icon

Ako sa brániť pred prepustením počas skúšobnej doby?

pipimonterova
27. jan 2025

Ahojte...som v skusobnej dobe a som tehotna.Kvoli tehu cukrovke mam o trosku viac kontrol u dr ako keby cukrovku nemam.Moj zamestnavatel vsak z toho ide vyskocit z kože a hrozi mi prepustenim.Vraj som v skusobnej a on ma moze prepustit aj tehotnu.Ze uz ho nebavi vybavovat zastupy za mna.Mam pravo sa neak chranit pred takymto vydieranim?Co robit ak to urobi a vyhodi ma?Uz od zaciatku ako som mu to oznamila si na mna zasadol a chce sa ma velmi rychlo zbavit...

abbey1
27. jan 2025

@rora26 Dobre.

pipimonterova
autor
27. jan 2025

@lienka.7 a co take robia tehotne??Maximalne mozu robit iba to,ze su tehotne.nie?A hej,je fajn preradit tehotnu na inu poziciu aby dieta nebolo v ohrozeni.Ci ma tehotna zdvihat betonove dosky??Inak neviem co take robia tehotne,ja konkretne som iba tehotna bez najmensieho priestupku.Aj tie paragrafy su predsa v ramci zakona.

liv1
27. jan 2025

@rora26 tvoje komentare su typicke pre ludi, ktori svoju firmu v zivote nemali a nemaju ani potuchy aka je to zodpovednost a ano drina. A ze velakrat ak nie je biznis, aj tak su prvi zamestnanci ktori dostanu peniaze, lebo zakony. Slovensko najma smerom na vychod zneuziva pn, ocr, podnikatel je vzdy ten zly. Ale ved ich nikto nenuti pre neho za tu minimalku robit. Moze viac studovat, moze sa viac snazit, prestahovat, otvorit svoj podnik, nemusi otrocit ako to ty nazyvas. A naopak, mozu byt este radi, ze im tu pracu da. Keby nebolo tych zlych zlych podnikatelov, mnohi ludia by nemali co jest…

rora26
27. jan 2025

@liv1 jasne nech mu este nohy bozkaju za tu minimalku, ze? 🤣 no ono aspon ten zakon chráni ze ten zamestnanec ktory ma tiez hypo a rodinu dostane vyplatu, toto ta štve? Len to vypoveda o tvojom charaktere. cudujes sa ze su u nas zakony zneužívané ked su postavené na hlavu? V zahranici by si ani tie tri roky na materskej nesedela ale po 12 tyzdnoch sup sup makat. Ale platove podmienky tam su štvornásobne tak sa nad tym nikto ani nepozastavi. Co tak zeny s retazovymi pôrodmi a ako vyuzivaju system? Preto sa ideme obúvat do zeny, co pracovat chce ale chranime take co rodia rok za rokom deti? A znevýhodňovanie matiek je kapitola sama o sebe. Su zeny co pracovat chcu ako tuto autorka a nie je im umožnené a este z nich robia chudery zeny co si nevidia na špičku nosa. Ale ze kazda druha tu chce vsetko zadarmo a mat výhody to je okej. Dalsia vec, zamestnanec moze mat u prdele, ze podnikatel drie, tak ako ma podnikatel u prdele ze zamestnanec mu tam drie NA NEHO a po x rokoch ho len tak prepustí lebo nahodou ostal PN. Kazdy dnes bojuje za seba tak sa trosku preber. OČR a PNky su zneužívané aj v Polsku kde maju podobne zakony, tak nerozumiem tej tvojej poznámke na vychod. Obhajovať zlodejov na ktorych bežní ludia makaju fakt nebudem. A keby kazdy jeden bol podnikatel, nemal by kto na nho robit, ci to sme uz nedomysleli? Vsak trh prace je v katastrofálnom stave s tymi platmi. Hlavne ze pánkovia sa vyvážajú na mercedesoch. Chudacikovia Ano. Ach jaj skoda reci🤣

froneet
27. jan 2025

@mogaa toto je otrasný komentár. Zamyslela si sa aj nad tým , že ľudia môžu mať problémy s otehotnením a potom sa to nečakane stane? Tiež som zistila , že som tehotná deň pred začatím novej práce po 6 rokoch neplodnosti a zlyhanych IUI a zázračne sa to stalo keď sme práve mali pauzu od IUI a podpísali papiere na IVF.

