icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

ivuska.h
26. aug 2010

@animal V té reportáži někdo něco říkal o certifikátech? Už se těším na ten zvuk 😀

katka82
26. aug 2010

@ivuska.h nééé v reportáži né 😀 to patřilo k tomu eshopu 😉 😀
@animal aha díky 😉 🙂

animal
26. aug 2010

@ivuska.h néééé to se mě ptala katka82

mmmk
26. aug 2010

@animal Tak ta reportaz mi prijde takova jakoby informativni. Zajimavy, ze v kazde reportazi o latkovkach je to tak uzkoprofilove, vzdyt latkovek je obrovske spektrum a nekoho zrovna ty SIO nezaujmou. Nekdy pred porodem jsem videla reportaz (nemeckou, link muzu dodat v pripade zajmu), kde matka chtela zjistit, jake plinky jsou vlastne ekologicke. Koupila si zavazovacky od disany a prislo ji narocne to veset (!!!) a tak si objednala windelservis - plinky zapujci, vy jen pokazde s nima vymenite spinave za ciste. Cela ta sranda stoji snad 60€ mesicne. Zaver te reportaze byl, ze neekologicke jsou oboje stejne, protoze ty latkove se vozi autem!!! A mila mamina zustala u jednorazovek.

animal
26. aug 2010

@mmmk jasně že je to úzkoprofilové a spíše se baví o tom, že existuje něco jiného v moderním provedení, než jednorázovky.
Reportáž je moc krátká, aby poučovali o tom jaké jsou druhy plen . . . . to by musel mít pořad zvlášť.
Ale mě se líbí, že se snaží do médií vůbec všeobecně ukázat, že existují látkovky a jak vlastně moderní látkování vypadá.

ivuska.h
26. aug 2010

@animal Podle mě zvolili ty AIO/SIO proto, že je to nejjednodušší na vysvětlení (i když chlapeček tam měl na sobě i SW vlňáky, pokud se nepletu), než kdyby říkali něco o kalhotkovkách, druzích svrchňáků a podobně...

zojec
26. aug 2010

ahojte.. tak mam za sebou moju prvu flisovu kapsovku... som zvedava ako bude funkcna.. 😀 nebolo to az tak hrozne, ale do praxe mi chyba usit aspon este 10ks.. takze ju tu radsej ani nevystavim... zajtra to uz pri druhej snad bude lepsie.. 😀

kaktusik007
26. aug 2010

@animal ten overlockovy strojcek nic moc, nie sme kamarati 😒 ale zase nejako mi to extra nechyba... no sije naozaj velmi pekne, som z toho stroja nadsena, overlockove stehy su uplne v pohode a da sa tam menit sirka aj dlzka, takze pohoda... akurat to trocha dlhsie taky steh trva, sak ale tiez je to o tom ze to tam niekolkokrat na kkusku presije.... celkovo, spokojnost 😉 ale to ze ja som nadsena este nic neznamena, je to prvy stroj na ktorom sijem okrem 30rocnych veritasiek, takze jasne ze je to brutalny rozdiel 😀 😀 😀 - to neviem ake mas naroky ty, a co vsetko mas odsite.... inak v pohode presije tu hrubu vkladacku, co mam v albume, tam kde tie dva materialy zosivam je to teda fakt brutal hrube, a presije to...

celkovo, na ten stroj nemozem povedat kriveho slova, som presvedcena, ze mi bude este dlho rokov sluzit a ze som si fakt dobre vybrala 😵

animal
26. aug 2010

@kaktusik007 no je mi jasné, že tento "falešný" overlockový steh nebude to pravé ořechové, ale jestli to zvládne tak nějak tu látku oříznout. Využívala bych to zatím pro sebe jako nouzovku, než koupím i overlock zvlášť.

