Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
tak tady moje novy prirustky, chluby chlub 😅 odsud dal https://picasaweb.google.com/108769865842662890...
jeste mam dvoje teplacky, ale vyfotim az s mikinou, ktera je zatim v procesu
@animal Aha, díky... Nevim proč sem si myslela, že je to z merina... Stejně není skladem...
Mně je softshel celkem jedno, radši mám míň křiklavé barvy, ať nejsou děcka v té oranžové jak popeláři 🙂
@mojong ahoj, ja som už dávno dávno obšívala švagrinej kočík, ale len bavlnou. Potom som kamoške opravovala búdu a z original takej kočíkovej látky a šlo to v poho. Ja by som práve brala, keby som mohla zohnať kus takej kočíkovej látky, lebo mám "krátku" búdu a aj nánožník som šila len zo štepovaného šuštiaku.
@mehlo Šlo, když přihodím to, co budu muset zaplatit jako daň z příjmu (jak budu danit paušálem ze 40% každého příjmu, tzn. vč. poštovného, jestli to dobře chápu). Pak není vůbec problém, fakturu udělat můžu, jen mám ten problém, že z ní budu muset zaplatit tu blbou daň. Já jsem teda v tomhle ještě nováček, třeba to nějak udělat jde, ale co zatím chápu, tak paušální daň je, že z každé vystavené faktury nebo získaného příjmu musím platit ze 40% té částky daň. Ale třeba to chápu blbě🙂
Já právě po problémech s příjmovýma fakturama z hromadných objednávek a hlavně se současným zasraným stavem s objednávkama ze zahraničí, co jdou přes celnici a můžu je mít jen jako soukromý zboží, tak jsem se rozhodla pro ten paušál, jsou to pro mě menší nervy, i když na tom dost prodělám🙂
Tak nevím, jestli jsem ti pomohla:(
@aerin
Lemovací gumička ze ŠD je strašná, nerada to píšu, ale mám s ní hodně blbé zkušenost. Jednak žmolkuje, chytá se hrozně do sucháčů, i když jsou zabržděný a jednak strašně se sepírá a šedne. Měla jsem bílou, žlutou, hnědou a ještě nějakou a všechny po pár cyklech byly nevzhledný a odpudivý. Na to, kolik to stojí!
Jednoznačně doporučuju stokladu, 1m vyjde cca na 7 Kč, a drží celkem hezky, nechytají se do sucháčů vůbec. Dá se lemovat z jedné strany lesklou stranou a z té druhé matnou. Mají velký výběr barev, jen se objednává po celých rolích, což je asi 20m nebo 25, už se nepamatuju. Navíc doma mám teď už jen černou🙂 Ale budu objednávat brzy velké role různých barev a takovou spotřebu nemám, tak můžu něco postit dál🙂
@animal Ne, nejsem. Ale jako neplátce můžu danit buď nákladama (tam by nebyl problém s přefakturací - z toho, z čeho bych neměla zisk, bych nedanila, samozřejmě) a nebo danit paušálem (tzn. že se předpokládá, že z každého příjmu máš 40% zisk - nehledě na evidenci nákladů) - a v tom je podle mě ten háček. Že když budu platit paušálem, tak musím i z přefakturace zaplatit daň. Nějak tak jsem to pochopila, ale teprv si o tom zjišťuju info, takže třeba se mýlím🙂 Ráda bych🙂
Bohužel paušálem platit musím, kvůli dovozu materiálu ze zemí mimo EU, kdy na obchodní balík na celnici bych se musela stavět na hlavu a odstrkovat ušima a stejně bych ho nakonec neproclila... ☹
Jestli se mýlím a nějak se to vymyslet dá, tak určitě ráda vyhovím!!!
@caramilla Zdá se mi, že to máš trošku domotané, pokusím se v bodech, jak to chápu já:
1) danění paušálem -- to chápeš správně, z jakýchkoliv peněz, co ti přitečou (tj. i přefakturace) se bere, že je těch 40 % zisk. To ale neznamená, že nemůžeš nic přefakturovat, protože pokud máš u ostatních příjmů reálné náklady nižší, než kolik činní paušál (a to asi máš, jinak bys ho nepoužívala), tak se ti v tom ta přefakturace prostě utopí.
2) Nechápu, jak myslíš tu souvislost danění paušálem s dovozem z EU. Zaprvé teda jako podnikatel musíš mít číslo EORI, když cokoliv dovážíš (je to zadarmo, jen je to otravná návštěva úřadu), kvůli evidenci mezinárodního obchodu v rámci EU. Zadruhé, pokud zboží používáš pro komerční účely (a to používáš), stejně to musíš proclít, to nemá žádnou spojitost se způsobem uplatňování nákladů. No a proclíš to vklidu, zaplatíš clo a DPH, stejně jakobys byla nepodnikatel, akorát si to musíš zajít na celnici (bohužel to jde skutečně jen na celní poště v Praze) vyřídit nebo si na to zaplatit celní firmu (to vyjde cca na 800 Kč za jedno proclení).
3) S plátcovstvím to nemá už vůbec co dělat, snad jen teda to, že jakožto plátce bys to DPH na celnici neplatila, jen clo a z EU bys mohla nakupovat za ceny bez DPH.
Ad lemovací gumka -- ze ŠD mi žmolkuje, bledne a jehlou se při šití vytlačují ty jednotlivé gumičky uvnitř. Obyčejná Stoklasová je zas moc úzká a slabá, takže těžší materiál nenapruží a přes víc vrstev se blbě našívá.
