icon

Ako sa brániť pred prepustením počas skúšobnej doby?

pipimonterova
27. jan 2025

Ahojte...som v skusobnej dobe a som tehotna.Kvoli tehu cukrovke mam o trosku viac kontrol u dr ako keby cukrovku nemam.Moj zamestnavatel vsak z toho ide vyskocit z kože a hrozi mi prepustenim.Vraj som v skusobnej a on ma moze prepustit aj tehotnu.Ze uz ho nebavi vybavovat zastupy za mna.Mam pravo sa neak chranit pred takymto vydieranim?Co robit ak to urobi a vyhodi ma?Uz od zaciatku ako som mu to oznamila si na mna zasadol a chce sa ma velmi rychlo zbavit...

Strana
z4
zltalienka
28. jan 2025

@mamatroch "Ak Ta vyhodi teraz, nebudes mat ani narok na materske, len rodicak od zaciatku." Pokiaľ už má autorka odpracovaných 270 dní za posledné 2 roky tak materskú dostane, už je v ochrannej lehote.
Ja to vidím tak, že autorka skrátka pracovať chce. Aj keď je tehotná a mohla by si to "poriešiť inak". Pracuje tam 2 mesiace, má 4 paragrafy. Pokiaľ si pamätám tak je povinná prehliadka u gynekológa každý mesiac. A keď ju odoslali na ešte nejaké vyšetrenia, tak šla. Príde mi to ako "normálne" počas tehotenstva. 4 paragrafy nie sú v danej situácii veľa. To či museli byť celodenné (boli celodenné?), to neviem posúdiť. Ako tehotná má nárok na toľko paragrafov, koľko bude potrebovať.
Z pohľadu zamestnávateľa je to blbé platiť tehotnej zamestnankyni paragrafy, občas sa oni sami "pričinia" aby tehotná išla radšej na PN, radšej jej jednorazovo zaplatia prvých 10 dní PN v zákonom stanovenej výške, ako kedy malú preplácať 2 (a viac) paragrafov každý mesiac. Novú zamestnankyňu budú hľadať tak či tak, tak z toho pohľadu im je to jedno.
Autorka má jedinú výhodu, jej zamestnávateľ nevie nikoho iného na danú pozíciu zohnať. Asi aj na pohovore bola sama, keď mu hneď pri nástupe povedala, že je tehotná a on sa rozhodol ju zaúčať.

estellas
29. jan 2025

@janagem Ju vlastne môžu v skúšobnej dobe prepustiť aj bez udania dôvodu.

janagem
29. jan 2025

@estellas ak oznámila písomne tehotenstvo, tak nie. Musia napísať nejaký dôvod.

abbey1
29. jan 2025

@janagem V skúšobnej dobe?

maury
29. jan 2025

@mogaa plánované rodičovstvo. Dá sa naplánovať inseminácia, umelé oplodnenie, ale nie keď sa to deje prirodzene. Nikdy človek nevie, kedy to príde. Môže sa snažiť roky a nedarí sa a potom to zrazu príde, keď človek ani nečaká alebo aktuálne sa mu to moc nehodí. Tieto veci nefungujú lusknutím prsta.

maury
29. jan 2025

Podľa ust. § 40 ods. 6 zákonníka práce platí, že „tehotná zamestnankyňa na účely tohto zákona je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie.“ „Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou … len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom …, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.“ Jedna rada do budúcna: pokiaľ nie je v rukách písomné potvrdenie, tak sa tehotenstvo neoznamuje.

janagem
30. jan 2025

@abbey1 Jo. Zákon hovorí že ak je v skusobnej dobe môže ju prepustiť ak je tehotná ( a tehotenstvo bolo oznámené )ale musí udať dôvod - aby bolo jasné, že tehotenstvo tým dôvodom nie je.

jozinzbazin22
30. jan 2025

Tak ale teho.sa potvrdzuje oficialne az v 12tom tyzdni ked lekar vystavi tehu knizku,do vtedy jej nikto nic nepotvrdi,a pocas sk.doby ju mozu vyhodit aj bez udania dovodu.Takze ja toto cele vidim na posledny den skusobnej doby,dovi a dopo.

mogaa
30. jan 2025

@janagem no miesto tehotenstva uvedú že nie sú spokojní alebo zamestnanec nepodáva výkon aký očakávali.....

janagem
30. jan 2025

@mogaa veď to je jasné. Len ak by dostala ukončenie bez uvedeneho dôvodu tak napríklad súd vyhra

bielasovicka
30. jan 2025

@pipimonterova jasné že ťa môže prepustiť. Aj ja by som ta prepustila. Lebo teraz to cele vyzerá ze si tam nastúpila z vypocitavosti. Kto ti uverí ze to tak nebolo? Co ma z teba ten šéf, nato nemyslíš? On iste nechcel prijať tehotnú ženu. Tiež si mohla počkať s tehotenstvom, a nie v skúšobnej dobe otehotnieť. To sa dá, predstav si.

dancingqueen321
8. feb 2025

@pipimonterova Ale ked vies, ako to je, a ze sa ta mozu zbavit, tak nerozumiem, co tu vyskakujes. Ja by som na sefovom mieste rovno ukoncila pomer a len by som ti to oznamila. Nie su povinni ta tak drzat, lebo ty si tehotna. Budes tehotna a bez roboty. Podla toho sa zariad.

Strana
z4