icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

sinala
28. júl 2014

@caramilla tak látka dozadu, já ji tahám do boku, tak to bude možná tím, vyzkouším 😉

macin73
28. júl 2014

Jo, a ještě jeden dotaz dneska mám... podle čeho šijete holčičí legíny od velikosti 98? Máte nějaký osvědčený střih? Díky!

caramilla
28. júl 2014

@daisyr právě, pleny i prsní vložky, všechno drží úplně v pohodě, mě se OL páře jedině, když je šev namahaný tak, že jdou obě látky od sebe. Tam se to musí pořádně, ale jinak na to peču 😀

jitu22
28. júl 2014

@macin73 to lemování záleží na střihu. Obálkový výstřih nebo propínání na druky můžeš v klidu olemovat tím stejným. Klasický výstřih ne.

OL zakončuju tak, že vytáhnu nitě jehel, zatáhnu zvlášť za jednu a druhou nit kličkařů, tím se to zatáhne celé . Ldyž se tam nevytvoří uzlík sám od sebe, tak pro jistotu ještě udělám uzlík. Drží to spolehlivě i po roce (i na plenách, co mám tak dlouho a nešetřím je).
Pářu jak kdy a hlavně jak co. Plátno občas tak, jak je na tom videu, froté a podobné materiály vždycky tak, že páráčkem přeřežu smyčky horního kličkaře u okraje látky, tím se uvolní nit spodního kličkaře a jde vytáhnout a pak se to celé rozpadne. To je obecně nejčastější způsob, co používám. Nemusím nikde v chlupech hledat, de je ta správná nit,a nemusím se bát, že udělám dírku, kde nemám.

macin73
28. júl 2014

@jitu22 Budu právě dělat klasický, jiný jsem ani nezkoušela... potřebuji ušít pyžama do školky a pochybuji, že cokoliv jiného by byla schopna na sebe obléct...

stassy
28. júl 2014

@macin73 ja mam rada z Ottobre 4/2012, ty s rasenim, sila jsem je i bez nej, beru o velikost mensi, libi se mi, kdyz leginy fakt pekne prilehaji. 🙂

a k tomu smodrchani retizku - jak v tom poznate, ktere nite jsou ktere? ja v tom vidim proste jen zmet niti a neidentifikuju z jehel a z klickaru 😀

macin73
28. júl 2014

@stassy Díky! Akorát ty jsou až od velikosti 110, což ještě chvilku potřebovat nebudeme... no počkám na další tipy, ale k těmto si lípnu lísteček 😎 😎 😎

zikie
28. júl 2014

@zuzuliak1981 Díky, je to pletené podle nejnovější Diana baby.

bordino
28. júl 2014

@stassy ráda vidím, že jsi doma 😉
k nitím - to máš jednoduchý, tahám za ně, některý nedělaj nic, ta správná se zatáhne 😀

katka82
29. júl 2014

@macin73 jasně 😉 projeď zásoby a uvidíš 🙂

caramilla
29. júl 2014

@bordino Přesně, hele, my jsme fakt podobný povahy 😀 😀 😀 😀

bury
29. júl 2014

vy jste frajerky - pořád nevím, jak správně šmodrchat 😀 😀 😝 😢

sufik1
29. júl 2014

do školky pyžámko s dlouhým a nebo krátkým??????

alenf
29. júl 2014

@sufik1 ja by som volila zatiaľ krátky🙂,je tam teplo

ucitelka70
29. júl 2014

@bury však by mohla dobrá duša vyfotiť :D, ani mne to nejde, ja väčšinou preťahujem háčikom

a_lexa
29. júl 2014

@sufik1 taky bych dělala s krátkým - v létě je teplo a v zimě se topí.

