icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

anastazieb
2. júl 2014

@zuzkasim @crawler foťák by měl mít v režimech režim "priorita času" (S tuším) - kdy se nastavuje čas a ostatní dopočítá, pak "priorita clony" (A) a pak M - plný manuál... Tam se to nastavuje. Ty tlusté manuály jsou dobré, když to člověk přelouská a vyzkouší, tak to jde pochopit 😉 . Lepší než návod jak nabít, stáhnout fotky a zapnout a zbytek si najděte na internetu 😀

crawler
2. júl 2014

děvčata - do syslírny přibyla 22+23 a stále je neodhalený minisysel č.19 😉

https://www.modrykonik.cz/blog/crawler/album/sy...

laeela
2. júl 2014

U nás je dnes na návštěvě lesní skřítek. Prosím nepište mi, že je ta kapuca moc velká, střih jsem upravovala, vynechala náplet kolem, přesto jsem kapucu třikrát párala a upravovala, dítě bylo navíc pryč a nešlo to odzkoušet.
Vzhledem k vývoji letošního léta možná ještě budu ráda, že se jí pod kapucu vejde merino čepice. 😀

zuzkasim
2. júl 2014

@laeela Proč velká? Já bych tam prošila ještě tunýlek na šňůrku a trošku ji stáhla, myslím, že velikost je fajn. A moc jí mikina sluší.

laeela
2. júl 2014

@crawler a já si myslela, že ja to fotka upravená a pozadí přidané, vůbec mě nenapadlo, že je to fakt takto vyfocené. 🙂

zdeann
2. júl 2014

@crawler
@zuzkasim Mě focení nebavííí. Bohužel. Nikdy jsem se nijak ani nesnažila. Naštěstí manžela to baví, takže mi něco snad konečně pofotí 😉 Ale asi se taky budu muset snažit sama.

zuzkasim
2. júl 2014

Tak ať jen neplkám a je vidět, že mašina nezahálí. Přišly mi pruhy od Hamburger Liebe, byla jsem zklamaná, že mi nejdou k tomu, co jsem myslela... Tak jsem zkusila jinou kombinaci. Toto bych na kšeft nikdy nešila, kapsičku jsem šila tak dlouho jako jindy celé triko🙂 Ale zčásti to bylo kvůli zničenému cívkovému pouzdru, až se dokopu zajet do servisu a koupit nové, i dvojjehla bude snad poslouchat víc.

crawler
2. júl 2014

@zuzkasim luxusní kombinace!😵
@laeela mikina super,kapuce přesně tak akorát, ale taky bych přidala stahování - tedy pokud by měla být plně funkční a venku jí vítr nesvál😉

jitu22
2. júl 2014

tak já se tedy přiznám, že jsem do soutěže nijak programově nemlžila. Poslala jsem, co jsem měla v plánu ušít už někdy od října a konečně byl čas i nálada. Ale u mě se asi obecně blbě hádá, protože 1) šiju furt jen plínky a ty tam samosebně dávat nebudu a 2) mě nebaví šít víckrát totéž, takže pořád vymýšlím nové věci, co jsem ještě nedělala. Tak ani nevím, jestli mám nějaký rukopis...

jemi
2. júl 2014

Tak muj odhad odeslan a myslim, ze uhodnu tak sebe a podle toho jak ste pekne mlzili, tak moje foto asi odhalí dost lidi.

bury
2. júl 2014

@jitu22 - já taky nemlžila - ale já ani nemám jak 🙂 rukopis žádný, protože šiju málo 😉

terezita
2. júl 2014

Tak ja sila podle střihu, co normálně pouzivam.. Je to mlzeni? 😁

zuzu_epona
2. júl 2014

Ja som už z tej tipovačky totálne zmagorená 😀 Sedím nad tým, špekulujem, ale posun teda žiadny. Nepoznám fakt nič. Ale bavím sa pri tom dokonalne, teším sa na výsledky 😉

