icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

mehlo
15. júl 2010

@kaktusik007 čau dík, tohle mám. Možná když bych se do toho návodu pořádně začetla a taky u toho přemýšlela!!! tak by to možná šlo

utaninka
15. júl 2010

@mehlo no na tú nosnú časť (telo mei tai), som použila obyčajný kanafas, nie ten pružný, je to taká tenšia lehátkovina. Som sa zas bála, že lehátkovina bude príliš akoby nepoddajná. Moja Myšička má skoro 9 kilo a je to v poho. Myslím, že ti Peťo už teraz po roku nebude tak prudko priberať (staršia mala v 4 rokoch furt 13 kilo 🙂

mehlo
15. júl 2010

@utaninka čau no on už moc nepřibírá. Já myslela, že bych nosila max. do 15 kg tak aby to vydrželo. On už celkem capká hodně, ale přece jenom ještě musím občas poponýst. Myslíš, že by na tělo stačila ta pevná látka, ze které je šátek? Mám medley tkaný. Já jsem se totiž rozhodla, že zlikviduju šátek a ušiju z něho právě to mei tai- to vázání už mě nebaví.

kaktusik007
15. júl 2010

@mehlo ja by som do tela predsa len dala nieco pevnejsie.... ci uz tu lehatkovinu, alebo nejaku tazsiu dekoracnu latku.... pripadne riflovinu.... proste cosi take... vsak toho nepotrebujes kopec, pol metra mas nabohato dost.... 😉

mehlo
15. júl 2010

@kaktusik007 díky za radu taky jsem se k tomu přikláněla. Asi koupím tu lehátkovinu. Myslím, že tam bylo psáno 75 cm i když nad tím ted tak přemýšlím, tak to je asi moc. Vždyt Petula má 80 cm. No nic jdu spát, ted jsem došila jednu plínku na zakázku a zítra mě čeká další. čau

utaninka
16. júl 2010

suhlasim s kaktusik

nika
16. júl 2010

babulenky help, jaké se dávají jehly do overlocku? mám půjčený a stala se nehoda, nemám návod? jsou to normální co do stroje???? ale řeknu vám, parádní šití, jak jsem bez něj mohla být 😀

animal
16. júl 2010

&nika overlock sice nemám, ale vzhledem k tomu, že se používá na pleteniny, tak bych volila strech jehly - mají kulatou špičku

ivuska.h
16. júl 2010

@nika Jo, normální jako do stroje, ale na pleteninu určitě ty kulaté, jak píše Animal.

animal
16. júl 2010

@ivuska.h prosím tě chtěla bych někdy vyzkoušet manželovi ušít triko z tenkého merino úpletu na běžné nošení, on se hodně potí - hold chlap 🙂 zvládnu to i bez overlocku?? A kterým směrem to pruží. Nevím kolik bych toho měla totiž vzít.

nika
16. júl 2010

holky díky, koukala jsem byla tam dvojtá jehla, no jsem tele, nic s tím neudělám, a donesu to raději v po odpoledne k pánovi co seřizuje a prodává stoje i overloky, přeci jen není můj, tak ho za půjčení nechám alespoň vyčistit a seřídit, když už se stalo.

ivuska.h
16. júl 2010

@animal Ten tenký (bez lycry) pruží jen do šířky, do délky jen malinko. Bez overlocku by to mohlo jít, když použiješ cikcak (entl) nebo zkus rovný steh dvoujehlou. Určitě to ale prvně vyzkoušej na odstřižku. Steh dělaný dvoujehlou je taky pružný, ale ne tolik, jako cikcak.

ivuska.h
16. júl 2010

@nika Dvoujehly se v galanterce taky dají koupit... Ale teda zajímavé, já co jsem měla v ruce overlocky, tak měly vždycky dvě extra jehly.

ivuska.h
16. júl 2010

@animal Ještě doplním -- vlastně všechny úplety pruží hlavně po šířce, když si uvědomíš, jak se plete na jehlicích, tak taky pruží jakoby ve směru jehlice a ne od jehlice dolů.

