icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

delfi
27. aug 2010

ahoj holky dovolím si tady opakovat svůj dotaz, byla by některá z vás schopná ušít (uplést?)prodlužující díl natuhle noční košilku/spací vak http://bundles.cz/zbozi/1-merino/82-merino-gown... ? je z merino vlny a už je nám krátká, takže jí už nemůžu přehnout a zapnout, jenže to pak malýmu táhne odspod. jestli by některá z vás měla nápad a byla ochotná mi to ušít byla bych mooooc vděčná. Nejlépe někdo z prahy. Vím že se mi už tady některá odpovídala, ale bohužel ze slovenska 😒

quaxi
27. aug 2010

@labutka namiesto tej pary sa to da dat aj na plech a strcit do truby zapiect 😉

dnes mam nove recyklovane tehugate - zo stareho tricka a cinskych rifli, su v albume 😉

katka82
27. aug 2010

@quaxi téééda ty jsou super 😵 a nejen gatě i plenky a vůbec všechno 😉 jsi šikulka šikovná 😉 🙂

labutka
27. aug 2010

@quaxi to sa mi dooost pozdava. 🙂das mi pls komplet postup do ip?😕 😵
Ci pochopilasom spravne? Urobim farbu a pomaly nalievam na pradeno ktore mam na potravinovej folii, kym sa vsakuje, potom zabalim a dam zapiect? Ako dlho pecem? Pri 90 stupnov?

maly_prcek
27. aug 2010

@ivuska.h Ivi a nezkoušela jsi nějaké spešl barvy na vlnu jako např. Acid dye apod.(Ještě znám Procion a Dylon, ale ty nevim, jestli jsou i na vlnu...)? Pouští to pak?

ivuska.h
27. aug 2010

@maly_prcek Osobně nezkoušela, ale acid dyes by pouštět neměly. Procion a Dylon jsou, pokud vím, na celulózová vlákna.

ivuska.h
27. aug 2010

@quaxi Jojo, prostě se to musí nějakým způsobem zahřát, aby se pokud možno neseškvařila ta fólie. Takže smažit nedoporučuju 😀 😀

quaxi
27. aug 2010

@labutka namocis vlnu do octovej vody, na plech das alobal, na to rozlozis vlnu, opatles farbami ako sa ti paci (ak su tekute, popolievas tak ako si pisala, daju sa vraj aj praskove, tie by sa mali tak zaujimavo rozpustit, ale nemam odskusane). prikryjes dalsou vrstvou alobalu a okraje skrcis k sebe, aby sa voda neodparovala. Das do studenej truby, nechas ju zohriat na 100-120C, ked sa zohreje tak nechas asi 15min vypekat a potom vypnes a nechas postupne vychladnut. Dalo by sa aj s foliou, ale ako pise ivuska, je tam riziko roztopenia folie, neviem aku teplotu do vydrzi, mne to radili s tym alobalom, tak som s foliou neskusala.

labutka
27. aug 2010

@quaxi DAKUJEM! Manzel namna divne pozera uz ked robim sliz, uvidim co povie na pecenie vlny v trube. 😀
Vecer sa do toho pustim.

kaktusik007
27. aug 2010

@labutka 😀 😀 😀

labutka
27. aug 2010

@quaxi si este tu? nejako sa toho bojiiim... ta octova voda ma byt tepla, a aj tu farebnu vodu mam mat teplu?

monikajan
autor
27. aug 2010

@quaxi krasne tehu gate, fakt mas super napady. 🙂 A ako si sila tu bundu a gate z pulu? - je to podsite? A pri siti si postupovala normalne, ako keby si sila zo sustiakoviny, alebo si sila nejako opatrnejsie?

@labutka pekna reportaz, aj ja dakujem, ze siris osvetu a pomahas tak detickam a maminam 🙂 🙂 🙂

Babenky, ake pouzivate krajcirske noznice? Mate nejake specialne, extra dobre, do ktorych sa oplati investovat?

ivuska.h
27. aug 2010

@monikajan Do nůžek se určitě vyplatí investovat. Já mám KAI.

quaxi
28. aug 2010

@labutka prepac, vecer som tu uz nebola, tak mozno uz mas aj hotove, ja som robila vsetko v studenej, aj farbu studenu, a jedine zahriatie bolo potom v trube.