danielahe
2. júl 2014

@kuna zkrz celorocky, ja neco podobneho resila u syna...ma nohu 22 a suerfit 22 mu je akorat, ale tlustou ponozku tam neda, ale 23 mu byly hodne velke, jak zacal behat zakopl a spadl. Takze jsme i po rade pana prodavace koupily 22 a mel v te dobe nadmerek 0,5, ma je od jara a zatim mu jsou.( v rozhodovani nam pomohlo, ze si botky dukladne vyzkousel a probehnul se po obchode a tim, ze v tech vetsich furt padal, vyhraly ty mensi ) No jak zlevni Pediped, tak budu mit dilema, co za velikost na podzim :D, oni maji to cislovani o kousek vetsi a botky jsou sirsi, takze jestli mu nepovyroste vic nozicka, tak netusim, co za velikost 22/23 😅 😝

danielahe
2. júl 2014

@arlette tak to rada slysim, ze se ti s nim dobre sije 😉 . Ja jsme ukecala chlapa, aby mi najezil k mym narozeninam sici stroj nebo snubak 😀 ( pry si zenskou se tremi detmi brat nemuze )...tak mam sici stroj a mam ten stejny, jen teda lezi jeste v krabici na chodbe 😀

Holky tipovaci soutez ci co je, tak to nedavam, ani jsem se neucastnila, nic nepoznam 😀

crawler
2. júl 2014

@danielahe juj gratuluju k novému stroji - resp.k narozeninám 😉

@jitu22 rukopis tedy máš a já pevně doufám,že ten jeden bodík z mála, co jsem uhrála je právě díky tomu, že jsem uhodla Tebe 😲 i když...😀

danielahe
2. júl 2014

@crawler dekuji 😵 , jeste mam teda 2 dny, pak budu o rok starsi 😝 .a na stroj se tesim jak mala holka 😀, ale zatim si netroufam otevrit krabici, mam rozesitou gerderobu pro adinku, takze na zkoumani nemam cas 😅

arlette
2. júl 2014

@danielahe jé, tak gratuluju 🙂 Určitě budeš spokojená tak jako já 🙂 Já ten stroj taky dostala k narozeninám s předstihem, slavím je až za týden 🙂 Tak ještě, že máme tak hodné muže 😀

jieff
2. júl 2014

@crawler @zuzkasim našla jsem pěkný web, je tu i článek o rozostřeném pozadíhttp://www.fotoradce.cz/jak-na-rozostrene-pozad.... Jdou na to přes nastavení clony. Já si nejradši hlídám ten čas závěrky. Ale já jsem takový amatér, co má občas kliku na pěknou fotku. Jestli se vám chce trmácet do Budějc, přijeďte můžem si cvakat spolu 😉

jieff
2. júl 2014

a tohle vypadá taky dobře, jen to není zadarmo. http://www.photovia.sk/zaciatocnik/zaklady-prac...

mikulka45
2. júl 2014

No tak som práve dotipovala a ešte sa mi dymí z hlavy. Mm sa tu smeje, kde chodíme na take nápady. Tak som mu ešte hovorila o syslovi, aby si uvedomil, že naozaj neminam veľa na latky, samozrejme ma hneď odfajcil, že nesijem na kšeft 😝

koki_melo
2. júl 2014

@zuzkasim Krása! Taky mám ty pruhy, taky jsem z nich byla otrávená, protože na logoše mi přijde málo pružná, ale nakonec jsem našla hafo látek, ke kterým se hodí a je dobrý, že není ryze holčičí.

ucitelka70
2. júl 2014

@danielahe @arlette - všetko najlepšie baby, dostali ste najlepšie darčeky, čo ste si len mohli želať 😎

macin73
2. júl 2014

@danielahe @arlette taky se připojuji s přáním všeho nejlepšího!!! mě se muž dnes ptal, co si budu přát k narozkám (taky je mám za pár dní), tak dumám dumám... 😎 - je sranda, že jediné, co mě napadá, je něco k šití 😉...