lienka.7
28. jan 2025

@rora26 nech sa paci, utekaj teda do toho tvojho ospevovaneho zahraničia, co tu este robíš? Ono vieš, keby to bolo také ideálne, už dávno pradávno sa všetci zbalia a pá pá. Milujem také ako ty. Len nadávať vedia, podnikatelia sú zlí, len vy ste tie naj, vsak? 👌 ono, pomaly každá diskusia je ti o tom, ze vsak po RD musím dať výpoveď, lebo dieta bude predsa chore. Blbosť, chceš len využiť systém a poberat max.podporu, lebo najmä tie s min.mzdou už v živote také peniaze neuvidia. To, ze potom nenájdu prácu, lebo s malym dieťaťom, nieto ešte dvomi ju nikto nezamestna. Ty by si zamestnala? Asi ťažko. Potom musím byť na OCR iba ja, lebo mužíček pride o bonusy a pod. Podobná situácia, dieta mate dvaja, mate sa obaja aj starať. Nehovoriac o tom, ze ked mam male deti, nesťažujem sa na kraj sveta, kde líšky dávajú dobru noc, kde nemám skolku ani školu a o práci môžem iba snívať. Ale najmä, ze mam lacný veľký dom s bazénom, ze? To, ze to nemám potom z čoho platit, to uz je zase ten stat zlý, lebo mi nezabezpečí co si navymyslam. O zneužívaní systému tehotnymi tu bolo už toho popísané ho až až. Napr.aj to, ze im beží PP a môžu si uplatňovať všetky výhody, ako ten co pracuje. Aj napr.to, xe tehotná môže chodiť napr.na tehu cvičenie, apocita sa jej to, ako by pracovala. Tak tu naozaj netrep, ake sú to choderky diskriminovane. A fakt milujem také ako ty, s filozofiou, ze ked kradne Ferko a Janko, tak budem aj ja. Ani sa nedivím, ze ako krajina sme tam, kde sme. Posledný nech zhasne 💡

really8
28. jan 2025

Milujem tuto kategoriu zenskych “som (buduca) matka, kto je viac?” Strasne sa smejem co tu predvadzas ty nositelka. Ako vies zarucit ze budes schopna pracovat do 34 tyzdna? Mne pride ze by si bola najradsej keby bol aj vyhdradeny jazdny pruh pre nositelky zivota alebo vlastne pokladne v obchode. A veta ze zeny maju drzat spolu je totalny gol

rora26
Autor odpoveď zmazal
rora26
28. jan 2025

@lienka.7 podla toho ake nezmysly pises by si skor ty mala ist podnikat do zahranicia ked ti vadi davat este aj vyplatu ked nie je biznis, ale nejdes lebo ta tvoja drina by musela byt vacsia, co? Nauc sa v prvom rade citat s porozumením, lebo to co za skvosty tu pises tak normalne lutujem ze na teba musi niekto robit. Uz vidim cloveka co uprednostní robotu, kde na niekoho robi pred vlastnym chorým dietatom. Muzi maju zväčša dolezitejsie pozicie ako nejaka casnicka a aj vyssi plat logicky asi nepojde na OČR ale to uz ti nedoslo lebo nedokazes rozmyslat za hranicou svojho podnikania. Typicky priklad slovenského podnikateľa naozaj skvostné. Ty zrejme nemas deti a este mas aj komplexy z tych co ano. To vypoveda o vsetkom. U teba uz je zhasnuté dávno ako vidím. 🤣

