Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
ještě se zeptám nevíte kde seženu kvalitní lněnou látku?
@levandulova20 máš sušičku? já bych šla do vícevrstvých zapínala je na snappku a později je dávala na rovno , pořídila bych vlňáky, na novoška je to to nejlepší co se mi osvědčilo, měla jsem i čtverce, ty jsem pak neskládala ani na novosklad, ale na nějaký svůj, ale vícevrstvá je nejlepší, můžeš do ní dát bambusovou vkládačku, není to objemné, vaječina mi nikdy nevytekla, za mě spokojenost s nima 🙂
@laeela
@zuzkasim
@sinala
@petkasv
Dakujem velmi za Vase rady a postrehy....
Ja som si aj myslela, ze je to individualne, ze kazda maminka pouziva ine plienky... Ja podla toho, co som si nastudovala by som asi najradsej kupila klasicke stvorce ( ved na tych som odchovana aj ja 🙂)), nejake tie vrchne nepremokave, a bambusove vkladacky.. Len neviem, ci by to stacilo, ci sa to hned neprecika ( myslim v noci... nech vydrzi co najdlhsie suchy)...
A citam, ze tie vlnene nohavicky mate celkom v oblube 🙂 Ja som ich pozerala na internete, citala, ale zdali sa mi asi najhorsie - teda vobec si neviem predstavit ako funguju... do nich sa da este napr. nejaka vlkadacka, aby sa neprecikali? a su premokave nie? Tak som to pochopila.... Neviem, ci myslim spravne nohavicky - take elasticke vlnene ,,kratasky,, ? take mate na mysli?
@petkasv susicku nemam 🙂 ale vonku mi vsetko celkom rychlo schne, tak spolieham na snuru 🙂
a ake myslis viacvrstvove? stvorce, co iba sa poskladaju a zapnu snappkou?
@levandulova20 já začínala látkovat před 5 roky, tak dnes už je ten trh zase někde jinde. Ale já si taky oblíbila čtverce (měla jsem kikko) na těch stála moje výbava. Líbilo se mi, že jsou levné, variabilní a rychle schnou. skládala jsem na novosklad, dovnitř jsem ještě přidávala půlku ikea ručníčku (stál jeden tuším 7 kč, spousta holek je tehdy použivala na dovycpání). Svrchňáky jsem střídala Pulky, vlňáky a u mladší jsem pak vyzkoušela flisové a ty mi taky vyhovovaly. K tomu jsem měla pár kalhotkových a AIO, ty se hodily třeba na výlety. Značky jsem kupovala kikko, Imse Vimse, Anavy, Bum genius. Dávala bych si pozor na plenky typu sketch, které jsou sice levné, ale na nic. Vím o pár holkách, co látkování zavrhly proto, že si koupily sketch plenky. Je tady skupinka o látkovkách a myslím, že tam spoustu rad najdeš.
@levandulova20 do vlňáků dáš to stejný co do PULek. Buď čtvercovku, nebo kalhotkovou plenku. Vlňáčků je spousta, natahovací, zapínací, krátké, dlouhé. Ony jsou nejprodyšnější z těch svrchňáků, proto jsem je i dávala.
@levandulova20 Na noc spíš bambusovou plenku (ona toho nasaje víc jak bavlna). Já jsem líná ráno okamžitě přebalit, raději nechám prcka přicucnout k prsu a ještě tu čtvrt hodinu ležím, takže na noc dávám papírovku.
Jo, jo, jo, já to dala! Bez patentek, protože ty samozřejmě jako na potvoru došly, ale drží to pohromadě, model to obleče.. zkrátka ušila jsem své první body... A druhé je už taky téměř hotové, jen ještě malou aplikaci a ty patentky... Juchů! Toto je recy z máminých starých legín a lem z mého pyžama.
holky OT šiju teď bodýnka a samo že jsem nastříhala dlouhý rukáv.Mamča říká že mám malému dávat krátky. Co myslíte vy ? Dali by jste mimču krátký rukáv a spíš mazali opalovákem?Podle mě je lepší dlouhý který chrání ručičky před sluncem co?
@lillyzelvicka - já jsem měla stejně staré mimčo jako ty minulý rok a užila jsem oboje. Když bylo fakt vedro, tak jsem krátký rukáv dala, ale ničím nemazala. Ty opalováky mi přijdou jako hrozný svinstvo, takže dokud to jde, tak jsem nechávala ve stínu, nebo přehodila plínku... Ale u nás těch opravdu horkých dní moc není, takže jsem dost dávala i dlouhý růkáv...
@levandulova20 ja som latkovala pred cca 3 rokmi a na rozdiel od vacsiny maminiek tu, som stvorce nepouzivala 😀 a som bola na to leniva asi. Mala som vsetko kupene, o sitych som vtedy este nechyrovala...na novoska som mala nohavickove Swadlebees plus vrchne gatuse, neskor som kupovala rozne znacky, podla toho,co sa mi pacilo. Najviac sa mi osvedcili kapsovky Bum Genius, tych sme mali najviac. Mala som tych plienok straaasne vela, takze mi nevadilo,ze musim oprat vzdy celu kapsovku. Na noc boli uplne naj bambusove, Tots Bots Bamboozle stretch. Mam tusim este nejake v albume ak chces, pozri. Neskor som mala uzite take home made, z ikea osusky, tie boli tiez super 😀 O tych,co tu teraz kocky siju, som este netusila...
