icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

betelgeuzz
25. máj 2014

@koki_melo jsou z plátna, krempa je dvojtě a na jedné vrstvě nažehlený vliselin.

zikie
25. máj 2014

Měla jsem plodný víkend- zvládla jsem tričko pro sebe(foto dám až s nažehlovajdou, co má přijít), konečně mi sedí tak jak bych si představovala, tři pyžamka pro Fildu, už jen zbývá dodělat dvojjehlou délku(takže foto také později), dodělat námořnický kompletek pro Mišáka- je v něm k sežrání a kapsičku pro neteř k narozkám ( pajc Sinala- děkuji!!!!). Omlouvám se za tradiční nekvalitu fotek, dnes jsem slavili Filiho svátek, tak jsem jen cvakla mobilem.

koki_melo
25. máj 2014

@zikie Jů, ten komplet je krásný!!!

petkasv
25. máj 2014

@zikie ten kompletek je úžasný 🙂

petkasv
25. máj 2014

Já měla klidně odpolko 🙂 ještě mám rozešité lněné 😉

laeela
25. máj 2014

@kveta007 tak to se omlouvám, já dopodrobna nekoukala, jen jsem lehce nakoukla, jestli tam má i jehly a galanterku.

sufik1
25. máj 2014

zato já tenhle víkend na nic nesahla. Děti ani DH nespolupracují...

kveta007
25. máj 2014

@laeela nevadí, aspoň jsem se chvíli kochala i jinýma látkama než jsou úplety. 🙂

rina76
25. máj 2014

@rebelie jsem ráda, že jsem pomohla ;)

jieff
25. máj 2014

@sufik1 já taky o víkendu nic, ale jedny šatičky tu mám ještě z týdne...

crawler
25. máj 2014

@sufik1 nápodobně - měla jsem z toho depku 😝 😔

mahafi
25. máj 2014

já jsem zkoušela střih na triko z ottobre a triko je došitý, ale nějak se v něm necítím...., přijdu si v něm sudoidně..., ale ono se ještě unosí, to věřím 😀. výcvak nemám, budu zas přemouvat manžela 😀. mám rozešitou sukni pro mandelinku, bylo by to práce už jen na chvilku, ale madam si usmyslela, že bude blbnout s usínáním a nenehcala mě to dodělat, usnula před chvilinkou ☹, takže já taky nic moc práce přes víkend.... 😝

mehlo
25. máj 2014

@elentari ahoj! střih jsem měla na délku 65 cm, na šířku zadní díl 57 cm, přední díl 41 cm a mezi nohami 20 cm. Zapínání vepředu, zadní díl přesahoval kousek dopředu a tam jsem dávala 3 patentky. Šila jsem z PULu a vevnitř z biobavlněnýho úpletu. Do kapsy jsem dávala čtvercovku z bambusovýho flísu poskládanou na 3 vrstvy. Možná že ještě někde najdu fotku. Časově v pohodě, jako kdybys šila kapsovku pro dítě, jen o trošku déle.

mehlo
25. máj 2014

ještě tu fotku!

mehlo
25. máj 2014

@kuna já je mám taky a v pohodě, ale já teda moc nepatentkuju.

zikie
25. máj 2014

@jieff Krásné a moc se mi líbí tvoje fotky!

a_lexa
26. máj 2014

Jedno tričko pro malého námořníčka a moje první aplikace. Tepláky jsem šila již dříve, ale neměla jsem k nim to správné tričko 🙂 . A disco-puntíky pro malou slečnu k narozeninám.

ucitelka70
26. máj 2014

@a_lexa nádherné námornícke tričko..... môžem lodku pajcnúť?

ucitelka70
26. máj 2014

@a_lexa a malej slečne všetko najlepšie k narodeninám

a_lexa
26. máj 2014

@ucitelka70 Děkuji. Jasně že ano.😉 Já jsem ji kreslila taky podle předlohy 🙂 .

evaon
26. máj 2014

@lilly2711 Ja sa vzdy tak tesim, ked vidim tvoje sicie vytvory. Su prekrasne ako vzdy!!!

koki_melo
26. máj 2014

@a_lexa Nádherné námořnické tričko!!!

levandulova20
26. máj 2014

ahojte vsetky, 🙂 neviem, ci to nie je trosku od temy, ale v inych mi zatial nik zereagoval :((((
Viete mi poradit, aku zakladnu vybavicku latkovych plienok zabezpecit ocakavanemu babatku. Chcem si aj usit niektore, len sa neviem rozhodnut ake treba... Uz som toho toooolko precitala a sibe mi trochu z tolkych moznosti 🙂
hlavne ma zaujima, ake typy a kolko ste naozaj vyuzili, potrebovali... Cakame chlapceka, v oktobri mame termin 🙂
Dakujem moc za kazdu radu.