kaktusik007
26. aug 2010

@animal prave ze tie stehy su fine, ale ten orez nic moc... resp. ten orez trosku funguje na tenucky uplet, ak cches riesit bambusovy aksamit alebo podobne latky, tak to rozhodne nezvladne 😉

animal
26. aug 2010

@kaktusik007 to jsem si právě myslela, že to ořízne pouze tenkou látku, ale to je logické - vždyť to není overlockový stroj, ale kombinace
Ale stejně mě ten stroj láká, dlouhá záruka, spousta druhů stehů, možnost vyšívání (to je tak spíše vyšívání na bavlněné plátno že?)

kaktusik007
26. aug 2010

@animal tak ja tie vysivacie dam aj na frote, niektore funguju 😀 niektore nie... ako fakt spokojnost... naozaj som nadsena z neho, ako krasne sije 🙂

animal
26. aug 2010

@kaktusik007 tak děkuju 🙂

labutka
26. aug 2010

@mmmk @animal @ivuska.h ano, krpec mal swb vlniaky, hned po natacani sme sa isli kupat, bolo hrozne teplo. 🙂
Aio som vybrala, lebo to je najjednoduchsie na vysvetlenie. Ntacali sme cca pol hodinu (ked robim prezentacie rrva mi to aspon 1,5h), ale bohuzoal na nejake hlbsie vysvetlovanie nieje priestor. Lruha vec je, ze na SR latkovanie nieje tske rozsirene ako v CR, stale si maminy pod latkovkou predstavia stvorec, vyvaranie, zehlenie. Ked som reporterke ukazala plienky, tiez sa cudovala, ze takto vyzeraju. Takze mi islo hlavne o to ukazat, ze dobs davno pokrocila a latkovanie je jednoduchsie nez si maminy myslia.

Ale ine som chcela. Kupila som iberiu a citam navod a neviem ci moxem ist podla neho.
Vlnu mam dat do vody s teplotou 50-60 stupnov a pridat vodu s farbou s teplotou 80-90 stupnov. Ucite sa mi to nezrazi?
Farbit chcem vlnu a az potom strikovat. Chcela by som melir- jak hp mam dosiahnut? Dat ofsrbit nerozmotane klbko-potom by mala byt farba nakraji najtmavsia a postupne ku stredu klbka blednut. Alebo mam vlnu rozmotat a jak potom dalej? V navode je, ze 20 minut nechat macat vo farbe a otacat a miesat... 😕

ivuska.h
26. aug 2010

@labutka Dobrá práce, myslím, že jsi správně zvolila ty AIO, jako osvěta je to nejvúčinější.

K barvení -- teplota vlnu nesrazí, vadí jí střídání teplot, ne vysoká taplota sama o sobě. Takže na nabarvenou vlnu nesmíš hned nalít studenou vodu, ale nechat ochladit a potom teprve máchat ve studené.

Melír se nejlíp dělá na přadenu -- namotáš vlnu např kolem noh od stolu, aby bylo přadeno dejme tomu metr dlouhé a potom "plácáš" barvu na části toho přadena. Na to jsou ale mnohem vhodnější barvy za studena nebo potravinářské. Postup ve zkratce -- namočíš vlnu do octové vody, rozložíš na fólii, nakydáš barvy, zamotáš do fólie, dáš do misky a do mikrovlnky, tam to budeš "vařit" cca 5-10 minut, aby šly z vlny bublinky. Pak necháš vychladnout a vymácháš opět v octové vodě a pak v čisté.

labutka
27. aug 2010

a da sa melir urobit aj v hrnci? Nemame mikrovlnku...

ivuska.h
27. aug 2010

@labutka můžeš to dát místo do mikrovlnky nad páru, jako když se dělá zelenina na páře.

mmmk
27. aug 2010

@labutka Jake prezentace delas? Pro nejakou znacku nebo tak obecne o latkovkach? Ja beru, zes vybrala to nejjednodussi, ale treba mam kamosku, ktere prijde moje ctvercovani strasne komplikovane 😀 Schvalne ji ten odkaz poslu, at se podiva, jak se ji to libi.

