icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

alinn
5. dec 2011

@caramilla já právě anglicky fakt jen tuším..takže si to nechám vždycky přeložit celý (alespoň se zasměju..a podezřelá slova prověřuju - mám ráda kvízy 😀 😀 )
@jieff jo a l.o.l. jsem identifikovala jako lícem k líci (nebo rubem k rubu..teď nevím souvislost )..ale jestli to je dobře to nevím.. 😀 😀 😀

terezita
5. dec 2011

@daisyr strih opet farbenmix
@jieff jo ted na to znovu koukam a jo, pisou tam ta druha neposita vnejsi kapsa.. desi me to, jak je tam napsane JESTE neposita.. 😅 furt tam chci nekam strcit ty berusky a bojim se, aby mi to pak zase necim nezmrvili.. 😀
@crawler tak to tak nech a udelej z toho ten vnitrek kapsy a holt na tu sovu budes koukat, kdyz do te kapsy polezes.. 😀 a na dalsi latku to uz nasij spravne 😅
jako u te tasky pisou, ze ty okraje tech 6cm pasku maji o pul centimetru precuhovat pres svove pridavky te kapsy.

crawler
5. dec 2011

@season jestli nepůjdu zas císařem, tak plánuju víc jak 3 děti, takže šance budou 🙂 mě měla mamka v tvém věku...co to ještě zkusit? nebo nechce riskovat dalšího pindíka? 🙂 je to těžký...tady v obci jedni lidi mají 5 synů...nevím, zda to budou pokoušet dál 😀

lenasss
5. dec 2011

tak jsme úspěšně zvládli čerty i bez brečení ale měl namále prdola můj ale letos nám poslali z pekla hnusného čerta jsem z něj měla taky respekt

crawler
5. dec 2011

@lenasss no fuj...bych se teda bála 😅 🤐

jieff
5. dec 2011

@terezita jo taky jsem si ríkala, co nás ještě čeká na druhý kapse🙂 Sova mi dala docela zabrat, hlavne jsem zobák po třetím párání přišila úplně, protože jsem ten trčící kousek nedovedla hezky začistit a pořád se mi trhal...no to určo nebylo jen 15 min, ale zase předchozí dny bzlz tak 5timinutový🙂
@alinn tak uvidíme jestli tu záhadnou zkratku zase použijou a bude se to hodit s prekladem🙂

@lenasss gumový masky čertů bych zakázala! to se rozklepou i rodiče a autorita je fuč 😉

boudova
5. dec 2011

OT: kolik otáčíte vložek do podprsenky při kojení? Plánuju koupit pratelné, ale nemám vůbec představu, kolik jich je potřeba...

animal
5. dec 2011

@boudova záleží jakou budeš mít produkci mléka

elaine
5. dec 2011

@boudova Měla jsem 3 páry (2x anavy, 1x merino) a ještě to buretové hedvábí. Přepírala jsem si je v ruce a občas prala s věcmi pro mimi. Mě to stačilo. Plus jsem měla v záloze jednorázové, ale s těmi jsem nebyla moc spokojená - občas se jakoby rozpadla a papír byl všude☹

terezita
5. dec 2011

@jieff to vase l.o.l. je left on left.

boudova
5. dec 2011

@animal No to já prdlajz vim, viď 😎

boudova
5. dec 2011

@elaine 3 páry zní rozumně

Dneska jsem si totiž prvně všimla toho "předmlíka", tak jsem si vzpomněla, že nemám ještě koupený tyhle "kolečka" 😀

season
5. dec 2011

@boudova radsej si uši 😉 ja sa vytesujem z odličovacích tamponov z bambusového veluru. Predtým by som ho ocenila ako vložky do podprdy. 🙂

boudova
5. dec 2011

@season Já jsem teprve u rovného šití 😀 do kolečka zatím nejdu 🤐 navíc mám doma zatím jen PULy a z toho by to asi nebylo vončo 😀

ngvadi
5. dec 2011

@boudova, já jsem si udělala vložky s nepromokavou vrstvou z lanolinovanýho merina, ale po druhým vyprání začaly protejkat a nevim, jak se to dá u vícevrstvých vložek řešit, takže jsem dloho jela v jednorázovkách a až teď sem se dokopala k ušití verze s pulem a jsem nadšená... tož tak.

boudova
5. dec 2011

@ngvadi Takže merino a PUL? Chápu to dobře? Jo a lanolin 🙂

jieff
5. dec 2011

@terezita 🙂díky

animal
5. dec 2011

@boudova misto pulu můžeš použít fliz . Daš třeba 2 vrstvy nějaké bambusove látky a 1 vrstva fliz

caramilla
5. dec 2011

@rebelie Palce držím - všechny 😉 Porodem ten pravý život začíná 😀 První tři měsíce u Jasmí pro mě byly trochu rozkoukávací, hodně jsem ji furt měla v šátku a moc jsem toho neudělala. Resp. jsem furt šmejdila po mimibazaru a hledala, co úžasného jí koupím na zimu. A co jsem potřebovala z plenek, jsem ušila, dalo se 😉

@crawler Jo, to jsem už sem psala, že zkratku LOL znám, to jsem právě myslela ten smějící se smajlík:D To taky používám. Ale co to znamená v tom šití, to právě nevím 😀
Ty poutka u té sovy našíváš na ten díl, kde ta sova není! A na místo, které je označeno ve střihu. Uděláš si poutkový pruh těch 50 cm a z toho se bude postupně odstřihávat, to tam je napsaný🙂

@lenasss Ježiš, tak z toho čerta bych se pos....

