icon

Ako sa pripraviť na odchod do zahraničia za prácou?

5. okt 2024

Naucil sa tu niekto cudzi jazyk, aby odisel zo Slovenska pracovat do inej krajiny? Ako sa vam to podarilo? Uz sa viac nemozem pozerat na toto utahovanie opaskov co bolo a co nas este len caka... stale castejsie uvazujem ist prec. Kam ste odisli a za akou pracou?

dudos
6. okt 2024

Blízka priateľka sa tak naučila jazyk. Spoznala som ju už keď ho plynule ovládala a má prácu v Rakúsku ako zdravotná sestra na ARO. Majú bez hypo veľký byt v BA, má vyplatený 2 izbak blízko BA, kúpila pozemok cca 2 hod od BA v rodnom meste kde iste stavať. Krúžkuje deti ako krasokorčuľovanie, jazyky, plavecký, dve auta bez úveru. Muž pracuje v BA ako správca areálu. On plat nieco okolo 1000€ v hrubom. Chcela presťahovať za hranice rodinu, muž nechce je tradične založený. Tak dochádza do Viedne. Začínala na SK ako zdravotná sestra, povedala, že vybavenie nemocníc bolo v tej dobe porovnateľné s Viedňou ale platové ohodnotenie a benefity sú lepšie tam. Ak vie zaskočiť v ten deň ako jej zavolajú, že im vypadol zamestnanec za výjazd má 500 € k výplate. Alebo možnosť čerpania náhradného voľna. Vo Viedni je zhruba za 1,5 hod.
Vravela mi, že jazyk sa naučila ako dospela, tým, že chcela pracovať v zahraničí. Prvá zahraničná skúsenosť, ešte ako bezdetná bolo Nemecko. Teraz sa učí AJ a ide jej to. Žena po 45.
Takže áno, dá sa to. A áno v zahraničí je život kvalitnejší aj keď nie jednoduchší.

gab1sol
6. okt 2024

Akurát včera sme mali debatu s manželom. Pozná jedného chalana, ktorý cca pred 5 rokmi odišiel do Kanady. Vtedy tam o neho ani pes nezakopol, nikto nemal záujem o jeho služby. Dnes je v procese udeľovania kanadského občianstva. Ak som správne pochopila, musí tam teraz ostať 3 roky, potom mu bude občianstvo pridelené. Ale ešte teda nie je oficiálnym občanom Kanady a už teraz sa má dobre - firmy ho samé vyhľadávajú, takže práce má dosť.
Ale toto je len jeden konkrétny príklad, ktorý sa končí spokojne pre chalana. Nemusí to byť rovnaký príbeh pre všetkých. Ak sa rozhodneš odísť, držím palce, aby to skončilo spokojnosťou. 😉

katarinaschober
6. okt 2024

Ja som odisla zo slovenska ked som mala 25 isla som do irska potom som bola v polsku a tera som som vrakusku nikdy som sa ako cudzinec necitila jazyky som sa sama naucila nikdy som nelutovala toto rozhodnutie a uz nikdy by som sa na slovensko nevratila

mell27
6. okt 2024

V inej krajine budeš stále cudzinka...

katarinaschober
6. okt 2024
prdolatanacestach
6. okt 2024

Rok, a stále to nie je na 100%. Prácu si hľadaj popredu, dopyt je po upratovačkach, časnickach. Zisti si podmienky danej krajiny, koľko zarobis, koľko minies na nájom, škôlku, jedlo atď.

medea2003
6. okt 2024

@dzulli1980 nikde nepisala, ze caka, ze ju budu vitat s otvorenou narucou, tvoje slova su trapne. Nikde nie je na ruziach ustlane, akurat su krajiny, v ktorych za namahu a pracu na sebe dostanes aj ocenenie, v tomto sedlakove si cenime len zlodejov.

petronelag
6. okt 2024

@prdolatanacestach Práve to je na tom, že v západných krajinách sú vyššie platy, ale zároveň aj vyššie nájomné, ceny služieb, zdrav.poistenie a osoba, ktorá ani neovláda dobre jazyk nezarobí zase nejako veľa.
A konsolidácia a šetrenie finančných prostriedkov sa bude robiť v celej EU, to nie je len na Slovensku.

melanta
6. okt 2024

@dzulli1980 môjho muža ako s otvorenou náručou v Stockholme. Platia nám dokonca byt v centre mesta. Množstvo ľudí odíde do zahraničia s tým, že dostanú ponuku, čiže spoločnosť v danej krajine si vyhliadne priamo tohto človeka. Množstvo ľudí odíde do zahraničia, pretože sa prihlásia do výberového konania a uspejú v ňom na úkor domácich. V zahraničí pracuje množstvo skvelých úspešných ľudí. A nikto ich neberie ako prisťahovalcov.

