Ako riešiť časté vymeškávanie opatrovateľky?
Vie mi niekto poradiť ako je to pri opatrovaní a častým vymeškávaním opatrovateľky?
Môj rodinný príslušník má schválené opatrovanie na 8-12 hodín denne. Má opatrovateľku, ktorá veľmi často nepríde kvôli rôznym vyšetreniam,inokedy úrady,alebo deti.
.Podotýkam,že nechodí ani na celých 6 hodín.
2 mesiace do schválenia chodila rôzne. Chýbala niekedy aj 2x do týždňa a chodila max.4 hodiny. Viem,že je to o dohode .Ale ona to akosi nerešpektuje. Podotýkam,že keď ju rodina na odporučenie našla nič také nespominala,že má toľko vyšetrení. Pri nástupe dopredu povedala,že 3 dni nepríde,že je objednana na rôzne vyšetrenia. To sme samozrejme pochopiteľne akceptovali ,ale od vtedy chodi pravidelne. Keď boli teraz rôzne sviatky tak pochopiteľne mala voľno ,Ale ona v tom týždni išla zase niekam a tak dookola. Rodina je spokojná s ňou čo sa týka opatery (hlavne vďačná nakoľko v rodine sa nik nenašiel)
!Ale keďže vypadne možno do mesiaca aj 6-7 krát, tak to musia všelijako popri práci riešiť popri ťažkej práci jej dcéra. Dcéra ju opatrovať nemohla kvôli tomu,že je samoživiteľka maloletého dieťaťa.
Vie mi niekto prosím poradiť ako je to zo zákona.
Je cez UP. Takže pochopiteľne ju platí štát,ale je to tak trochu nefér.Príbuzný ktorý jej pomoc potrebuje je odkázaný sám na seba kým je dcéra v práci.
Nie je síce ťažký prípad,ale má problémy pri chodení aj psychické diagnózy pri ktorej treba dohľad.
Ďakujem za každú odpoveď .
sama ale píšeš že od nej nežiadate viac ako 8 hodín....ono je pochopiteľné že za 560eur jej tam nikto nebude ochotný byť ani tých 8hodín, keď v tom nemá ani stravné lístky, ani dovolenku ani odvody...
Odkiaľ ste?
@mogaa ale dala sa nato dobrovoľne. Dokonca sa dušovala sestre,že také hľadá,že ona by to nezvláda ani v kuchyni ano v závode ale ani obchod.Ona robiť už riadne nechce sama to povedala. Priznala ,že robotu v skúsila,Ale že zlý kolektív a veľa roboty.Pracovala len aktivačne za minimum a tiež bez nároku na dovolenku,paragrafy a dovolenku. Tak ja už potom neviem.
@mogaa a ešte podotýkam,že tiež som kedysi pracovala aktivačne v škôlke keď som si nevedela nájsť prácu žiadnu keď boli deti malé a často choré. A musela som si odrábat všetko. Dokonca ak v lete som musela robiť .Nepamätám už presne či som dostala 160 eur na 4 hodiny denne. Keď mi nemal kto pre deti chodiť a doma s nimi byť musela som. Teda ešte som víkendy mala inú robotu aby sme mali viac.
@modrykolibrik nerozumiem.
@anonym zajdi na mesto vyziadaj si ziadost o posudenie na odkazanost SS spolu zo ZZ zajdi za vseobecnym a poziadaj o posudenie na odkazanost na ss. DR Ti sam vyhodnoti molko potrebuje OP aj kolky stupen. Podla stupna vies na kolko hodin ma narok spise ti to do ziadosti. S tou chod na mesto a predloz ju tam. Oni by sa ti mali do 30 dni vyjadrit ci to schvalia alebo nie a pridelia mu OP
@modrykolibrik už je schválené na 8-12 hodín.
Od mesta alebo od uradu?
Narok ma 8 - 12 hodin, ale xnamena to, ze to odpracuje jedna osoba? Kedysi som robila osobnu asistentku chlapcovi, co mal schvalenych x hodin a striedali sme sa 3 asistentky. Z toho balika nam rodicia vyplatili podla toho, ktora kolko hodin odpracovala. Nemozte mat este jednu opatrovatelku s ktorou by sa povodna striedala a v pripade potreby zastupila?
@ninka297 zrejme nie.
@marllik tak má tam byť 8 hodín ,žiaľ ani to nie je .Nemá náhradu za seba nič. Je to vybavené aj schválené cez UpsVar.
@modrykolibrik cez UPSVAR
@ninka297 no moment lebo ja to chápem tak, že ona chýba v pracovné dni, nie cez víkendy(vtedy sa stará rodina). A keďže rodinní príslušníci pracujú je ťažké pre nich tieto výpadky vykryť. Plus berie peniaze za 8 hodín a odrobi max.6.
Ako je to autorka? Opatrovateľka chodí aj cez víkend, či len cez pracovný týždeň?
Ak je to cez UPSVaR tak jej platite podla hodin? Raz do mesiaca treba nahlasovať hodiny, nosi sa výkaz hodin? Ak Ano, tak ju treba platit podla reálnych hodin. O prispevok nepridete, len sa v dany mesiac zaplati menej.
@janage áno tak ako píšete. Keď ide po vyšetreniach v pracovné dni) musí sa starať rodina .Rovnako aj víkendy keďže vtedy má normálne svoje voľno.
@ninka297 nemyslím víkendy. Ani sviatky pochopiteľne
@janage má robiť 8 hodín ak by bolo treba dvanásť tak to robia dve. Ale áno ona nechodí ani na určených 8 hodín,Ale 6 hodín.
@betulinka1 nie to neplatíme my,ale úrad.
@ninka297 v podstate spokojný by sme boli,ale evidentne ju to už asi nebaví .. Je škoda,že to nepovedala hneď keď sme sa pri nástupe dohodli,že budeme potrebovať na tých 8 hodín kým sú príbuzný v práci .Ale že sa vieme dohodnúť a prispôsobiť aj jej časovo. Sama si určila od kedy a dokedy môže .

Pokial ma psychiatricke vysetrenie a ma ze nemoze ostat sam doma....narok ma. Netreba sa odbit. Pozistujte si podmienky, spravte si prehodnotenie a posudenie vztahu a znova zaziadajte