icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

terezita
1. aug 2011

@sussanah tady mas jeste obrazek toho s tou dirou, ten mame my. http://www.baby-walz.de/Autositze-Kinderwagen/A... jestli chces, muzu taky pomerit, event. obmalovat..

sussanah
1. aug 2011

@terezita kdyz tak jen premerit prosim 🙂

terezita
1. aug 2011

@sussanah provedu! 😀

sussanah
1. aug 2011

@terezita to je rychlost, diiiiky 😀

terezita
1. aug 2011

@sussanah obvod pasu 2x19cm (ten naplet), ten je vysoky 9 cm, nahore je pytel siroky 28cm (naraseny do toho napletu), dlouhy je 38cm, s napletem 47cm, v nejsirsim miste je siroky 39cm, (prustrih na srak od autosedacky je 19cm pod napletem a je siroky 6cm). a uplne dole je pytel siroky ca. 30cm..
toz tak nejak orientacne.. 😅 😀 ale rekla bych, ze se pranim krapet srazil..

terezita
1. aug 2011

@sussanah toz to vis, mam to tu zrovna u ruky.. se mi vratil od sestrenky a jeste jsem ho nestlihla poslat zase dal.. 😅

sussanah
1. aug 2011

@terezita diky moc, jsi uzasna 🙂

animal
1. aug 2011

@terezita a nemáš radu na nějakou pěknou kapsu na nosítko na zimu? Já nechci nosící bundu. Ale chtěla bych, aby to bylo i na navlečení na nohy. Mám dát např 2x flíz a mezi to klidně vrstvu tenkého vatelínu??

Jak vůbec holky oblíkáte v zimě děti do nosítka?

terezita
1. aug 2011

@animal na nositko nemam, ale holky sem davaly kdysi rozmery.. ja mam kupovanou MaM. jinak jsem dovnitr moc neoblikala, nejvic mela body s dlouhym a svetr, puncochy, site botky a babylegs nebo lehci katata.. ona tam mam kapsa krasne hreje.. to asi pak musis testnout, podle toho, jak bude silna..ja bych ale asi ted po zkusenostech s cestovanim mhd usila spis vsadku do bundy, bo treba v tramvaji/busu/metru jsme byly obe pekne zafunene..

landrea
1. aug 2011

http://www.borntolove.com/frugal-column2.html
super postup na vlniacky ( recy ) 🙂

monikajan
autor
1. aug 2011

Softshell

@zfidorka, @horalka777, @zojec, @laura033, @pippa, katka carska, @season, @quaxi, @anielik, @keziah, @indy, @romanacka, @maryol - pozrite IP.
Tabulka je uzatvorena, pockam na zalohy a objednam - dufam, ze este tento tyzden...

zfidorka
1. aug 2011

@monikajan mne nic neprislo ☹

zfidorka
1. aug 2011

@zuzre najlepsie su 2 vrstvy, kvoli schnutiu a velkost podla toho ci chces dlhe a uzke vkladacky, cca 10x60 cm, alebo tzv. prefoldy cca 30x40 cm...

zfidorka
1. aug 2011

@monikajan uz prislo 🙂

monikajan
autor
1. aug 2011

@zfidorka prislo 😉 .

caramilla
1. aug 2011

@zuzre Ja siji 70x11 cm, skladam na tretiny, ale da se i jinak a davam do ctvercovek. Jako doplnek AIO davam 35x11cm. Pokud to pak chces jako vyslovene savou vlozku do kalhotkovek, tak asi bych je udelala sirsi nez tech 11 cm. Ja je mam jen jako doplnek pro zvyseni savosti🙂

caramilla
2. aug 2011

Můj včerejší počin - první můj trikovitý výrobek z úpletu, jsem z něho odvařená🙂 Poprvé jsem šila skrytý steh na overloku - geniálí 😀

animal
2. aug 2011

@caramilla no to je paráda, ja skrytý šev šiju na normálním stroji na overlocku jsem to ještě nezkoušela, ale bude to asi totéž. Chci si ušít taky triko kde je to na bocích řasící, jak jsi to dělala?

season
2. aug 2011

@monikajan IP

@caramilla krássne, šikulka si! Ako sa Ti to darilo? Ja mam overlock len 3týždne ale na skrytý som nenabrala odvahu... na klasickom šijacom stroji mi to teda moc nešlo, ja som taký patloš.

