Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@season dakujem, aplikacie nasivam prakticky zo vsetkeho materialu, tieto kontretne su z bavlneneho upletu (stary natelnik) prisivam cik cakom, a dala som na rady @terezita, a pred prisitim ich priliepam obojstrannou lepiacou paskou 😉 super sa to potom nasiva. ak nasivam na uplet, tak ich podlozim zo spodu tenkym vlizelinom, aby sa to nenatahovalo.. visacky som objednala tu: http://www.higa.sk/
@zfidorka ak budes objednavat softshel, napiiiis 😉
Ahojte, chcela by som sa s vami poradit. Malemu chcem usit vkladacky na noc do AIO kapsovych plienok. Rozmyslala som nad bambusovo-konopnym flisom . Mate s tym niekto skusenost? Kolko by som asi potrebovala vrstiev( 3 vrstvovu vkladacku z mikrovlakna uz "precura").? dakujem
@lumarque Taky jsem pro míň vrstev kvůli schnutí... Já mám do kapsovek bamb. aksamit-flís-aksamit, aby to co nejmíň hrublo a líp se rozložila vlhkost, rozměr 60x12cm. Taky skládám předek na kluka, jak behulka... Na noc bych možná dala aksamit-flís-flís, tam je přeci jen potřeba víc sát... 😉
@lumarque ja som mojmu extra cikaciemu dietatu sila 4 vrstvy najhrubsieho bambusoveho flisu, vlozky asi 12x75cm, davala som ich prelozene na tretiny, este k tomu potreboval jednu dalsiu mensiu vlozku. Tiez sa mi osvedcilo konope v kombinacii s mikrovlaknom - 4vrstvova vkladacka, vnutri 2 vrstvy mikrovlakna a obal z konope. Ked vela cika, tak menej ako 3 vrstvy nebudu stacit (jedine ze by si davala tie vlozky vzdy po dvoch). 3 vrstvy su take optimum, aj to este vyschne, aj to uz dost saje, 4 uz schnu dlhsie, ale u nas vzdy do 24h vyschli. Viac ako 5 vrstiev by som neriskovala, to moze plesniviet, potom radsej dve tensie vlozky. Alebo ak mas problem so susenim, tak si mozes usit nejaky obdlznik (napr 30x70cm) z 1-2 vrstiev a ten poskladat dnu.
@behulka
@maly_prcek
@quaxi Dakejem
Babule... ja som totálny, ale fakt totálny začiatočníkaj čo sa týka látkovania aj šitia.... a chcela by som tipy, kde zoženiem materiály na látkovanie... čakám prvé bábo a netuším, čo všetko sa mi bude hodiť... budem vďačná za každú radu a link. Ďakujeeeeeeem.... a idem spätne čítať čo ste tu vy šikulky šikovné pošili 🙂
@balazica26 pro slovensko nákup látek je www.detivbavlnke.sk 😀
@quaxi a kde nakupujes mikrovlakno?
ja idem sit pre novoska - nakupila som uz konecne aj french terry lebo mi ten aksamit stale utekal. a chcem sa spytat - na tom french terry je ta vrchna strana - ktora prichadza do kontaktu s pkoznku asi ta hladka, nie ta so sluckami, ze? ale mne sa nejako viacej paci ta sluckovana 😅 mozes to aj tak opacne sit? ak budem pouzivat snapi sponku tak mi asi aj lepsie bude drzat na tej sluckovanej strane, vsak?
@zojec dik, to som prekvapená, a po opratí nerobí tá obojstranná páska problém? A na ten uplet vliselín nazehlujes? Terezita je uz teda ina proficka. Ja uz som dost vypadla z takeho presneho sitia podla strihov, teraz len take z brucha strihy - som maniak ne presivanie sekacovych vlnenych a kasmirovych svetrov na supravky pre chlapcov. Ten najstarsi mi uz moc vyrastol, tak spodare problem, take velke svetre uz neviem zohnat 😉 tak sa tesim, ze som objavila u Moniky aj vlnenu metraz, na tu si brusim zuby a na narodky si vydupem overlock.
Babule, ten softshel som uz okukovala tiez davno, nespachame hromadnu objednavku, rozdelime si postovne?
@lumarque tie slize su super, ani patentky netreba - poskladas vzdy ako vyhovuje, raz na polky, raz na tretiny... Flis prilis nezhrubol, skor tak zlahol (akoby si ho velmi vyzehlila) a ma trochu zmolky, ale funguje stale dobre. Konopny dost stvrdol.
@diocka mikrovlakno mam zo zelandu, to som kupovala este ked sa tu nedali zohnat ziadne plienkove latky...
french terry ale aj flisy mozes pouzit lubovolnou stranou na vrch, ja som niekedy robila tak ze vlozka bola z jednej strany hladka a z druhej sluckovana/chlpata. Je to jedno, funguje rovnako, zalezi co ti je sympatickejsie.
