icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

ivuska.h
24. mar 2011

@duzame Tak to udělej celé z toho zatkávaného merino rouna, to je na léto na pocení ideální.

duzame
24. mar 2011

@ivuska.h to je nápad!!!!!! Dííky 😉

ivuska.h
24. mar 2011

@duzame Jen pozor na něj při praní, je potřeba opravdu velmi jemně, jinak se to hodně sráží.

caramilla
24. mar 2011

@terezita Je, tak je krasna!🙂

S tim suedecloth - ja jsem taky ted koukala, jak blazen, ze se krabati. Ale podle me to neni pulem, ale tim suedecloth. Kdyz siju AIO s aksamitem nebo flizem, tak je uplne sumak, co je dole a co nahore, ale u suedecloth ne. Jsem vsechno zvykla sit s PUL navrch, ale mas pravdu, ze SD musi byt navrch, jinak dela neplechu. Ale rekla bych, ze to je prave divna vlastnost toho SD a ne PUL. Ale vysvetleni nemam absolutne zadny🙂)) (Ze by diferencialni podavani u overlocku melo problem, kdyz sijes dole pevnou latku a nahore pruznou?)

zojec
25. mar 2011

@caramilla
@ivuska.h vy ste take sicky plienok :D mam pul navrchu bavlneny, vnutornu vrstvu suedecloth, ako mam usit gumicku, aby nenaberala ta bavlna vlhkost? alebo pri suedeclothe nebude? zatial som sila plienky podla http://ekozahrada.blog.cz/1101/tipy-a-triky-zpu..., gumicka v tuneliku 🙂 dakujem za rady 😉

jonki
25. mar 2011

@behulka, @monikajan vdaka za tipi na vlniaky....nakoniec som obkreslila BG Flip a usila zo zrazeneho merinopulovra...a funguju....vydrzali 9 a pol hodinovy spanok...navhli dokonca menej ako disany. Sice to chce vylepsit gumicky....ale su celkom v poho

ivuska.h
25. mar 2011

@zojec Suedecloth ti vlhkost nepotáhne, není nasákavý, stejně jako třeba miroflís. Tento problém je jen se savými materiály. Ale pokud je plenka z PULu na bavlně (bavlna laminovaná PULem), tak to bohužel nikdy nebude úplně spolehlivá plenka, bavlněný PUL není na plenky vhodný.

zojec
25. mar 2011

@ivuska.h dakujem za odpoved 🙂 mam len dva stvorce take.. usijem a uvidim.. :D na cesty radsej nezalozim 😉

behulka
25. mar 2011

@zojec mala som v ruke Bambinomio vrchne nohavicky - tie mali Pul na bavlne, ale kridelka bol Pul na pes.
Najlepsie podla mna bude fungovat cik-cakom prisit gumku na suedecloth, tak, aby trochu trcal von. A neobsivat do tunelika.
Tip 1 - http://ekozahrada.blog.cz/1101/tipy-a-triky-zpu...

zojec
25. mar 2011

@behulka dakujem pekne.. skusim teda tak.. sijem ich pre kamosku, tak by som bola nerada, kebyze jej to zacne prepustat .. ☹

quaxi
25. mar 2011

@duzame neviem aky kocik mas, ale podla mna vacsina kocikov nepotrebuje vlozku co by bola este aj vycpana, lebo su polstrovane dost aj samy o sebe a v lete prave to zaborenie do makkeho este prospieva dalsiemu poteniu. S vlnou na leto mam zle skusenosti, prilis hreje, ja sa v tom potim 2x viac nez v bavlne a citim sa o dost menej prijemne, akonahle je nad 15C tak vlnu vobec nemozem pouzivat, ani tu najtensiu. Skor by som odporucala nejake lahke lanove platno, to posobi chladivo, ale zase menej saje. Frote by tiez mohlo byt, lebo dobre nasaje pot, ale zase ked je mokre, je dost draplave a neprijemne. Este je v lete prijemne konope - konopna teplakovina hladkou stranou navrch by aj dost sala pot, aj by nebola draplava... A zaujimalo by ma ako sa sprava v lete bambus, to som este neskusala, nemate niekto skusenosti?

duzame
25. mar 2011

@quaxi Mám Casualplay S4. Díky za info, musím to ještě zvážit. Nejdřív se mi líbil Ivušky nápad, ale zase zjišťuji, že potřebuji něco, co se snadno vypere. Zatím myslím navrch bavlnu a dospod něco, co hlavně dýchá.....

caramilla
25. mar 2011

@zojec Bohužel musím souhlasit s Ivou v tom bavlněném PUL. Mám z něj dvě plenky a po měsíci, dvou protékají ve švech a to že dost. Jedna je tkaná bavlna a střih s křidélkama, ta už je v hromadě na vyhození, druhá je bavlněný úplet střih bez křidýlek a ta když se hodně vycpe, tak použít jde. Obě mají uvnitř flíz. Pro flízové je docela dobrá ta kanýrová gumička a nebo tip 3 - našít lastin na švový přídavek. Prošívání kolem nožiček po lícu nedoporučuju u žádného PUL. Já tak pár plenek mám a jsou OK, jen při opravdu velké povodni (typu přes celou noc) to provlhá. Ale přijde mi to zbytečeně rizikové a nelíbí se mi to. U flízu není vůbec problém to neprošít, protože i když se flíz vytáčí pak ven, tak to vlhkost netáhne (to je problém u aksamitu).
Příště objednávat jen polyesterový úplet, taky jsem se už poučila a ty kouzelné bavlněné vzory neberu - a furt nechápu - proč se furt vyrábí nové a nové? Nevíte někdo? Prý na vložky jsou ty balvněné super (?)
Mám tu 2 čtverce bavlněného PUL a jen tak je oprašuju, protože to mi přijde škoda šít🙂ú Možná svrchnáky, ty se tak neperou, tak třeba by vydržely, ale ty my nepoužíváme☹

zojec
25. mar 2011

@caramilla dakujem krasne aj tebe 😉 no takze uz bavlneny pul nekupim ... 😉

ivuska.h
25. mar 2011

@quaxi No on ten beránek v kočárku/sedačce právě zajistí absorbci potu, přitom mokrý nestudí, nezasmrádá, dítě se na to "nelepí" a cirkuluje v té vrstvě vzduch. Já jsem měla beránkovou vložku v Ondrově autosedačce celé léto a bylo to výborné. Prostě je něco jiného si vlnu oblíct a jen na ní sedět/ležet.

