebou meta zapinat toto iny trest pre mna

x_mery_x
11. feb 2025

@euka210 u nas len body a teplaky, neznasam overali ani dupacky, zbytocne komplikovane obliekanie, a body aspon dobre drzia plienku :D

ysseba
11. feb 2025

Za mňa bola blbosť prebalovaci pult. Moje deti milovali, keď si dali dole plienku, spokojne kopali nožičkami, obdivovali si ruky a hračky, ktoré som zavesila nad pult. Skrátka, boli spokojné a tak som ich takých rozbalených nechávala dlhšie. A ja som pri nich stála, až som niekedy myslela že dieru vystojím. Proste fakt ako za pultom v obchode 🙂 A tak som ich dávala na posteľ, tam som si pri nich poležala, prebalila a prezliekla posediačky. Vlastne pri druhom som pult ani nemala. No a tiež sa pripájam k názoru, že najlepšie body sú tie zavinovacie, nie tie čo sa obliekajú cez hlavu. A kôš na plienky je podľa mňa dobrá vec. Ale taký, do ktorého sa dajú dať hocijaké sáčky do koša. Pretože pri prvom sme mali taký kde sa kupovali špeciálne kazety, ktoré sa dali kúpiť iba cez internet a boli šialene drahé. Potom sme to dávali do sáčku na balkón a to bol zážitok hlavne v lete aj po chvíľke 😀 A potom sme kúpili taký ten kde idú bežné sáčky na odpad.

saxana000
11. feb 2025

Takmer vsetko dokazes kupit z druhej ruky.. a to.moze byt naozaj obrovska uspora.

lauriik
11. feb 2025

To je strasne individualne. To co niekomu pride ako najvacsia blbost, druha mamicka povazuje za najlepsiu vec na svete. Zalezi od dietata. Ja som pri mojich dvoch detoch vyuzila uplne ine veci 🤷🏼‍♀️ Ale napriklad by som kupila bazarovy hlboky kocik a potom neskor do sportoveho investivala. Kupila by som si kvlitny monitor dychu. A nenakupovat dopredu take veci ako sterilizator flasiek, odsavacku, flasky,... Nevies ci budes kojit/prikrmovat a vzdy sa to da rychko dokupit keby potrebujes.
Ja by som napriklad neprezila bez babybjorn hupatka, satky/nosica, zavinovacky, muselinovej deky, prebalovacieho pultu a postielky, ktora bola prirazena k mojej posteli. Zbytocny mi bol hlboky kocar, hrazdicka, podlozka na kupanie babatka vo vani, odsavacka, sterilizator, cumle,...

lauruska_sumienka
11. feb 2025

och my sme toho tiez ponakupovali kvantum, presne som nakupila vsetko podla jedneho zoznamu a pouzili sme par veci-zvysok bola zbytocnost.
takze ked budeme cakat dalsie dieta, tak urcite kupim podlozky nepremokave, plienky, krem na zadok (indulonu harmancekovu a ak by sa cosi horsie tak sudokrem mini balenie), nejake nove latkove plienky 10-20ks a osusky 2x(libstatske) a oblecko fakt len par (2-3) od v 56 aby bolo k dr a nic co ide cez hlavu, len zavinovacie na patentky, teplacky, vysoke ponozky, a potom funkcne oblecko aby mal do nosica (to sa mi osvedcilo aj pri cestach autom). a z pojdu vyberiem len nosic a satku, kocik?- ja vyuzijem len vajicko aby som mala do auta, zabrany na postel, hraciu podlozku, parny mixer, vedierko s vrchnakom na pouzite plienky. a neskor vytiahnem ohradku a jedalensku stolicku so stolikom.

minesasubu
11. feb 2025

Ja osobne som veľa vecí kupila z druhej ruky ako nové, veľa sme dostali od znamych takže doma som mala len základ , oblečenie dupačky boli najlepšie prvé mesiace mala som aj 15 kusov z vel. 56 prezliekala som ho často cez deň
jediné nové som kupila páperovú perinku od Evy Kiedronovej a vankúšik
máme Union majú zľavu v mimilo takže som tam nakúpila veci na kupon po narodení syna a ušetrila som 40€ - podložku na hranie, nepremokave plienky , flanelové
za mňa čo som nekupovala je kolotoč nad postielku, baldachýn (lapač prachu doslava), monitor dychu , syn bol len v perinke do cca 3mesiacov ptm na podložke celý čas na zemi takže žiadne ohradky, kresielka, nejaké vankušiky a pod
čo sme zohnali časom bolo babybjorn lehatko ked sme začali s prikrmom
mne sa zišla aj baby kamera a to máme menší byt a odsavačka na mlieko , kojo vankuš ten som mala už počas tehu ked som spala
veľmi ti odporúčam naštudovať si niečo alebo pozrieť o správnej manipulácii s babom to veľa mamičiek nevie

betulinka1
11. feb 2025

Kamoška má pravdu + záleží aj či budeš mať letné dieťa alebo zimné. Lebo ak budeš mať dieťa, keď bude vonku 30 stupňov, tak tam ti vážne stačí lahšie oblečenie. Ja som napríklad kúpila veľký balík oblečenia pre letné dieta cez bazos. Podľa značiek čo mi prišli, išlo asi o maminu, čo nakupovala skor v UK alebo niekto jej tam nakupoval. Kopec veci malo visačky. Všetko v 100% stave ale to aj písala, že v balíku sú veci bez poškodení, flakov. Bol to balík od 0 do 1 roku ale ja som vážne nemusela nič dokupovať. Potom až na zimu, že fusak do kočíka. Čo som napríklad ja veľmi využívala boli veľké plienky z kokosového vlákna, či už ako podložky, na utieranie bábatka, na zakrytie doma, do kočíka lebo moj sa narodil do brutálnych horúčav. Mamina mi dala ešte uháčkovať takú lahkú dečku, tú sme hadám využívali aj do 3 rokov. Na druhej strane, co budeš potrebovať do dokupis.