@balazica26 Vela veci som nasla tu https://www.modrykonik.sk/fotoblog/behulka/clan...
@smejkoh ďakujem, dobrá víla 😀
@quaxi @maly_prcek dakujem za odpoved.
este sa vas chcem spytat lebo stale nad tym mudrujem kym sa rozhodnem strihat latky ze co a ako.
krpaty v sucasnosti nosi nohavickove plienky ktore som mu usila. ale neviem ci sa na novorodenca a male dietatko oplati sit klasicke nohavickove plienky pretoze z nich asi bude rychlo vyrastat. Nie su lepsie plienky na styl haipa daipa? ja som ich pouzivala pri malom od cca 4. mesiaca (kedy som zacala latkovat) az do cca roka ked sa mu uz kvoli tomu ze lozil "rozpadali" a snapka nedrzala. daju sa tie daipy pouzivat rovno aj na novorodenca?
@lumarque sliz z b - k flisu by bol dobry, ale dala by som 2x b-k flis a na vrch nieco, co menej tvrdne - fr. terry, b. frote obojstranne, b. flis (hruby alebo stredny cesky - ten asi radsej).
@diocka kamoska pouziva styl HP pastelky (s tym chobotom) od narodenia, maly ma teraz 11 mes. a stale je s nimi spokojna. Prave dnes som jej priniesla 2 dalsie, co som usila. Aj ked zacina chodit a lozi, snapka stale drzi...
Testovala som na pastelky rozne materialy:
2x b. frote obojstranne, b. frote obojstranne+fr. terry (sluckova strana navrch), b. frote obojstranne+b. frote 400g, b. frote 400g + aksamit. Velmi sa jej paci kombinacia b. frote obojstranne+fr. terry , uvidim, ako sa jej budu pozdavat dnesne plienky (3. a 4. kombinacia s b. frote 400g). Aby snapka drzala, treba nieco chlpate. No a zalezi aj na dietati, ako je zive, ked zacne chodit.
Prave rozmyslam aj nad mikrovlaknom, aj ked som nadsenec prirodnych materialov. Ale asi skusim nieco zohnat . @quaxi pamatas si este gramaz a zlozenie toho mikrovlakna z N. Zelandu? By mi to pomohlo v rozhodovani, co zobrat.
@monikajan dakujem za info - a este sa ta spytam ze ked si tieto plienky sila tak vlastne ta kombinacia materialov (akychkolvek) napr. zvonka french terry a zvnutra aksamit - ked sa ten chobot nasklada tak vlastne dieta ma pod zadockom tu vrstvu ktora je zvonka plienky - nie aksamit ale FT, ze? spavne tomu rozumiem?
@diocka Tak můžeš ušít i jednovelikostí plínky - my jeli jednovelikostní (teda kupované 🙂 ) od začátku a neměli jsme problém... Nebo se mi líbí dvojvelikostní s jedněma zmešovacíma patentkama 0-3m + 3-6m a pak ušít zase dvojvelikostní ve větším (to mi přijde i logické, protože ty věky jsou si blízké i savostí i tím jak se dítě hýbe apod.).
Jako styl pastelka se mi líbí, je to fajn nápad, dobré schnutí, ale nepřijde mi logické třeba to, že nejvíc založenou a tudíž nejsavější to máš na novorozenečka a pak kolem těch 10m to už máš hodně rozložené a savost to nemá a musíš stejně řešit vkládačku.
A taky na starší dítko se mi nelíbí ta snapka, kor jak ty plíny ztvrdnou a jdou špatně snapkovat... Několikrát nám poškrábala bříško, jak se rozepla a taky se snapková plína nedá dát jen tak svrchňáčků... Jak jsem do 7m plíny na snapku milovala, tak v 7m šly všchny pryč...
Mně se třeba líbí styl Anavy vv - na malé mimi kalhotkový sklad, na starší narovno... Nebo by se mi líbila nějaká malá dvojvelikostní Pastelka na snapku (udrží vaječinu) a později něco bambusového savého narovno nebo kalhotkovku na patentky/sucháč... Vymyslet se dá kde co 😀
Jinak taky na snapkové věci doporučuju oboustranné froté...
@monikajan zda sa mi ze 100% polyester, no to si uz fakt nie som ista. gramaz to malo dost vysoku, urcite aspon 400 ale neviem ci nie aj viac, lebo ma stvalo vysoke postovne (to zavisi od vahy).
Inac tiez mi bola umelina proti srsti, ale tieto zmeskove vlozky sa mi velmi osvedcili - 4 vrstvy, ale pritom schli rychlo, lebo vnutri bolo mikrovlakno a to je suche raz-dva.
@diocka ja mam tiez aj styl haipa daipa (z BMB frote) a pouzivam to od narodenia. Pri prvom som to tiez musela zrusit ked zacal lozit, lebo sa mu to vzdy rozgajdalo, snapka predsa len menej drzi, ale na tie prve mesiace to bol praveze velmi oblubeny typ plienok.
