Ako správne osloviť obchodného partnera?
Baby poraďte ako osloviť obchodného partnera? Prebrala som agendu po kolegyni. Pri niektorých má v záznamoch uvedené priezvisko pred menom a inokedy naopak. Som rozpakoch.
Oslovila by som ho celým menom (podľa mňa Peter Rudolf) a slušne sa opýtala ako mu to vyhovuje, no za mna najprv krstne a potom priezvisko. Neskor len priezvisko. Myslím ze je na to zvyknutý 🫢😃
Na Slovensku a všade inde asi len mimo Maďarska sa oslovuje meno a priezvisko. A v biznis komunikácii sa pri oslovení používa pán/pani a priezvisko.
Vyguglit ho? obchodný register, soc.siete,.. ak teda ide o to, že nevieš, ktoré je krstné a ktoré priezvisko.
Oslovila by som priezviskom, ak má titul aj s ním
Napr. Pán Ing. Novák
V slovenčine správne je krstné meno priezvisko
Opýtaj sa kolegyne alebo pozri ako má ostatné spisy, nejakú kartičku a tak.
@patka06 lenže nie každý to vie, Bežne sa stretávam s tým, že je prvé priezvisko. A u takýchto mien človek potom nevie
@ibatanecnica žiaľ, je veľa vecí v slovenčine, ktoré ľudia nevedia a je to smutné
@patka06 mnohým to príde zbytočné
autorka je živnostník, podnikateľ, odkiaľ je? Ak chceš pošli mi správu skúsim niečo vygoogliť, príp. názor firmy, tam sa dá zistiť ktoré je meno a ktoré priezvisko
Vacsia pravdepodobnost je Peter Rudolf podľa mňa. 🤭
Pán je našinec, pracuje pre zahraničnú spoločnosť. Keby som sa vedela niekde pozrieť či opýtať u nás na firme tak mám dilemu dávno vyriešenú. V kolegyninom diáry je bežne napísané nasledovne-Ing. Mrkvička Jozef....aj opak.
To že to ona nenapísala podľa pravidiel slovenského jazyka mi prd pomôže.
Keď sa pán volá krstným menom Rudo a ja ho oslovím v obchodnom styku pán Rudolf alebo sa volá krstným menom Peťo a oslovím pán Péter ,bude nepríjemné.
spýtaj sa kolegov, určite ho pozná aj niekto iný vo firme. Ak nie (čo je nepravdepodobné), tak Google, obchodný register, predchádzajúca korešpondencia...
Neviem prečo máš z toho taky stres. Myslím,že ak by si ho aj oslovila nesprávne tak každý normálny človek to zoberie v pohode ( jedine,ze by šlo o nejakého ješitneho pána). Ak si nie si istá ako sa volá a nevieš sa k tomu nikde dopracovať, urobila by som to nasledovne. Prišiel by,povedala by som dobrý deň p.Rudolf, a prepacte, nechcem,aby v budúcnosti prišlo k nejakému omylu,môžem sa spýtať,ktoré je meno a priezvisko. Samozrejme sa pekne usmiať. Resp uvidíš ako na teba pán zapôsobí. Myslím,že aj z prvého videnia budeš vedieť co si môžeš a nemôžeš dovoliť.
S takým menom sa mu to určite stáva často, hlavne pri prvom kontakte. Nestresuj sa zbytočne.
na tvojom mieste by som sa ho to na rovinu opýtala. Myslím, že pán je zvyknutý na takéto situácie
Skús hľadať na webe - Google, LinkedIn, ak je to zahraničná spoločnosť, mohla by si sa dopátrať… 😉
ja si myslim to co @januska12323 ... ja mam teraz uz kamosa a ma podobny problem, hadam pol roka som si myslela, ze sa vola priezviskom :D nevadi.. do dnes mu zo zartu gratulujem aj na jeho druhe meniny :D ak nenajdes na linkedin, tak to proste risknes. Alebo nejaky kolega iny v praci nevie?
stare maily od neho kolegyna neodovzdala? V outlooku / maily by mohlo byt napriklad priezvisko cele velkym pismom...
Ale urcite by som prve zadal do goole peter rudolf a nazov firmy. Moze mat linkedin profil, fb profil... firemny profil...
Ďakujem, už je to vyriešené
Zbožňujem keď admin opraví názov na nezmysel
@denisah6 zavolala som mu, zdvihol, povedal firmu,,XYZ ,, a Peter ...a teraz už do smrti nezabudem že sa Rudolf PETER

Pán sa má volať Peter Rudolf, či Rudolf Peter.