Ako ďalej v kariére po RD?
Ahojte dievčatá,
chcela by som sa s Vami poradiť o mojom budúcom pracovnom smerovaní.
Chcela by som sa vrátiť z rodičovskej dovolenky do práce. U môjho pôvodného zamestnávateľa budem mať miesto, nie však to, z ktorého som odchádzala.
Len tak na skúšku som išla na jeden pohovor do inej firmy a zobrali ma. Je to presne moja špecializácia. A teraz sa rozhodujem, čo spraviť.
V pôvodnom zamestnaní mám TPP, neviem presne, čo bude náplňou nového pracovného zaradenia v pôvodnej firme. Neviem, či to bude celkom to, čo by som chcela robiť v budúcnosti. Výhodou je, že tam možno nebude také vražedné pracovné tempo, nevýhodou nie veľmi vysoký plat.
V tej druhej práci, kde ma zobrali po pohovore, je perfektný plat. Ale čo som počula, tempo tam je obrovské a nadčasy sa berú ako samozrejmosť - veď ten plat si treba odmakať. V podstate sú tam na tejto pozícii len muži. Neviem, či to budem všetko stíhať, nakoľko starostlivosť o deti je len na mne. Manžel dobre zarobí, ale cenou toho je to, že si nemôže dovoliť zanášať deti, ani čerpať očr. V druhej firme by som mala taký príjem, že by som si v pohode mohla dovoliť platiť nejakú pani, ktorá by sa mi starala o deti počas choroby, prípadne ich vyzdvihovala zo škôlky.
Čo by ste poradili? Mám sa uspokojiť s tým pôvodným zamestnávateľom, kde to už poznám, i keď prácu budem mať inú ako predtým. Alebo to risknúť a zobrať úplne novú prácu s výborným platom. Niektorí mi radia risknúť to v novej práci, prinajhoršom počas skúšobnej odídem. Ale zasa prídem v tom prípade o relatívnu stabilitu v pôvodnom zamestnaní, nakoľko tam budem musieť dať výpoveď. Takisto neviem, či zvládnem to veľké pracovné nasadenie v tej druhej novej práci, keďže zostane starostlivosť o deti a domácnosť na mojich pleciach.
Ďakujem za Vaše názory
Určite by som vyskúšala novú prácu. Vyzerá, že si šikovná, tak čoho sa bojíš? Keď to nepôjde, určite nájdeš inú prácu.
Tak toto ma teda vie naštvať. Manžel nemôže.. veď tie deti sú vás oboch, musíte si aj podeliť starostlivosť o ne. Nezniesla by som situáciu, že dáme prednosť manželovej kariére a ja sa prispôsobím. My máme s mojím mužom dvojkariérne manželstvo. Obaja krásne zarobíme, obaja sa staráme o deti. Starší syn chodí do škôlky, malá je s babkou. Keď je syn chorý, je tiež s babkou. Keď je to už "vážna" choroba, vysoké horúčky a tak, tak sa s manželom prestriedame doma. Ale to sa zatiaľ stalo raz na dva dni. Žena nemôže byť závislá od muža a toto delenie prác k tomu smeruje. Potom keď sa tieto manželstvá rozvedú, chlap má všetko a žena nič lebo sa obetovala deťom. Ja na tvojom mieste idem do novej práce a minimálne to vyskúšam. A viac zapoj do starostlivosti ocina...
@extempore tiež nechápem, prečo má jeho kariéra prednosť, ale tak každý nech si vyberie za seba.
Nadčasy by som robila, len keď mi to vyvazia flexibilitou, keď potrebujem. Ísť na ocr je normálne, problém s tým má len nejaky debilný zamestnávatel alebo ustrachany zamestnanec. Išla by som do novej práce v tomto zmysle a ak to nevyjde, hľadať tretiu možnosť
Dievčatá, ďakujem za Vaše názory.
Tie, ktoré píšete, že by som mala zobrať novú prácu, zrejme tiež máte náročnejšiu prácu. Chcela by som sa spýtať, keď ste nastupovali do novej práce a mali ste choré deti, tolerovali to Vaši zamestnávatelia? I keď v novej práci vedia, že mám malé deti, nejako si neviem predstaviť, minimálne v skúšobnej dobe, že by som bola doma na očr. Plus v tejto firme sú na takýchto pozíciách len muži a tí, predpokladám, neostávajú s chorými deťmi doma. Veď preto uvažujem o tej opatrovateľke.