laeela
26. máj 2014

@levandulova20 to je těžká otázka, protože ve finále každému vyhovuje něco jiného.
Já jsem pořizovala výbavičku tak, že jsem si na mimibazaru nakoupila pár typů použitých plenek, plus čtvercovky a ty jsem otestovala. Pak dokoupila podle toho, co mi vyhovovalo, už když jsem měla miminko.
Já látkovala už před 14 lety, ale to jsem měla akorát čtvercové plíny, jedny upletené vlňáčky, jedny vlněné Disany, které mi kamarádka dovezla z Německa a pak už byly jen české neprodyšné igelitové kalhotky.
Dnes je těch možností opravdu hodně a někdo si rád plenku složí podle svého gusta a někdo preferuje plenku vše v jednom, která variabilní příliš není.
Pak je taky potřeba myslet na to, kdo všechno bude přebalovat, protože ne každý tatínek látkování pochopí, tak třeba plenka vše v jednom je pro něj více než vhodná. 🙂

laeela
26. máj 2014

@levandulova20 A pro začátek určitě nějaké ty čtvercovky a svrchní kalhotky, můžeš dokoupit pár bambusových menších vložek třeba na noc, nebo si teda ušít.
Čtvercovky musí být kvalitní, ne ty průhledné, co se tady vyrábějí.
Do začátku jsem měla ještě 2-3 kapsovky, jedny krátké a jedny dlouhé vlněné kalhotky a asi 3 kousky AIO.
U počtu čtvercovek záleží, jaký režim praní ti vyhovuje, já prala jednou za dva dny a měla jsem jich asi 40, dávala jsem dvě pleny najednou.

zuzkasim
26. máj 2014

@levandulova20 Je to fakt těžké, každému vyhovuje něco jiného. Já začala s plenkama před 9 lety, koupila jsem si sadu od Bambinomio Od narození po nočník a opravdu jsem byla spokojená. Skládání plenek pochopil i tatínek, důležité bylo, že oni mají kvalitní svrchňáčky, které dobře sedí, takže je můžeš vycpat téměř čímkoliv a taky vydrží (teď jedou 4. dítě). Na další dítě jsem si pak koupila od jednoho kusu pár nových, co bylo zrovna na trhu, na poslední už si něco došívám + jsem si koupila pár jetých Itti Bitti, na parádu. Takže základem jsou podle mě kvalitní dobře padnoucí svrchňáčky, do nich ti na prvního půl roku klidně stačí obyč. čtvercovky (skládat na novosklad), jak se prcek sám víc hýbe a začínají příkrmy, čtvercovky jsem postupně přestala používat a mám jen vícevrstvé plenky. Vlňáčky jsem nikdy neměla (ale tady si je holky chválí). Vše v jednom je fajn na výlet, na návštěvu apod., ale celou výbavu bych takhle nechtěla, je pro mě lepší hodit do kýble jen plenku, svrchňáčky nechat jen vyvětrat nebo přejet v ruce, nechat uschnout, s plenkama je peru zhruba každý 3. den. Kapsovky nemám ráda z toho důvodu, že pak musím ty svrchňáčky vyprat (moč jde přes tu vrstvu, která je u zadečku), koupila jsem si jedny a používám je jen jako svrchňáčky (nedávám plenku do kapsy, ale na ni). Ale fakt to má každý jinak...

sinala
26. máj 2014

@levandulova20 ono opravdu každému vyhovuje něco jiného a mé děti musely být po každém počůrání přebaleny ( některým mokro nevadí), takže já jsem jela jen ve čtvercích ( ono u holek ani nic jiného nebylo nebo jsem to neznala) a pak jsem si k poslednímu dítěti pořídila pár kapsovek PUL/suede a ty jsem vycpávala bambusovými vkládačkami a používala jen na ven.

bulinka
26. máj 2014

holky musím se vám pochlubit jakej sem blb. Včera se mi podařilo při šití na OL přehlédnout špendlík a nůž na OL je vejpůl. Ještě že nosim brejle jinak bych byla bez oka

laeela
26. máj 2014

@bulinka to se ti fakt zlomil nůž na OL? To byl teda pevný špendlík.

kuna
26. máj 2014

@a_lexa nadherna lod, budu pajcovat 🙂