icon

Ako predávať koláče z domu legálne?

avatar
nikaleo17
25. dec 2024

Ahojte dievčatá,

Prosím vás aké sú podmienky pre pečenie zákuskov doma a následne odovzdanie buď spotrebiteľovi alebo nejakému podnikateľovi?

Časom by som chcela nejakú cukráreň ale žiaľ teraz na to nemám a nechcem piecť nelegálne.
Ako to robíte vy ? Stačí si doma vyčleniť nejakú miestnosť?
Ďakujem za každú radu.

Strana
z2
avatar
nickneznamy
25. dec 2024

Musíš mať schválenú výrobu.

avatar
nikaleo17
autor
25. dec 2024

@nickneznamy ako na to ? Kde sa informovať?

avatar
nickneznamy
25. dec 2024

@nikaleo17 Hygiena, veterina, živnostenský úrad- toto je dokonca viazaná, resp. remeselná živnosť, takže by si mala mať výučný list.

avatar
nickneznamy
25. dec 2024

nechcem Ťa odrádzať dopredu, ale je to zložitejšie ako len vyčleniť si doma miestnosť… ale pokiaľ to myslíš s pečením vážne, iste si pozisťuješ detailne všetky potrebné náležitosti.

avatar
nikaleo17
autor
25. dec 2024

@nickneznamy ďakujem budem sa pýtať a veterina prečo?

avatar
lenkakravcova
25. dec 2024

@nikaleo17 na vwterinu budeš posielať vzorky z koláčov na laboratórne rozbory. Musia ti schváliť výrobu. Prídu to skontrolovať. Miestnosť má mať presnú výšku, skladby povrchov (umývateľný atď), teploty chladničiek, umiestnenie umyvadiel a wc prisluchajuce k vyrobni.. atď atď atď

avatar
nickneznamy
25. dec 2024

@nikaleo17 pretože potraviny živočíšneho a rastlinného pôvodu spádajú pod príslušné regionálne veterinárne a potravinové správy, ktoré schvaľujú prevádzky a výroby (mäsovýroby, mäsiarstvá, pekárenské výroby, predajne potravín atď atď)

avatar
lenkakravcova
25. dec 2024

@nikaleo17

Tu máš informácie o živnosti pri perakrstve:
https://www.minv.sk/?vyroba-pekarskych-a-cukrar...

A tu konkrétnejšie: https://www.frigomat.sk/zalozeni-cukrarny/

avatar
luccija
25. dec 2024

@nikaleo17 tak to je na mesiace a halda papierov z úradov.Vsetci to robia na čierno🤪
Musíš mat zvlášť prevádzku, vykavhlickovane do určitej výšky, zvlášť chladničku na suroviny zvlast na hotové nechce sa mi to písať je toho veľa a náročné.Plus etikety, keď to chces predávať ďalej ďalšiemu..myslím, keď budes predávať rezy v umelohmotnek krabičke, suché v sáčku ..
Moja kamarátka pečie 15 r zdedila dom a chcela výrobnu a zobrať dve ženy k sebe, ale vzdala to a robí iba sama dalej ako robila "na kolene"

avatar
alickapusinka
25. dec 2024

Neviem či teraz na otvorenie cukrarenskej výrovy nemusiš mať aspoň vyuční list v odbore cukrárka.

avatar
lasona
25. dec 2024

Riešili sme niečo podobné..ešte aj samostatná miestnosť na vajcia musí byť. A samozrejme vyucena v odbore...veľa byrokracie

avatar
janinah
25. dec 2024

A tie mnohé ženy co ponúkajú tortuy a koláče kdekade na nete nejaké povolenia majú? Silno pochybujem...takže rob to ako ony....v tejto krajine sa dá všetko.....
Ja osobne dostávam k torte aj faktúru a inde nezadavam zákazku,lebo radšej podporim takú,ktorá sa unuva mat veci v poriadku.

avatar
rozculena
25. dec 2024

@janinah lenže ona to chce dodávať nejakému podnikateľovi...takže ťažko doma v kuchyni .........

avatar
rozculena
25. dec 2024

určite v byte to robiť nemôžeš. Môžeš to robiť v dome,ale musíš tie miestnosti vyňať z obytnej plochy.Musí to mať vlastný vchod a vlastné wc,čiže stavebné úpravy...ak ťa toto neodradí....