katka82
2. júl 2014

@danielahe @arlette @macin73 přejeme všechno nej k narozeninám 😉 🙂

koki_melo
2. júl 2014

@crawler děvčico @jitu22 rukopis má, ale teda netrefilas ju 😝
Budu muset udělat ty statistiky, protože je to velice zajímavé, komu je přisuzována jaká "role"...já třeba nafásla chlupaté nohy 😝

zikie
2. júl 2014

@macin73 Přidávám se do narozeninového klubu raků. Já si přála plotter 🙂

macin73
2. júl 2014

@zikie jé, další Rak 🙂 - taky vše NEJ!!! no já to ještě nevymyslela... 😕 - plotter jsem si představovala jako nějakou velkou věc... musím se dovzdělat a pohledat info 😉

arlette
2. júl 2014

@zikie @macin73 také vám vinšuju všeho dobrého 🙂 No, plotter by se mi taky tuze líbil! Tak to si nechám na příští rok 😀
@zuzkasim a co máš za foťák? S Canonem bych ti trošku poradila. rozmazané pozadí je dané hloubkou ostrosti. Je to v nastavení clony - čím nižší clonové číslo, tím rozmazanější pozadí a opačně. A je na to lepší teleobjektiv.

caramilla
2. júl 2014

@terezita jo, je to mlžení! Páč jsem si říkala, že nebudeš tak průhledná 😠 Ale nakonec jsem ten strih, co podle nej furt sijes k tobe dala, ale otazka, zda ten spravny 😀 😀 😀

@zuzkasim Tričko je moc hezké a i fotka 😉

Já mám za to, že se rozmazané pozadí dělá malou hloubkou ostrosti, tzn. co největší clonou, tzn. co nejmenším číslem a krátký čas je tam proto, abys tu clonu udržela v ruce, protože je zaostřeno na tak malou hloubku, že se pohneš a je to v pr... Bohužel si myslím, že bez toho, abys něco o focení přečetla a zkoušela tisíce fotografií a hledala, jaký je rozdíl při různém nastavení, to nepůjde. Protože musíš pochopit tu logiku, musíš pochopit, co na foťáku nastavit, musíš pochopit, jaký třeba zvolit objektiv, ono to taky dělá hodně. Já se focení věnuju od 15ti a začínala jsem na klasické zrcadlovce a desítkama klasických filmů, fotila jsem tenkrát nějaké objekty pro tátu (astronomická skla) a měla jsem zápisník a tam jsem si fotku po fotce ručně psala co jsem měla za čas a clonu a pak jsem vyvolala 3 filmy fotek a přiřadila si ty fotky k těm ručním zápiskům, abych věděla, co co udělalo a jak se to změnilo, z knihy jsem to prostě neuměla vstřebat, i když jsem četla vyhlášenou fotoknihu v tehdejší době. O co snazší to dneska je, když to cvakneš na digitálu zadarmo a ještě si to v programu vyjedeš, co to bylo za čas, clonu, iso. Ale i tak mi trvalo hodně let a tisíce, možná desetitisíce fotek, než jsem tu logiku dostala pod kůži. Focení je radost a vášeň, ale zároveň opruz, před každou fotkou já nastavuji foťák prakticky znova - znova volím iso, čas, clonu, vyvážení bílé. Když fotíš, ty musíš jasně vědět, co na fotce chceš mít a podle toho nastavíš aparát. A tohle než člověk dostane pod kůži, je hodně let sžívání, tak jako se sžíváme s dětmi, je to i s focením. To nepíšu proto, abych se vytahovala, ale proto, abych uklidnila všechny, kdo začínají a nefotí hned profifotky, je to velmi dlouhá cesta a člověk se učí postupně. Třeba kompozici jsem se naučila až poslední roky a proto mne dneska dostaly ty tři kola, dokonalá kompozice (takhle tam prostě stály, já chtěla fotit děti a ony utekly, tak jsem fotila kola🙂, dokonalé barvy a měla jsem dokonalý objektiv.
K dobrým základům klasické fotografie je ještě třeba to, aby člověk měl pro dobrou fotku prostě cit. A někdy cit vyváží i to, že fotka není technicky dokonalá a naopak někdy někdo umí technicky dokonale ovládat foťák a přesto ty fotky prostě ze židle nezvednou, jsou to dary od Boha 😉 A myslím, že tvoje fotky patří rozhodně k těm lepším 😉