K otázke - prečo je manželova kariéra dôležitejšia ako moja? Lebo má veľmi dobrú pracovnú pozíciu + vlastný biznis, ktorú keby stratil, výrazne by sa to prejavilo na našej životnej úrovni. Pred deťmi som bola dosť karieristka aj ja, samozrejme túžim pracovne napredovať, no teraz už beriem do úvahy nielen moje túžby,ale hlavne potreby rodiny. Vlastne manžel prišiel s tým, že zabezpečí nejakú pani k deťom, je totiž realista a vie, že sklbiť jeho vysoké pracovné tempo a možnosti venovať sa deťom počas ich chorôb nie je reálne, nemôže totiž pracovať z domu.
@hana71 Ja Ti nevím...... Obaja v riti a decká s tetou?????
@hana71 prachy nie sú všetko. Kariéra tiež nie. Deti máš len raz malé. Ja by som deti nedala na starosť cudziemu a tobôž ešte v chorobe. Ani babkám na starosť. Na to som si deti nerobila, aby som sa ich "zbavovala". Kvôli čomu? Kvôli lepšiemu autu? Väčšiemu domu? Alebo kvôli čomu? Čo je v živote podstatnejšie?
@saslavka73 no ja tiež neviem, preto to náročné rozhodovanie. Nejako sa ťažko stotožňujem s myšlienkou, že nechám choré dieťa s tetou, prípadne ho príde vyzdvihnúť zo škôlky, keď nebudem stíhať.
Ale zasa je tu plno takých rád, keď sa mamičky pýtajú na fóre, ako to vyriešiť s dieťaťom, keď bude choré alebo nebudú stíhať z práce do škôlky - a odpovede - ak nemáte babky, tak si zabezpečte tetu, susedu, kamarátku - sú to bežné odpovede. Zaujímalo by ma to, či to tak v skutočnosti aj funguje, prípadne, či s tým majú niektoré mamičky tu na MK skúsenosti.
Keby si brala v úvahu túžby rodiny a ich potreby nehrnula by si sa do roboty kde vieš že sa robia nadčasy všetci dávajú výpoveď lebo im to za tie peniaze nestojí vysoké pracovné tempo zháňať si opatrovateľku k chorým deťom takže si karierista není teraz už nie....
@romea
@sasa1310
nerobím to kvôli tomu mať viac - dom aj auto máme, lepšie, krajšie a novšie nepotrebujem.
Ide mi o to, že viem, že v pôvodnej firme sa nikam neposuniem a aj tak si po čase budem hľadať novú prácu - tá práca, čo mi ponúkajú nie je celkom pre mňa i keď viem, že v práci mali o ňu záujem aj iní zamestnanci, pre mňa je to len "z núdze cnosť" - trochu mimo môj obor. Je pravda, že človek sa naučí všetko, ale teraz sa budem zaúčať na túto pozíciu a aj dajme tomu o rok - dva zasa niečo nové v inej firme - veľmi sa mi to nechce, keď viem, že to asi nebude na trvalo na tomto mieste v mojej pôvodnej firme.
Z novej firmy som bola nadšená, ale ako som sa dozvedala nie veľmi dobré referencie, tak som zneistela a už nie som si tým miestom istá.
Tak uvažujem, že možno skúsim niečo tretie, ale háčik je v tom, že v oboch predtým spomínaných firmách ma tlačí čas, nakoľko potrebujú nástup hneď.
Ešte som zabudla, že samozrejme mi pribúda aj vek a zasa niekde opäť začínať na novom mieste v novej firme je vyšším vekom ťažšie a ťažšie.
Rada by som sa niekde zaučila a zabehla a už tam zostala dlhší čas, preto aj nie som stotožnená celkom s tým pôvodným zamestnávateľom.
Ak si typ človeka ktorého stereotyp ubíja a nebaví ťa to budeš musieť meniť firmy stále alebo sa moc premahat ale za cenu že budem ukracovat svoju rodinu a s ňou nebudem sa radšej budem premáhať a radšej si nájdem inú zábavku ktorá má bude napĺňať po pracovnom v úvodzovkách
@extempore ale v rodinách, kde obaja krásne nezarobia, je to bežné, že ten, ktorý zarobí menej prevezme starostlivosť o deti, poväčšine to býva žena. Nie každý je kariérista, nie každý má pracovné ambície. Niekto skutočne chodí do práce len preto, že zarobí nejaké peniaze a nevidí zmysel v pracovnom nasadení, skôr v rodinnom živote alebo má iné koníčky mimo práce. To je tiež normálna vec a urobí to rád, netreba zas všetko posudzovať podľa seba a svojich preferencií... niekto zasa neznesie ak by mal dať choré dieťa hoci k babke, má vnútorný pocit moje dieťa - moja starosť.