avatar
luccija
25. dec 2024

@nikaleo17 úplne všetko ti povedia na živnostenskom

avatar
rozculena
25. dec 2024

@luccija nepovedia

avatar
nikaleo17
autor
25. dec 2024

Hej tie inzeráty na čierno som si všimla a je ich halda ale čo ak kontrola z daňového? Zažili ste už niektorá?
Nemusí podnikateľovi stačí nejaké FO.

avatar
bosorkabb
25. dec 2024

Okrem živnosti a potrebného vyucneho listu potrebuješ toho strašne veľa.
Samostatný vchod do prevádzky. Hygienické zázemie. Chladničky vrátane tej zvlášť na vajíčka. Povrchy len na to určené, oddelené časti. Dokonca aj čistiace prostriedky určené pre potravinárstvo. Uchovávať vzorky.
Práve pre to ľudia robia bez oficiálnej pečiatky. Lebo keď toto zahrnies do ceny čo logicky musíš tak máš konkurenčnú nevýhodu.
Ja teda beriem koláče od jednej baby a sú fakt že super. Dokonca má plno objednávok ale sama hovorila ze dať to oficiálne by stálo veľa peňazí a musela by ísť hore s cenou a to už moc tak nepôjde. Konkurencia je vysoká.

avatar
madielilly
26. dec 2024

@nikaleo17 ja som chcela riesit nieco podobne pred rokmi.Ale nie potraviny a pecenie,ale vyrobu kozmetiky.A ked som zistila,ze si musim zariadit viazanu živnost (viazana zivnost je to,ze musim mat dokonca ako spolocnika niekoho z chemie,ci podobneho odvetvia.Tak ako to maju restauracie a bistra),musim mat v dome vyclenenu a vykachlickovanu extra miestnost a nastroje extra vyclenene na to,musim poziadat o suhlas hygienu,veterinu a potravinarov,musim mat potravinarsky preukaz a samotne vyrobky najskor musim dat ocertifikovat,kde jeden certifikat na jeden produkt stal zhruba 500€.A potom samozrejme aj kasu,alebo fakturaciu.Tak som sa na to vykaslala a moje produkty su napisane len na papiery a vlozene do suplika a len snivaju dalej...Ta birokracia okolo toho by nebol az taky problem,ale ta miestnost bola a to ma zlozilo

avatar
nikaleo17
autor
26. dec 2024

@madielilly
@madielilly podľa mňa to je nespravodlivé pretože často mamičky doma upečú na kľude a aj čistejšie ako také veľké priestory, kde vedia byť aj myši a kade aká háveď. Samozrejme nechcem nikoho uraziť ale stáva sa. Ja osobne mam známu, ktorá vyrába prírodnú kozmetiku a predáva ju iba na svojom profile nezverejňuje to a ide jej to pekne 🙂
Nenechávaj to v šuplíku určite s tým chod von a skúšaj na sebe na známych len ja osobne by som od človeka ktorý to robí doma tak isto preferovala viac prírodnú kozmetiku 🙂 neviem o akej kozmetike píšeš ty

avatar
nikaleo17
autor
26. dec 2024

@bosorkabb konkurencia je hrozná áno ale ak by ta nacapali tak ta pokuta ach jaj ... ja sa len toho bojím lebo miestnosť by aj bola ale určite nie kade aké plochy kde načo všetko a to wc a kade co...véd vždy dosku vyutieram aj tak robím všetko na papieri na pečenie a ďalšia vec umývam si ruky a pracujem v rukaviciach ale voči tým rukaviciam tiež som trosku skepticka neverím, že by sa na nich nič nenaslo

avatar
alickapusinka
26. dec 2024

Musiš mať vyuční list v odbore cukrárka ked chceš podnikať.

