Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
Kočky chcem sa opýtať, dá sa z úpletovej látky šiť aj ručne? Stroj som zatiaľ nezohnala. ☹ či to bude škaredé zvlnené?
A z elastickej rifľoviny sa dá siť ručne? Veľmi by som si chcela ušiť rifľové legíny…
@deninka233 Já bych řekla, že ne. Úplet je dost specifický, chce to pružný a zároveň pevný steh, toho v ruce těžko docílíš, není to patchworková deka, která se v ruce dá opravdu ušít. Ty jsi se tu nedávno ptala na doporučení stroje?
@zuzkasim áno presne, chcela/chcem si kúpiť stroj, ale aj tak som momentálne v nemocnici, preto sa pýtam na to ručné šitie, chcela som synovi jarnú čiapku spichnúť…
Inak v merku mám teno stroj od Janome http://www.modernpatchwork.sk/modernpatchwork-c... enem musím našetriť 😉 ja si na tie bazárovky vôbec netrúfam jedine žeby išla nejaká skúsenejšia krajčírka so mnou pozrieť na inzeráty....
@deninka233 Aha, tak na čepici bych to asi zkusila, tam ty švy nejsou tolik namáhané, navíc když teď nemáš jinou možnost. Ale legíny nebo tričko asi ne. Stroj vypadá dobře. Ať jsi brzy fit!
Holky poraďte jaý COL máte? A zkušenosti. Zatím jen pomalounku pokukuji děkuji za jakýkoliv názor 🙂
@lenasss já ten, co asi většina holek - Janome 1000cpx. A za mě, jestli se nechceš vypracovat a šít víc na prodej pro cizí, tak si raději kup cokoli jiného. Je to mrcha náladová a nevypočitatelná, hodně citlivá na nitě a materiály a na perfektní seštelování napětí nití a přítlaku patky. Dlouho trvá, než se s tím člověk sžije. Já ho mám přes rok a pořád se ho trochu bojím, i když proplakané večery jako ze začátku už to nebývají. Kolikrát to bylo, že jedno prošití kolem výstřihu mi trvalo násobně víc než celý zbytek trička. Čekala jsem, že vybalím, zasednu a budu šít, jako to bylo s OL. A ono ejhle... Ale je fakt, že když už se s tím člověk naučí, tak výsledek je pěkný a vypadá to dobře. To jo. Na šití pro rodinu a známé bych ho po své zkušenosti určitě nekupovala. nejen kvůli tomu, že je to fakt ranec. Hlavně kvůli nervům
@zuzkasim ďakujem 🙂
@petkula měla jsem ho za mě super stroj, pokud nešiješ denně a i to on vydrží . Má celokovový vnitřeka je to fak dobrá mašinka
@lillyzelvicka
@sinala
@jitu22 moc děkuji za reakci, musím to ještě promyslet,zatím se jen peru s myšlenkou si ho pořídit. Ale co to čtu tady a četla jsem i vedle tak pořád mám pocit,že víc využiji nový rovnosteh s více stehy a na COL se vyprdnu 😅
@lenasss Ahoj, já mám COL Brother 2340CV, koupila jsem z druhé ruky a jsem spokojená. Sice mi někdo říkal, že na brotherovi se víc šteluje, jak šije, tak já s tím problém nemám. Začátky byly zdlouhavé, ale teď je to pohoda. Já tedy šiju i na prodej, i když teď při třech dětech málo, ale šla jsem do toho s tím, že bych to měla i jen pro šití na doma. Mám ráda, když jsou věci dotažené a s dvojjehlou mi to nikdy nepřišlo tak pěkné
@lilly2711 např. aspotex http://galanterie-eshop.cz/141-polyesterove-nit... a koupila jsem si je i v konach po jednom kusu a převíjím si je.
@petkula jo takové ty chemlonové a používám je jen v COL a steh je i úžasně pružný. Ale kdybych šila plavky nebo něco podobného, tak si je dám i do OL. Ale tento druh oblečení zatím nešiju🙂 a pokud budu šít, tak jen pro malého🙂
@argo1 pěkné a asi poprvé vidím hnědý soft v akci, vypadá hezky
@michamicha COL nekupuj. nestojí to za to.
@lenasss jak řekly už holky, COL rozhodně práci neulehčí, naopak. Ale zprofesionalizuje.
Mám Pfaff 4.0, takže tolik nebojuju s napětím a nastavením, nicméně každou drobnou chybičku v navlíknutí mi dá sežrat, rozhodně to není o tom, že sednu, navlíknu a hned šiju, testuju na vzorcích, zda steh sedí dobře apod. Což u OL není většinou potřeba dělat. Ale hodně jej užiju jako pětinitku na tkané látky, kdy zároveň sešívám a začišťuji a to je velká úspora času.
@lenasss já mám taky COL Janomé a jsem s ním teda spokojená, vpodstatě šije dobře od první chvíle. Jen nemá rád některé kombinace nití a někdy (zatím asi tak 3x) nevysvětlitelně vynechává. Nejradši mám pružný jednosteh na prošívání výstřihů, to jsem předtím nemohla. A i ten začišťovací dvojsteh je moc hezký a vypadá to profi. Takže jsem s ním moc spokojená, ale jak jsem četla, je to kus od kusu....

ahojte maminky viem ze je tu toho hrozne vela a vsetky ste sikovne ale ktora by mi vedela usit latkove vrchne nohavicky na plienku? nemyslim klasicku plienku ale taku tu vkladacku bambino mio? a za aku cenu?? iba ze by to malo mat patentiky aby sa dala pouzivat podla velkosti babatka. dakujem🙂