@romea ja by som práveže bola šťastná mať stereotypnú prácu, žiaľ, v mojej profesii som ju nikdy nemala. Ani teraz v pôvodnej firme na novej pozícii to nebude stereotyp a bude tam dosť zodpovednosť.
Už som si posielala žiadosti aj na také stereotypné pozície, ale zasa som sa dozvedela, že vlastne vo všetkých okolitých firmách sa robia nadčasy. Všetkých známych, čo robia vo firmách na okolí sa vypytujem, ako je to tam s pracovným časom - už som ochotná zobrať akúkoľvek stereotypnú prácu tam, kde sa nerobia nadčasy.
@0silvia0 vieš, problém je ten, že aj ženy na obyčajných administratívnych miestach s nie veľkým platom musia riešiť, kam dať deti počas choroby. Nie že môžu si kľudne byť doma aj dva týždne z mesiaca, veď majú choré dieťa. Vo firme ťa nikto nebude tak dlho zastupovať, keďže má svojej práce nad hlavu.
Alebo len ja žijem na divnej planéte? Ostatné máte ústretových zamestnávateľov, ktorí vám bez problémov tolerujú očr. Lebo teda ja som mala viacero mladých kolegýň s deťmi a teda počas choroby bývali deti pravidelne s babkami.
@hana71 Lenže to sú baby čo MUSIA ísť do roboty kvôli prachom. Vieš.........
@hana71 ja pracujem v skolstve na administrativnej pozicii, cize plat si vies predstavit. Ocr-ky uz nastastie riesit nemusim, deti mam velke. Ked boli male, moji rodicia pracovali, takze ziadne chore deti som im na krk nemohla zavesit. Vsetky ocr-ky som si musela odbit sama a veru boli casy pri nastupe do skolky, ze 2 tyzdne v praci a 2 tyzdne doma na ocr. Manzel bol vtedy zivnostnik a ked nerobil, tak nezarobil a to sme si dovolit nemohli aby som jeho poslala na ocr, jeho vyplata bola vzdy vacsia ako moja ...
Bolo mi blbe cerpat ocr, ale sefka je tiez matka a vie, ze deti raz vyrastu a zena nebude na ocrkach naveky, ano bola a je ustretova a prosocialne orientovana.
Dokonca sama dochovala svojich rodicov takze je tolerantna aj k priepustkam ktore si uz starsie kolegyne beru na sprevadzanie svojich rodicov k lekarom. Lebo aj taketo veci zivot prinesie. Ked vyrastu deti, nastavaju lekari pre rodicov...
@saslavka73 ani nie, poznám mnohé také, čo majú zabehnutú prácu, sú doma 2-3 roky na MD/RD a keď potom nechcú prísť o túto zabehnutú prácu, tak čo majú robiť? Aj keď muž zarába, stále sa očakáva, že aj žena, minimálne študovaná žena, bude tiež pracovať. Alebo je to bežné, že na Slovensku bývajú ženy dobrovoľne v domácnosti? Mám aj dobre zabezpečené kamarátky s viac deťmi, čo ostali doma, ale viac krát sa mi zverili, že okolie sa ich nie raz pýtalo, kedy pôjdu do práce.
@romea
k tomu zastupovaniu - spomínam si, ako mňa a kolegyňu pred pár rokmi zastupovala 5 dní kolegyňa s odrastenými deťmi cez jarné prázdniny - robila len nevyhnutné a aj tak mala more nadčasov a celý víkend z vyčerpania teplotovala a preležala v posteli. Možno sú aj zamestnania, kde je voľnejšie tempo, ale je more firiem, kde frčíš celý deň, si rád, ak stihneš Wc, obed pri pracovnom stole, nejaké kávičkovanie ani internet nehrozí.
@hana71 Tak ideš do roboty kvôli okoliu? Ja som musela ísť od ročného dieťaťa kvôli hypotéke, lebo keby robil len muž tak nám ju nedajú. My sme očrky robili tak, že sme sa striedali, babka bola naša záchrana a veru nie ra bola staršia s mladšou doma a lieky po telefóne. To boli nervy.