ivuska.h
25. mar 2011

@caramilla Co vím z americké diskuze, tak z toho ženské šijí bryndáčky, potahy na cokoliv, co se nemá zašpinit a namočit, přebalovací podložky... Na vložky by to určitě taky šlo, ale já je mám ráda trochu pružné, o což člověk tkanou bavlnou přijde.

caramilla
25. mar 2011

@ivuska.h Díky za info. Stejně mi to přijde takové nepraktické - protože ten bavlněný PUL přeci z lícové strany vlhkost nasává, takže bryndáček je taky mokrý a přebalovák taky. Nebo dávají PUL z rubu a navrch našijí třeba bavlnu (takhle jsem si šila brindáček já - PUL zespoda a bavlna na vrch. Teď ale stejně používám jen froté brindáčky s rukávkama, co mám schované 16 let po ségře a jsou možná ještě po mě🙂

zojec
25. mar 2011

@ivuska.h
@caramilla mna teraz napadlo, ze ja mam doma chranic na madrac z bavlneneho frote potiahnuty zo spodu PULom 😉 a su v predaji aj bambusove 😉 http://eskrina.sk/264-bambusove-chranice, sluzi perfektne.. 😉

ivuska.h
25. mar 2011

@caramilla Ne, prostě normálně jen olemují ten PUL, líc je ten potisk a z rubu (strana k dítěti) je to lesklé... Prostě přes to pak neprosákne nic na oblečení, třeba na takové ty bryndáky s rukávama by to bylo určitě dobré. Nebo třeba nepromokavý potah na nějaké dětské křesílko, pro bezplenkové děti si to dovedu představit, nebo třeba i nějaká taška na kočárek atd.

tinkerbell
26. mar 2011

ahojte, neskusala niektora z vas usit satku na nosenie deti? ak ano, aka latka je na to najvhodnejsia?

caramilla
26. mar 2011

@ivuska.h No, je pravda, ž je to ideální látka pro chvíle, kdy chce mít člověk na dotyk pro miminko bavlnu (a ne umělinu), ale chce zároveň nepropustnost. Asi to využití v tomto ohledu má🙂
Na bryndáček s rukávkama mi to ale přijde dost takové tuhé, ale asi je kus od kusu, ty polyesterové jsou měkčí🙂

lilly2711
26. mar 2011

Ahojte, ja dnes šijem ako ďábel 🙂 , neskôr pridám foto. Ale chcela som sa vás opýtať, či neviete poradiť ako sa nabíjajú také väčšie kovové gombíky. Bývavajú na vetrovkách a pod. Mám nejaké doma, ale neviem ako ich nacapať na oblečko.

maly_prcek
27. mar 2011

@tinkerbell To bych nedělala, pokud chceš fakt nosit... Kor u takhle těžkého dítěte... Pokud si chceš šátak jen vyzkoušet, jestli jo nebo ne, tak si ho tadši pujč... Šátek nebo pokud se bojíš vázání, tak nosítko...
Co tak nosím a zkoušela jsem vícero šátků a to především kvalitních značek, tak je to obrovský rozdíl. Pokud máš blbý šátek, za chvíli řeže a řekneš si, jak je to nošení blbé a nepohodlné. Pokud už nosíš a vyhovuje vám to, tak fakt zainvestuj do kvalitního šátku, třeba z bazárku (hodně je na noseni.cézet, třeba Didymos, Storch, to jsou super šátky) a už vybírej nějaké silnější na těžší dítko...
Nebo pokud chceš šít, tak zkus Mei-tai nebo nějaké podobné nosítko, to má fakt podle mě větší smysl, kor u dítka nad 6m.

terezita
28. mar 2011

@lilly2711 nevim, jake presne mas, ony jsou ruzne druhy, ale vetsinou k tomu potrebujes mit jeste takove udelatko, ktere se s tim prodava.. jukni tu na ty obrazky, tam to je videt..
http://www.galanterie-online.cz/obrazky/nahledy...
http://www.galanterie-online.cz/obrazky/nahledy...

katka82
28. mar 2011

Ahojky jdu se pochlubit dnešním dílkem 😉 boxerky a tričko 🙂 oboje střih Ottobre

terezita
28. mar 2011

@katka82 juu, ty jsou prdacky! 😵 a jak modelovi slusi!!

katka82
28. mar 2011

@terezita Terinko děkuju 😵 😉

zojec
29. mar 2011

@katka82 nadherne 😉 boxerky su super 😉 aj tricko samozrejme..

terezita
29. mar 2011

tak se jdu chlubit mym kapsovkovym cislem 2..
tusit, ze je to siti plinek tak jednoduche, tak jsem mohla usetrit majland.. no usetrit.. bych se asi zase rozjela v siti a vyslo by to skoro na stejno.. 😅 😀

animal
29. mar 2011

@terezita no vidíš, že to není těžké, za chvíli budeš profík 🙂 žirafky krásné 😉