milanemila
11. feb 2025

Ja ti tiez napisem skor opacne, kt veci som ja vyuzila pri oboch detoch.
- skladacia vanicka stokke (perfektna, lahka, nezabera miesto a ked sme isli autom na vylet brali sme sosebou, lebo skoro vsade v hodeloch su sprchove kuty)
- baby bjorn lehatko (urcite zo vsetkych najlepsie, hlavne novorodenec by tam ale nemal byt hodiny v kuse)
- hrazdicka (vyborna vec a velmi ju odporucaju aj fyzio, lebo dieta dviha ku hracka nozky aj rucky a tym posilnuje brusko aj cvici motoriku. Vyber ale taku rovnnu nie prekrizenu. My sme mali drevenu little dutch)
- odsavacka soplov na vysavac (znie to blbo, ale je to najefektivnejsi sposob a tie elektricke dost zle funguju, mozno jedine nosibo je fajn ale podla mna drahe zbytocne)
- minitor dychu (bud klasicky do postielky alebo vyraba sa aj na upevnenie na nozicku a ten je super, lebo je prenosny a vies ho zobrat hocikam aj do kocika…)
- urcite kvalitna autosedacka (pre novorodenca vajicko, my sme mali cybex cloud a deti v nom boli vyse roka, je velke)
- mantinel do postielky (nech dieta nestrka medzi lamely ruky a nohy)
- teplomer, krem na zadok (weleda), lieh na pupcek, nieco proti horucke, noznicky s zaoblenou spickou
- kontrasne knizky/obrazky (tieto sa velmi odporucanu kvoli vyvinu zraku a posobia aj na rozvoj mozgu, obe moje deti ich milovali sledovat)

Podla mna zbytocnosti
- parny mixer na prikrm (uvaris v hocijakom malom hrnci a ja som detom iba popucila, nemusis mat dalsiu haraburdu doma)
- choditka, pavuky, hopsatka a ine debiliny, kt ortopedi vylozene neodporucaju
- tie tvarovanie vanicky s integrovanym plastovym lehatkom
- kolotoce nad postielku a velmi hulakave/blikave hracky (skodi to tak malinkym detom, zbytocne su prestimulovane)

Dalsia skupina su veci, kt podla mna nie su nevyhnutne, ale ulahcia ti v urcitom smere zivot 🤷🏼‍♀️
- prebalovaci pult (nemusis sa zohybat napr na postel a nebudu ta bolet krize, ja som tam deti aj prebalovala aj obliekala po kupani…)
- kos na plienky (nam extremne smrdeli smeti ked uz deti nepili iba mlieko a tym, ze mame obyvacku spojenu s kuchynou, tak sme ho kupili)
- elektricka odsavacka (pre mna bola nevyhnutnost (ale niekomu staci aj manualna alebo nevyuzije vobec), lebo dieta spalo a mne v noci islo zozdrapit prsia)
- satka/nosic (idealne si od niekoho pozicat a vyskusat ci sa tam dietatku paci, moja prva to ako tak tolerovala a druhe dieta uplne odmietalo ale vie to byt super pomocka)

Zakladna rada, kupuj veci kt netreba navliekat cez hlavu. Zavinovacie body (napr hmko ma fajn), pyzamka idealne na zips (obe deti az kym neprestaly nosit mlienky mali overalove z Lindexu). Pocty uvidis podla babatka, ak ti bude vracat potrebujes viac kusov.
Paperova perinka, tiez rada od fyzio. Dietatu sa v nej uvolnia lopatkove svaly a rucicku mu “tlaci” k sebe.
Ak mas obmedzeny rozpocet, tak radsej kup kvalitnejsi kocik z druhej ruky ako lacny novy, kt bude tazky a za chvilu ti zacne vrzgat a bude sa s nim zle manipulovat.

littleone
9. apr 2025

@patka06 môžem sa opýtať čo namiesto nožničiek na nechty si používala?

littleone
9. apr 2025

@adeladulova prečo netreba odsávačku soplov??

patka06
9. apr 2025

@littleone Používala som bežné manikúrové nožničky, čo sme mali doma
Odsávačku soplíkov sme tiež nevyužili ani raz, hoci sme ju doma mali

saxana000
10. apr 2025

Pri prvej som chcela vsetko nove krasne po 8 rokoch pri druhej som vsetko vyriesila na bazari za 1/5 cenu a este nasledne za zlomok aj predala.. kocik postielka koliska prebalovacia podlozka oblecenie zavinovacky monitor dychu nosic lehatko hrazda odsavacka ohrievac hracky stokicka na krmenie autosedacka ozaj vsetko bolo z druhej ruky okrem dudlov a flasiek. Niektore veci aj z darovacich skupin.vsetko tip top stav pouzivane minimalne. detskeho tovaru je take kvantum a na tak kratky cas ze su ludia najstastnejsi ked sa toho cim skor zbavia...