Vlniaky som mala tiez kupene Disany,ale predala som ich,lebo mne sa nejako nepozdavali, nevedela som si na ne zvyknut ( teda nosil ich syn pravdaze 😀 )
@lillyzelvicka Já na syna dávala, a i teď i na holčičku budu dávat, dlouhý rukáv. Prostě ta termoregulace miminka je dle mě někde jinde než u dospělého a opravdu těch horkých dní na krátký rukáv pro kojence je minimum - ty jako dospělá se potíš, že chodíš na sluníčku, tlačíš kočárek, ale to mimčo se snažíš v kočárku držet ve stínu a jen leží. Já tu teď zrovna stříhala bodýčko z hodně tenoučkého úpletu nebo bambus by vlastně na léto měl být taky fajn. Ale je to asi názor od názoru, ponožky do kočárku taky dávám a vidím jiné maminky s mimči jen v plíně a nic jiného na sobě nemají.
@lillyzelvicka podle mě z hlediska sluníčka je to u takhle maličkého miminka jedno - stejně ho budeš mít ve stínu, ne? A z hlediska tepla - to bych viděla na konkrétní situaci. Můj syn se vždycky hrozně potil, takže byl ve vedrech jen v body s krátkým rukávem, plínce a ponožkách. Někdy jen v tričku, aby to měl volnější, ne na tělo. S tou termoregulací to je podle mě oboustranné - nejen, že mu je víc zima, když je zima, ale je mu i víc teplo, když je teplo. Takže já jsem se snažila v létě hlavně nepřehřívat 🙂.
@lillyzelvicka Já dávám často teď jen body s krátkým rukávem, i nohy holé a držím ve stínu. Prcek se mi dost potí. Kontroluji pohmatem jak je moc teplá, či studená a případně doobléknu, ale spíš je pořád spocená.
@levandulova20 no vícevrstvé myslím prefoldy http://fram-made.blogspot.cz/2014/02/vicevrstve... jinak v zimě ti to na šňůře schnout bude klidně i dva dny, takže pak jedině na topení 😉 no a těch je potřeba tak asi 15ks, možná 20, ale fakt si nejsem jistá počtem 😉
@sinala díky, mě taky nadchla 😉
@bury díky moc, představ si, že ona ten dílek má přesně pod prsama, měříla jsem jí to, nechtěla jsem jí to dávat kolem pupíku protože u těch dětí není hezký, ale má ho přesně pod prsíčkama 😉
@lilly2711 díky, takový už jsem šila loni Bětce, řekla bych, že je to klasický střih na šatičky - princeznovský 😉
@betelgeuzz
Dakujem moc za tipy 🙂 hlavne za tie znacky, ktore su dobre a kvalitne, dobre vediet, ze sketch nie su dobre.. pisala som sem, lebo tato tema sa mi vzdy dobre cita, zbieram si inspiracie ( ja totiz tiez sijem... vystudovala som navrharstvo🙂) A pisala som aj na ine temy, ale nik mi neodpisal :( Tu su najmilsie mamicky, ochotne, radi poradia 🙂
A este tie vlnacky ozaj nepremoknu? ich treba nejak impregnovat, co som si citala? Potom uz nepremoknu?
@zuzkasim
@elixia
dakujem 🙂 Elixia, mas paradnu zbierku, pozeram tvoj album, 🙂 premyslala som tiez, ze na noc su asi najlepsie nohavickove... no veru tych moznosti je, len si vybrat..
@petkasv
super navod, diky, uz mam par navodov na nete poodkladanych, pridala som si aj tento. Tak o takychto vrstvenych plienkach som este necitala, tiez to vyzera byt fajn moznost. Inak to dalsie oblecenie, co je na blogu som uz asi niekde videla.. Nie nahodou tu? Alebo si to mylim s vytvormi inych mamiciek 🙂
@levandulova20 jj fram je @terezita 😉
@levandulova20 já jsem vlňáčky nikdy neimpregnovala a nepromokli 😉
@levandulova20 asi nahodou tu, to jsem ja 😀 ty vicevrstve jsou fajn, daj se nejdriv nosit na novoskovi na snappi sponku a pozdej pouzivat jako vkladacka do kapsovek, takze vydrzi dlouho 😉
@levandulova20 vlňáčky se impregnují lanolinem, na poprvé se to může zdát složitý, ale je to velmi jednoduché a fakt nepromoknou. Používala jsem je i na noc, kdy byla plenka fakt nacucaná 🙂
@katka82 ty jsi na ně nikdy nedávala lanolin? 😲

@laeela no taky jsem koukala ☹, vůbec mi nenapadlo že je to možný