avatar
nickneznamy
27. dec 2024

@nikaleo17 no to je jedna strana mince, ale teraz sa pozri na tú druhú, či je to teda spravodlivé… ja mám výrobu- zamestnanci, prevádzka, priestory, tri krát do roka kontrola, platím dane a potom je tu niekto, kto si doma napečie a predá a má čisté prachy bez papiera do vačku. Potom sa nedajbože čosi stane, tak sa bude riešiť ako je to možné.
Keďže dávaš (resp. chceš dávať) a umiestňuješ potraviny na trh, malo by to mať nejaký hygienický štandard a dohľad. To, že ty robíš čisto je jedna vec, ale u iných to platiť nemusí.
A ešte k rukaviciam- treba vedieť na čo sú, ako ich používať a nie, že dám si ráno rukavice a celý deň v nich strávim, beriem do nich peniaze, idem v nich pomaly na záchod, ale hlavne, že mám rukavice! Toto vídam často u ľudí, bohužiaľ, aj u mňa v prevádzke som sa s tým stretla… niekedy radšej holé ruky, ktoré ale sto krát za deň umyjem ako rukavice.

avatar
bosorkabb
27. dec 2024

@nikaleo17 tak robia to tak roky. A je ich v okolí veľa a ide im to. Len od pani čo beriem koláče čo viem minimálne 10 rokov čo viem ze to robí. Zaujímavé je že berú aj ženy z daňového úradu a nie len oni. Má kvalitné domáce koláče. Také z výroby nekúpim proste.

avatar
oblecenie99
27. dec 2024

No a to je na tom s tou cenou zvláštne, že ja som mala na svadbu koláče aj tortu z Hiltonu z Košíc (jednou z podmienok bolo, že nepovolili "vlastne") a boli výborné, čerstvé, žiadne umeliny, majú vlastnú pekáreň aj cukrarku, a sestra od jednej takej pani, po ktoré sme išli v horúčave do nejakej bytovky, ktorá bola ešte aj zafajcena, a neboli lepšie, cenovo však vyšli úplne rovnako, úplne na krajnom juhovýchode, malé mestečko.. Ja na faktúru, riadne, ona na ruku. Ten istý rok, rozostu medzi svadbami tri mesiace. Tak odvtedy som si povedala, že ja od nikoho len tak brať nebudem a podporím podnikateľa. Alebo si na pečiem sama. Mala som tú česť teraz ochutnať najlepšie, výborne, super truper koláče u svokry, ktorá berie tiež od takého chalana, a neboli dobre, teda trúfla som si len na dve, z ktorých som si odrezala kúsok. Krém bol vyslovene zgrcnutý a chutili ako staré zákusky. A pravdepodobne už aj boli, lebo nech mi nikto nehovorí, že chlapec sám, naberie si objednávky do bludu pred Vianocami, má jednu kuchyňu, jednu rúru, jednu chladničku (na všetko), alebo nech ma hoc aj dve, tri, v trojizbovom byte, že pečie pred Vianocami Max deň, dva. Nehovorím o drobnom pečive, ale o rezoch.
Autorka, a koho prosím ťa tu kedysi za niečo také chytili a pokutovali? To skôr zbuzeruju takého, čo sa unuva mať všetko v poriadku, lebo o ňom na rozdiel od tých načierno úrady aj oficiálne vedia, a on ich pustiť do prevádzky musi. Nechty u suadey v paneláku v detskej, zabíjačky v garáži,, predaj zeleniny a ovocia na trhu vo veľkom celý rok z velkoskladob z Maďarska či Poľska, cukrarky vo vlastnej kuchynke, každému sa darí jedna radosť bez problémov, dokonca sú na tom časovo tak, že máš problém sa ku nim dostať či objednať. Tak sa na to môžeš rovno vykašľať. Ja osobne ale toto podporovať odmietam, už aj z princípu. Ale väčšina s tým problém mať nebude. Potom sa síce čudujeme, ale na takýchto miestach strbiny nikto nehľadá. A že berú aj ženy z daňového, lebo sú výborné? Tak je to smutné, ale je to fakt. Skúste takto podnikať na západe (a nech mi nikto netvrdí, že tam sú pravidlá miernejšie, ale pripúšťam, že je to na debatu, že tie pravidlá sú často nonsens), či aj od vás budú brať koláče tety z daňového z desiateho poschodia v paneláku na sídlisku.

