icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

sussanah
11. mar 2011

@mooncaa ty 2 vrstvy mas odzkousene, ze jsou malo, jo? A ten cesky flis saje dobre? Ja prave uvazuju, ze jak budu objednavat, tak budu brat prave oboustr. frote, ten cesky flis a aksamit a budu delat 3vrstve vkladacky, pripadne 3vrstve prsni vlozky 🙂

baarca
11. mar 2011

@maly_prcek
@zojec
@katka82 Díky za tipy. No, asi to nakonec opravdu udělám tak, že dám dvě vrstvy a z každé strany na líc jinou, takže se ozkouší v praxi, které zůstane měkčí. Jinak mám ten český flís, takže s ním ještě asi moc praktických zkušeností není.
Mates dneska spí poprvé v pyžamu z Wendy autíček, tak snad ráno ulovím nějakou fotku 🙂

sussanah
11. mar 2011

holky, pujde z francouzkeho bmb frote usit pruzne vv na snapku? Pruzit to bude zase na sirku, ze? Odle gramaze to vypada podobne jako bmb oboustranne frote, savosti by se to melo vyrovnat, ne? A aksamit jen na vkladacky, predpokladam, ze nepruzi, ze? A nevite, jestli by mi na sijem dali jen 0.5m? Diky 🙂

sussanah
11. mar 2011

Jo a jeste kolik prosim odhadem lastinu ( a jake sire) na jednu plinku a kolik zhruba pocitat lemovaci gumicky na svrchnaky novorozenecke velikosti? Asi hloupe dotazy, ale rikam si, ze se zeptam zkusenejsich 😉

marcelkad
11. mar 2011

@sussanah na sijem dávaj i po 1/2m, ale myslím že připočítávají 10kč na stříhání.
Lastin
kojíruji ze sijemdetem
Můžu poprosit, kolik tak budu potřebovat na jednu plenku? Budu dávat kolem nožiček a na zadeček. Jako šířku doporučujete?
Děkuji
Hana k.

Dobry den,
na jednu plenku Vam bude bezpecne stacit 50cm (spotreba je spis 40, ale aspon budete mit na cem zkouset 🙂 ) Sirka zalezi spis na Vas, pokud nemate trikroky cikcak na prisivani, asi bych doporucila tu sirsi, aby zbylo co nejvic "volne" gumicky, ktera bude pruzit. Pokud trikroky cikcak mate, je to asi jedno, gumicka je meka a prekazet nebude.

Terka

sussanah
11. mar 2011

@marcelkad diky, nojo, procetla jsem diskuze dole u latek, ale u lastinu me to nenapadlo, ze by to tam mohlo byt napsane 😅

veselazu
11. mar 2011

@maly_prcek díky za radu 😉
@zfidorka téda to je supr plenková sestava 😵 to se to musí látkovat jedna radost 🙂

mooncaa
11. mar 2011

@sussanah Možná na léto ty 2 vrstvy na prsní vložky budou dobré, že to nebude tak vidět, ale to já teď neřeším. Teď mi zase mléko začalo docela unikat, tak mi možná nebudou stačit ani ty 3 vrstvy (víc ale dávat už nebudu). Každopádně to saje velmi dobře, mám stejnou vložku do podprsenky ušitou z obyčejného froté ručníku - taky 2 vrstvy, ale přijde mi na omak tlustší a když jsem obě vyprala a odstředila, tak ta bambusová byla výrazně těžší.
Myslím, že to je dobrá kombinace oboustrané froté, český fleese a aksamit. Já když jsem objednávala, tak to oboustrané froté nebylo. Takže až příště. Jen teda ten bambusouvý fleese po vyprání se zešikmil, takže rozhodně vyprat před stříháním - radši všechno vyprat. A je ho větší šířka než toho ostatního.
K tomu francouzkému froté psali, že na něm snapka moc asi nedrží, ta snad jen pořádně na tom oboustraném froté. Jak český flese, tak aksamit pruží. Dokonce mám pocit, že aksamit má tendenci se vytahovat, takže ho stačí decentně ustřihnout míň, ale to poznáš, nejdřív ustřihni na jednu vlkádačku a pak podle zkušeností se sešitím uprav střih. A ustřihnou i jen 0,5 metru, ale nejde to zadat přímo do objednávky, tak nacvakej 1m a do poznámky upřesni. Psali, že při délce menší než 1m připočítávají asi 10 Kč za ustřižení.
Lastin jsem brala 0,5 m na jednu plínku a měla jsem ho vzít víc. Nakonec jsem na látku narvala na šířku o jednu plenku víc (upravila jsem střih), tak z objednaného toho asi ušiji víc. A navíc najednou zjišťuji, že se bude hodit na spoustu dalších věcí než jen plínky. To samé se suchým zipem.