@terezita A prosím tě, co to left to left znamená v té pětce??? 😕 😕 😕

@boudova Tak já měla párů asi 24 (!!!) a bylo to tak tak tak. Měnila jsem je min. co 3 hodiny, měla jsem je furt durch a prala každý den s plenkama. Já měla doma šitý 3 vrstvý. PUL bych za sebe absolutně nedoporučovala, protože v tom prsa nedýchají a bradavkám to nebude dělat dobře. Možná pak v pokročilém kojení, ale to jsem zase už takový problém neměla. Mě přišlo teda lepší 3x denně převlíkat tričko než mít na prsou PUL. Měla jsem jednou jednorázový (byla jsem na plese, tak tam by mokrý šaty byly fakt blbý) a bylo to strašný, měla jsem ty kozy úplně scvrklý a svrbělo mě to, jak se to tam pařilo. Už nikdy!
Já jsem měla merino kolečka nalanolinovaná, co jsem dávala přes ty propustné, když jsem šla někam do společnosti, ale je pravda, že to nevydrží povodeň.

terezita
5. dec 2011

@alinn jaaaj, zipy.. to bych je mela jit pomalu asi koupit! 😀 😀
@caramilla no predpokladam, ze tim mysli rubovyma stranama k sobe. abys mela lic nahore.

alinn
5. dec 2011

@terezita jojo a trošku mě matou ta poutka na karabiny........ 😀

boudova
5. dec 2011

@caramilla Ty jo, tak 3 a 24 je dost rozdíl, tzn., že dokud nebudu kojit, tak to nezjistím, kterej případ budu zrovna já 🙂 no něco koupím a pak se uvidí, šít se mi nechce, nemám doma žádné zásoby látky a zbytků a musela bych kupovat všechno...

No jak říkám, ještě, že jsem se do té sovy nepustila...teď už je to fakt divočina 😀 😀 😀 😀 😀

terezita
5. dec 2011

@alinn 😀 😀 😀 treba budou jen na paradu.. 😀 jee a ted uz mi jsou i ta poutka jasnejsi, je to tam hezky videt. ze ty 6cm poutka se prehnou napul, takze jsou jen 3 cm dlouhe.. to jsem u toho 5.dne nepochopila.. 😅
jo a teda nevim nevim, ale nasiti toho zipu mam stihnout za 15 minut?? s tim ja budu bojovat pres pul hodiny.. 😝 😀

caramilla
5. dec 2011

@alinn A poutka jsou jasný, jsi nejlepší zdejší detektiv 😀 😀 😀 Dneska mi není jasný to s tím zipem - proč ho na poslením obrázku zašívaj cikcakem? Neměli si koupit tak akorát dlouhej? CHápete to někdo? 😀 😀 😀

@boudova Hele, lituj, že nešiješ sovu, je to fakt sranda a každý den se těším na další ujetý díl, fakt mě to baví! 😀
A s těma prsama - některý holky si tam musely dávat plínu a i ta jim byla málo, mých 24 párů je ještě luxus 😀 Švagrová si šila asi nějakých 15 párů a jsou furt na topení 😀

Ale je pravda, že ze začátku stačí třeba plína a na ven 3 páry a když budeš mít furt mokro, tak dokoupíš, na dobírku to dneska přijde i do 24 hodin (když to není ČP, že 😀 😀 😀 )

mehlo
5. dec 2011

@rebelie no je to mega velké. Taky jsem podle toho šila první pleny a ta první velikost se ještě docela dá, ale velikost 2 to už je katastrofa. Já ty jedničky dávala asi tak od šesti týdnů a ještě jsem si to tam nějak různě zmenšovala. A dvojky jsme vůbec nevyužily, ty by mu byly velký ještě ted co je už bez plínek

alinn
5. dec 2011

@terezita no to jsme tady právě taky řešili (ta poutka) ..a já se těšila jak budu těma karabinkama něco připínat 😀 zvlášť když jich tam bude pět 🙂 a vubec netuším kudy povede ta taška..jako kde a jak bude umístěna ta soví kapsa..jsem si pořád myslela že to budou dvě kapsy...a takhle fakt netuším 😀 😀

terezita
5. dec 2011

@caramilla bo je to ten nekonecny zip, co jsme tu taky braly v hromadce.. no a vidis, ten mam, tak ho aspon vyzkousim 😀
jako ale stejne se toho desim, vubec nemam predstavu, co s tou kapsou chtej vymyslet. no a mit kabelku se sovou, to tu budu za uchyla! 😀 😀 😀 no jeste ze nas tu bude vic! 😅
@alinn no dve kapsy, to jsem si taky myslela.. ted to vypada na jednu a hodne divnou.. ale teda tak nejak mi prijde, ze kdyz se to sesije, tak to treba bude takova plandajici kapsa, tema karabinkama pricvakla k tasce. bo kam by se to jinak dalo prisivat, ne?

zojec
5. dec 2011

@terezita @caramilla prosim, asi aky dlhy zips mam zadovazit? idem zajtra do galanterky 😀
@boudova ja ta potesim, ja som nepouzila pocas celeho dojcenia ani jeden jediny tampon 😉 asi 2x som prezliekla tricko ked si mala pospala viac ako zvycajne..

terezita
5. dec 2011

@zojec pisou tam, ze budes potrebovat zipy 20cm a 40cm. tohle by mel byt ten kratsi.