Napr. jednovelkostne sme na male mimi nepouzili, alebo len velmi nudzovo, lebo to proste robilo prilis mega zadok, dieta lezi dolu kopcom, obcas aj treba vacsie oblecko, a napr. to zmensovanie spravi na bruchu taku hrubu gucu a ked ma babatko lezat na brusku, mala som vzdy pocit ze ho to tlaci do bruska.
@quaxi presne to zgucenie latky na brusku pri zmensovacih plienkach sa mi velmi nepaci - aj teraz ked malemu take nieco dam tak ma tam taku hrcu. 😒
a este sa chcem ci ste sili tie haipy tiez tak ze sa ten chobot zuzoval postupne - a ze aky to ma vyznam. ci to nie je praktickejsie s rovnym chobotom 😅
@diocka mozno sa zajtra pochlapim a hodim foto tych pasteliek. Ten postupne zuzujuci chobot sa mi tak akosi postupne premenil na takmer rovny ... ked som strihala, tak akosi prirodzene mi noznice isli rovnejsie, nez mali... 😵 .
Prave som nasla foto pastelky z 2 vrstiev obojstr. frote - tie su vyborne, ale usi sa pri zapinani prilis natahuju (a tym aj zuzuju), tak som dalsiu plienku usila tak, ze 1 vrstva mala usi z fr. terry, aby to bolo pevnejsie - to je uz ok.
Co sa tyka roznych latok na pastelke, ano, tu vnutornu vrstvu ma vlastne len na ritke, vpredu ma naskladany chobot vlastne z opacnej strany. Ja som experimentovala aj kvoli tomu, aby som zistila, ake materialy su na to dobre, aby to aj salo, aj drzalo snapku, aj malo pevnejsie usi a nebolo nejake mega hrube. To s tym aksamitom bolo len tak z radosti, aksamit mam radaaaaaa 😉 . Ale kamoska sa potesila takejto kombinacii tiez.
@quaxi
@maly_prcek a ostatne babulky, z coho by ste usili stvorcove plienky? A aky rozmer sa Vam osvedcil, aby sa dak aj novosklad poskladat?(mne 75x80cm).
A z coho viacvrstevne plienky podla Vas?
Dakujem.
@monikajan viacvrstvove sa robia original z kepru, ten je celkom lacny, minule som kupovala v Rempe na monterky, nemali sice biely, ale len take klasicke monterkove farby, stal 1,50/m a sirka okolo 150-160cm. Ani sa moc nezrazil. Cez net som ho videla okolo 3-4E tusim a velky vyber farieb. Stvorcovky stoja tolko ze sa to asi fakt neoplati sit, ak ich zrovna nechces z nejakeho speci materialu, ale mozno z nejakych zbytkov flanelu by sa dalo, alebo sa mi pozdavaju aj tie "vafle" - obcas z toho byvaju uteraky a pod., latka ma taky vzor co vyzera ako malicke vafle a vazne netusim ako sa to ma volat spravne 🙂 Alebo ten keper by sa tiez dal. Ale nic z toho nebude take save ako socik stvorce a metraz klasickej plienkovej latky som v zivote nevidela. Na novosklad sa mi najviac osvedcili 70x80.
@diocka chobot musi byt uzsi nez plienka v tej casti kde su gumky okolo noh, inac by ten rovny koniec zvnutra trochu trcal za gumicku a tade by mohlo vytekat kako, ale inac na sirke ani na zuzovani nezalezi.
@monikajan na stvorcovky nieco tkane, nech to velmi nepruzi a hlavne nech sa to na koncoch nekruti a naviac nech to nie je velmi hrube - vsetky plienkove latky su uplety, ci nie ?
Velkost pre novorodeniatko max. 70x70, no coskoro z toho vyrastie. ALebo 75x80, no v tom nasi dva mesiace dost plavali.
@monikajan vv učitě z oboustranného bamb. froté... 1-3-1 nebo 2-4-2... Tohle balení mám fakt ráda. 😉 Čč záleží jestli chceš nějaké spešl savé to bych šila taky z bambusu, ale nevim přesně jaký, aby to nebylo zbytečně tlusté. Jako podle mě lehce pružný matroš nemůže být na škodu... Mně 70x70 nebo cca 75x75 docela stačí... D. z novoskladu taky vyrostl kolem cca 5m, ale pak jsem stejně dávala už narovno...
@quaxi
@behulka
@maly_prcek dakujem za vsetky rady a nazory, dievcence! Mala som skor na mysli tieto plienkove materialy, co sa daju kupit na sijemdetem a detivbavlnke. Dokonca som objavila firmu, co vyraba latku original na stvorcove klasicke plienky, ale kvalitu som nevidela.Neviem, ci by stalo za to vyskusat to....
Dik za rady!

@marcelkad @maly_prcek dakujem