melanta
6. okt 2024

Autorka, ak chceš v zahraničí žiť na takej úrovni ako doba na Slovensku (keďže píšeš, že tu dobre zarobíš v korporáte), tak je potrebné aby si išla robiť rovnakú prácu aj do zahraničia. Aby si nešla robiť nekvalifikovanú alebo nízko kvalifikovanú prácu. Pretože ako tu už odznelo, v zahraničí sú vyššie mzdy, ale často aj vyššie výdavky, hlavne za bývanie a služby. Čo sa týka jazyka, ak máš angličtinu na úrovni C1 alebo aspoň na ozaj B2, v mnohých korporátoch v zahraničí ti na mnohých pozíciách postačí angličtina. Takže skús sa rozhluadat týmto smerom. Pozri si pracovné ponuky v korporátich v iných krajinách, nech vieš aké kde podmienky vyžadujú. Samozrejme, sú aj v korporátoch pozície, kde ti angličtina nestačí a potrebuješ aspoň B2 aj z domáceho jazyka. To si vieš vyhľadať na weboch korporátoch v krajinách, ktoré by ťa zaujímali.

prdolatanacestach
6. okt 2024

@petronelag úplne súhlasím

krtko1313
6. okt 2024

Áno, dejú sa tu veci, ktoré nie sú ideálne. Skús napísať, kde chceš ísť. Nemecko? Práve teraz dali článok na zoznam čo sa deje v školách. Naši kamaráti 4 rodiny, po 20r úspešnej práce prišli naspäť na Slovensko. Nepoznajú sa, situácia v školách na uliciach des. Anglicko, Švédsko to isté. Tak neviem kam by si chcela ísť. Ja hovorím, nemôžu všetci odísť.

melanta
6. okt 2024

Ešte doplním, je potrebné si uvedomiť aj iné záležitosti, ktoré v zahraničí sú:
- v mnohých krajinách EÚ nie je ideálna politická situácia
- v mnohých krajinách nie je ideálny pracovný trh, napríklad v takom Francúzsku sa pravidelne štrajkuje
- vo väčšine krajín EÚ je rodičovská rok a kratšie, v niektorých krajinách dokonca pol roka a menej
- zákonník práce vo väčšine krajín EÚ nie je taký sociálny ako u nás, v mnohých krajinách ťa zamestnávateľ môže vyhodiť za to, že si dlhšie na PN a podobne.
Vyššia životná úroveň v iných krajinách je totiž podmienená tým, že sociálny systém funguje úplne inak ako u nás.

petronelag
6. okt 2024

A ešte v tomto období, keď či vo Francúzsku alebo Nemecku alebo Rakúsku silnie krajná pravica, tak tí iste nedajú prisťahovalcom nejaké výhody. To je iné keď je niekto odborník a firma si ho vyberie do svojej pobočky v zahraničí.

dobryden
6. okt 2024

@petronelag Ak mas vzdelanie a potrebne na určitú pozíciu tak rakusania ta nirmalne zamestnajú.Chybaju im stale zdravotne sestry a lekari.Nvm ako to je v IT ale zdravotnictvo víta zo zahraničia a urcite aj reštaurácie,hotely.Myslim AT.

petronelag
6. okt 2024

@dobryden Ja neplánujem ísť do zahraničia, ja si podľa možnosti zabezpečujem všetko tu na Slovensku, prácu mám a viem, že v žiadnej krajine to nie je bez problémov a všade sa treba vypracovať. Ale poznám veľa ľudí, ktorí boli v zahraničí.

tundra
6. okt 2024

@dobryden da sa zamestnat aj "Nenormalne"🤔🙈

matrioshka333
6. okt 2024

A v ktorej krajine si teraz opasky neuťahujú a povoľujú? 😃
To nie je o krajine, ale o tvojom spoločenskom postavení. O tom, čo si v živote dosiahla alebo ti dali do vienka 😉

V každom prípade učiť sa jazyky je veľké plus. Držím palce 👍👍👍

rawmamka
6. okt 2024

@krtko1313 Neodídu všetci, ale odíde veľmi veľa mladých ľudí, ľudí v produktívnom veku do 50tky, ktorí majú kvalitné vzdelanie (lekári, IT, technici...) alebo sú zruční vo svojom remesle, živnosti....jednoducho tí schopnejší, ktorí by tejto krajine prinášali nielen dane a odvody, ale aj pridanú hodnotu v kvalitne odvedenej práci. Táto krajina ľahne popolom ....nikdy som si ja osobne nemyslela, že moje deti nebudú chcieť žiť na Slovensku a my s mužom pár rokov pred 50tkou začneme chystať plán ako a kam sa odsťahovať z tejto krajiny. Dcéra študuje medicínu v Prahe, neplánuje sa sem už nikdy vrátiť, starší syn dokončuje doktorát a budúci rok ide tiež preč, má zaujímavé ponuky a po stážach za hranicami tu už nechce zostať žiť ani náhodou, no a najmladšia pôjde zrejme za sestrou na medicínu do Prahy tiež, už teraz sa poctivo pripravuje, aby tu ani len náhodou nezostala. My sme si s mužom mysleli, že to tu "doklepeme", máme dom, dobré pozície v práci, okruh známych.....ale po zvážení terajšej situácie v politike, v štáte ako takom, pôjdeme najprv s dcérami do Prahy a potom zrejme Škandinávia, Holandsko alebo Kanada. Do krajín, v ktorých máme kontakty a našli by sme si tam aj primeranú prácu, zisťujeme si priebežne čo sa kde vyžaduje, čo je potrebné doplniť...