utaninka
16. júl 2010

@nika no napríklad ten môj overlock má tiež dve osobitné ihly a v návode je výstraha, že do neho nesmiem dávať klasické ihly...tak dávam len špeci singer overlock. 😒

mmmk
16. júl 2010

Jdu zas s originalnim dotazem, a sice - je nutne k narazeni plastovych druku mit ty specialni kleste na to urcene? Neda se to osefovat jinak? Nechce se mi dat za druk 0,03€ a za kleste 30€ 😅

ivuska.h
16. júl 2010

@mmmk Nedá, bohužel... Na jednom americkém webu jsem viděla návod, jak udělat patentkovací lis z lisu na vrtačku, ale na to musíš mít ty správné nástavce, které jsou taky celkem drahé... Tak leda využít "snap service", pokud teda nějaká taková maminka u vás je. Terka má seznam na webu.

ivuska.h
16. júl 2010

@mmmk A teď koukám na tu cenu kleští, Terka na sijemdetem.cz je má za 520 Kč.

mmmk
16. júl 2010

@ivuska.h To jo, ale ja treba myslela, jestli neni v CR nejaka sada plastovych patentku s takovym tim "mini-narazitkem," jak to byva u kovovych. Nebo myslis, ze by slo pouzit kovove jako jsou treba na bodycka?

ivuska.h
16. júl 2010

@mmmk jo, vím co myslíš, ale takhle by to s těma plastovýma vůbec nešlo, mají dlouhý ten čudlík, co se musí rozmáčknout a kdybys do toho praštila tak by se to ulomilo. Chce to prostě souvislý tlak a ne ránu.

Ty ty patentky chceš na plínky? Myslím, že kovové by taky šly, ale nevím, jak pevně by to drželo zapnuté a jak se s tím bude manipulovat. A taky jestli to vůbec jde narazit na víc vrstev látky, což je u plínky potřeba. A jestli tomu nevadí intenzivní praní.

mmmk
16. júl 2010

@ivuska.h Ivi, ja hodlam vytvorit PULky, neco jako Haipy. Proste jen jedna vrstva a fleecove olemovani. Tam by ty kovovy bodyckovy sly, ne? 😕

kloti
16. júl 2010

ivuska.h, mmmk 🙂 akurát som došila plienočku (vnútro froté, vrch flis) a skúšala som na ňu pripevniť kovové patentky - také, aké sú napr. na bodynkách. Išlo to pekne - nevadili dve vrstvy látky. Drží to super, odopína i zapína sa to bez problémov. No uvidíme, čo s tým urobí časté používanie a pranie 🙂 Dám vedieť 😉

kloti
16. júl 2010

mmmk, len či to časté odopínanie a zapínanie zvládne látka..... Aj na bodynkách sú patentky prerazené cez dve vrstvy látky 😒 hmmm...treba vyskúšať 😉

mmmk
16. júl 2010

@kloti Takze myslis, ze jsou ty plastove patentky lepsi na ty PUL jednovrstve? 😕

mehlo
17. júl 2010

@mmmk čau já bych tam ty kovové nedávala, myslím, že budou brzo rezavé a taky z důvodu, že mi tam nacvaknout nejdou. koupila jsem jedno balení a musela ho vyhodit, protože jsem nebyla schopná ty patentky přibít- spíš svoje prsty

ivuska.h
17. júl 2010

@mmmk No nevím, ony mají ty zoubky dost krátké... Raději prvně vyzkoušej na kouscích látky.

@mmmk Já PUL vždy podkládám ještě jednou vrstvou, jedna vsrtva nestačí, toť má dlouhodobá zkušenost 😉

kloti
17. júl 2010

mmmk, podľa mňa, ak by si PUL podložila ešte jednou vrstvou - v miestach, kde kovové patentky budú (ako píše ivuska), tak ich tam môžeš kľudne dať. Mehlo, mne sa kovové patentky celkom dobre "nabíjali" 😉
No, každopádne, je treba to vyskúšať...veď, každý sa učí na vlastných chybách...ojojóooj, koľká to múdrosť 😀

mmmk
17. júl 2010

@mehlo Mne prave nabijeni tech kovovych problem nedela. Spis musis mit spravnou velikost k danemu materialu. Na fleecaky jsem davala bundove kovove a v pohode.

@ivuska.h @kloti Cim podkladate PULky? Ja mam prave ty HD a to je jedna vrstva a jsou perfektni. Kdezto treba Kikko Bebe jsou dvouvrsve a hned provlhle 😒

ivuska.h
17. júl 2010

@mmmk V celé ploše je nepodkládám, jen tam, kde jsou patentky.

mmmk
17. júl 2010

@ivuska.h A jo takhle, ted uz je mi to jasne. Mi to asi hur mysli 😀