avatar
oblecenie99
27. dec 2024

@nikaleo17 A je to ináč spravodlivé voči tým, čo majú všetko v poriadku papierovo, aj čisto? Ale keď sa máme zamestnať, tak by sa nám tiež nepáčilo, že nám zamestnávateľ povie, na tu máš peniažky na ruku a keď príde inšpektorát z práce, povedz, že si moja sesternica a si tu na návšteve, či? Vtedy sa ľudia buuuuria. Opakujem a trvám na tom, kupovala som zákusky aj ja, aj sestra na svadbu a v tom čase stal.kus rezu takú ale že takú istú sumu, ako moje z riadnej cukrarne v hoteli a sestrine od tety Mariky od susedov. Aj by sme ukázali faktúry na porovnanie, keby ju moja sestra mala, že... Tak ako to je potom? Môj otec vždy spomína príhodu, keď v 90. tých rokoch bol so svojím švagrom na návšteve u jeho švagra v Nemecku, domáci pracovali, oni sa cez deň nudili, tak im chceli pomôcť a byť uzitocni, rozhodli sa vytiahnuť kosačku, že pokosia aspoň trávu pred domom. Keď prišiel domov ten chlap, tak mu oči vyskočili, že nech to láskavo nerobia, lebo susedia by mohli robiť problémy, a nahlásiť ho, že nelegálne zamestnava! Že keď chcú byť takí nápomocní, tak sa dohodnú, on vytiahne gril z garáže, dajú si pivo, sadnú si na stoličku, traja si pokecaju, vystriedajú sa na tej kosačke, pozvú na pivo suseda a dovidenia, nie takto. Pred tridsiatimi rokmi. Môžeme sa vyhovárať na nezmyselné nariadenia, ale toto nie je riešením. Pustili by ste svoje 17 ročné dieťa do autoškoly, ktorá funguje načierno, lebo ujo Tomáš tak robí, a viete, že je dobrý šofér?

avatar
bosorkabb
27. dec 2024

@oblecenie99 no nie každá to robí v paneláku.
Ja som mala možnosť vidieť miestnosť pani odkiaľ koláče beriem. Čisté priestory, mala 2 chladničky a zvlášť miestnosť. A nie nevedela že prídem lebo som jej len zazvonila a chcela sa niečo opýtať.
Nie je vyučena ale koláče či suché alebo rezy, kremese má najlepšie v okolí.
Tak ako beriem trubičky od staršej pani.
Proste ak už za niečo platím neprosím si niečo čo mne nechutí. Vyberám si. Áno mala som aj s výroby, cukrárne ale nechutili mi. Chcem poctivé koláče bez blbosti typu pistaciovy krém.
Ale to som ja.

avatar
evansova
27. dec 2024

@lenkakravcova A cesta surovin a hotových výrobkov musí byt jednosmerna, teda hotove vyrobky sa nemozu expedovat cez miestnost so surovinami. My sme napr. zrusili jedno okno a nahradili sme ho dverami
A musis byt prioravena na kontroly hygienikov, skladovanie surovin, vyrobkov, stery z povrchov, atd... Ale da sa to zvladnut

avatar
nikaleo17
autor
8. jan 2025

@nickneznamy áno všetky vás chápem ja beriem za jeden koláčik 0,50€ nie ako v cukrárni takže nezarábam milióny. Áno viem že berú toľko ako aj v cukrárni v okolí si pýtajú od 80centov hore za kolace z hery keby aspoň boli maslové. Ja cisto maslové pečiem za 70centov. Lebo ma to baví a chcela som byť cukrarka ale naši mi to nedovolili tak som nakoniec ITčkar. V budúcnosti si chcem otvoriť cukraren takú maličkú s kávičkou je to môj sen lenže momentálne s pozickami a dvomi malými deťmi to je len sen. Nechcem nikoho uraziť a ani nikomu krivdit co sa týka cien som asi najlacnejšia v okolí lebo nemá zmysel si pýtať za jeden koláčik ako v cukrárni kde platia proste všetko. Som na RD a takto som si začala privyrabat. Neodsudzujte ma prosím

avatar
veronika1754
8. jan 2025

@nikaleo17 žena môjho bratranca tak piekla, v rodinnom dome asi cca 3 roky, potom prišla daňová kontrola a odvtedy už neprečie. Viem že dostala pokutu, neviem koľko ale určite to bala vysoká suma keďže biedu netrú a ona už nechce ani pre rodinu nič upiecť tak určite to bola vyššia suma

Strana
z2