@ivuska.h Jakou konzistenci ma ta barva, co "placas"? Nekape to z toho?

labutka
27. aug 2010

@ivuska.h jak rozmyslam tak rozmyslam, ale nad parou si to neviem predstavit... 😕 v tej folii? Ci to na vlnu nasypem prasok a dam parit?

labutka
27. aug 2010

@mmmk robim prezentacie v materskych centrach pre jeden slovensky latkovy web. Beriem to tak,ze sirim osvetu a tesim sa, ked to niekoho oslovi.
Ja som tiez zozaciatku nechcela stvorcovat, az potom som zistila, ze to neni take hrozne.
Daj vediet co povie kamoska. 😉

mmmk
27. aug 2010

@labutka Prej, ze by na to musela mit manual a dite by ji uteklo, nez by to vsecko naskladala 😀 Ona je neskutecne nesikovna (to ted nemyslim nijak zle), temer pri kazde cinnosti v domacnosti uz se nejak zranila 😀
Taky sirim osvetu tady v Nemecku. Mam kamosku, co tu ma eshop s HD a BL, takze davam na ten eshop kontakt a predvadim, ze ctverce a pulky jsou nejjednodussi, co muze byt 🙂 Zatim se chytla jenom jedna maminka, ale je PULkama HD naprosto nadsena. Tu se daji sehnat snad jen popolini a ty mi teda na omak prisly takove nic moc.

labutka
27. aug 2010

@mmmk uz sme trochu off topic... Nezacnes nas mazat? 😉
Stvorce najjednoduchsie? 😕 moj manzel sa vzdy pyta ze ci do tohoto ho ma zabalit, ked mu raz za sto rokov nachystam stvorec. 😀
Ano, ked som pred vyse rokom zhanala plienkove weby, v rakusku a nemecku sme nenasli skoro nic. Objednavala som z uk.

utaninka
27. aug 2010

@labutka Krasna reportaz...mne je jasne, ze za tych par minut sa neda vysvetlit vsetko....mne cas od casu zavola niekto, ktora caka mimi, chce sa poradit o latkovkach a mysli si, ze mu to vysvetlim za 5 minut do mobilu... Ja sama som o latkovych plienkach studovala cele diskusie, weby a vsetko mozne cca 4 mesiace na pokracovanie pocas tehu. 🙂))) Takze super, davam jednotku a tvoj maly je zlaty chalanisko.

@animal Perfektny shop, zelam vela spokojnych zakaznikov 🙂)) Ci panecky, budes to stihat, ked sa prcek narodi? Uz to mas za par...

animal
27. aug 2010

@utaninka no nějak budu muset, hlásí se hodně kamarádek na hlídání a mám vyhlídnuté pro případ nouze pomocnice na šití.

ivuska.h
27. aug 2010

@mmmk Barevná voda... Musíš to tam dávat jen dokud se to vsakuje, ale musí se to celkem promáčet. Kdybys to celé zvedla bez té fólie, tak by to z toho určotě kapalo.

ivuska.h
27. aug 2010

@labutka Prášek ne, potrav. barvivo rozmíchané ve vodě... A nad páru to dáš zabalené ve folii, celé strčené do pytíku a zavázané. Položíš to buď na kovový cedník položený na hrnci nebo na takový ten rozdělávací pařák na knedle.

utaninka
27. aug 2010

@ivuska.h To je zaujímavý spôsob...až bude príležitosť, tak vyskúšam. 😉

labutka
27. aug 2010

@ivuska.h a mozem takto farbit aj s tou iberiou?

ivuska.h
27. aug 2010

@labutka Tu jsem nikdy nezkoušela, takže nevím.

katka82
27. aug 2010

@ivuska.h díky za návod na barvení 😵 dnaska jsem ve městě koupila vlnu tak se do toho jdu hnedka pustit 😉
@labutka opravdu pěkná reportáž 😉 super že šíříš osvětu 😵