liv1
28. jan 2025

@rora26 ked vidim tvoj komentar, vidim skor len bla bla bla. Pobavila si ma vyjadrenim, ze ma vraj stve ze zamestnanec dostane peniaze aj ked firma nezaraba 😁. Jasne, strasne ma to stve, neviem kvoli tomu spavat 😅. Teba strasne stvu tie mercedesy co? No vsak aj ty si na ne mozes zarobit, mozes makat, snazit sa, riskovat, casto vlozit cely svoj majetok na to, aby si sa raz mala dobre. Su to obycajne statistiky, smerom na vychod je viac pn a ocr, asi su tam ludia viac chorlavejsi 😅. Alebo skor viac zneuzivaju system. To mnohi slovaci vedia, len otrcat ruky. Ano v zahranici ides po 12 tyzdnoch do prace, a sice mozno maju 4nasobne platy, ale aj 4nasobne vydavky. To len slovaci vidia len tie vyplaty a nemaju ani potuchy, co je to a ake nakladne je tam zit.

rora26
28. jan 2025

@liv1 hej hej strasne ma stvu mercedesy🤣🤣🤣 predstav si ze vzdelanejší ludia nemusia tak tvrdo makat a podnikat s odretými usami a založeným celým majetkom ako ty, dokazu robit pre zahranicne firmy aj na Slovensku aj v zahranici za take vyplaty ake si dávate vy podnikatelia a este mat aj výhody ktore ta tak strasne stvu.. vies len sa trebalo trosku v skole posnažiť a nachytať nejake zručnosti🤣🤣🤣 v zahranici si asi tiez nikdy nebola, ked evidentne nevies ze vydavky su tam podobne nasim a platy neporovnatelne. Takze dakujem, ja sa mam super, niesom zatrpknuta voci kolegom a svojim podriadeným a nedajboze voci zenam matkám. Len nechapem toľkú zatrpknutost ked PNku a OČR zamestnancovi nevyplácas ty a nariekas ako keby to ide z tvojho vrecka. Typicke slovenske. Prosim ta, chod radsej drieť do svojho podniku aby ti nevzali majetok. 🤣

liv1
28. jan 2025

@rora26 “ako ty” “vy podnikatelia” pocuj ty sa daj vysetrit, kolke bludy tu taras 😂. Kazdym svojim komentarom len dokazujes, ze si uplne mimo, a zavidis tym podnikatelom aj nos medzi ocami. A ze sa vyvazaju na mercedesoch... Mala si sa viac snazit, mohla si mat aj ty

lienka.7
28. jan 2025

@rora26 moja, ja som spokojná na Slovensku, keby som nebola, balím kufre a idem a nezakladam tu trapne diskusie ako ine, co si tu majú potrebu akurát tak vybiť svoju frustráciu a neschopnosť.. .. to len tak na okraj.
Ja na rozdiel od teba si vážim každú pozíciu, aj tu čašníčku, aj tu upratovačku... aj toho smetiara, predstav si. A predstav si, mam 2 malé deti a OCR som za 3 roky necerpala ani raz 😉 a dokonca s malým dieťaťom som dostala novú pracovnú ponuku, to je co? A vieš prečo? Lebo som ked som fér k zamestnávateľovi ja, je aj on ku mne. a keď ma ten muž logicky vyšší plat, tak nech ta logicky živí. Jediná, ktorá tu ma komplexy si tak akurát ty, lebo si ten typ ako tu píšu baby, JA SOM MATKA, KTO JE VIAC!
Mimo toho, vsak podnikajú aj ty, a bude ti sveta žiť ako tým zlým a nenszranym podnikateľom. A pokojne si pozamestnavaj aj všetky tehotná na SK, uvidíme, čo budeš robiť potom ked sa ti pohadzu na vymyslene PNky a budú si nárokovať peniaze,a výhody, hoci nepracujú, a pre teba sú čistým nakladom , pani "mudra"👌.