terezita
2. aug 2011

@animal @caramilla a ja ani nevim, co to skryty sev je.. 😀 😀 😀 (a navod na overlock jsem si jeste poradne ani neprecetla..)
a trico uzasne!
eli tipla bych si, ze usijes dva tunylky a navliknes tam stuzku. tak to ja delam na sukni..

zojec
2. aug 2011

@animal posli mi mail, poslem ti strih na kapsu 😉 do nositka treba obliect hlavne hlavu a nohy, davam merino kuklu a longiesky ... telo je v pohode v 3 tensich vrstvach. kapsu sijem len z 2 vrstiev flisu, ak je uz z 3 je to prilis hrube a teple, vyuzitelne lendo krutej zimy.. takto je to nostielne od jesene do leta 🙂 ak je naozaj velka zima tak vkladam este malu deku na chrbatik, mozes zvnutra urobit patentky na zapnutie, alebo suchac.. ale drzi to aj bez toho 😉
@caramilla paradne tricko 🙂 zena kedy to vsetko stihas??? 😉 ze skryty overlock.. kiez by som raz mohla vyskusat obycajny 😀

terezita
2. aug 2011

@sussanah jo a jeste jsem zapomnela, ten kupovany pytel je z jedne vrstvy silnejsiho upletu neco jako je finerib, ale jinak se to vetsinou sije z dvou vrstev upletu (ale to hlavne proto, aby byl oboustranny 😉)

season
2. aug 2011

@terezita na to musíš mať špeciálnu pätku, aj na klasickom sijacom stroji. Je to také zahnutie ako na nohaviciach dolu, aby to na lícovej strane nebolo vidno, len také bodky 😉

terezita
2. aug 2011

@season achaaa.. tak proto mi to nic nerika 😅 dekuji!

crawler
2. aug 2011

@caramilla no to je prostě parááda 😵 😲 jsi prostě šicí talent či co.... 😅

season
2. aug 2011

@terezita mozno ju aj máš, len o tom nevieš. Ja som ju pri Janome mala teraz ako bonus, plus dalsie tri, ale tie asi sotva využijem... na našívanie korálkov...pri troch chalanoch 😀

animal
2. aug 2011
animal
2. aug 2011

@terezita ten skrytý šev se dělá hodně na sukních i některých kalhotech, když chceš, aby nebyl vidět ten steh

keziah
2. aug 2011

@caramilla to tricko je uzasne, kde si zohnala strih?

caramilla
2. aug 2011

Moc díky za všechna ocenění, úplně se červenám... 😔 😔 😔
Kdy to vládám? Jako šití zvládám, ale domácnost? Hrůza... Nevařím, myje myčka, prádlo na haldách, ale dítě chodí v čistym, je to ještě dobrý🙂 Mám hooooodně tolerantního manžela, který mě podporuje a fotí🙂 Bez toho by to nešlo. Já u toho šití (většinou🙂 relaxuju...

Patka pro slepý steh se buď dokupuje nebo je součástí (třeba u mého brother), na overlocku zároveň šije a obrubuje, paráda🙂 Chce to trochu cviku a vychytat napnutí nití. Musí se dost přesně tam sunout ta látka. A předem hezky našlendlit:
http://www.singer.cz/skola-siti/?item=video-sit...
(video je k patce na klas. stroj)

Střih je samodomo, jako u mě skoro u všeho 😀 Inspirace jedním kojotrikem, co mám doma, nelíbí se mi ale barva a ten střih jako celek, ale ten výstřih mi přišel z těch všech kojotrik jedinej pro mě akceptovatelnej, elegantní a fakt pohodlnej, koza z toho se pěkně vyndá a nikde dítěti nic neleze do ksichtu. A vypadá to fakt moc hezky. Klasický kojotrika moc nemusím.

To řasení psala Terezita dobře, nechám si tak cca 3cm na straně na bocích navíc, sešiju rovným, ale ne až do konce, ušiju slepý steh a pak dosešiju rovným stehem dole a udělám tunýlky a do toho provláknu mašličku nahoru a dolů a je to🙂 Vypadá to efektně a navíc je to super třeba na těhubříško🙂

Dala bych na ekozahradu návod a střih, ale nechce se mi to dělat na 100 papírů🙂 A taky ten čas...