@0silvia0 och, ja si často povzdychnem, že som mala byť v školstve, pre ženu s deťmi ideálne. Keď vidím to pracovné tempo v administratíve v školstve, tak zaplačem, že ja žiaľ, nemám také známosti, aby som sa tam dostala. A ver mi, že som sa o to pokúšala, dokonca som mala info, že môžu niekedy pracovať aj z domu. A tá administratívna práca v školstve počas prázdnin - viac tam nie sú, ako sú - často som ich videla nakupovať v meste počas pracovnej doby cez prázdniny.
Ja riešim niečo podobné,len s tým že po RD sa už nemám kam vrátiť. Teraz si hľadám novú prácu a dilema je, či lepšie platenú ale domov budem chodiť večer,alebo niečo kľudnejsie, ale moc nezarobim... Otázne je, či mi aj v takej praci budú tolerovať pn,ocr a pod.a či to bude skutočne pohodová práca za menej penazi. Celkovo neviem ako budeme fungovať,keďže muž dlho robi a dvaja takto robiť kvôli deťom nemôžeme. Zatiaľ ale ako najväčší problém vidím prac. čas, štandard je 8-17h bez nadčasov a škôlka končí o 17h takže som zvedavá ako to budeme stihat, mám dosť obavy.
Po md nájsť si prácu je ťažké zamestnávatelia nechcú zamestnávať takéto ženy pamätám si NATO dobre repky som. Z toho mala je to krivda veľká pre ženy na materskej ale na druhej strane sa s odstupom času a z pohľadu zamestnávateľa ani nečudujem šak som bola vypatlana nezabudni že to pracovné tempo je oproti materskej iné budeš musiet sustedit vedieť dobre plánovať čo doma ako je to oveľa ťažšie ako na materskej kde človek behá za deckom a utiera mu riť a vysvetľovať čo môže a čo nemôže není to sranda
@hana71 ja som na vysokej skole, dostala som sa tam pred rokmi bez znamosti. U nas su stale volne miesta, ale kvoli prachom sa sem az tak ludia nehrnu. A cez obedovu prestavku si aj ja nakupim, mam na to pravo, lebo mam 3 minuty obchodak vedla zamestnania. Tak preco nie? My cez prazdniny normalne fungujeme, ale pravda je ze sa dost cerpaju dovolenky.
Ja ak by som si mohla vybrať a sme vďaka mužovi finančne za vodou,asi by som brala kludnejsiu prácu,lebo predsa len aj deťom sa treba venovať a neviem si predstaviť že by sa o ne každý den starali cudzí ľudia... Poznám také maminy riaditeľky a podnikatelky,deti celý rok nevidia, raz ročne luxusná dovca aby sa nepovedalo,ale inak neriešia,nevedia čo je to behať s deťmi po lekároch,vyberať ich z vyplazeným jazykom z družiny či škôlky,robiť úlohy a detičky rozmaznané spratky. Nuz Sme ľudia rôzni.
Tiez som jun skoncila v praci na neurcito a od 24 jula nastupujem do novej prace vedia ze mam 4 deti aj to ze som stale na rd.A samozrejme sa ma pytali ci mam deti zabezpecene.Byvam s babkou takze mi bude pri malej.Nam sa s muzom budu smeny striedat a kazdy 2mesiac budu 3tyzdne rovnake a potom opet striedacky.Tak uvidim hlavne cez sk.rok ako to budeme vsetko stihat.No bez babky ci opatrovatelky to v dnesnej dobe velmi tazko sklbit pracu s rodinou.
@laska201 no len problém je, keď dedkovci ešte robia a opatrovateľku si tu tiež málokto môže dovoliť. A zamestnávatelia nie sú moc tolerantní, ja keď som bola 1x za rok pn este ako slobodná, aj to už zazerali. Neviem si to predstaviť pri detoch alebo keď ma niekto ozaj vážne zdrav.problemy. Ale zas chápem,nikto nechce človeka čo bude viac doma ako v práci, len možno aj ich to raz počká a karta sa obrati....

Nad tymto by som asi dlhsie rozmyslala, predsa len deti vyrastu a to uz spat nevratis, najst pracu si mozes aj neskor a mozno aj rovnaku, ale je to vsetko o tom, co je pre teba prioritnejsie, ja napriklad by som radsej sa venovala detom, ale to je aj o povahe 🙂