jamimo
6. okt 2024

@rawmamka vždy to tak bolo. Počty sú vysoké. Tá inteligencia a šikovnosť, ktorá sa nevrátila v slovenskom národe veľmi chýba. Roky....Dnešné časy ten istý scénar. Posledný nech zhasne 🤷‍♀️
https://www.aktuality.sk/clanok/E2M51aT/slovaci...

bluka2
6. okt 2024

Tu v Nemecku, v NRW, stále hľadajú pracovne sily. Napríklad vodičov autobusov nie je dosť, v lidli majú tiež niečo stále vypísané, v Haribo fabrike vedľa nás… proste všade, čo je na blízku hľadajú pracovníkov, aj na kaviarniach je stále nalepené, že hľadajú. Samozrejme, aj kvalifikovaná práca sa dá najst s jazykom.
Ale aj náklady na život su vysoké, podľa toho aký štandard chces

bluka2
6. okt 2024

Ale práve čítam, že píšeš o 30% dph… no niekde budeš platiť aj viac ako to.

dancingqueen321
6. okt 2024

aj ja to akurat riesim. Zacala som sa ucit jeden skandinavsky jazyk, u mna su ale sovody vysoke vydavky a nizky plat. Proste ja neviem nic usetrit, ak mi nezacnu platit aspon 2500eur, slovensko je uz strasne drahe. Pockam este tak 3 mesiace a uvidim aku budem nat situaciu, uz som rozmyslala ist aj na obyc roboty do zahr. cez agentury. Ked aj nie skandinavia, proste cim skor prec a nepreslapovat na mieste a tam sa naucit jazyk. Tie ostatne komentare nemaju velku pridanu hodnotu pre ludi ako sme my. Nebavime sa o robotach typu kamionisti/stavbari/lekari. V korporatoch vonku skoro vsade pytaju ich jazyk, a kde staci anj, tam pride 1000 zivotopisov lebo kvanta indosov sa sem sackuju popri stadach ukrajincov a ti tiez len anj vedia, tak skusaju

ksenia16
7. okt 2024

@dzulli1980 to je také hlúpe. Rozumný človek, bycva v eú, vždy si nájde prácu. Len debil sa nenaučí iný jazyk

ksenia16
7. okt 2024

@andrejka1974 a čo je v tom zlé. Amerika sa celá skladá z cudzincov. V tom je jej požehnanie

melanta
7. okt 2024

@dancingqueen321 predstav si, že v korporátoch v zahraničí ti stačí AJ na vysoko odborné pozície a manažment - čiže pozície, kde sa nehlásia tisícky ľudí. Pôsobím na pracovnom trhu takmer celej Európy, zrejme na rozdiel od teba. A tvoje vyjadrovanie - kvantá Indošov a stáda Ukrajincov - máš vyjadrovanie akurát tak na toho kamionistu, aj to som väčšinu z nich urazila.

stanzi
7. okt 2024

@dancingqueen321 Prepac, ale s tymi korporatmi si napisala blbost, v drvivej vacsine ti staci anglictina aj na vyssie pozicie, presne ako pise @melanta .... Samozrejme treba ale mat relevantne skusenosti.

johanka21
7. okt 2024

Ja som odišla do Nemecka, kde robím opatrovateľku v Seniorheime. To je jedna z pracovných pozícií, na ktorú sú Nemci leniví. Oni síce nebazírujú na tom, aby si perfektne ovládala nemčinu, stačí, že si milá, pracovitá a máš záujem o tú prácu. Z vlastnej skúsenosti ale viem, že ovládať trochu jazyk je lepšie, mne pomohla dosť opatrovateľská nemčina. A stále sa ju učím a rozvíjam si vedomosti z nej. Kolegyne si to veľmi cenia. A ľudia, ktorých opatrujem tiež.

dancingqueen321
7. okt 2024

@stanzi v com presne pisem blbost? Na regulerne korporatne pozicie len s anglictinou, kde sa nehlasia kvanta su kde inzeraty? Pozdielaj kludne.

dancingqueen321
7. okt 2024

@melanta Ale co tu tocis o manazerskych poziciach? Ja nepisem o flekoch pre papalasov, pisem o radovych poziciach v korporatoch. Ukaz autorke, kde ju vezmu, ked uz nazyvas svoju oblast posobenia tak honosne. Kde ma autorka poslat CV, kde sa nehlasia kvanta indosov a stada ukrajincov?