Budu muset ušít asi slintáky na manduku, dítko mi ožižlává popruhy. Není v nich nějaký fígl? Doufám, že bude stačit obdelník na suché zipy, jen vymyslet kolik vrstev bambusu a kterého.

mooncaa
11. mar 2011

@katka82 Tak až se bude chýlit role žirafek ke konci, tak si nechám asi 1/2 m ustříhnout a schovat.

zfidorka
12. mar 2011

@veselazu to ano 🙂 len nejako nemam pocit ze to je uz konecny stav 😉

katka82
12. mar 2011

@sussanah to francouzké froté asi na snapku moc nepůjde bych řekla 😖 jestli chceš tak ti pošlu kousíček abys ho viděla 😉 já si též myslela že to bude hodně podobné klasickému froté,ale je to spíš jako jednolíc 😒 myslím že na tom snapka moc držet nebude 😉
@baarca jéé těšíme se na fotečku 😵
@mooncaa jj ustříhnu a schovám 😉 ale mam toho téměř 20metrů takže je toho fakt dost 😉 😀

baarca
12. mar 2011

Tak tady jen můj modelák v autíčkách od Katky 🙂 To, jak koukám z okna je na auta, takže autíčkové pyžámko se hodí. I když jen škoda, že nemají něco s vlakama, ty jsou o hoooodně oblíběnější 😀

baarca
12. mar 2011

Ještě bych měla dotaz - jak všíváte lem u krku u triček? Nejdříve sešijete z lemu kruh a pak ho všijete naráz do hotového výstřihu nebo necháte poslední šev u výstřihu nesešitý a našijete nesešitý lem a pak teprve sešijete? V Ottobre mají u různých triček oba tyhle postupy. Já jsem to teďka u toho pyžama všívala už spojené a líbí se mi, že to má pěkně začištěný ten šev, ale samozřejmě má člověk menší kontrolu při natahování lemu a tak. Ale zase, kdybych to sešívala už s přišitým lemem, tak nevím, jak pak nějak pěkně začistit ten šev na lemu. A ještě související dotaz - našívat lem rovnou naráz obě strany nebo přišít nejdříve jednu, pak teprve přeložit a pak přišít druhou? Opět jsem narazila na oba postupy, tak co se vám víc osvědčilo.

terezita
12. mar 2011

@baarca moc hezky!
ja prisivam jak jsem vcera rikala nadvakrat. mam sesity predni-zadni dil, vsiju jeden okraj toho lemovaciho prouzku, zahnu a presiju jeste jednou zeshora. tu to je videt jak to pak vypada.. nemusis resit zacistovani, bo je pak vse schovane pod tim prouzkem..

marcelkad
12. mar 2011

@baarca pyžamko moc pěkný.
K těm lemům. Já si vytvořila vlastní postup, mně amatérovi 100%vyhovující a myslím, že ve výsledku docela efektní.

ustřihnu si látku na lem (finerib)- lem má být 4cm široký, takže ustřihnu 8cm široký pruh (délka klidně 1,5m) a přeložím na polovinu. Já přišívám nejdřív na normál stroji a pak až na čisto na overlocku.
Začátek lemu přišpendlím tam, kde je ramenní šev. První 3-4cm lemu nechám volné a začínám přišívat k výstřihu až po těch 3cm. Šiju, natahuju (ale nenatahuju zase příliš, míň než gumičku (lastin) na plence) Skončím našívání zhruba zas 3-4cm od konce. V ruce mi zůstal lem delší než je potřeba. Natáhnu trochu lem, zjistím, kolik ho potřebuji, abych ty 2 konce lemu spojila a ještě měla tak 0,5cm vůli a zbytek odstřihnu. Pak konce lemu rozložím, sešiju po rubové straně k sobě, přeložím zpátky na polovinu (ten vnitřní šev si tam pěkne složím, aby netlačil) a na stroji došiju k výstřihu.

Pak overlockem přišiju už načisto. Dělám to tak, protože když to hned nevyjde a musím opravovat, je to po stroji mnohem lepší párání než po overlocku. Pak ještě můžeš ten šev, co tam vzikne mezi lemem a výtřihem přišít k triku na normál stroji.
Co já už jsem toho vyzkoušela. Švadlena mi ukázala, že si ten lem hned spojí a na čisto přišívá. Ale já to bud měla krátké, nebo dlouhé a pak to vypadalo vytahaně. prostě jsem to nikdy netrefila a tohle se mi osvědčilo.

sussanah
12. mar 2011

@katka82 pokud je to jen otazka snapky, tak to bych nejak poresila, ale pruzit to pruzi jako to oboustranne frote?

caramilla
12. mar 2011

Zdravím všechny švadlenky,
své chatovací období jsem si odbyla na VŠ, ale teda musím říct, že tahle diskuse o šití mě dostala🙂 Takové šikulky jste tu!

