icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

katka82
3. okt 2010

Jo Zuzi když už jsi tu mam pro vašeho Davídka hotové ty typláčky 😉
tak snad se budou líbit:

veselazu
3. okt 2010

@katka82 jsou božíííí. Už se moc těším. Děkuju

veselazu
3. okt 2010

@katka82 a znak na overlock je na tom stroji H nebo F? já se v tom nevyznám...

katka82
3. okt 2010

@veselazu Tak to jsem ráda že se líbí 😉 😵 😵 ten overlock je to H 😉 🙂

sophy
3. okt 2010

@katka82 treningove nohavicky som sila podla IMse Vimse treningovych

kaktusik007
4. okt 2010

@veselazu toyota neviem, veritas a aeg urcite nei..... z toho co si si vybrala tak janome, ale tak.... tych stehov zase nic moc... 😖

veselazu
4. okt 2010

no ještě jsem objevila tyhle:
http://www.sici-centrum.cz/index.php?what=detai...
http://www.zetina.cz/eshop/sici-stroje/sici-str...
a to už bych snad něco mohla vybrat ne? do vánoc času dost ale, první to zkusím na mamčině Veritasce skříňové a třeba zjistím, že prostě neee a nechám to šikovnějším. 😉

quaxi
4. okt 2010

@veselazu na takyto stroj si zvyknes lahko, ten schod pri siti vobec nevadi, a praveze na niektore veci je to aj pohodlnejsie. A nezabera tolko miesta, do bytu je urcite lepsi nez stolikovy.
Tieto co si si povyberala vyzeraju vsetky celkom podobne, maju zakladne veci ktore urcite chces, aj elasticke a overlockove stehy, inac stehov netreba vela, lebo si aj tak oblubis par a tie ostatne pouzijes malokedy, nebudu ti chybat. Nie vsade je uvedena max. sirka stehu - niektore lacne stroje maju len 3mm, ale 5mm je lepsie (urcite aspon vacsina z tychto ma 5mm, mozno aj vsetky). Pozeraj ci sa daju dokupit patky, alebo aby bola v zakladnom prislusenstve zipsova, celkom uzitocna je aj priesvitna, hlavne na presne sitie, aplikacie a pod., patku na gombikove dierky maju tusim vsetky. Dolezite pri siti viacerych vrstiev je aby sa dala patka zdvihnut vysoko, no to treba asi vidiet nazivo. Takisto hlucnost hlavne pri siti po veceroch pri spiacich detoch je dolezita, ale to treba vyskusat. No a dolezita je aj znacka, len to nie je take jednoznacne - napr. niektore znacky maju tie najlacnejsie stroje v ponuke vyrazne nizsej kvality nez tie drahsie, takze sa tym neda uplne riadit. Janome je taka celkom spolahliva, Veritas zije z byvalej slavy ale vraj teraz uz nic moc, Toyoty su spolahlive tusim aj tie lacnejsie, AEG su sice dobre elektrospotrebice ale o ich sijacich strojoch som v zivote nepocula... Singer tiez zije z dobreho mena spred rokov a teraz uz vraj nevydrzia dlho. No tazko povedat, je to dost aj o tom, na aky kus mas stastie (alebo smolu). A pri vyslovene prilezitostnom siti (par hodin mesacne) ti urcite vydrzia viac nez 10 rokov.
Hlavne nekupuj take hypacove/teleshopingove - kamoska si kupila tesco stroj a neprezil prvy mesiac sitia 😀 aspon ze reklamaciu jej uznali.

veselazu
4. okt 2010

@quaxi děkuju moc za vyčerpávající odpověď vemu si tvoje rady k srdci při výběru. 😉 Nechce se mi do něho vrážet moc peněz - ani je nemám - ještě mrknu po bazarech jestli někdo neprodává nějaký ne moc starý a hlavně s návodem 😀

animal
4. okt 2010

@veselazu na bazarové stroje určitě koukni, tam bys mohla něco najít a s návodem si tolik nelam hlavu. Na googlu si najdeš manuál v pdfku

veselazu
4. okt 2010

tak mám zatím favorita, no musím počkat na peníze a pak už se nemůžu dočkat, až zkazím první plínku 😀
http://www.sicistroje-shop.cz/janome-2041-s

quaxi
4. okt 2010

este k tomu softshellu na kapsu - na jesennu a zimnu kapsu by bol super, ale ak to ma byt vyslovene nieco nehrejive, len proti dazdu, tak nie... Ja mam softshellovu bundu a pouzivam ju vyslovene ako zimnu bundu, pod to mi staci len tielko a tricko aj do mrazov, takze v teplejsom pocasi si to neviem predstavit. No a softshellov je milion druhov, niektore su velmi dobre odolne voci dazdu aj vetru, a niektore praveze moc nie, ale na taky bezny mestsky dazd co vas stretne cestou z prace a nemusite v nom vydrzat dlho je to vseobecne velmi prakticky material.

katka82
4. okt 2010

@veselazu nó tak ten vypadá dobře 😉 koukam že má celokovový vnitřek 🙂 ta naše taky 😉

zojec
4. okt 2010

@quaxi ja som ten softshell hladala na sk mmb, ale nenasla som ho tam... zatial mi staci to co mam, a asi kupim nejaky ten sustak a usijem z neho... a mas pravdu, nie je softshell ako softshell, tiez mam take dve bundy.. jedna vydrzi aj fujavicu a kopu vody.. a druha teda nic moc.. :(

quaxi
4. okt 2010

@zojec da sa aj z ceskeho objednat, ale ak predavajuca neposiela bezne sem, tak postovne a platba mozu vyjst dost vela.