lienka.7
28. jan 2025

@rora26 a ešte k tomuto:
"Len nechapem toľkú zatrpknutost ked PNku a OČR zamestnancovi nevyplácas ty a nariekas ako keby to ide z tvojho vrecka. Typicke slovenske" 
PNky a OCRky sa platia z odvodov všetkých pracujúcich ľudí, takže aj z mojich. Predstav si. SP si peniaze nenatlaci v pivnici, vies. Vidno, že si na slovo vzata odborníčka.👌👎

stanulienkat
28. jan 2025

Ty musíš byť hotová radosť pre každého zamestnávateľa aj kolegyňu. Zober si, že ťa pustil na priepustku štyrikrát počas dvoch mesiacov skúšobnej doby. Na štyri Péčka ani nemáš nárok za takú krátku dobu práce. Keď viem, že chcem otehotnieť, nemením prácu a keď mam novú prácu, tak sa tam udržím aspon rok a potom plánujem tehotenstvo. Po prvé- ty si nezodpovedná, po druhé-nemáte šajnu vy dve herečky, čo tu ospevujete, že vám vadia podnikatelia na mercedesoch. Ale podla kecov ste volicky socialnej ľavicovej demokracie, kde vám pankovia rozkrádajú republiku priamo pod nosom. Nemáte absolútne žiadnu vedomosť o čom rozprávate, ako sa majú drobni podnikatelia na Slovensku. Ver mi že horšie ako ty. Cudujem sa, že že ťa hneď neprepustil. Takéto kecy počúvať okolo svojej osoby a svojho svätého otehotnenia, asi by som na to nemala nervy. Najprv treba v živote niečo dokázať vybudovať a potom sa sťažovať na všetkých naokolo.
Nie si nič viac a nič menej, ako iný netehotni zamestnanci. Niektoré si myslíte, že by vás mali platiť už len za to, že je otehotniete.

zltalienka
28. jan 2025

@stanulienkat "Na štyri Péčka ani nemáš nárok za takú krátku dobu práce" v ktorom zákone, v ktorom paragrafe sa toto píše? Nepletieš si to s nárokom na dovolenku?

stanulienkat
28. jan 2025

@zltalienka Podľa mňa sú Péčka sedem dní nárok za celý rok. Za dva mesiace by mala platiť alikvotná čiastka.

zltalienka
28. jan 2025

@stanulienkat ale v zákone táto podmienka nie je uvedená. Zamestnanec si môže uplatniť všetky P-čka aj v 1 mesiac a potom do konca roka nemá nárok na preplatené P-čka zamestnávateľom, už len na nepreplatené.

abbey1
28. jan 2025

@rora26 Prosím ťa, ty si kedy naposledy žila v tom zahraničí, s akým platím a aký plat máš teraz?
Na koni človek často číta koniny, ale ty trháš rekordy.
Keď sa ti tak úžasne darilo v zahraničí a darí sa ti i teraz, čo ťa trápia nejakí podnikatelia?

lienka.7
28. jan 2025

@stanulienkat 👏👏👏👏 klobúk dole, svätá pravda 👍👍👍👍

lienka.7
28. jan 2025

@zltalienka pokial to nie je upravené v zákone, môže si zamestnavatel upraviť vo svojej internej smernici akokolvek chce on.
Ci si vari myslíš, že v decembri nastupis do novej prace a budeš mat znova 7 "Pecok"? Potom sa nečudujte, ze letite ako prve 🙈

zltalienka
28. jan 2025

@lienka.7 je úplne nepodstatné, čo si myslím ja. Paragrafy sú dané. Zamestnávateľ má počas skúšobnej doby možnosť ukončiť PP bez udania dôvodu. Takže ak by som nastúpila v decembri, a čerpala hoci len prvé P-čko, môže ma vyhodiť. Dôvod nepotrebuje.