Upravila jsem dnes svůj střih na EKOZAHRADĚ. Je zmenšený a zúžený do podoby, která se mi zdá už dobrá. Tak se můžete zkusit podívat, jak se Vám střih bude zdát a uvítám jakékoliv komentáře a návrhy na změny. Protože od zkušených švadlenek jsou to podněty fakt nejlepší. A jelikož střih zveřejňuji pro začínající maminky, tak bych jim chtěla nabídnout něco, co je opravdu dobré 😎

Jinak mě se na vkládačky moc osvědčila trojkombinace aksamit - bambusovokonopný flíz - oboustranné froté. Saje jako ďas!🙂 Ale docela příjemné je i oboustranné bambusové froté sešité chlupem dovnitř. To saje taky jako ďas.

katka82
13. mar 2011

@baarca jůůů krááásné pyžámko 😵 😵
@marcelkad tak koukám že ten lem našívámě úplně stejně 😉 😀 😀
@sussanah tak jsem se teď na něj znova koukla a nepruží skoro vůbec 😒 no fakt jak ten jednolíc a navíc není ani o moc silnější 😒 😉

lilly2711
13. mar 2011

Marcelkad a ked sijes uplety na beznom stroji, nepare sa ti to? Myslim nepraska nit, ked je to elasticky material, alebo uplet??? Ja sa bojim zosivania na beznom stroji, lebo stale cakam, ze to cele popraska a urobia sa mi dierky.... A ostatne...............ako zosivate??? Na beznom stroji???????? normalnym stehom??? Ci mate nejake elasticke stehy??? Ja nemam, len klasick rovne stehy.
baarca krasne pyzamko 🙂 🙂 🙂

Zienky poznate este nejake stranky, kde sa daju objednat nejake uplety??? Paci sa mi ten Moraviatex , je nieco aj na SK ??? Okrem Detivbavlnke ???
Chcela by som si kupit väcsie mnozstvo latok, ked uz idem na SK... 😎

quaxi
13. mar 2011

@lilly2711 rovny steh na elastickom materiali praska, to mas spravnu predstavu. Nemas aspon cikcak? Ten nepraska a dost nahusto sa da pouzit aj proti paraniu okrajov.
Obchodov s latkami je malo, mozes este pozret kremik.sk ale tam je tiez nic moc vyber

sussanah
13. mar 2011

@katka82 hmm, tak to teda bude to oboustranne frote no na ty vv. diky

maly_prcek
13. mar 2011

Holky, nemáte prosím doma někdo nějaké nepotřebné Hilco oranž. autíčka, stačilo by mi třeba 30cm pruh, chtěla jsem to na olemování, ale na šijem už nejsou... 😒
Jsem zase něco prokaučovala... ☹

maly_prcek
13. mar 2011

@sussanah Já mám tu starou verzi a ta se teda ztenčila... Ale ne nějak extra moc, i když poznat to jde...

sussanah
13. mar 2011

@mooncaa nejak jsem si predtim nevsimla tveho prispevku, diky za popis 🙂

@maly_prcek stravou verzi oboust. frote a ta nova je tenci? Nejak jsem to nepochopila 😅

maly_prcek
13. mar 2011

@sussanah Néé, silný flís... ALe možná už hrabe mě a odpovídala jsem na něco blbě, přiznávám, že dnes už toho mám dost 🙂

sussanah
13. mar 2011

@maly_prcek tezka nedele, jo? Posledne kdyz jsem byla takhle zmatena ja, tak z toho byla dvojka 😉

lilly2711
13. mar 2011

quaxi dik, mam cikcak aj overlovku, ale najradsej sijem na normal stroji, mam 11 rocny od Pffaf-u a nedala by som ho za nic na svete. Overlovku mam Singer, ale je naladova ako stara baba. 😠 . Ani za svet neviem nastavit, aby sila pekne, stale cosi taha....

A pridavam nas najnovsi prirastok- Matovu teplakovu supravu.

maly_prcek
13. mar 2011

@sussanah Tak kdyby to bylo dycky tímto, tak už máme doma školku 😀

monr
13. mar 2011

zas toľko nádhery 🙂

@lilly2711 a čo tak pozrieť tu: http://basteln-de.buttinette.com/shop/rubrik-DE... neviem či tam je aj to, čo hľadáš, ale keď dojdeš, tak by si si mohla objednať.

ináč čo som písala o tých balíkoch látok, tie zvyšky, tak kočka, čo to objednala žiaľ musela zrušiť objednávku a to som sa tak tešila. ☹

zojec
13. mar 2011

@lilly2711 krasne 🙂