crawler
29. júl 2014

@bordino
@caramilla a když šmodrcháte, tak co děláte s tím cancourem? 😅 😲 Já uzlíkuju a když se mi to omylem zašmodrchá, tak jsem z toho nešťastná a předělávám to 😕

caramilla
29. júl 2014

@crawler ne, řetízek ustřižený nakrátko. Takhle ale nešmodrchám na konci něčeho, co pak přijde třeba založit a přešít na rovnostehu, nebo přišít na OL - např. náplet v pase, když se přišije na 7mm, tak se ten OL pak nemá šanci rozpárat, i když se ten řetízek při šití ořízne.

eriqe
29. júl 2014

fuha ste ma dostali s tym smodrchanim, ja som najskor pretahovala hacikom, potom ma Terezita ohurila uzlikovanim, tak uzlikujem a teraz smodrchanie, musim vyskusat :D

eriqe
29. júl 2014

slovenky, nejdeme objednavat elasticku teplakovinu?

@papajka vrecuska som robila z pulu a bavlny, ale aj z obrusu :D a chcela by som laminovanu bavlnu, ale take doma nemam, musim objednat.

crawler
29. júl 2014

@caramilla @petkasv Jo holky...dneska jsem to dobojovala s tím COLem 😀 Tak jen píšu,protože stroj si vyžádal napětí 8najehle a 0 na kličkaři 😅 🤐 a konečně bylkrásný pružný řetízek zespodu a shora pěkný rovný steh... 🤐 fakt záhada... 🙄

anastazieb
29. júl 2014

Ahoj, jsme na chalupě, takže jsem tu málo 🙂 .

S tím OL, taky přejedu přes začátek a ustřihnu, trochu za nitě zatahám, ale spíš proto, aby se pak při praní neuvolnily a nečouhaly z toho dlouhý. Jinak se mi nikdy nic nerozpáralo, jen teď nedávno jeden šev v podapží, jak to pak sešívám celý z boku. Ale bylo to spíš tím, že jsem za to tričko dost hrubě V. zatáhla, takže to tam asi celý ruplo a tím se to uvolnilo. Kdybych měla všechno zatahovat háčkem, tak se zblázním 😀 A uzlíkování mi stačí u rovnostehu 😀

A párání OL taky není tak strašný, vždycky si páráčkem přetrhám ty stehy od jehel, cca každých 7- 10 cm, pak za ně tahám, až se vytáhnou, obě nitě. A pak zůstanou kličkaře, jeden jde vytáhnout úplně sám, pak se látky od sebe oddělí a zbytky nití se vytahají.

caramilla
29. júl 2014

@ucitelka70 natočila jsem vám fotonávod. I když mě to přijde triviální, zatahat a ono to ukáže samo, načítá se na YT, tak za chvíli dám odkaz...

zuzuliak1981
29. júl 2014

@zikie super, ďakujem

ucitelka70
29. júl 2014

@eriqe napíš @alenf - má teraz dobrú cenu elastickú teplákoviny v akcii, a asi aj lemgumky má

caramilla
29. júl 2014

Tak video 😉

https://www.youtube.com/watch?v=tW1KPiwcAEs

@jitu22 Tak jsem zkoušela ten tvůj párání způsob s nití horního klikaře a to je hodně geniální, to jsem neznala, to musím taky natočit! 😀

kamishek
29. júl 2014

@caramilla 😕 tak to mě nikdy nenapadlo, já vždycky uzlíkovala... to budu muset vyzkoušet 🙂

a párání podle @jitu22 s tím horním kličkařem musím vyzkoušet taky... já doteď párala OL šev podle @animal , jak to má Car na blogu

jitu22
29. júl 2014

@caramilla já to tak začala dělat, protože když pářeš froté nebo fleece, tak se s nějakým přežezáváním nití jehel nechyneš, neb je vůbec nenajdeš 😀

caramilla
29. júl 2014

@jitu22 No, právě. Já jsem se snažila už víckrát vymyslet, jak to dělat jinak, ale mě se to nikdy nerozpadlo, jen utahlo, asi jsem tahala špatně, nenapadlo mě zatahnout za ten spodní klikař, fakt geniální, mám to natočeno 😉