rora26
28. jan 2025

@abbey1 pohonene dievcata? Netrápia ma, nerobim pre Slováka a ani chvalabohu uz nebudem 🤣 je len smutne, ze take velke podnikateľky nepoznaju zakony a autorke tu vypisujú nepodstatne povýšenecke chobotiny miesto rady toho na co ma a nema narok, ako keby bola nepriateľ statu, ze otehotnela. Trapne a aj dost ubohe, ja som si len urobila obraz co za zberbu u nas podniká a radsej som autorke poradila sukromne. 😁

abbey1
28. jan 2025

@rora26 Ty si aj veštica? To ťa živí? Ty sa doma honiš a teda myslíš, že aj my ostatné musíme? Ty si nám predviedla, čo si zač a je úplne jedno či si radový zamestnanec, či podnikateľ, keď ti chyba slušnosť a IQ je to prašť či uhoď.
Vidíš, keby si sa lepšie učila, mohla si robiť sama na seba a nemusela si riešiť žiadneho zamestnávateľa.

lienka.7
28. jan 2025

@rora26 o com ty preboha tocis? Autorka chcela vedieť, ci ju moze prepustiť v skúšobnej dobe, hoci je tehotná. Odpoveď je ano, môže. Ostatne omáčky okolo toho sú nepodstatne....

mamatroch
28. jan 2025

@pipimonterova ja som tiez zistila tyzden po pohovore, ze som tehotna... Este sme sice chceli pockat, no ale stalo sa. V praci som to oznamila az v 5-tom mesiaci, davno po skusobnej.
Na svoju obranu dodavam, ze som pocas celeho tehotenstva normalne pracovala, mala som jedny z najlepsich statistik na dost velkom oddeleni. Cize rozhodne som pracu neflakala. A po rodicaku som sa tam vratila tiez.
Pozri, jedine schodne riesenie v Tvojom pripade je ist na PN ako rizikove tehotenstvo. A byt PN az do materskej, vtedy Ta vyhodit nemoze. Moze Ta samozrejme - a predpokladam, ze to aj urobi - vyhodit hned po skonceni MD / RD. Ak Ta vyhodi teraz, nebudes mat ani narok na materske, len rodicak od zaciatku.
Pri PNsamozrejme treba mysliet na mozne kontroly zo strany tak zamestnavatela ako aj socialnej poistovne, cize dodrziavat vychadzky (max 2x 2 hod denne v konkretnom case, ktory Tvoj lekar zapise na PN-ku. Ine legitimne dovody nebyt v case kontroly doma, su len navsteva lekara (o tom je aj zaznam u lekara, cize si to vedia overit).

rora26
28. jan 2025

@abbey1 zrejme ty budes vestica ked mas potrebu hodnotit moje vzdelanie, len skoda ze ti veštba nevysla. Na rozdiel od par podnikateliek co ledva doštudovali ucnak, mam vyštudované a nemusim sa o svoju buducnost vobec bat a uz vobec nemusim tvrdo makat so založeným majetkom ako ony, lebo na trhu prace sa o takych ludi ako ja biju, bezohladu na to ci su matky. K slušnosti sa vyjadrím len tolko, ze sa správam k ludom ako oni ku mne. Pac a pusu 😘

janagem
28. jan 2025

@zltalienka ale ak neodpracje celý rok zamestnavtel sa môže rozhodnúť schváliť len alikvotnu časť.

janagem
28. jan 2025

@mamatroch toto nie je pravda.

Je v skúšobnej dobe, môže ju prepustiť aj počas trvania pn.

lienka.7
28. jan 2025

@mamatroch prosím ta, nerád tu blbosti. 🙏🙏🙏
Uz som tu písala, že ju môže v skúšobnej prepustiť aj keď sa hodí na PNku rýchlo. A pokiaľ nemá odrobene dní, nebude mať ani matetsku, lebo keďže je už tehotná, nestihne to ani odrobit. A po ďalšie, sama píše, ze nemá problémy, a robit môže. Cize z akého dovodu ma ist na vymyslenu PNku? Akože PNka je ako trhaci kalendár ci co????