@ivuska.h Ivo, děkuju, ale přiznám se, že jsem to ještě teda úplně nepochopila - ten bod 1🙂
Mě to brácha, co to používá, vysvětloval tak, že neeviduju výdaje, ale jen příjmy. Tedy nemusím. A že je to 10000x lehčí na papírování a pak i na kontroly z FÚ. Jinak obecně mám náklady spíš asi vyšší nebo těch 60%. A právě už mám v příjmech celkem dost přefakturací, co jsem dělala hromadné objednávky, takže bych řekla, že to bude spíš naopak🙂
Bod 2 - to číslo EORI, to jsem nikdy neslyšela, to díky, to si teda ještě musím pozjistit. Na co přesně ho musím mít? Když koupím v USA látku a ušiju z ní něco, tak to musím mít? I když nebudu evidovat výdaje, takže se fa z USA v učetnictví neobjeví?
Moji oba bráchové nakupují věci v USA a Číně a prodávají v ČR a nic takového mi neříkali, ale třeba je to něco jiného... Já se jich na všechno vyptávám jak pipka 😀
S tou celnicí máš pravdu, pro mě je prostě nereálné tam jet do prahy a osobně to převzít. A navíc mi brácha říkal, že musím vyplnit JSD nebo něco takového, a to prý může vyplnit jen na to placená firma (tak jsem to pochopila). Je to pro mě tak administrativně náročné, že než tohle, tak to radši zabalim. Chci šít pro radost, nemám to pro sebe jako nějakou extra výdělečnou činnost a nechci se tím živit, peníze si umím vydělat mnohem jednoduššeji a lépe než šitím🙂 Takže pro mě když už je to moc opruz, tak to balím 😀
Moc díky, Ivo!
A ostatním se omlouvám za zahlcení tématu byrokratickým obsahem 😀
@caramilla EORI -- http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/dc_int..., musí mít každý podnikatel, který dováží zboží ze zemí mimo EU. Bráchové to určitě mají, uvádí se to na všechny dokumenty, co se dělají pro celní správu.
Jezdit na celnici taky nemůžu (jsem z Brna), takže si holt platím tu firmu. Ti to vyřídí celé za mě, mají plnou moc, jen jim pošlu kopii poštovního avíza a na konci zaplatím fakturu, toť vše. JSD právě vyplní, to laik skoro nemá šanci. Jako jasně, jsi malá ryba, asi tě nikdo nikdy nechytne, žes něco dovezla pro podnikatelský účel a přitom jsi to deklarovala jako soukromé... Ale je aspoň dobré vědět, že teda trošku riskuješ 🙂) Leccos se dá sehnat i v Evropě, ale blbě se to hledá a je to dražší.
K těm daním -- pokud máš reálné náklady vyšší, než je těch 60 procent, tak se ti to už nevyplatí a je otázka, proč to teda dělat. Daňová evidence skoro žádnou práci nedá. Ať tady neplevelíme, tak mi kdyžtak napiš mail (ivuska.h@gmail.com) nebo napiš na FB a můžem pokecat tam.
A opruz to je, ale už jsem si zvykla, teď mě čeká přiznání k DPH---
@mojong 🙂 🙂 🙂 ja som z Martina, ale ešte pred piatimi rokmi sme bývali v ŽIline a muž tam ešte robí a denne dochádza! Ani som netušila, že tam také niečo môžu mať. Ked niekedy pojdeme na výlet k svokrovcom, musim nazrieť. Už som dávno nič v metráži nekupovala, len tu v MT a teda slabota. Ja som len taká sekáčová prešívačka 🙂 a teraz látky len cez net z deti v bavlnke.
Verím, že to zvládneš ušiť a budeš z toho mať ešte väčšiu radosť, ako keby si kúpila nový kočík! Ja som mala asi veľké šťastie, ale kúpila som na druhého cez mmb Hauck dovezený z Mníchova a ešte aj na nášho tretieho je krásny a nevyblednutý.
@caramilla myslela si stoklasa lemovacie gumičky? Hladam, hladam, či sa dajú aj u nás zohnať, ale neviem. Nehodila by si prosím link, aby som vedela, akoto vyzerá? A toto je niečo ako lastin http://www.stoklasa-sk.sk/guma-silikonova-elast... ?
@season Tady: http://www.stoklasa-sk.sk/dierkove-a-lemovacie-...
Lemovací gumy🙂
Dakujem!!!! Uz som našlaaaaaa, v galanterke na mna kukali ako puk, tak si zozeniem asi takto, ak by sa niekto chcel pridať a podeliť, kľudne 😉
@season no ja som tiez taka sekacova ale obcas ked cosi treba tak aj metrazova 🙂 inak maju asi zatial najvacsi vyber co som videla v ZA.....hned ako vojdes maju metraz dole a na poschodi maju vseliake ine veci gumky na meter aj kusovy textil, a celkom pekny vyber nasivok a nazehlovaciek, a to ako fakt pekne zvieratka a vseliake ine motivy.....odporucam tam skocit ak budes v Ziline....inak ta kocikovina vychadza na nejakych 5,20e za meter....

ahojte dievcata, ja mam taku mimoplienkovu otazku, este som sa nedopatrala k tomu ze by to tu niekto uvadzal tak budem rada za kazdu skusenost prip. odkaz, ide o to ze chcem presit potahy na kociku aby sme nemuseli kupovat novy (nemame na to a taky spod ruky je uplne v pohode) na tom co uz mame doma je latka riadne vyblednuta a miestami poskodena, uz som bola pozriet latky maju v jednom obchode priamo take kocikove a nie su ani nejak drahe, len vaham, lebo mam sijaci stroj po mame a moja mama ma presviedca ze je to blbost a ze to na nom presit nepojde.....preto by som bola rada keby ste mi niekto poradili.....vopred velmi dakujem