quaxi
4. okt 2010

Tak konecne pridam aj nejake fotky, dnesne obycajne teplaky https://www.modrykonik.sk/fotoblog/quaxi/album/...
a vetrovka zo sustakoviny (speci sustak, nepremokavy, priedusny a dost odolny voci zodratiu), dnu som dala obyc. trickovinu ako podsivku. Kapuca krpcovi nesedela dobre, tak som prirobila silt a nakoniec je to takto tusim aj lepsie. https://www.modrykonik.sk/fotoblog/quaxi/album/...
sorry ze to davam takto, ale mne tie fotky nejde dat ku prispevku, tak som ich hodila do albumu.

maryol
4. okt 2010

@quaxi super bunda, dobrý nápad s reflexnými pásmi to je z trekšporťáckeho materiálu?

maryol
4. okt 2010

Ja som predvčerom došila flísovú mikinu zo 63 dielov 😀

zojec
4. okt 2010

@quaxi tak to u teba som videla tie kukly... 😉 bundicka je krasna.. ako vsetko v albume.. ja som kuklu nakoniec sila podla strihu co hodila terezita http://www.ottobredesign.com/de/schnittmuster/p..., ale na flis urcite nie je vhodny, lebo malej nepresiel cez hlavu.. mozno nieco natahovacie by to zvladlo.. ale aj tak mi nie je jasne naco je ta cast 3. ani moj muz co sa prekladmi z nemciny zivi, mi to nevedel prelozit.. ☹ tak osm si spravila vlastny strih, len keby este bolo casu ju dokoncit..cez den nemam sancu.. baby vy kedy sijete? po nociach? ja vtedy dobre nevidim... ☹ ale tiez len vtedy mam cas.. ak vladzem mat oci otvorene
@maryol fiiiiiiiha... 🙂 to by chcelo foto

maryol
4. okt 2010

uno momento

maryol
4. okt 2010

@zojec ja po nemecky neviem, ale myslím, že tá trojka je na obrubu tvárového otvoru
...a ešte niečo...mám milión kúskov flísu, nie každý je rovnako elastický, existujú aj veľmi pružné, tie sa používajú napríklad na čiapky

veselazu
4. okt 2010

ty jo holky, vy jste šikovné! Kde berete střihy?

@katka82 když si objednáváš látku na plínky - musíš si objednat vždycky minimálně 1 metr? nebo jde i půl metru třeba? Kdybych chtěla různé barvy třeba aksamitu nebo Wendy..

zojec
4. okt 2010

@maryol 🙂 krasna mikina.. to by som ja teda nedala 😀 no tiez som si myslela ze je to na to.. len mi to nejak nikde nepasovalo.. ale aj tak neprejde cez hlavu.. :( aj ja mam elasticky flis, ale tento akurat z ktoreho som to vystrihla je absolutne neelasticky.. ja som len taky sici zaciatocnik.. zacala som len teraz co som doma na materskej.. 😉 nikdy na to pred tym nebol cas..
@veselazu myslim, ze si mozes objdenat presne taku dlzku aku potrebujes.. ale 10cm ti asi neodstrihnu 😀 urcite to maju limitovane kolko je minum , ja som kupovala najmenej 0,5m

terezita
4. okt 2010

@zojec jojo ta 3 je na olemovani toho okraje kolem obliceje. no musi to byt z neceho pruznejsiho.. to me mrzi, ze se to neda pretahnout pres hlavu.. :-/ a ja siju taky jen po nocich, pres den to s malou nedam..

@maryol teda ta mikca je uzasna!! na to bych nemela trpelivost.. 😅

maryol
4. okt 2010

@zojec ďakujem 😉
daj si pozor pri ukladaní dielov na látku - aj obyčajné plátno môže byť mierne "elastické", ak ukladáš diely šikmo

terezita
4. okt 2010

tak vam taky prihodim posledni mikcu pro malou, at to nevypada, ze tu jen smiruju.. 😀

quaxi
4. okt 2010

@maryol ano, sustak z treksportu a reflexne pasy su z bezp. vesty do auta.
a fliska krasna, ale ani mna by nikto nedonutil do tolkych dielikov, asi by som v nich zabludila a pozosivala ich uplne zle 😀

@zojec ja po nemecky neviem nic, ale tiez by som tipla nejaky dolny alebo ksichtovy lem, teda nic podstatne.

zojec
4. okt 2010

@terezita krasna... 😉 to je z coho? teplakovina?
@quaxi v mojom strihu som lemovanie vypustila... 😀

maryol
4. okt 2010

@terezita jééj - originálne, nemáš doma herečku z Harryho Pottera? 😀

terezita
4. okt 2010

@zojec ja ti ani nevim, zebrala jsem to mame ve skrini, mela to puvodne na saty.. je to nejaka pletenina s primesi vlny..
lemovani taky casto vypoustim, prijde mi to zbytecne komplikovane.. 😅 😀

maryol
4. okt 2010

@terezita ako si robila obrázok? farba na textil?