@monikajan je to iba jedna vrstva bez podsivky, ale stale nie som rozhodnuta ci dalsie nespravim uz so sietovou podsivkou. sila som to normalne ako kazdy iny material, na takychto veciach mi presakujuce svy az tak nevadia a nakoniec aj tak nikdy nepretiekli, ani ked si v tom sadol do mlaky, take 2h v dazdi to vydrzi a viac uz nevydrzim ja 😀 Nevyhoda toho pulu je, ze zvonku to zostane mokre, a ked chcem ist do dazda napr. aj doobeda aj poobede tak mi to niekedy nestihne uschnut, ale zase vobec nevadi ked to je zvonku mokre, da sa to aj take pouzit. A ta latka sa lahko zoderie, preto som robila tie "zaplaty" na kolenach a zadku, inac by to pri mojom krpcovi bolo na 3 pouzitia 😀

noznice - najprv som mala take akoze krajcirske z Ikey, oproti tym beznym z papiernictva boli sice super ale potom som dostala nejake naozajstne krajcirske a je to dooost velky rozdiel. Takze podla mna sa oplati zainvestovat, usetri to dost namahy. Akurat ze netusim znacku, ani pribliznu cenu, lebo to bol darcek.

ivuska.h
28. aug 2010

A u nůžek pozor na jednu věc -- s krejčovskými nůžkami nikdy nestříhat nic jiného než látku!

labutka
28. aug 2010

@quaxi idem prave na to, som zvedava ako to dopadne.. 😅

labutka
28. aug 2010

vlna upecena, som zvedava na vysledok. asi ho uvidim az rano.

ivuska.h
28. aug 2010

@labutka Jsem zvědavá!

labutka
28. aug 2010

@ivuska.h ja uz by som to teraz najradsej vybrala a kukla. 😵

labutka
28. aug 2010

@ivuska.h inak, ta farba po upeceni a vyschnuti bude trochu ina nez akej farby bola ta voda? mne sa to zdalo dost tmave...

ivuska.h
28. aug 2010

@labutka Jo, určitě světlejší, nezapomeň, že to budeš ještě máchat a jak to uschne, tak to vypadá světlejší.

labutka
28. aug 2010

@ivuska.h co? zajtra to mam este raz vyplachat? v octovej vode? to uz v navode od @quaxi neni... 😕

ivuska.h
28. aug 2010

@labutka Já bych to vymáchala, už jen kvůli tomu octu který v tom byl... A aspoň taky uvidíš, jak moc to bude pouštět.

quaxi
29. aug 2010

@labutka prepac, to som myslela ze je samozrejme, farbene veci sa musia vzdy poriadne vyplachat. o octovej vode neviem, ja som plachala normalne v studenej asi 3x. Doma farbena vlna ti bude vzdy trosku pustat, mozno ivuska ma nejaky dobry recept na ustalovac ale mam pocit ze tomu sa uplne neda zabranit. ale farba co chyta na vlnu nechyta na rastlinne vlakna (bavlna, bambus), takze ked sa ti tam farba aj otlaci, lahko sa vyperie.

labutka
29. aug 2010

@quaxi no ved som si to aj precitala v tom navode k iberii, este kym som ju doniesla domov, lenze mi to uplne vypadlo z gebule... 😕 a je to aj dost logicke, nafarbis, tak musis vyplachat nech sa ten zvsok farby vyplavi... ale ospravedlnte ma, ja este kojim 😀
idem plachat...

labutka
29. aug 2010

@quaxi este ma napadlo, chcem plachat vo vani, nebudem ju mat farebnu? v navode je pisane, ze ked sa farbi, tak potom pouzite pomocky treba namocit napr. do sava, aby z nich zisla farba...

quaxi
29. aug 2010

@labutka za plastovu vanu sa ti nezarucim, lebo taku nemame, ale smaltovana zatial prezila vsetky moje farbiace pokusy (aj vlnu aj bavlnu) uplne bez problemov - umyla som to beznym prostriedkom.

katka82
29. aug 2010

@labutka taky jsem zvědavá jak ti barvení dopadlo 😉 já už dneska umotala z obarvené a usušené vlny klubíčko a večer se pustím do pletení vlňáčků 😵 jen teda ten ocet je z toho pořád trochu cítit 😅
jo a jinak pár fotek z recyklace starých triček 😉

katka82
29. aug 2010

a ještě jedna čapka 😉

labutka
29. aug 2010

vlna sa uz susi, vyzera to zatial fajn. Manzel sa mi smial, ci som to chcela take flakate...
Cele to mam nafotene v albume, rano dohodim vlnu po ususeni a dojmy.